12 Haziran 2015 Cuma

Çocuklar İçin Güzel Kitap Tavsiyeleri

     
sule uzundere blog kitap tavsiyeleri

    Yurtiçi Kargo Rezaleti ve Güzel Bir Sürpriz başlıklı yazımda iki öğrencime hediye olarak roman aldığımı yazmıştım. Öğrencilerime hem çok beğendiğim için hem farklı bir kitap vermek istediğim için hem de onları biraz zorlasın diye Adam Fawer’dan Empati kitabını aldım (Mükemmel bir kitaptır. Okumayanlara şiddetle tavsiye ederim). Kitaplar olaylı bir kargo sürecinden sonra elime geçti ve ben o an bir şey fark ettim. Bu kitapta, sadece 2 sayfalığına da olsa, lezbiyen öpüşme ve sevişme sahneleri anlatılıyordu. Bu durumda çocuklara kitabı veremezdim, başım belaya girerdi. Ben de kitapları kendime sakladım ve çocuklara başka bir kitap alamaya karar verdim. Bu sefer emin olmak ve yanlış bir karar vermemek için Facebook’taki kitap gruplarında insanlara danıştım. Kitap Dostları, Kitap Böcüğü, Kitap Yoldaşlığı, Kitap Esintileri sayfalarından birçok insan bana çok güzel önerilerde bulundular. Bu kitapları unutmamak ve ileride yine bir öğrencime (hatta çok ileride kendi çocuğuma) hediye alacağım zaman çok düşünmemek için listeledim. Siz de 5-8. Sınıftaki çocuklarınıza bu kitapları okutabilirsiniz:

*Reşat Nuri Güntekin’den Çalıkuşu da olabilir. Çok güzel bir kitap:)
*Uyumsuz serisi güzel. Çevremde çok fazla 6. Ve 7. Sınıf var. Fantastik roman okumayı çok seviyorlar. Onları bu tür romanlar mutlu ediyor. Bu yüzden size uyumsuz serisini tavsiye ettim. Cinsel içerik yok. Okuduğum en düzgün fantastik romandı.
*Gülten Dayıoğlu'nun Işın Çağı Çocukları
* Çocuk Kalbi - Edmondo de Amicis ya da Aziz Nesin - Şimdiki Çocuklar Harika. İkisini de tavsiye ederim.
 *Gregor serisi var 5 kitap, hoştu.
*John Steinbeck - Fareler ve İnsanlar. Okumaya en geç kaldığım kitaptır...
* İhtiyar Adam ve Çocuk - Ernest Hemingway olabilir
*Kelile ve Dimne. Yediden yetmişe mutlaka okunmalı. Her sayfası çocuklara bir öğüt. Yahut Dede Korkut . Seviye olarak değil de mutlaka okunması gereken olarak bakmak doğru olacaktır çünkü çocuklar ileride çok büyük ihtimalle bu iki kitabı da okumayacaklar. En azından çok büyük bir kısmı. Bunları okumuş olmaları onlara çok büyük kazanç
*Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri serisini o yaşlardayken bayılarak okumuştum. Çok eğlenceli bir kitaptır ve hiç sakıncalı bir bölümü yoktur. Seveceklerine eminim. Zaten 12-13 yaş için bir kitap. İncecik de değil ve her sayfasında farklı bir gizem var. Kısacası gizemine kapılıp 1-2 günde bitirecekleri, yaşları için muhteşem bir kitap serisi.
 *Filozof Çocuklar Kulübü şiddetle tavsiyedir.
*Çalınan Sihirli Keman - Rusalka Reh. Oğlum o yaşlara gelsin okutacağım kitaplardan biridir. Ben çok etkilenmiştim.
 *Biz 6. Sınıfta Şimdiki Çocuklar Hârika’yı okumuştuk Aziz Nesin’in. Çok eğlenceliydi.
*Momo’yu alabilirsiniz. Çok uygun olur hatta biz büyükler bile okumalıyız. Ben çok beğenmiştim. Öğrencilere hediye edilebilecek çok güzel bir kitap.
 *Momo muhteşem bir kitap sanırım 100 temel eserden, öğretmenimiz bize bu kitabı okutturmak için çok uğraşmıştı. Okuyanlar da ben de dahil çok beğendik. Ben tavsiye ediyorum.
*Carpe Diem yayınlarında o yaştakilere uygun muazzam kitaplar var. İsim vermeme gerek yok siz seçebilirsiniz.
*Buket Uzuner Gelibolu
*Büyük Atatürk'ten Küçük Öyküler 1/2 Süleyman Bulut
*URSULA POZNANSKİ,'EREBOS' isimli kitabını, rahatlıkla tavsiye edebilirim. Fantastik ve eğlenceli aynı zamanda arkadaşlık da var. En önemlisi hem kız, hem de erkek öğrencilere hitap edebilecek bir kitap.
*Filozof Çocuklar Kulübü Seran Demiral
*Sherlock Holmes ya da Agatha Christie serilerini alabilirsin.
* Jules Verne'den bir kitap alın, 2 Sene Mektep Tatili, Balonla 5 Hafta seyahat, Aya Seyahat, Mişel Strogof (Çarın Habercisi) hangisi olsa fark etmez. Seveceklerdir kitapları.

     Ben çocuklara Küçük Prens kitabını aldım. Hem gerçekten güzel bir kitap hem de güvenli.

     Birçok kişi Şeker Portakalı kitabını tavsiye etmişti. Benim de çocukken severek okuduğum bu kitap maalesef MEB tarafından sakıncalı bulundu ve öğrencilerine bu kitabı okutan öğretmen hakkında soruşturma açıldı. Sebep kitapta küfür olmasıymış. Bundan 5 sene önceki öğrencilerime ben de Şeker Portakalı’nı okutturmuş hatta sınavda sormuştum. İyi ki başıma bir iş gelmemiş J

     Son olarak şunu ekleyeceğim. En sevdiğim yazarlardan olan Reşat Nuri Güntekin’den Çalıkuşu’nu almayı düşündüm. 32 liralık kitap birçok siteden baktığımda en ucuz 26 liraya satılıyordu. Sonra da insanlar, gençler niye kitap okumuyor diyorlar. Türkiye şartlarında bir kitap en pahalı 15 lira olmalıdır. Neyse ,kitapların pahalılığı ayrı bir yazının konusu olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Şimdilik hoşça kalın. 

16 yorum:

  1. Ne güzel bir hediye, bence okunmuş kitap da güzel bir hediye madem bu kadar pahalı o zaman paylaşıp çoğaltmalıyız. Heryerde küçük kitap değişim bölümleri olsa isteyen bıraksa , isteyen gönlünce alsa. Ben ofiste kurmuştum bir tane serbestçe dolaşan kitaplar adı ile , ayırdık bir bölümü gelen kitaplar ve giden kitapları hiç takip etmedik herkes gönlünce bıraktı aldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok iyi bir fikirmiş. Benim kitaplığımda 400'den fazla kitap var. Yazın onları ayıklamak istiyorum. Bir daha okumayacağım veya çok beğenmediğim kitapları dağıtmayı düşünüyorum. Belki blog üzerinden bir takas gerçekleştiririm ya da öylece isteyen kişilere veririm. Yaz geldin karar vereceğim.

      Güzel fikirleriniz ve yorumunuz için teşekkürler :-)

      Sil
  2. Benimde takaslık birkaç kitabım var. Blogunuzu inceleyeceğim belki takas yaparız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir. Yalnız benim kitaplar anne evinde olduğu için temmuzun ortalarında ancak takas yapabilirim. Sizin elinizde kitaplarınızın listesi var mı?

      Sil
    2. Bloguma bi liste koymuştum ama linkini şimdi veremiyorum. Telefondan yazıyorum. Listemi güncellemem lazım tekrardan yazarım size.

      Sil
    3. Yasemin,
      takas yapamadık maalesef :-(

      Sil
    4. O kadar uzun zaman olmuş ki ilk mesajı yazalı zaman ne çabuk geçiyor, gereksiz mailleri silerken gördüm cevabınızı. Evet takas edemedik kitapları, isminiz de o kadar tanıdık ki telegram kitap dünyam marotanda mısınız acaba. 🙈
      Ben kitaplarımın bir kısmını arkadaşlarıma verdim bir kısmını da sandığa kaldırdım maalesef. Kalın sağlıcakla

      Sil
    5. Yasemin,
      yazılarımda yorum sayısının çift haneli olmasına takıntım var. Cevaplamadığım yorumları cevaplayınca gecikmeli de olsa size de cevap vermiş oldum. İyi günler diliyorum :-)

      Dediğiniz grupta yokum ama 1000Kitap ve Ukitap gibi sitelerde aktifim. Blogsözlük'te de varım. Oralardan hatırlıyorsunuzdur belki.

      Sil
  3. Harika öneriler yapmışsınız. Bence Ateş Kral'ın Hazinesi kitabı da eklenmeli muhteşem bir kitap serüvenlerle dolu. Ortaokul seviyesinde ancak ben bile okudum :) yalnız Agatha Christie bana kalırsa ağır gelir çocuklar için. Yine de faydalı makale, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Bizzat benim değil Facebook'tan topladığım öneriler bunlar. Sizin dediğiniz kitap da aklımda olsun. Öğrencilerime, çok ileride de çocuklarıma kitap almam gerekirse bu listeden yararlanacağım. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  4. şu anda elimde olan kitap empati ama 6 aylık diş çıkaran bebekle ne mümkün :) en son annemler ziyaretimize geldiğinde kitap okudum herkes kızdı başını kaldır da yüzünü görelim diye :) ama ne yapayım hazır onlar bebekle ilgilenirken fırsat bilip yapamadıklarımı yaptım hem dikiş diktim hem kitap okudum :) hamileliğimin son döneminde de şeker portakalı nı okudum ağla ağla içim dışıma çıktı:) hormonlar işte :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-) Aslında vaktiniz olsa Empati hemen bitirebileceğiniz bir kitap. Kalın ama o kadar heyecanlı ki sayfaları arka arkaya çevitiyorsunuz. Bence acele etmeyin. Kitabın tadını çıkararak okuyun. Size iyi okumalar :-)

      Sil
  5. Gülten Dayıoğlu kitaplarını çocukken çok ama çook severdim. Bütün kitaplarını tavsiye ediyorum. İlkokul çocukları Sıcak Ekmek, Uçurtma gibi o ince rengarenk kitaplarından mutlaka okumalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Özkaya, önerilen için teşekkürler. Öğrencilerime kitap tavsiye ederken aklımda tutacağım :-)

      Sil
  6. Bir kitap almak için bile hem içeriğinden dolayı hem fiyatından dolayı maalesef yüz kere düşünmek zorunda kalıyoruz. İçeriği en sıkıntılı yanı. Mâsumâne görünen bir kitabın birkaç paragrafında bile sakıncalı bilgiler olabiliyor. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Hilmi Tufan,
      Çok haklısınız. Bazı çocuk kitapları bile aslında çocuklara uygun değil. Anne babalar ve öğretmenler kendi okumadıkları kitapları çocuklara almamalı ya da önermemeliler.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...