11 Temmuz 2015 Cumartesi

HAZİRAN AYINDA OKUDUKLARIM (2015)

     Herkese merhaba. Bundan sonra okuduğum kitapları tek tek değil de ayda bir kere toplu olarak yazmaya karar verdim. Eğer çok beğendiğim, hakkında uzun uzun konuşmak istediğim bir kitap olursa sadece onu yazarım tabi ama bunun dışında her ayın ilk haftası bir önceki ayda okuduğum kitapları yazacağım.

     Haziran ayında toplam 8 kitap okumuşum. Bu kitapların 5’i bahar okuma şenliği 3’ü yaz okuma şenliği için okundu. Temmuz ayında okuyacağım kitapları da yaz okuma şenliği listemden seçip okuyacağım. Listeme buradan ulaşabilirsiniz.Okuduğum kitapları okuma sırama göre yazmaya başlıyorum.

george orwell hayvan çiftliği

George Orwell – Hayvan Çiftliği: Utanarak söylüyorum ki ilk kez geçen ay bir George Orwell kitabı okudum. Tabii ki ismini duymuştum ama nedense bugüne kadar yollarımız kesişmemişti. Artık merakıma dayanamayıp yazarın Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarını aldım. İlk olarak Hayvan Çiftliği’ni okudum. Kitabı bitirdikten sonra ilk düşündüğüm şey “Ben bu kitabı okumak için neden bu kadar beklemişim ki.” oldu. Çok beğendim ve çok etkilendim. 160 sayfalık bu kitap iktidarın insanları nasıl değiştirebileceğini saatlerce süren konuşmalardan ya da yüzlerce sayfalık tarih kitaplarından daha etkili anlatıyor. Okuyun, okutturun. Şimdi 1984’ü okumayı daha çok istiyorum.

Ayşe Arman – Gezi’nin Güzel İnsanları: Gezi olaylarının yıldönümünde okudum bu kitabı. Kitap Ayşe Arman’ın Gezi olaylarıyla ilgili insanlarla yaptığı röportajlardan oluşuyor. Olayın üstünden sadece iki yıl geçmesine rağmen birçok detayı unuttuğumu fark ettim. Maalesef Türk halkı olarak çok unutkanız. Bu kitap kitaplığımda o günlerden bir hatıra olarak kalacak. İnsanların nasıl haksızlıklara uğradığını ve ne acılar çektiğini öğrenmek ve / veya hatırlamak isterseniz siz de bu kitabı okuyabilirsiniz.

nicholas sparks son şarkı

Nicholas Sparks – Son Şarkı: Bu kitabı eski okulumun kütüphanesinden almıştım. Müdür bey kitabın kapağında öpüşen iki insanı görünce “Hocam bu kitabı sen al, sende kalsın.” demişti J 2 senedir öyle kitaplığımda duruyordu. Romantizm ihtiyacı duyduğum bir anda okudum. Kitaptan çok bir şey beklemediğimden midir bilmem umduğumdan güzel bir kitap çıktı. 470 sayfalık bu kalın kitabı hızla okuyorsunuz. Ronnie  gibi itici bir karaktere tahammül etmeye çalışırken Will’e aşık oluyorsunuz. Bu arada yazarın birçok kitabının sinemaya aktarıldığını belirteyim. Not Defteri, Sevgili John gibi filmler yazar Nicholas Sparks’ın kitaplarından filme çekilmiş. Hatta bu kitap da film olmuş. İmdb puanına bakınca (5.8) ve başrolde Miley Cyrus’un oynadığını öğrenince filmi izlemekten vazgeçtim ama merak edenler için filmin fragmanını buraya koyuyorum:


Kerime Nadir – Hıçkırık: Kerime Nadir’in bu kitabı Ediz Hun, Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet’in başrollerini paylaştığı bir filme çekildi. O filmi çocukken televizyonda izlemiştim. Kitabını da merak edip okudum. Birini bir ömür karşılıksız sevmek, deli gibi aşık olmasına rağmen toplum baskısına dayanamayıp kavuşamamak gibi konular kitabın yazıldığı yıllarda çok yaygın olsa da maalesef günümüz gençliğine hitap etmiyor. Ben de kitabı “Ayyy, o zaman ne güzel aşklar varmış.” Duygusuyla değil “Ne salak bunlar. Madem birbirinizi seviyorsunuz söyleyin kavuşun işte.” Duygusuyla okudum. Sanırım biraz odunum L

Vedat Türkali – Fatmagül’ün Suçu Ne: Ben Vedat Türkali’nin Fatmagül’ün Suçu Ne diye bir kitap yazdığını, sonra bu kitabın filme uyarlandığını sanıyordum ama tam tersiymiş. Yazar filmin senaryosunu yazmış, sonra bu senaryo öyküleştirilerek yazılmış. İlk defa bu tarz bir kitap okudum ama beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Kitap baştan savma yazılmış gibi. Olaylar çok hızlı ilerliyor, karakterler yeteri kadar tanıtılmıyor ve kimsenin hangi davranışı hangi amaçla yaptığı anlaşılmıyor. Kırmızı Kedi Yayınları’nın senaryoları öyküleştirdiği başka kitapları da varmış ama ben okumayacağım.

nilgün belgün hayat sen benimsin

Nilgün Belgün – Hayat Sen Benimsin: Kitap Nilgün Belgün’le yapılan bir söyleşi. Ünlü insanların hayatlarını okumayı seviyorum. O ünlü kişiye hayran olmama ya da onu çok sevmeme gerek yok. Neler yaşadıklarını, nasıl ünlü olduklarını, hayatlarını merak ediyorum. Doğan Kitap’ın 5 lira kampanyasından almıştım bu kitabı. Eğer oyuncuya özel bir hayranlığınız yoksa okumasanız da bir şey kaybetmezsiniz.

Zülfü Livaneli – Kardeşimin Hikayesi: Zülfü Livaneli en sevdiğim günümüz yazarlarından biri. Bütün kitaplarını okuyacağım. Eski ev arkadaşım E. 2014 yılına girerken hediye etmişti bu kitabı bana. Hemen okuyup bitirmeyeyim, yeni kitabını beklemek zor olur dedim, okumadım. Yazarın bu sene yeni kitabı çıkınca daha fazla ertelemek istemedim ve okudum. Livaneli’nin şimdiye kadar okuduğum en gizem dolu kitabıydı bu. Bir polisiye kadar da heyecanlıydı. Bazen kitaptaki sırların ortaya çıkması için kendi kendimle konuştum “Eee, hadi yeter. Gerçekte ne olmuş söylesene.” diye J Livaneli’nin kitapları hep biraz hüzünlüdür, kitabın kahramanları hep haksızlıklara uğramıştır ama sanırım beni en üzen kitabı bu oldu. Kitabı sonunda resmen içim acıdı. Kaldı ki sonunda ne olacağını kitabın bitmesine 100 sayfa varken az çok tahmin ettim ama buna rağmen yine de çok etkilendim. Bu kitap tavsiyemdir, okuyun. Hatta sadece bunu değil bütün Livaneli kitaplarını okuyun, pişman olmazsınız.

Filiz Aygündüz – Kaç Zil Kaldı Örtmenim: Güneydoğu’da 4 yıl öğretmenlik yapmış biri olarak terörün en yoğun olduğu yıllarda Diyarbakır’da öğretmenlik yapmış bir kadının anılarını okumak istedim. Yaşadıklarımızın arasında bazı benzerlikler bulsam da yazarın benden kat be kat zor şartlarda çalıştığını söylemeliyim. Biraz otobiyografi biraz roman türünde olmuş kitap. Kolay kolay ağlamayan beni sonunda ağlatmayı becerecek kadar başarılı. Kitabın sonunda kime üzüleceğimi şaşırdım. Haksızlığa uğrayan o kadar çok kişi vardı ki. Sonunda üzüldüğüm kitaplar için sonu keşke farklı bitseydi derim. Bu kitap için onu diyemem çünkü farklı bir son kitabın gerçekliğine zarar verirdi ve inandırıcı olmazdı. Aranızda okumayan varsa şiddetle tavsiye ederim.


     Haziran ayında okuduğum kitaplardan genel olarak memnunum. Temmuz ayından da umutluyum. Bir haftalık bir geziye katıldığım için kitaplarıma bir hafta ara vermem gerekse de bu ay çok ve iyi kitaplar okuyacağımı düşünüyorum. Umarım yanılmam. Şimdilik hoşça kalın. Görüşmek üzere. 

14 yorum:

  1. her telden bır okuma gerceklestırmısın cok güzel arkadaşım!sevdım!bu arada karadenız turun ınsallah ıyı gecıyordur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turumuz bitti canım. Eve geldim ama şimdi de birkaç günlüğüne Konya'ya geldim. Tur çok güzel geçti. En kısa zamanda bloga da ayrıntıları yazacağım.

      Sil
  2. Tur bitti mi Şule? Ben dedim ama sana aylık daha iyi olur diye :D Bu ay kaç kitap okudun hemen söyle bana! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aylık yazmak daha güzel oldu ama biraz daha kısa yazsam daha iyi olacak ☺Tur bitti. Şimdi de birkaç günlüğüne Konya'ya geldim. Biz seninle yanlış ayda yarışmaya başladık. Gezmeden kitap okuyamıyorum. Henüz 2 kitap okudum. Sen beni geçtin değil mi? Sayı ver çabuk ☺

      Sil
    2. Yok yok bence dozunda bahsetmişsin kısa olmasın. Yok Şule henüz 3 kitap bitirebildim bence çok doğru bir ay oldu zira göz kuruluğum tekrar nüks etti pek okuyamıyorum zaten göreceksin incecik kitaplar 3üde. Bir de Downton Abbey diye bir dizi var ona sardım iyiden iyiye.. Yani beni geçeceksin eminim :D

      Sil
    3. Ben de zaten çok kitap okuyamazsam hile yapar ince kitaplar okurum diyordum ☺ O diziyi çok duyuyorum çok güzelmiş diye. Sen sevdin mi? Lens mi kullanıyorsun? Lens göz kuruluğu yapıyor diye duymuştum.

      Sil
    4. :) Kitabın incesi kalını olmaz bence nasıl istersen öyle oku tabi ki de. Yok lens ya da gözlük kullanmıyorum göz yaşı kuruluğu oluşmuş gözümde.. Hiç şaşırmadım çok ağlarım ben.

      Ben BAYILDIM diziye lütfen izle. Şahane bir dönem dizisi şu an 2. sezon ilk bölümdeyim ve 1. Dünya Savaşı var dizide hahah bir de ne yap yap ilk sezonu izle ikinci sezon oldu hala diziye konuk olan Türk'ün yankıları var ölüyorum gülmekten :D

      Sil
    5. Arka arkaya dizi bölümleri izlemeyi özledim. Sanırım eylül ayından itibaren kendimi dizilere vereceğim. Severim dönem dizilerini. İzleyeyim dizinin kritiğini yaparız birlikte.☺

      Sil
    6. Tamamdır bekliyorum o vakit :)

      Sil
    7. dilekce54.blogpot.com,
      Downton Abbey'i hâlâ izlemedim :-(( Dizi Netflix'e geldi. Yeni yıl hedeflerimden biri onu izlemek olsun.

      Sil
  3. orwell
    türkali
    kerime nadir.
    sevdim bu listeden :)

    filiz aygündüz. kaç zil kaldı örtmenim. çok merak ettim. okurum ki taam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, karışık bir okuma listesi olmuş ama ben her telden okumayı seviyorum. Kaç Zil Kaldı Örtmenim tavsiyemdir. Beğeneceğini düşünüyorum. Okuduktan sonra konuşuruz.

      Sil
  4. Hayvan Çiftliği'ni severek okumuştum tabi 1984 daha güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplığımda 1984 de var ama henüz okumadım. Siz bunu yazınca kitabı daha da merak ettim. Umarım ben de beğenirim.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...