19 Temmuz 2015 Pazar

YAPBOZ KOLEKSİYONUM #2

     Yapboz koleksiyonum 1. yazısında (okumak için tıklayınız) kendime 3 yeni yapboz aldığımı, onları yapmak için sabırsızlandığımı ama bunun aylar alabileceğini yazmışım. Sonuç: 9 ay geçti ve 3 yapboz da kutularında duruyor L İşten güçten, boş vakitlerimde de kitap, film, dizi ve internetten bir türlü vakit bulup da o yapbozlara başlayamadım. Koleksiyonumun ikinci parçası hiç beklemediğim bir anda ve yerden geldi.

     Geçen hafta eşimle birlikte Konya’ya abisini ziyarete gittik. Eşimin yeğenleri Betül 7. Sınıfa, Zeynep ise 3. Sınıfa geçtiler bu yıl. Geçen sene onlara 300 küsur parçalık bir Türkiye haritası yapbozu almıştık. Hem boş vakitlerinde oyalanırlar hem de şehirlerin yerlerini öğrenirler diye. O yapbozu defalarca yaptıktan ve şehirlerin yerini öğrendikten sonra babalarına 1000 parçalık bir manzara yapbozu aldırmışlar.

puzzle yapboz

     Betül bu 1000 parçalık yapbozu birkaç kere yapmış ama bizim ziyarete geleceğimizi duyunca beraber yaparız diye yapbozu parçalarına ayırmış. Bir gece 23 sularında ikimiz yapbozun başına oturduk ve abartmıyorum yapboz ertesi gün 23 sularında bitti. Resmen 24 saatte 1000 parçayı yerleştirdik. Gerçi %70’ini Betül yaptı, benim payım anca %30’dur. (Tabii o son parçayı kaybetmeyip yapbozu tamamen bitirseydik daha iyiydi ama neyse ki firmanın eksik parça temin etme garantisi var.)Ben de şimdi başlarım ama bitirmesi uzun sürer diye o kadar zaman yapmayı ertelediğim yapbozlarımı düşündüm. Meğer o kadar da zor değilmiş onları bitirmek.

puzzle yapboz

     Tabii bir de bu işin yetenek boyutu var. Kimi insan sabırsız olduğu ya da dikkat sorunu yaşadığı için yapboz yapmada maalesef başarılı olamıyor. Kimi insan da parçaya bakıp direkt onun nereye konulacağını söylüyor (Henüz 12 yaşında olmasına rağmen Betül de bu grupta). Ben işte bu iki grubun arasındayım, orta yetenekteyim. Renk ve desene göre parçaları ayırıp nereye gelebileceğini tahmin ediyorum ama parçaları tek tek deneyerek yerleştiriyorum. Bu da bana doğal olarak zaman kaybettiriyor.

     Sonuç olarak yapbozda çok yetenekli olmasam da yapboz yapmaktan ne kadar zevk aldığımı hatırladım. En iyisi ben burada size bir söz vereyim de yeni yapboz için aylarca beklemeyeyim. Başlamaya üşensem bile sizden utanıp yaparım J 3 ay içinde yani 19 Ekim’e kadar yeni bir yapboz yazısı yazacağım.

     Siz yapboz yapmayı sever misiniz? Yaptığınız yapbozların fotoğrafı var mı? Hadi bu konu hakkında konuşalım. Yapboz yapmak kadar bu konu hakkında konuşmanın da hoşuma gittiğini fark ettim J


NOT: Türkçesi dururken puzzle demiyoruz ve yapbozu kullanıyoruz değil mi? İmza: Bir Türkçe öğretmeni J

16 yorum:

  1. Şu yapboz işinden bir tek ben anlamıyorum sanırım. Stres atmak ve zaman geçirmek için çok ideal diyorlar ama o kadar ballandira balladira anlatmışsın ki küçük parçalarla ben de mi başlasam? :)
    Büyükler için boyama kitapları varmis yakında ona başlayacağım. Sen de bir bak, cok keyifliymiş yapan arkadaşların çalışmaları seyirlik ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bence de stres atmak için ideal ama bazı arkadaşlar da parçaları uygun yere koyamadıkça daha beter stres oluyorlar :-) Sanırım denemeden sevip sevmeyeceğini bilemezsin.

      Ben boyama yapmayı severim. O büyükler için olan boyama kitaplarını gördüm ama desenleri bana çok küçük geldi. Onları güzel bir şekilde boyamak için uğraşmak gerekiyor. Bir de o işe girmeyeyim, elimde olan işlerin hakkını vereyim yeter. Eğer sen başlarsan boyadığın resimleri paylaş. Merak ederim.

      Sil
  2. Sanırım sabır ve taktik gerektiren bir uğraş. En sonunda arkama yaslanıp yapbozu bitirmenin gururunu yaşamak en güzeli. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yapboz yapmayı çok güzel tarif etmişsiniz. Aynen öyle oluyor .-)

      Sil
  3. selam bız annemle hep yapboz yaparız beyın jımnastıgı gerçekten!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam. Uzmanlar da zaten zihni geliştirmek için yapboz yapmayı tavsiye ederleri. Yani çok iyi yapıyorsunuz.

      Sil
  4. Eşime ilk hediyem böyle bir yapbozdu, pek severim, güzel aktivite bence!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar, gençler, yetişkinler kısacası herkes için yapboz güzel bir hediye bence. Doğru bir hediye tercihi yapmışsınız.

      Sil
  5. 24 saatte 1000 parça iyi performans. o zaman sırada 5 000 var hadiii deneyin. yaptım kaç tane süper zevk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5000 bin mi? Yok, ben almayayım :-) Elimde 2 adet 1000 parçalık, 1 adet de 1500 parçalık var. Ben böyle 500 parça arttıra arttıra giderim ama 5000'e gelebileceğimi sanmıyorum :-(

      Sil
    2. :)

      hadi bak mim yapsanaaaaa :) şimdi yazdıım :)

      Sil
    3. Gördüm bile. Bu aralar bloga bir şey yazamıyorum. Bari birikmiş mim'leri yazayım da blog boş kalmasın demiştim. Senin saçmalama mim'ini de yazarım artık :-)

      Sil
  6. Sevmez miyiz?! Hem nasıl severim :)
    Ben geçen yıl 1500 parçalık bir yapboz yaptım. Büyük olarak ilk deneyimim.
    Nasıl rahatlatıcı bir aktivite anlatmam mümkün değil. O dönem kafamda birçok sorun dönüp dolaşıyordu. Ve ben her sorunu o yapbozun başında çözmüştüm. Aklıma geldikçe bile duygulanıyorum.

    Hatta o dönem şu hikayeyi yazmıştım: http://afede-hali.blogspot.com.tr/2014/01/yapboz.html

    Sonrası en güzeli. Çerçeveletip annemle babama, yayla evi için hediye ettim. online ortamda fotoğrafı yok. Bloguma yükleyince paylaşırım sizinle de.

    YanıtlaSil
  7. Bende yapboz yapmayı çok seviyorum ama nedense bayağıdır oturmadım başına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte asıl mesele başına oturabilmek:-) Oturduğunuz anda bitirmek için uğraşıyorsunuz. Ben de şu an taşınma evresinde olduğum için başlayamıyorum ama eylül ayında 1000 parçalık bir yapboza başlamak istiyorum.

      Sil
  8. Şu an yazınızı okuyamıyorum ama en kısa zamanda okuyacağım. Keşke yapbozun bittiği halini de çekseydiniz. Nasıl bir resim olduğunu merak ettim. Yapboz benim de kafamı dağıtıyor. Onun başına oturduğum anda bütün dertlerimi unutup parçanın nereye konulacağını düşünüyorum. Kafa dağıtmak için birebir :-)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...