27 Ağustos 2015 Perşembe

AŞKIN 40 KURALINI KİM YAZDI?

     
mevlana ve şems

     Hepiniz Elif Şafak’ın Aşk isimli kitabını duymuşsunuzdur. Bir ara çok popülerdi. Çok okunanlar listesinin zirvesine çıkmış,  pembe kapaklı kitabı okumaktan utanan erkekler için gri kapaklı Aşk bastırılmıştı J Özellikle bu kitaptan sonra ülkemizde Mevlana ve Şems hayranlığı tavan yapmış, ikisiyle ilgili kitapların basımında ve satışında patlama yaşanmıştı.

     Ben de o dönemlerde Aşk kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Hatta blogumda hoşuma giden cümleleri yazmıştım. ( Buradan okuyabilirsiniz) Okumadıysanız eğer tavsiye edebileceğim bir kitap.

     İşte bu kitapta- okuyanlar bilir- Şems, Mevlana’ya 40 kuraldan bahseder. Hayatla ilgili, yol gösterici kurallardır bunlar ve Elif Şafak’ın hayal ürünüdür ama kitapta Şems’in ağzından dökülen bu kuralları birçok okur gerçekten Şems’in söylediğini zanneder. Oysa bu kuralları Elif Şafak , tabii ki Şems’in ve Mevlana’nın öğretilerinden yola çıkarak, kendisi yazmıştır ve bunu birçok röportajında söylemiştir.

     Bu konuyla ilgili yazmamın sebebi geçen gün İnstagram’daki bir kullanıcıyla tartışmam. Biri “Şems’in 40 kuralında dediği gibi…” diyerek o kurallardan birini yazmış. Ben de o paylaşımın altına bu sözleri Elif Şafak’ın yazdığını yazdım. Sonra başka bir kullanıcı bunların Şems’in sözleri olduğunu yazmış. Böyle yazınca tereddüt ettim. Google’dan Elif Şafak’ın röportajlarını aradım ve yanılmıyordum. Yazar bunları kendisinin uydurduğunu söylüyordu. O kullanıcıya Google’da arama yaparsa gerçeği öğrenebileceğini yazdım. O da bana “Gayet eminim, onlar Şems’in sözleri.” Yazarak 40 kuralın yazılı olduğu bir form sitesinin linkini gönderdi. Bunun üzerine tartışma bitsin diye üşenmedim, Elif Şafak’ın röportajını bulup bu konuyla ilgili yaptığı açıklama denk gelecek şekilde paylaştım. O arkadaş yazarın kendisinden bu açıklamayı duyunca artık inanmıştır diye düşünüyorum çünkü başka bir şey yazmadı. İşte o video: 

Konuyla ilgili 7.45'ten itibaren konuşuyor.

     Maalesef ellerinde her türlü imkân olmasına rağmen araştırma yapmayan bir nesil yetişiyor. Ben bildiğimden emin olmama rağmen farklı bir düşünce duyunca tereddüt edip araştırıyorum, karşı taraf basit bir Google araştırması sonucu öğrenebileceği bir açıklamaya ulaşamıyor ve yanlış bilgiden “Doğruluğundan eminim.” diye bahsediyor. İşin kötü tarafı biz o kuralları kimin yazdığını tartışırken bana kendi tezinin haklılığını ispatlamak için gönderdiği sayfada sadece 40 kural yazılı. Biz o kuralların ne olduğunu tartışmıyoruz ki.

     Lütfen arkadaşlar her zaman en doğrusunu bildiğimizi düşünmeyelim ve her duyduğumuza inanmayalım. Şüpheye düşmek bazen iyidir, bizi gerçeğe ulaştırır.

     Bu arada şu meşhur 40 kuralı da buraya koyalım da merak edenler varsa okusun. 

      Dediğim gibi Aşk çok güzel bir kitaptır, okumanızı tavsiye ederim. Şimdilik hoşça kalın, görüşmek üzere. 

14 yorum:

  1. benim de severek okudugum Sems ve Mevlana kitaplarinin ilkidir Ask. Hem arastrmayip hem kendinden cok emin konusmak bazen korkutuyor beni. maalesef yeni nesil hazir olan seyleri daha cok seviyor, ki tablet, bilgisayar tv vs gibi ekranlarin onundeler cogu zaman ya da bu ekranlara ulasma imkanlari çok kolay diyelim ama iste emek verip arastirmak zor geliyor, guzel geçsin gununuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzun her kelimesine katılıyorum. Aynen benim düşündüklerimi yazmışsınız. Size de iyi günler :-)

      Sil
  2. yıllar önce hediye etmişti bir arkadaşım ve hala okumadım :D rafta duruyor ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence vaktiniz olduğu zaman okuyun. Ben ilk çıktığı zamanlar okumuş ve çok beğenmiştim. Hatta ikinci kere bile sıkılmadan okuyabilirim diye düşünüyorum.

      Sil
  3. Bir araştırmacı, gazeteci edayla yazı dizisini okurcasina okudum. Bu kitap çıktığı zamablar hemen ardindan Ahmet Ümit Bab-ı Esrae piyayasaya sürülmüştü hatirlarsan, sanki Ahmet Ümit daha bir kurgulamist Mevlana Şems hikayesini...
    Bu gibi eleştiri yazılarını sıkça yazmalisin, araştırmacı kişiliğine vurgu yapmak adına bloguna kimlik katıyor. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ne yalan söyleyeyim bu yazım benim de hoşuma gitti :-) Yazı için ilhamın nereden geleceği belli olmuyor. Algıları açmak lazım.

      Ahmet Ümit en sevdiğim yazar biliyorsun ama nedense Bab-ı Esrar beni pek etkilemedi ve kitabı da neredeyse hiç hatırlamıyorum. Aşk beni daha çok etkilemişti o zamanlar.

      Sil
  4. O kadar kopyala- yapıştır paylaşımlar var ki , çok iyi anlıyorum sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Artık Facebook'taki her atalı giderli sözün altına Mevlana, Can Yücel falan yazılıyor :-)

      Sil
  5. Yazıya tamamen katılıyorum, "Aşk" burada tamamen bir örnek aslında. Ben de bundan şikayetçiyim ve "Ben bildiğimden emin olmama rağmen farklı bir düşünce duyunca tereddüt edip araştırıyorum,(..)" dediğiniz yerde de kendimi gördüm gibi:) Belki bir gün araştırma, öğrenme isteği olan insanlar daha üstün gelir.. Belki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım. O günü sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Yorumunuz için teşekkürler :-)

      Sil
  6. ben de elif şafak'a ait olduğunu düşünüyorum. alıntı olsaydı mutlaka belirtirdi.

    YanıtlaSil
  7. ben kıtabı hemen okuyacağım abım getırdı bıle merak ettım şulecıgımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sana şimdiden iyi okumalar canım. Ben çok beğenmiştim bu kitabı. Umarım sen de beğenirsin.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...