9 Kasım 2015 Pazartesi

EKİM AYINDA OKUDUKLARIM (2015)



ekim ayında okuduklarım

     Herkese merhaba. Ekim ayında okuduğum kitapları 3 posta bölerek yazmaya karar verdim çünkü ekim ayında toplam 10 kitap okudum. Beni düzenli takip edenlerin de bildiği gibi ben pek kısa yazamıyorum :) Bu yüzden 10 kitabı tek bir postta yazmaya çalışırsam eminim o uzunluktaki yazıyı okuyan olmaz. Bu yüzden size geçen ay okuduğum bütün kitapların fotoğrafını gösterip sırasıyla anlatmaya başlıyorum. Kitapları okuduğum sıraya göre yazacağım.

nilüfer hepsi bu

1. BİRCAN USALLI SİLAN - NİLÜFER / HEPSİ BU
     Daha önce defalarca söylediğim gibi biyografi, otobiyografi, anı vb. türdeki kitapları okumayı seviyorum. Ünlü insanların hayatları ilgimi çekiyor. Üstelik o ünlünün hayranı olmama gerek de yok. 

     Nilüfer’in hayatını anlatan bu kitabı Doğan Kitap’ın 5 liralık kitap kampanyasından almıştım. Kitap Nilüfer’in çocukluğunu anlatarak başlıyor. Kitabın ilk 100 küsur sayfasında Nilüfer’in çocukluğunu okuyoruz. Maalesef bu çocukluk o kadar uzun sayfalar boyunca anlatılacak kadar ilgi çekici değil. Hepimizin aşağı yukarı yaşadığı şeyleri yaşıyor Nilüfer. Bu yüzden kitabın başlarını sıkılarak okudum. Ne zaman Nilüfer şarkıcı oldu, ünlü olmaya başladı o zaman kitap hız kazandı. Benim kitaptan beklediğim şey Nilüfer’in sanat yaşamını okumaktı çünkü. Kayahan’la arkadaşlığı, Sezen Aksu ile rekabeti, Onno Tunç ile çalışması vb. nostaljik olayları okumak eğlenceliydi. Kitapta Nilüfer’in Kayahan’la küslüğüne de değinilmiş. Bu konuyu merak edenler kitabı okuyabilirler. 

     Kitapta beni rahatsız eden bir konu da kitabı Nilüfer’in bilmem kaç senelik dostu yazdığı için kitapta Nilüfer neredeyse azize gibi gösteriliyor. Her konuda o haklı, her durumda ne yapılması gerekiyorsa yapmış ve her zaman en doğru şekilde davranmış gibi anlatılıyor. Tamam Nilüfer görünüşte de iyi biri gibi duruyor ama bu kadının hiç mi yanlış bir davranışı, bir hatası olmadı? Keşke kitap biraz daha tarafsız olabilseydi.

     Nilüfer’e özel bir ilginiz varsa okuyabileceğiniz yoksa okumasanız da pek bir şey kaybetmeyeceğiniz bir kitap. 

selim çiprut as maça

2. SELİM ÇİPRUT – AS MAÇA
     Bu kitabı sevgili Pinuccia blogunun sahibi Pınar Hanım bahar okuma şenliğine katıldığım ve katılanlar arasından yapılan çekilişte adım çıktığı için bana hediye etmişti. Okumak güz okuma şenliğine kısmet oldu :)

     As Maça yazarın ilk kitabı. Kitapta lisede çok iyi arkadaş olan dört erkeğin ta 40’lı yaşlarına kadar süren dostlukları anlatılıyor.

     Yazar lise yıllarını başarıyla anlatırken karakterler yaşlandıkça kitap da anlatım da aksamaya başlıyor. Lisede dost olan bu dört genci gülümseyerek ve eğlenerek okudum ama aradan yıllar geçtikçe karakterlerin davranışları ve aralarındaki ilişki tutarsızlaşmaya başladı. Bir yerden sonra öyle olaylar oldu ki kitap inandırıcılığını benim gözümde kaybetti. Bir yerde denk gelirseniz okuyabilirsiniz ama okumasanız da bir şey kaybetmezsiniz.


ahmet aytimur ben bir hikaye yazsam

3. AHMET AYTİMUR – BEN BİR HİKAYE YAZSAM
     Bu kitap eşimin Midyat’ta çalıştığı İMKB 75. Yıl Ortaokulu’nun Tübitak projesi kapsamında çıkardığı bir kitap. İçinde öğrencilerin yazdığı hikayeler var. Yalnız kitabın içinde bir tane bile mi bir aşk hikayesi, bir okul hikayesi ne bileyim insanın içini açacak neşeli bir şey olmaz. Bu kitapta yoktu. Kitaptaki hikayelerin %90’ında çocuğun ya annesi ya babası ya da ikisi birden ölüyor. Hikayelerin %80’inde anlatılan aileler çok fakir. Hep bir acı hep bir trajedi… Eski Türk filmlerinden daha acıklı senaryolar yazmış çocuklar. Kitabı okuyunca üzüldüm. Bu çocukların çevrelerinde gördükleri, yaşadıkları bunlar demek ki. Ne görüyorlarsa onu yazmışlar. Umarım bundan sonraki hayatlarında daha güzel hikayeler yaşayabilir ve yazabilirler. 


4. MEHMET ANIL – EDEP YA HU
     Bu kitabı yazın Can Yayınları’nın D&R’daki 5 liralık kitap kampanyasından almıştım. Kitabın zaten ilgi çekici bir kapağı var ama eğer İnstagram’da bir takipçim tavsiye etmeseydi belki de kitabı almazdım. 

     Kitap Genç Osman dönemindeki yeniçerileri ve onların yozlaşmalarını anlatıyor. Aslında kitapla ilgili ne söyleyebileceğimi tam olarak bilmiyorum çünkü çok anlatılabilecek bir kitap değil. Ancak okuyunca nasıl olduğunu anlayabilirsiniz. Ben şimdiye kadar hiçbir Türk yazarın bu kadar erotik yazdığını görmemiştim. Eğer eşcinsel erotizmi okumak istemiyorsanız bu kitaptan uzak durmanızı öneririm. Muhteşem Yüzyıl’a bile tarihimizi lekeliyor diyenler bu kitabı nasıl ıskalamışlar anlamadım. 

     To be continued... 

22 yorum:

  1. Bu yazıdakilerin hiçbirini okumamışım ama fotoğrafta gözüme çarpan var bir tane :) Diğer yazılarını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semerkant'ı mı diyorsun yoksa? onu henüz okumadım ama yılbaşına kadar okuyup bloga yazarım herhalde.

      Sil
  2. Epey verimli bir ay olmuş keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öyle oldu. Bu ay daha fazla okumaya çalışacağım. Teşekkürler.

      Sil
  3. Nilüfer'in hayatı biraz taraflı anlatılmış öyleyse... Evet zaaflarına haksızlıklarına da yer verilse daha zevkle okunurmuş demek ki :)
    As Maça'yı öğrenmiş oldum sayende. İlgimi çekmedi konusu...
    Çocuklar Kemalettin Tuğcu tarzı acıklı hikayeler seviyor demek ki, ben de severdim ya. Şimdi sevmiyorum :)
    Edep Ya hu da ilginçmiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç Kemalettin Tuğcu okumadım biliyor musun? Star TV'deki dizilerini izlerdim: Üvey Baba, Küçük Besleme falan. O dizilerden nasıl bir tarzı olduğunu tahmin ediyorum :-)

      Sil
  4. ne çok okumuşsun canım yaa maşallah ;) Ben biraz seçiciyim sanırım artık kitaplar konusunda seçtiğim bazı kitapları hiç beğenmedim ya yarıda bıraktım ya da değiştirdim. Beğendiğim ve okuduğum kitaplar çok uzun olanlar. O yüzden şenlikte sıralamada gerilere düşeceğim.
    Ama seni bayağı istikrarlı görüyorum, okumaya devam :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebra,

      Aslında önemli olan ilk sıralarda yer almak değil, iyi kitaplar okuyabilmek. Ben sadece bu şenlikte hırs yaptım, şenlik bitince nedenini söylerim. Diğer şenliklerde skor yapmaya değil sevdiğim kitapları okumaya çalışacağım.

      Eskiden başladığım her kitabı bitirmek zorunda hissederdim kendimi. Şimdi kasmıyorum. Hoşuma gitmemişse bırakıyorum. Okunacak o kadar çok kitap varken hoşumuza gitmeyenlerle zaman harcamamak lazım.

      Sil
  5. kıtaplarının ıcınden sadece semerkand ılgımı cektı yorumunu bekleyip takıp edecegım keyıflı okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülseren Özkursun,

      Önümüzdeki haftalarda Semerkant'ı okumayı planlıyorum. Okuduğum zaman mutlaka blogumda yazacağım çünkü kitapla ilgili çok iyi eleştiriler duydum. Ben de çok merak ediyorum.

      Sil
  6. Keşke bende bu kadar okuyabilseydim Ekim'de. Tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor,

      Teşekkür ederim. Ben de eylül ayında 3 kitap okumuştum. Yani bu durumlar sürekli değişebiliyor. Umarım sen de önümüzdeki aylarda istediğin kadar çok kitap okursun.

      Sil
  7. Ben bir hikaye yazsam kitabini merak ediuorm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suleuzundere@hotmail.com adresine iletişim bilgilerinizi yollarsanız kitabı size gönderebilirim :-)

      Sil
  8. Kitabi genel olarak begendinizmi cunku duyduguma gore ahmet gunbay yildiz in onsozu ile yazilmis. #benbirhikayeyazsam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Ahmet Günbay Yıldız kitabın ön sözünü yazmış. Ben kitabı beğenmedim, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin de beğeneceğini pek düşünmüyorum çünkü kitap ortaokul çağındaki öğrencilerin yazdığı hikayelerden oluşuyor. Bu yüzden edebi açıdan zayıf. Büyük beklentilere girmemek lazım.

      Sil
    2. Büyük ihtimal ile baska ogrencilerin ozenmesi icin De yazilmis belki bunlar gelecegin yazarlaridir demek ki öğrenciler cok karamsar bir bakis acisina sahip sizin dediginize gore...

      Sil
    3. Tübitak projesi kapsamında yapılan bir çalışma bu. Maalesef öğrencilerin bakış açısı, öykülerin konusu çok karamsar. Sanırım çevrelerinde gördüklerini yazmışlar. Onlar adına üzüldüm.

      Sil
    4. Peki hepsi mi oyle

      Sil
  9. Ortaokul ogrencilerin nasil kitap cikarabilir cok sasirdm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir Tübitak Projesi. Öğrenciler yazmış, Türkçe öğretmenleri de kitabı bastırmış. Çocuklar kendileri kitabı çıkarmamış.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...