27 Mart 2016 Pazar

SUNAY AKIN – İSTANBUL’UN NAZIM PLANI

sule uzundere blog kitap yorumları

Blogumu düzenli takip edenlerin bildiği gibi normalde okuduğum kitapları ayda bir toplu olarak yazarım ama bu kitaptan o kadar çok alıntı yazdım ki diğer kitaplarla birleşince çok uzun bir yazı olacaktı. Ben de ayrı yazmaya karar verdim.

Sunay Akın’dan daha önce sadece Bir Çift Ayakkabı kitabını okumuştum (Kitapla ilgili yorumumu buradan okuyabilirsiniz). Kitapta ayakkabılarla ilgili farklı dönemlerden, milletlerden ve kişilerden ilginç anılar anlatılıyordu. Kitabı severek okumuştum. İstanbul’un Nazım Planı’nda ise Nazım Hikmet, şairler, Kız Kulesi ve İstanbul’la ilgili güzel yazılar okuyoruz.


Kitap okuyamadığım bir dönemde başlamıştım İstanbul’un Nazım Planı’na çünkü kitabı severek ve hızlı bir biçimde okuyacağımı düşündüm. Yanılmadığıma sevindim. Kitabın akıcılığı sayesinde kısa sürede bitirdiğim ve hep yüzümde  bir gülümseme ile okuduğum bir kitap oldu İstanbul’un Nazım Planı ama siz başka kitaplar okurken günde birkaç yazı okuyarak da okuyabilirsiniz bu kitabı. Ben Sunay Akın’ın bendeki son kitabı olan Tuncay Terzihanesi’ni o şekilde okumayı planlıyorum.

Eğer henüz Sunay Akın okumamışsanız herhangi bir kitabından başlayabilirsiniz. Büyük ihtimalle bir kitabını okuduktan sonra hepsini okumak isteyeceksiniz.

NOT: Bu kitabı ve diğer Sunay Akın kitaplarımı iki sene önce D&R indirimden 10 liraya almıştım. O zaman ucuz kitap buldum sevinciyle atlamış ve hepsini almıştım ama kitabın etiket fiyatı zaten 12 liraymış. İnternette 8,5 liraya alabilirmişim. Bu yüzden siz siz olun internetteki fiyatlarına bakmadan kitap almayın. İndirimli aldım diye sevinirken kazık yiyebilirsiniz. :-) 

Altını Çizdiklerim: 1. “Nazım’ın kadınlara düşkün olduğu söylenir. Oysa, bütün kadınlar Nazım’a düşkündü.” Abidin Dino’nun eşi Güzin Hanım

2. Kadından şair olamayacağını iddia edenler ilk aşk şiirinin bir kadın tarafından yazıldığını elbette bilmezler.

3. “Sümerlerden bu yana şiir yazılıyormuş.
Bakıyorum dünyanın hâline, yazılmasa da olurmuş.” Süreyya Berfe

4. “İyi bağlanmış bir kravat, hayata atılan ilk ciddi adımdır.” Oscar Wilde

5. “Tren geldi İS dedi, demir düştü TAN dedi, kız iğneyi kaybetti, annesi ona BUL dedi.” Cevabı İstanbul olan bir bilmece.

6. İstanbul’un ilk belediye başkanı Fatih Sultan Mehmet zamanında Hızır Bey’dir ve Nasrettin Hoca’nın torunudur.

7. İETT’nin açılımı “İstanbul Elektrik Tramvay Tünel”dir ama halk dilinde anlamı şudur: “İneklik etme taksi tut.”

8. “İnek gözlü desem bir kadına
Hakaret sayar bunu, gücenir
Oysa o mahzun bakışlı gözleri ineklerin
O iri gözleri nasıl da güzeldir.” Ataol Behramoğlu

9. Mazhar Osman günün birinde Neyzen Tevfik’i elinde rakı şişesiyle köprüde görür:
-Yahu böyle elinde şişeyle nereye gidiyorsun Tevfik?
- Çallı İbrahim’e.
-Elindeki ne?
-Kiloluk rakı.
-Böyle kiloyla rakı içmeye utanmıyor musun?
-Hepsi benim değil, yarısı Çallı’nın.
-Kendi payını dök öyleyse.
-Dökemem, benim payım şişenin altında.

10. Ülke sorunlarının geleceği konusunda görüş belirten bir sanatçı ya da bilim adamı kendini dört duvar arasında bulup para cezasına çarptırılırken politikacıların danıştığı medyumlar ortalıkta cirit atıp para kazanıyorlar. Böyle ülke olur mu?

11. “Ne gam kalırdı / Ne kasavet / Bir de simit ağacı olaydı / Bizim sayılırdı saadet.” Orhon Murat Arıburnu

12. Orhan Veli, Yaprak adlı düşünce gazetesini çıkarıp İstanbul sokaklarında satabilmek için soğuk bir kış günü paltosunu satacaktır.

13. “Bayanlara baylara / Kafası olanlara / Bir de kitapsızlara / Ben kitap satıyorum.” Halim Şefik kitap satarken.

14. Anımsar mısın bilmem / Yağmurun bardaktan / Boşanırcasına yağdığı o günü / Hani şemsiyeyi iyice çekip başımıza / Dudaklarımla hesaplamıştım / Yüz ölçümünü.

15. Arapça “Şems” güneş demektir. “İyye” ise dişilik ekidir. Yani, yağmurlu havalarda altına sığındığımız şemsiye aslında “Güneşlik” anlamına gelmektedir.

16. Mustang araba markasıdır ve “vahşi at” anlamına gelmektedir (Mustang filmini duymuş ve ne demek olduğunu merak etmiştim. Tesadüf eseri bu kitaptan öğrendim).

17. “Bizim avludan mı kalkacak cenazem?
Nasıl indireceksiniz beni üçüncü kattan?
Asansöre sığmaz tabut,
Merdivenlerse daracık.” Nazım Hikmet

18. “Futbol maçı denilen şey dört bir yanında binlerce insanın toplandığı bir meydanda yapılıyor. Meydana, teker teker saydım, yirmi iki delikanlı çıkarılıyor. On birinin üstünde sarı kırmızı yollu yollu gömlekler, öteki on birindeyse lacivert sarı fanilalar ama yirmi ikisi de kısa pantolonlu ve kocaman ayakkabılı.” Nazım Hikmet 1936 yılında ilk kez izlediği futbol maçını anlatıyor.

19. “Havaya bile ateş etmeyin / Olur a, bir kuş geçiyordur üstünüzden / ya da Hezarfen Ahmet Çelebi.” Akgün Akova

20. Eyfel Kulesi’nin yapımına karşı olarak en sert çıkışları yapan Guy de Maupassant, her gün kulenin birinci katındaki kafeteryasında görünür. Kendine beğenmediği kulede ne işi olduğunu soranlara verdiği yanıt en az Eyfel kadar ünlenir: “Paris’te bu lanet yapının gözükmediği tek yer burası.”

21. Deniz Harp Okulu’nda öğrenci olan Nazım Hikmet kız kardeşinin kedisi için yazdığı şiiri tarih öğretmeni Yahya Kemal’e uzatır. Yahya Kemal şiiri okuduktan sonra iyi olup olmadığına karar vermek için kediyi görmesi gerektiğini söyler. Yahya Kemal kediyi gördükten sonra şunları söyler Nazım Hikmet’e: “Sen bu pis, uyuz kediyi böyle övmesini biliyorsan şair olacaksın.”

22. “Öyle sanıyorum ki Orhan Veli bizim en güzel şairlerimizden biri. Çok genç öldü, yazık oldu. Ama ölümsüz…” Nazım Hikmet 36 yaşında ölen Orhan Veli hakkında.




30 yorum:

  1. 9 numarayi okurken cok guldum zeki ve hazir cevap insanlardi onlar, hic sunay akin okumadim deneyeyim bu vesileyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makyajlailgili, umarım seversin Sunay Akın'ı. Hazırcevap insanları ben de çok severim, keşke onlardan biri olabilseydim :-)

      Sil
  2. Sunay Akın hiç okumadım ama bi başlangıç yapabilirmişim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neşeli Kitap Vagonu, bence de yapmalısın. Umarım seversin :-)

      Sil
  3. Sunay Akın'ı ben de hiç okumadım. Ama yeni kitabı Hayal Kahramanları çıktığında eşim getirmiş bana ^^ Aslında şenlik listesinde daha önce okumadığım Türk erkek yazar kategorisine koyabilirmişim :) sıra gelirse okuyabilirim. Nazım ve İstanbul'lu olan bu kitap da çok ilgimi çekerdi ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nail Art in Wonderland, hafif ve güzel bir kitap okumak istersen Sunay Akın'ı okumalısın. Şenlik listeni değiştirebilirsin, ben hep değiştiririm :-) Umarım seversin :-)

      Sil
  4. sunay akının değişik bi tarzı var ya çok merak etmeme rağmen almaya cesaret edememiştim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap, herhangi bir kitabını alabilirsin canım. Ben pişman olacağını sanmıyorum.

      Sil
  5. Sunay Akın'ın tiyatrosunda bulunmuştum bir kaç kez (Stand-up) Nasıl alıp gider sizi konunun içine. Sesi dinlendirir beni hep. Kitaplarını ben de okumamıştım. Bu kadar sevdiğim birinin kitabını okumamış olmama hayıflandım şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Hanımefendisi, beş yıl önce benim de onu izleme şansım vardı ama maalesef gidememiştim gösterisine. Kitaplarını severek okuyorum. Eminim sen de seversin. Umarım ben de bir gün Sunay Akın'ı canlı izlerim :-)

      Sil
  6. Sunay Akın'ın yazılarını orada burada okurum ve hoşuma gider...
    Ancak kitabını okumamıştım hiç... Şimdi alıntılarını okuyunca zamanı gelmiş bunun da dedim :)
    Yorumuna ve tavsiyene sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat, rica ederim :-) Umarım sen de seversin.

      Sil
  7. D&R küçük kandırmacalar yapabiliyor :D
    Sunay Akın'ın kitaplarını ben de istiyorum, denemek için geç kalmadığımı umuyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, hayatta hiçbir şey için geç değildir diyerek edebi bir cevap vereyim :-) Umarım sen de seversin Sunay Akın'ın kitaplarını.

      Sil
  8. Ahh ahhh 10 numarayı okudukça için yanıyor. :((
    Listeme ekledim güzel kitapmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cangz, Ben severek okudum, umarım sen de seversin.

      Sil
  9. sunay akın'ın kitaplarını daha evvel okumamıştım,
    alıntı yaptığın sözleri ve kitabın içeriğini okuyunca okunacak kitap, ve keşfedilecek çok yazar olduğunu bir kez daha fark ettim. daha evvel blogunda yazıp listeme aldığım kitapları severek alıp okumuştum, bu kitabı da listeme ilave ettim. yine beğeni ile okuyacağımı düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River, umarım seversin, ben severek okudum. Sanırım Sunay Akın'ın bütün kitaplarını seveceğim.

      Sil
  10. Daha önce hiç Sunay Akın okumadım ve senin bu yazından sonra bayağı bir heveslendim Şule abla. Kitabın adını not ettim, yakın zamanda okuyabilirim umarım :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker, umarım seversin, ben severek okudum. Sanırım Sunay Akın'ın bütün kitaplarını seveceğim.

      Sil
  11. Sunay Akın'ı birkaç yıl önce Ankara'da tek kişilik oyunu ile tanımış ve oyun bitiminde Bir çift ayakkabı kitabını kendilerinden imzalı almıştım. Oyun çok güzeldi.Kitabını da bu nedenle hiç tereddüt etmeden aldım.Kitabında zaten oyunda geçen konulardan derlemeydi.Keyifle okudum bende.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtap, Bir Çift ayakkabı Sunay Akın'dan okuduğum ilk kitap. Onu da çok sevmiştim. Beş sene önce Sunay Akın'ı sahnede izleme şansım vardı ama maalesef izleyemedim. O günden beri onu izlemek istiyorum. Umarım Adana'ya tekrar gelir.

      Sil
  12. sunay akını çok severim , henüz bu kitabını okumamış olsam da üslubu ayrı karakteri başka bir insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP EYLEMİ, Sunay Akın'ı seven herkesin severek okuyacağı bir kitaptı. Eğer eline geçerse mutlaka okumalısın.

      Sil
  13. Çoook sevdiğim bir kitaptı. Ay çöreği ve deniz yıldızı, Kız Kulesindeki Kızılderili... Bunlar da tadına doyamadığım Sunay Akın kitapları. Ben seviyorum bu adamın yazı tarzını ya. Edebiyatı çok çok sevdirdi bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Yanı, ben de o kitaplarını okumadım. Demek ki yazarın bütün kitaplarını okumalıyım :-)

      Sil
  14. Sunay Akın hiç okumadım ama alıntıları okuyunca bir heves ettim :D
    Kitabın adını not ettim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esra ünal, umarım seversin, ben severek okudum. Sanırım Sunay Akın'ın bütün kitaplarını seveceğim.

      Sil
  15. Maupassant'a çok güldüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren, Fransızların Eyfel kulesini sevmediklerini duymuştum. Bu anı beni de gülümsetti :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...