20 Kasım 2016 Pazar

PAZAR 6’LISI: KLASİK OKUMAYA BAŞLAYACAKLAR İÇİN ÖNERİLER

sule uzundere blog pazar 6'lısı yazıları

Herkese iyi pazarlar. Tam bir aydır Pazar 6’lısı yazısı yazmamışım. Bu hafta bunu telafi etmek için üç yazı birden yayınlayacağım. Böylelikle istediğim kadar yazamadığım blogumla da hasret gidermiş olurum. İlk olarak bu haftanın konusunu yazıyorum: Klasik okumaya başlayacaklar için öneriler.

Son birkaç yıldır okuduğum kitapları incelediğimde üniversite yıllarımda Türk ve Dünya klasiklerinden birçok örneği okuduğumu, üniversite bitince klasik okuma oranımın düştüğünü gördüm. Türkçe öğretmenliğinde okuduğum için okul yıllarında dersler için klasikleri okuyorduk. Okul bittikten sonra elim klasiklere gitmemiş. Daha çabuk ve kolay okunan, kafa dağıtan kitaplara yoğunlaşmışım. Bu durum biraz tembellikten biraz da çok sayıda kitap okuma isteğimden kaynaklandı ama bu sefer de istediğim kadar güzel ve kaliteli kitap okuyamadım. Bu yüzden yılbaşı kararlarımdan biri de 2017’de daha çok klasik okumak olacak. Okuyan Muggle gibi bir klasik kitap okuma maratonu yapmayı planlıyorum. Detayları belirleyince blogumda duyururum, eşlik etmek isteyen arkadaşlarla beraber okuruz.

Okumadığım çok fazla klasik var ama okuduklarım arasından kolay okunan, akıcı ve güzel 6 klasik kitap seçtim. Siz de klasikleri okumaktan çekiniyor ama bir yerden başlamak istiyorsanız bu kitaplardan başlayabilirsiniz:

JANE AUSTEN – AŞK VE GURUR
Özellikle romantik kitap seven herkesin okuması gereken bir klasik. Kitabını okuduktan sonra filmini ve dizisini de izlemeyi unutmayın.

VICTOR HUGO – NİŞANLIYA MEKTUPLAR
Romantik kitap sevenlerin okuması gereken bir başka kitap da Nişanlıya Mektuplar. Victor Hugo’nun eşine, nişanlı oldukları dönemde yazdığı mektuplardan oluşan kitabı hülyalara dala dala okumuştum. Ben çok nadir bir kitabı tekrar okumak isterim. Nişanlıya Mektuplar da tekrar okumak istediğim kitaplardan. Kitapla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 

VICTOR HUGO – SEFİLLER
Victor Hugo’dan Sefiller’i yazmasam bu liste eksik kalırdı. Mutlaka okunması gerek klasiklerden. Her bir karakteri efsane. Kitabı okuduktan sonra 2012 yılında çekilen müzikal filmini de mutlaka izleyin. Başlarda filmi sıkıcı bulsanız da sürekli şarkı söylemelerine alışıyorsunuz ve uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir film izlemiş oluyorsunuz. Filmdeki şarkıları hâlâ arada Youtube’tan dinlerim.

TOLSTOY – ANNA KARENINA
Anna Karanina gerçek bir klasik ve kendinden sonra yazılan birçok kitaba ilham kaynağı olmuş bir başyapıt. Ben de severek okumuştum.

OSCAR WILDE – DORIAN GRAY’İN PORTRESİ
En sevdiğim klasiklerden öte Dorian Gray’in Portresi en sevdiğim kitaplardan biridir. Okuduğum bu tek kitabıyla Oscar Wilde da en sevdiğim yazarlardan biri oldu. İnsan karakterleri üzerine müthiş tespitler ve altı çizilesi cümleler var. Romandan sonra çizgi-romanını da okuyup blogumda yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz.

MOLIERE – CİMRİ, KİBARLIK BUDALASI
Aslında Moliere’nin bütün kitapları diyecektim ama yazarın sadece iki kitabını okuduğum ve diğer kitapları hakkında bir bilgim olmadığı için genellemek istemedim. Okuduğum iki kitabını, Cimri ve Kibarlık Budalası’nı gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Tiyatro türünde yazılmış komedi metinleri olduğu için bir saat içinde okuyup bitirebilirsiniz.

Sizin bana mutlaka okumalısın dediğiniz klasikler varsa lütfen yazın. 2017’de daha çok klasik okumak istediğimi söylemiştim. Önerilerinize göre bir liste oluşturmak isterim.


Dediğim gibi geçen iki haftanın Pazar 6’lısı yazılarını da yazacağım bugün. Blogumda olmalarını istiyorum. Biraz sonra yeni bir yazıda görüşmek üzere. 

27 yorum:

  1. klasikleri okumayı çok istiyorum ama henüz yıldızımız barışmış değil, bu liste işime yarayacak teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kizkardeseler Arasinda, o zaman bu liste tam sizlik olmuş :-)

      Sil
  2. Nişanlıya mektupları şimdiden merak ettim :) Elimdeki kitaplardan sonra düşünebilirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. resim defterimm, umarım beğenirsiniz. Benden de sevgiler :-)

      Sil
  3. Aşk ve Gurur'u okudum. Dediğin gibi romantikler mutlaka okumalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cem kazan, Aşk ve Gurur romantiklerin başucu kitabı oluyor genellikle :-)

      Sil
  4. Nişanlıya Mektuplar benim okumadığım klasikler arasında.2017 de yeni okuma kararları akmak güzel fikir ben de değerlendirebilirim.Fikir için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cangz, rica ederim. Yeni yıl gelince farklı okuma listeleri hazırlayacağım. Hepsini blogdan paylaşırım. hoşuna gidenlere katılabilirsin :-)

      Sil
  5. Bugünün pazar olduğunu anasayfada yazını görünce fark ettim. Vize dönemi tüm günlerim şaşıyor :D Neyseki dün bitti de bloga geri dönebileceğim.

    2017de klasikler maratonunuza ben de katılmak istiyorum. Düşündüm acaba bu pazar 6'lısını yazsaydım hangi 6 kitabı seçerim diye ve seçim yapmayı bırak okuduğum 6 kitabı zor buldum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esseve rin, ne mutlu sana. Benim vizeler bir hafta sonra. Bu hafta da ben yokum :-)

      Demek ki daha çok klasik okumalısın :-) Klasikler maratonu için bir liste ve görsel hazırlar blogda yayınlarım. Sen de istediğin kitaplarda katılırsın.

      Sil
  6. Çok güzel kitaplar önermişsin, bir kısmı benim de listemde okunmayı bekliyor. =) Klasikler lisedeyken zorla dayatıldığı için hep korktuğum kitaplardı. Bu korkuyu Uğultulu Tepeler ile aştım, o yüzden klasik okumak isteyen herkese Uğultulu Tepeler'i tavsiye ederim. Suç ve Ceza da bir diğer önerim, zaten çok fazla klasik okumuşluğum yok. =P Umarım 2017'de çok daha güzel ve edebiyat dolu kitaplar okuruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyülü Ayraç, umarım :-)

      Uğultulu Tepeler'i üniversitedeyken okumuştum ama şimdi hiç hatırlamıyorum. o kitabın hayranı da çok. Suç ve Ceza'yı da pek iyi olmayan bir yayınevinden okuduğum için tekrar okumak istiyorum.

      Sil
  7. Anna Karanina'yı klasik okumaya yeni başlayacaklar okursa bence biraz zorlanabilirler dahası klasiklerden soğuyabilirler. Olumsuz bir eleştiri değil bu tam aksine, Anna Karanina çok büyük bir baş yapıt olduğu için belirli bir birikimle okunması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde kitaptan alınacak keyif düşebilir.. Victor Hugo'nun kitabını merak ettim, hemen not ettim. Tiyatro metinleri okumak benim de çok hoşuma gidiyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker, Anna Karanina bayağı kalın bir kitap. Bazı bölümlerinde okuyucu sıkılabilir ama genel hikayeyi beğeneceklerini düşünüyorum. Yine de kalınlığı okuyucuyu caydırabilir.

      Sil
  8. Dorian Gray' in Portresi' ni çok merak ediyordum. Beğendiğini okuyunca daha da merak ettim. Listeme ekledim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumasyon, Dorian Gray'in Portresi benim en sevdiğim kitaplardandır. Senin de beğeneceğine eminim. Mutlaka okumalısın :-)

      Sil
    2. İnşallah canım benim :)

      Sil
  9. İlkay Özgür,
    üçünü sevdiysen diğer önerilerimi de seversin diye düşünüyorum. Keyifli okumalar :-)

    YanıtlaSil
  10. sefillerin kalın bi baskısını okumuştum ama iş bankası baskısını okumak istiyorum bir de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap sevinci, ben Bordo Siyah Yayınları'ndan okumuştum. Çok kaliteli bir yayınevi olmasa da tam çevirisini okuduğum için mutluyum.

      Sil
  11. Sefiller, Dorian Gray ve Moliere'in iki oyunu gerçekten güzeldir. Moliere i ilk okuduğumda çok gülmüştüm, şimdi okusam yine güler miyim bilmem ama bana diğer kitaplarına baktırtmıştıo zmaanlar☺️. Gözlerim bir Dostoyevski aramadı değil ama güzel liste olmuş. Dorian Gray ve Sefiller benim de sevdiğim eserler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi, Dostoyevski'den Suç ve Ceza, Ezilenler ve Kumarbaz'ı okudum. Üçünün de klasiklere yeni başlayanlara hitap etmeyeceğini düşündüm ama hepsi de çok güzel kitaplardır.

      Sil
  12. Ben de her klasiği sıkılmadan okuyamayanlardanım :) Bu listeyi dikkate alacağım. Teşekkürler Şule :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Özkaya, her klasik sıkılmadan okunmuyor zaten. Bazıları insanı gerçekten zorluyor. Ben hafif olanları önermeye çalıştım. Yorumun için teşekkürler :-)

      Sil
  13. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: aşk romanları

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...