17 Ocak 2017 Salı

2016’DA OKUDUĞUM EN İYİ 10 KİTAP


2016 yılında toplam 85 kitap okumuşum. Sene ortasında okuduğum kitaplara bakarken bu sene güzel kitaplar okumadığımı düşünüyordum ama iş en güzel on kitabı seçmeye gelince zorlandım. Gayet güzel kitaplar okumuşum. Umarım 2017’de daha çok ve daha güzel kitaplar okurum.

En iyilerini seçmek benim için yeteri kadar zordu, bir de onları sıralamaya gücüm yetmez diye kitapları okuma sırama göre yazıyorum.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK – GEOMETRİ
Bu kitabı geçen yılki kitap fuarında %50 indirimle 2 liraya almıştım. Evet, yanlış okumadınız 2 lira. Bu yüzden bu sene birkaç tane daha alıp okul kütüphanesine koydum. Çocuklar Atatürk’ün bir geometri kitabı yazacak kadar bilgili olduğunu, bugün kullandığımız birçok terimi onun bulduğunu öğrensinler, ona bir kez daha hayran olsunlar istiyorum. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


NAZAN BEKİROĞLU – MÜCELLA
Nazan Bekiroğlu’nun dilini sadeleştirme kararını uyguladığı ilk kitap Mücella’da bebekliğinden yaşlılığına kadar bir kadının hayatına tanıklık ediyoruz. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


GEORGE ORWELL – 1984
1984’ü nisan ayında kalabalık bir blogger ekibiyle okumuştuk. Çok da güzel olmuştu. Bir daha o tarz bir etkinlik yapamadık. Halbuki aynı kitabı okuyup yorumlamak, sonra da birbirimizin yorumlarını öğrenmek çok hoşuma gitmişti. Bu sene belki başka klasik kitaplarda ortak okuma yapabiliriz. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


FERİT EDGÜ – HAKKARİ’DE BİR MEVSİM
Bir öğretmen olarak Ferit Edgü’nün Hakkari’deki öğretmenlik anılarını romanlaştırdığı kitabını çok severek okudum. yazarın kalemi o kadar hoşuma gitti ki öykü türünü sevmememe rağmen bu seneki Çukurova Kitap Fuarı’ndan yazarın üç öykü kitabını aldım. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


STEFAN ZWEİG – KORKU
Stefan Zweig sevgimi blogumu okuyanlar bilir. Bu sene yazarın iki kitabını okudum. Bir Kadının Yaşamından 24 Saat kitabına göre Korku’yu daha çok sevdim. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


ZÜLFÜ LİVANELİ – YAŞAR KEMAL, GÖZÜYLE KARTAL AVLAYAN YAZAR
Yaşar Kemal’i de Zülfü Livaneli’yi de çok severim. Bu yüzden Livaneli’nin gözünden Yaşar Kemal’i okumak paha biçilemezdi. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


YILMAZ ERDOĞAN – KELEBEĞİN RÜYASI
Filmi izlemeden kitabını okudum ve bayıldım. Hatta Yılmaz Erdoğan bu eseri roman olarak yazsa edebiyatımıza çok güzel ve kalıcı bir eser bırakmış olurdu diye düşündüm. Bu haliyle de çok güzeldi. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


CORİNNE MAİER – ÇOCUK YAPMAMAK İÇİN 40 NEDEN
Kafamdaki soru işaretlerini netleştirmek adına okuduğum kitap benim çok işime yaradı. Çocuk sahibi olma konusunu düşünen herkesin okuması gereken bir kitap. Kitabın ayrıntılı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.


ERNEST HEMİNGWAY - YAŞLI ADAM VE DENİZ
2016 Ernest Hemingway ile tanıştığım yıl oldu. Bu tanışıklıktan çok memnun kaldım. Yeni yılda da yazarın diğer kitaplarını okumaya devam edeceğim. Kitabın ayrıntılı yorumunu buradan okuyabilirsiniz. 
JOHN STEİNBECK – İNCİ
Bu kitapla ilgini fikrini sorduğum arkadaşlarım Fareler ve İnsanlar kadar güzel bir eser beklemememi söylemişlerdi. Ben de beklentimi sıfırlayarak okudum ve belki de bu yüzden kitabı çok beğendim. Kitabın ayrıntılı yorumunu buradan okuyabilirsiniz. 


BONUS : ASTRİD LİNDGREN - ŞAMATALI KÖY
On kitabı seçtim ama yılın son zamanlarında okuduğum bu çocuk kitabını yazmadan geçmek istemedim. Sarıçam Kitap Şenliği için 5.sınıflara seçtiğimiz Şamatalı Köy’ü çocuklar da ben de çok beğenerek, yüzümüzde bir gülümsemeyle okuduk. O yaşlarda bir çocuğunuz varsa 100 Temel Eser listesinde de olan bu kitabı mutlaka okutun, siz de onunla beraber okuyun. Pişman olmazsınız. Kitabın ayrıntılı yorumunu buradan gelecek.

Önümüzdeki günlerde 2016’da izlediğim en iyi 10 film listesinde görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın. 

25 yorum:

  1. Sadece 1984 u okudum sectiğin eserlerden. Umarım kısa zaman ıcersınde dıgerlerini de okurum :D Ama hıc bırı bence 1984 kadar ıyı degıldır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur, 1984 geleceği tahmin etme ve kendinden sonra gelen distopyaları etkileme açısından diğer bütün kitaplardan daha başarılı. Diğerleri de güzel kitaplar. Tavsiye ederim.

      Sil
    2. Bir tek mucellayi okumadim

      Sil
    3. gulseren ozkursun, o zaman onu da en kısa zamanda okumalısın :-)

      Sil
    4. 1984 insanın hayatına yön verecek bir kitap abla, gerçekten benim vazgeçilmezlerimden birisidir

      Sil
    5. Cahil Okur, haklısın.

      Sil
  2. Bir ildə 85 kitab !!! Mənim üçün fantastik bir rəqəmdir. Təbriklər! Bu yeni ildə mənim də heç olmasa yarısı qədər oxumağa imkanım olsa :) Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umman Aslan, Teşekkür ederim :-) Yeni yılda umarım hepimiz daha çok okuruz. Benden de sevgiler :-)

      Sil
  3. Mücella ve 1984 ü gerçekten çok severek okumuştum o yüzden diğer kitapları da okuma listeme ekledim :)
    85 çok iyi bir rakam seni tebrik ediyorum canım benim

    YanıtlaSil
  4. Geometri Kitabını ben neden alıp kitaplığıma koymadım :/
    Bak şimdi sen yazınca aklıma geldi.
    Hatta birkaç çocuğa da hediye ediyim en kısa zamanda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat, çok güzel bir iş yapmış olursun Şebnem :-)

      Sil
  5. İlkay Özgür, teşekkürler. Kelebeğin Rüyası, filmin senaryosunun kitap haline getirilmiş hali. Çok güzel cümleler vardı kitapta. Kitabın yorumunu yazdığım yazıyı okursan alıntıları görebilirsin.

    YanıtlaSil
  6. Tebrik ederim çok güzel kitaplar okumuşsunuz.Korku isimli kitap çöl dikkatimi çekti mutlaka okuyacağım.Bende beklerim blogum.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Bozgan, Korku gerçekten çok güzel bir kitap. Umarım siz de seversiniz. En kısa zamanda blogunuza uğrayacağım. Benden de sevgiler :-)

      Sil
  7. Geometri kitabından alıp okul kütüphanesine koyarak ne güzel yapmışsınız, tebrik ederim :)

    Kitaplar da çok güzel gerçekten. Hemingway okumayı ben de çok istiyorum, umarım bu yıl okumaya fırsat bulabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem, teşekkürler. Hemingway ile ilgili ilk izlenimim olumlu. Umarım diğer kitaplarını da severim :-)

      Sil
  8. Yaşlı Adam ve Deniz benim de okumak istediğim kitaplardan :)) Lisede yazarın Çanlar Kimin İçin Çalıyor'unu ödev olarak okumuştum. Korku'yu da tavsiyenle listeme aldım :)) Umarım 2017'de de seveceğin kitaplar okursun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, teşekkürler canım benim. Çanlar Kimin İçin Çalıyor arkadaşımın üniversitede ödev kitabıydı ama ben okumamıştım. Yazarın okuyacağım sıradaki kitabı o olabilir.

      Sil
  9. harika kitaplar bunlar ama ya :D kıskandım mı ne , keyifli okumaların olsun :D

    YanıtlaSil
  10. Ne mutlu sizlere. Kitap okuma alışkanlığının yerlerde süründüğü bir zamanda kitaba bu kadar zaman ayırmak ve bu tecrübelerinizi insanlarla paylaşmak en güzeli olsa gerek. Sizi büyük bir zevkle takibe alıyorum. En iyi 10 film yazınızı da iple çekiyorum. Sitenizi hemen takibe alıyorum.

    Sizleri de bloguma beklerim efendim... www.serdarilefutbol.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serdar Sözkesen, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Blogumu beğenmeniz beni çok mutlu etti. en kısa zamanda ben de blogunuza uğrayacağım. Görüşmek üzere.

      Sil
  11. Ah ah keşke tekrardan yapsak öyle bir etkinlik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafka Tamura, aklımda beraber okuma etkinliği yapmak var. Bir şeyler netleşsin blogda yazarım. O zaman umarım katılırsın.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)