5 Şubat 2018 Pazartesi

IAN McEwan - FINDIK KABUĞU

sule uzundere blog kitap yorumları
Kitap Ağacı Adana grubumda aralık ayında okuduğumuz iki kitaptan biri Fındık Kabuğu idi. Sabit Fikir’in En İyi 50 Roman seçkisinde 41.sırada seçilen kitabı duymamış olabilirsiniz. Yazarın Çocuk Yasası daha çok bilinen kitabı, hatta gruptan kitabı okumuş arkadaşlara göre daha iyi olan kitabı. Ben yazardan sadece Fındık Kabuğu’nu okuduğum için karşılaştırma yapamayacağım.

Kitabın çok ilginç bir konusu var. Kitabımız anlatıcısı bir cenin. Anne karnındaki bir bebek. Annesinin babasını aldatıp amcasıyla aşk yaşadığının farkında. Konuşulan ve annesinin hissettiği her şeyin farkında. Annesi ve amcası, babasını öldürmeye çalışınca onlara engel olmaya çalışıyor. Bunu başarıp başaramayacağını da kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Ben kitabı sevdim. Yer yer çeviriden kaynaklandığını düşündüğüm anlamsız cümleler olsa da yazarın dili hoşuma gitti. İlginç bir konuyu akıcı şekilde ele almış. Özellikle yarısından sonra çok heyecanlı bir kitap oluyor Fındık Kabuğu. Cinayet işlenecek mi, yakalanacaklar mı, kaçacaklar mı merak ederken kitabın sonunu getiriyorsunuz.

2017’nin en iyi romanlarından biri sayılan Fındık Kabuğu’nu ben severek okudum. Umarım siz de seversiniz.
sabit fikir en iyi 50 roman 2017

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bir yalan, golftaki usta işi vuruş gibidir, ancak bilerek söylenmediğinde inandırıcıdır.  

2. Bir arada olabilmek için ayrılmak, kucaklaşabilmek için birbirine sırtını dönmek, âşık olabilmek için birbirini sevmekten vazgeçmek. O inandı buna. Ne kadar budala !

3. Aşk biterse ve bir evlilik çökerse, ilk kaybedilen, içtenlikli anılardır, geçmişi dürüstçe, tarafsızca hatırlamaktır.

4. “Can sıkıntısıyla mutluluk arasında fazla bir mesafe yoktur; insan, sevincin sahillerinden bakar can sıkıntısına.” Monsieur Barthes

5. Bir keresinde şöyle bir hesaplama görmüştüm. Eğer ırklar cinsel birleşmeyi şimdiki gibi sürdürürlerse, beş bin yıl sonra dünyadaki herkesin teni aynı soluk kahverengi olacaktır.

6. Negatif özgecilik: Bir başkasına acı çektirmek için insanın kendi canını yakması.


7. Karamsarlık çok kolay, hatta zevkli, her yerde entelektüellerin madalyası ve tacı. Düşünen sınıfları çözüm aramaktan kurtarıyor. Tiyatro oyunlarındaki, şiirlerdeki, romanlardaki, sinemalardaki karanlık düşüncelere bakıp heyecanlanıyoruz. Şimdi de radyodaki yorumları dinleyip. İnsanlık şimdiye kadar asla bu kadar zengin, bu kadar sağlıklı, bu kadar uzun ömürlü olmadığına göre bu anlatılana neden güvenelim? Eğer savaşlarda ve doğum yaparken şimdiye kadar olduğundan çok daha az insan ölüyorsa ve hiçbirimiz bundan önce bilim yoluyla daha fazla bilgiye, daha faza gerçeğe bu kadar kolay ulaşamamış isek, neden güvenelim? Şefkat duygularımız- çocuklara, hayvanlara, başka dinlere, tanımadığımız uzak yabancılara- her gün kabarıyorsa? Yüz milyonlarca insan sefil bir yaşamdan kurtarılmışsa? Batı’da, yoksul sınıflar bile düzgün şehirlerarası yollarda dörtnala giden bir attan dört kat daha hızlı araba kullanırken müziğin büyüsüne kapılarak koltuklarına yaslanıyorsa? Suçiçeği, çocuk felci, kolera, kızamık, yüksek sayıdaki çocuk ölümleri, okuma-yazma bilmemek, idamlar ve devletin rutin hâle gelmiş işkencesi birçok ülkede yasaklanmışken? Yakın zamana kadar bu belalar her yerde görülüyordu. Güneç panelleri ve rüzgâr enerjisiyle çalışan çiftlikler, nükleer enerji ve henüz bilmediğimiz icatlar bizi karbondioksitin pisliğinden, GM ürünleri bizi kimyasal tarımın tahribatından ve en yoksulları da açlıktan kurtaracaksa? Bütün dünyada görülen şehirlere göç geniş arazileri çoraklaştıracaksa, doğum oranlarını düşürüp kadınları cahil köy eşrafının elinden kurtaracaksa? Caesear Agustus’u bir el işçisini kıskanacak duruma getirecek sıradan mucizelere ne demeli: Acısız diş hekimliği, elektrik ışığı, sevdiklerimizle anında temas, dünyada görüp görebileceği en iyi müzik, bir düzine kültürün mutfağı? Ayrıcalıklarla, tattığımız zevklerle gururlanıp duruyoruz ama yine de yakınıyoruz, şimdiye kadar yakınmayanlar da yakında başlar. Ruslara gelince, aynı şey Katolik İspanya için de söylenmişti. Ordularını sahillerimizde bekliyorduk. Çoğu şey gibi bu da olmadı. Birkaç kundaklama gemisi ve onların donanmasını İskoçya’nın kuzey ucundan dolaşmaya mecbur eden yararlı bir fırtına sayesinde mesele halloldu. İşlerin gidişatı bizi hep kaygılandıracak – bu da bilinçli olmanın ağır yeteneğine dâhil.

42 yorum:

  1. Konusu çok hoşmuş ama altını çizdiklerinden anladığım kadarıyla dili biraz ağır gibi.. Yine de bir şans verip okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sule N,
      dili çok ağır değil ama çok basit de değil. Olması gerektiği kadar :-)

      Sil
  2. Merhaba.
    Yazarın bende ilk Çocuk Yasası kitabını okudum ve çok beğenmiştim.
    Bu kitabını ise resmen sürüklendi elimde...Konusu ve anlatım şekli çok sıktı beni.
    İyi haftalar. :)
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Şahin,
      Çocuk Yasası'nı okumadığım için karşılaştırma yapamayacağım ama okuyan iki arkadaşım da onu daha iyi buldu. Ben Fındık Kabuğu'nu sevdim. Demek ki Çocuk Yasası'na bayılacağım :-)

      Sil
  3. Bu kitabı görmüştüm ama konusunu hiç okumamıştım. Bir cenin dilinden, oldukça ilginç galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat,
      ben kitabı sevdim Şebnem ama Çocuk Yasası'nı okuyanlar onu daha çok beğeniyor. Eğer kitabı okumak istiyorsan beklentini düşürmeni öneririm.

      Sil
  4. Değişik bir konusu var. Merakımı en kısa zamanda giderebilirim diye düşünüyorum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      umarım seversiniz kitabı. Teşekkürler :-)

      Sil
  5. Kitabın konusu gerçekten ilginç. Bu arada okuma grubu nasıl oluyor. Üye mi olunuyor? Kafamda deli sorular :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı,
      Kitap ağacı diye bir topluluk var. Şu anda 50'den fazla şehirde aktifler. Ayda bir kitap seçiyoruz. Okuyup toplantıda tartışıyoruz. Bir ara bloguma yazmak istiyorum. Ben iki seneden fazladır devam ediyorum.

      Sil
  6. Konusu gerçekten çok ilginçmiş :) Merak uyandırdı bende. :) Deneyelim, görelim. :))

    YanıtlaSil
  7. Konusu son zamanlarda okuduğum/gördüğüm kitaplardan çok farklı. Merakımı bayağı bir cezbetti yani. Yazarın Kefaret kitabını çok okumak istiyorum filmini (Atonement) izlediğimden beri ama hiçbir yerde bulamıyorum. Kısmetimde yazarla Fındık Kabuğu kitabıyla tanışmak vardır belki de :))
    Teşekkürler bizle paylaştığın için Şule :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esseve Rin,
      Yazarı ben daha önce duymamıştım ama araştırınca Kefaret filminin uyarlandığı romanı yazdığını öğrendim. O filmi ben de çok severim. Kitabı okumak istedim ama sonra çok acıklı olur diye vazgeçtim. Filmde bile ne kadar üzülmüştüm :-(

      Sil
  8. Çok değişik bir kitapmış yazarı da ilk kez duyuyorum, listeye ekledim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem E.
      umarım seversin :-) Yazarı ben de daha önce duymamıştım ama araştırınca Kefaret filminin uyarlandığı romanı yazdığını öğrendim. O filmi çok severim.

      Sil
  9. Kitabın konusu gerçekten çok ilgi çekici. En kısa zamanda edinmeliyim bu kitabı. Teşekkürler yazı için. Sevgiler. 💕

    YanıtlaSil
  10. hımm tımıms not alayım. okmuştum bu yazarı iyilerden ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      maşallah okumadığın yazar yok :-)

      Sil
    2. ingiliz yazarları seviyom zaten. ian banks de iyi bak. ya sürekli okuyoz işte napcan. okumak en büyük tutku. akşamları kitap veya dizi işte :)

      Sil
    3. deeptone,
      yazarı duymamıştım ama kitaplarına bakınca Eşekarısı Fabrikası'nı gördüm. O kitabını biliyorum. Bir ara bloglarda baya popülerdi. aklımda olsun, denk gelirse okuyayım. Önerin için teşekkürler :-)

      Sil
  11. yaa bunu görmemiştiimm çocuk yasasını çok sevmiştim ama. hemmen not alıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap,
      Çocuk Yasası'nı sevenler bunu pek beğenmeyebiliyor. Beklentini düşürerek oku derim :-)

      Sil
  12. Listeme ekledim bu kitabı. Anlatım türü oldukça etkileyici olmalı, daha doğmamış bir bebeğin dilinden. Teşekkürler tavsiye için, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feri Peri,
      yorumun için ben teşekkür ederim. Sevgiler :-)

      Sil
  13. Konusu çok enteresanmış, okumak isterim gerçekten, listeye eklendi :D

    YanıtlaSil
  14. Anlatıcının cenin olması çok ilginçmiş. Alıntıları da sevdim, listeme ekliyorum. 🤓💙

    YanıtlaSil
  15. Konusu çok ilginçmiş :-/ Bir ben de okuyabilirim, nerde ilginç konulu kitap varsa ben oradayım :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlıhan,
      konusu gerçekten ilginçti. O açıdan kitabı seversin.

      Sil
  16. ben kitabı aldım da daha sıra gelmemişti Şule'cim, beğenmene sevindim umarım ben de severim:) grubunuz çok güzelmiş bu arada, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Çok ilginçmiş konusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      bence de. Daha önce bir ceninin ağzından yazılmış kitap okumamıştım :-)

      Sil
  18. Mc Evan 'sa okunur , aldım notumu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP EYLEMİ,
      ben yazarı bu kitabıyla tanıdım. Anlaşılan sen zaten tanıyorsun :-)

      Sil
    2. Kefaret'ini okumuştum , bir-iki de başka kitabını ama en etkilisi kefaret olduğundan aklımda o kalmış :D

      Sil
    3. KİTAP EYLEMİ,
      Kefaret'in filmini izledim. O filmi çok severim. Kitabı okumak istedim ama sonra çok acıklı olur diye vazgeçtim. Filmde bile ne kadar üzülmüştüm :-(

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)