2 Mayıs 2018 Çarşamba

SABAHATTİN ALİ – MAHKEMELERDE (#kom2018)

sule uzundere blog kitap yorumları
153 sayfa, Yapı Kredi Yayınları, 3.baskı, 2010. 

Canım Aliye Ruhum Filiz’i okuduktan sonra Sabahattin Ali okumayı ne kadar özlediğimi fark ettim. Bundan yıllar önce yazarın bütün kitaplarını almış ve kısa sürede birçoğunu okumuştum. Elimde okumadığım iki üç kitabı kalmıştı. Onları da okumak istedim. Mahkemelerde yeni okuduğum kitaplardan biri.

Kitapta Sabahattin Ali’nin mahkemelerle olan maceraları anlatılıyor. Öğretmenlik yaparken yazar olarak da tanınmaya başlayan Ali, sürekli olarak mahkemeye verilir; kendini savunur, aklanır veya hüküm giyip hapis yatar. Bir mahkemesi sürerken hakkında yeni bir dava açılır. Hapse girer, hapisten çıkar. Ünlü yazar davalarıyla da ünlenir.

Kitapta çeşitli davaların mahkeme tutanakları, savunma metinleri, mahkeme kararları, hapishanelerdeki hayatı anlatan notlar ve belgeler var.

Kuyucaklı Yusuf romanı aile hayatı ve askerlik karşıtı olduğu gerekçesiyle mahkemeye verildiğinde üç bilirkişinin raporuna gerek duyuyorlar. Bunlardan biri de Reşat Nuri Güntekin. Şöyle yazıyor Reşat Nuri, meslektaşı için: 
“Sabahattin Ali kanaatimce son neslin hikâyecilerinin en kuvvetlisidir ve Kuyucaklı Yusuf romanı memleketimiz ve edebiyatımızın yüzünü ağartacak kıymetli bir sanat eseridir. Zararlı bir tarafını göremedim. Yalnız bir şahsın ve bir romanın değil, memleketimizde ilerlemesi lazım bir büyük ve faydalı sanatın da davasını gören Cumhuriyet adliyesinden zaten zayıf olan Türk romanının cesaretini kıracak bir karar çıkmayacağını kuvvetle ümit ederim.” 
Reşat Nuri’yi zaten çok severdim, bu anekdotu okuyunca yazara duyduğum sempati arttı.

Sabahattin Ali’yi sevenlere, bir yazarın kitap yazarken, yazdığında ne zorluklarla karşılaştığını merak edenlere öneririm.

NOT: Yazarın birçok kitabını blogumu açmadan önce okuduğum için kitapların yorumları blogumda yok. Çakıcı’nın İlk Kurşunu kitabının yorumuna ismine tıklayarak gidebilirsiniz.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Başka memleketlerde cemiyetin iyi yapamadığı insanlar mücrim(suçlu) olur, bizde cemiyet çok kere kendisi mücrim(suçlu) yapar.

18 yorum:

  1. Bir Sabahattin Ali hayranı olarak, bu kitabını ilk defa sizde gördüm. Yakın bir zamanda temin edeceğim :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalem Kuklası,
      Sizi kitaptan haberdar ettiğime sevindim. Umarım severek okursunuz :-)

      Sil
  2. Her dönemde sanatçılar zorluk çekmişler, ne acı.

    YanıtlaSil
  3. Reşat Nuri'nin cevabı kendine yakışır nitelikteymiş... Kıymetli bilgiler için sağolun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yesillenirim Blog,
      Reşat Nuri'nin cevabı beni de çok etkiledi. Yazara olan hayranlığım arttı.

      Sil
  4. Sabahattin Ali Mahkemelerde kitabıyla ilgili düşüncelerinizi okurken bir yandan da aslında onu tanımayan ve okumayanların bile yazarın hapishanelerde yaşadıklarını bildiğini fark ettim: Aldırma Gönül.
    Sanırım bu şarkıyı dinleyipte sevmeyen yoktur...
    Reşat Nuri Güntekin benim de sevdiğim bir yazardır. Sabahattin Ali'ye destek vermesi hoşuma gitti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.filmgundemi.com,
      Sabahattin Ali'nin birçok şiiri şarkı olarak bestelenmiş. Dediğin gibi kitaplarını okumayanlar bile en azından bir şarkısını duymuştur.

      Sil
  5. Çok seviyorum kalemini yazarın ve her sefeinde de içim cız ediyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Şahin,
      Sabahattin Ali'nin çok genç yaşta ölmesine, öldürülmesine ben de çok üzülüyorum. Daha yaşayacağı uzun yılları, yazacağı çok kitabı olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  6. Canım Aliye Ruhum Filiz kitabını gerçekten çok merak ediyorum ve okumayı çok istiyorum ama evde çok fazla ses olduğu için artık bu tarz kitapları okumayı erteliyorum :)
    Sana iyi okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülay Cansever,
      teşekkürler canım. Senin de okuyacağın günler gelecek :-)

      Sil
  7. Sabahattin Ali'nin hayatı bayağı fırtınalıymış, belki de bu onun edebi ürtekenliğine olumlu etki yapmıştır, paylaştığın için teşekkürler Şule'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      şüphesiz yaşadıkları kalemini etkilemiştir.

      Sil
  8. okunası imiş , alındı anlaşıldı tamam :D

    YanıtlaSil
  9. Sinop'a gittiğimde kaldığı cezaevini görmüştüm, çok etkilenmiştim. Ülkemiz için çok çok büyük bir değer Sabahattin Ali. eserleri muhteşem. fakat ne yazık ki değeri bilinmemiş. değerini bilmek bir yana, adamı öldürmüşler. onun hayatını en iyi anlatan kitap "filiz hiç üzülmesin" miş. kızı fotolarla anlatmış sanırım. aklımda kalan okunacakların başında geliyor ama kitap okumaya ne zaman başlarım bilmiyorum. sen belki okumuşsundur, okumadıysan da okuyup burada paylaşırsın belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren,
      Sinop Cezaevi'ni gezerken ben de seninle aynı hisleri duydum. Filiz Hiç Üzülmesin'i duydum ama henüz okumadım. Mutlaka okuyacağım.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)