18 Mart 2019 Pazartesi

Karl Ove Knausgaard-Âşık Bir Adam

Kavgam serisi
Âşık Bir Adam, Monokl Edebiyat, Çevirmen: Ebru Tüzel-Haydar Şahin, 566 Sayfa, 1.Basım, 2016.

Karl Ove Knausgaard’ın bütün dünyada çok okunan ve çok tartışılan Kavgam serisinin ikinci kitabı Âşık Bir Adam’ın yorumuyla geldim. Öncelikle serinin kitaplarını ve okunma sırasını yazayım:

Kavgam serisinin okunma sırası:
2. Âşık Bir Adam
3. Çocukluk Adası
4. Karanlıkta Dans
5. Bahar Yağmurları
6. Çevrilmedi

Yazar hayatını bu altı kitapta tüm çıplaklığıyla anlatmış. Hani otobiyografi kitaplarında yazar acaba ne kadar dürüst, ne kadar şeffaf diye düşünürüz ya, Karl Ove olabileceği kadar açık. Hatta bazen kendimi yazarın karısı, annesi, dostu vb. yerine koyuyorum da kendi ve benim hakkımda bu kadar açık olmasını istemezdim sanırım.

Âşık Bir Adam’da yazar karısıyla olan ilişkilerini anlatmış. Aşk hikâyelerini okumayı sevdiğim için bu kitabı ilk kitaptan daha çok sevdim ama bazen ben bu kitabı niye okuyorum duygusu yaşamadım değil. Yazarın hayatını öğrenmesem de olur diye düşündüm ama elimde serinin ilk üç kitabı olduğu için hepsini okumaya kadar verdim. Seriye devam edip etmemeye üçüncü kitaptan sonra karar vereceğim.

Yazarın hayranlarının da çok olduğunu ekleyerek seri hakkındaki yorumu size bırakıyorum. Eğer risk almak istemezseniz kitabı kütüphaneden ya da bir arkadaşınızdan ödünç alarak okuyabilirsiniz. Severseniz devamını getirirsiniz.

Siz Âşık Bir Adam’ı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Çocuklar köpekler gibidir, kalabalığın içinde hemen birbirlerini bulurlar.

2. Tek çocuk sahibi olmak biraz hüzünlü bana sorarsan. Ben hep üç çocuğum olsun istemişimdir. Böylece oyun oynarken birden çok seçim şansları olur oyun arkadaşlarını seçmek için. Ayrıca anne babaya karşı da çoğunluk oluştururlar.

3. Başkalarının duymayı isteyeceğine inandığınız sözler etmek de şüphesiz, bir yalan biçimidir.

4. Her şey değişir ve aynı kalır.

5. Trajedi iyi birinin kötü zamanlardan geçmesi. Buna karşın komedi, kötü birinin iyi zamanlardan geçmesi.

4 yorum:

  1. İskandinav edebiyatının son dönem en başarılı isimlerinden biri.
    Yazdıklarından sonra merak ettim 2. kitabını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel,
      Evet, bütün dünyada çok okunan ve sevilen bir yazar. Ben yazarla ilgili ortadaydım ama üçüncü kitabından sonra biraz daha sevdiğimi söyleyebilirim. Yine de aldığı birçok eleştiriyi abartılı buluyorum. Başyapıt, 21. yüzyıl edebiyat olayı vb. lafları hak etmiyor bence.

      Sil
  2. Kardeşim bana diyordu kim ya bu adam niye okuyorsun gibisinden sonra aynısını bende dedim,ilk kitaptan yarım bıraktım ve iyi ki kütüphaneden almışım kitabı dedim.Birde akmadı kitap bende aksaydı belki devam ederdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      ilk kitabı ben de biraz zor okudum. İkinci kitap aşk hayatını anlattığı için daha kolaydı. Üçüncü kitap çocukluğunu anlatmış ve severek okudum. Aslında adamı her kitapta biraz daha seviyorum ama o ben bu adamın hayatını niye okuyorum duygusu geçmiyor. Her kitap tuğla kalınlığında. Bunu okuyacağıma başka bir kitap okuyabilirdim diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle seriyi burada bırakacağım.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)