18 Nisan 2020 Cumartesi

Alıntılar #4

Sule Uzundere Blog
Herkese merhaba. Son zamanlarda okuduğum kitapların hoşuma giden alıntılarını bloğuma yazmaya devam ediyorum. Alıntılar belki size kitapla ilgili bir fikir verir. Eğer içlerinde merak ettiğiniz varsa sorabilirsiniz, kısaca ne düşündüğümü söylerim.


Sule Uzundere Blog

İnci Aral-Kan Günleri ve Nar Ağrısı
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Yolculuk edemeyen insanlara neden acırız? Dıştan genişleyemeyecekleri için içlerinde de yayılıp genişleyemezler de ondan, kendilerini çoğaltamazlar. Böylece kendi içlerinde kapsamlı gezilere çıkamazlar, başka kim ve ne olabileceklerini keşfetme fırsatından yoksun kalırlar.” Pascal Mercier
2. “Dünyada her şey, sonunda kitap olmak üzere vardır.” Mallarme
3. Böyledir, ciddi muhalefetin olmadığı göstermelik bir demokraside, cehaletin özgüveni kol kanat kırar.
4. Bazen korku ya da ön yargı gibi anlamsız nedenlerle dostluklara geç kalıyoruz.
5. “İnsanların kitaplarımı alıp almadığını mı soruyorsunuz? Az satın alıyorlar, çok az, umduğumdan çok daha az. İnsan büyük bir deha olmadığı sürece -hatta öyle olsa bile- zenginliğe giden en son yol, yazarlıktır. İyi edebiyatta artık para olduğuna inanmıyorum.
6. 20 yaşında yazmaya başlayan Barbara Cartland, 2000 yılında 90 yaşında ölene kadar 723 kitap yayımladı. 40 dile çevrildi, en az bir milyar kopya sattı. Eğer yazarlığın değeri satmakla ölçülseydi, dünyanın en büyük ve en önemli yazarlarından biri o olurdu. Oysa en çok kitap yazan kişi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almış olmasına rağmen hiçbir zaman değerli bir edebiyatçı sayılmadı.
7. “Hayal kırıklığının kötü olduğu söylenir. Düşüncesizce varılmış bir ön yargı. Hayal kırıklığı yoluyla değilse hangi yolla keşfedebiliriz neler beklemiş, neler ummuş olduğumuzu? Bu keşifte değilse nerede yatar insanın kendini tanıması? Hayal kırıklığı olmasa insan kendisi hakkında aydınlığa kavuşur mu? Kim olduğunu gerçekten öğrenmek isteyen biri, hayal kırıklıklarını durup dinlenmeden, tutkuyla biriktirmelidir.” Lizbon’a Gece Treni
8. “İnsan dallarla bulutlarla bir
Aynı maviliklerden gelmiştir
İnsan nasıl ölebilir
Yaşamak bu kadar güzelken…” (Fazıl Hüsnü Dağlarca)
9. Edebiyat tarihinin gelmiş geçmiş önemli yazarlarının hemen tümü kedilerle yakın ilişkiler kurmuşlardır. Yanlarında hep bir kedi ya da köpek arkadaşları vardır.
10. Kişisel çıkarı için adil olmayanı isteyip savunan, iyi insan değildir. Ülkesine ve dünyaya ilişkin kaygıları, soruları, karşı çıkışları olmayan da iyi yazar olamaz.
Sule Uzundere Blog
Truman Capote-Yaz Çılgınlığı
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. O kadar az şey biliyorlardı ki; hiçbir şey bilmiyorlardı.
2. Okuldan atıldım; yanlış şeyi söylediğim için değil, belki de fazla doğru şeyi söylediğim için: anlaşılan, her ikisine de aynı oranda itiraz ediliyor.
3. Sayısız sihirden biri de, sevdiğini uyurken seyretmektir: gözlerden, tedbirden uzak, çok tatlı bir an, onun yüreğini elinde tutarsın; çaresizdir, o artık bilinçsizce de olsa senin olmasını umduğun kişidir.
4. İnsanın şu ya da bu nedenle imrenemediği, gıpta edemediği birine âşık olduğu çok enderdir.
Sule Uzundere Blog
İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Regaip Minareci, 52 Sayfa, 3.Baskı, 2018
Stefan Zweig-Geçmişe Yolculuk
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsan yaşlanıyor ama değişmiyor.
Sule Uzundere Blog
Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Gülperi Sert, 70 Sayfa, 2.Baskı, 2018
Stefan Zweig-Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Hiçbir şey bilmiyorsun sen, adil bir insan değildin sen, çünkü ancak darbe yiyen bilir onun ne olduğunu, darbeyi vuran değil, sadece acı çeken bilir acının ne olduğunu.
Sule Uzundere Blog
Epsilon Yayınları, 308 Sayfa, Çevirmen: Tuba Özkat, 1.Baskı, 2019.
Julia Quinn-Yaşanacaksa Yaşanacak
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. –Size güvenebilir miyim?
-Güvenebilirsiniz, dedi Olivia’ya ama ona güvenebileceğinizi söyleyen bir centilmene asla güvenmemeniz gerektiğini zaten bildiğinizden eminim.
2. Eğer bir erkek romantik bir kitap yazarsa kadın karakter ölür. Bir kadın yazdığındaysa her şey düzgün ve tatlı bir şekilde sonlanır.
Sule Uzundere Blog
Küsurat Yayınları, 219 Sayfa, 1.Baskı, 2019.
Selçuk Aydemir-Evrak Kürek
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Ben günah işlerken bir dururum. “Ulan bu günah için yanmaya değer mi?” derim. Eğer ki “Bunun için yanılır be gülüm!” dersem işlerim o günahı.
2. Film çekmek isteyen biri şu kitapları mutlaka okumalı: Memduh Ün-Futbolcudan Yönetmen
Cem Pekman-Filim Bir Adam ‘Ertem Eğilmez’
Müjde Arslan-Rejisör Atıf Yılmaz
Pınar Tınaz Gürmen-Bir Halk Sinemacısı Osman Fahir Seden
Sule Uzundere Blog
Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Özdemir Nutku, 93 Sayfa, 8.Basım, 2018
William Shakespeare-Yanlışlıklar Komedyası
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Felakete uğramış bir zavallının ağladığını görünce
Ona susmasını öğütleyip sabır dileriz,
Ama aynı ağırlıkta bir acı bizim üstümüze çökse
Onun kadar, belki de daha fazla dizimizi döveriz.
Sule Uzundere Blog
Pegasus Yayınları, Çevirmen: Müge Hestbaek, 350 Sayfa, 1.Baskı, 2014.
Sasha Grey-Juliette Cemiyeti
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Çocukların imrenilecek pek çok doğal yeteneği var ama hiç sahip olmadıkları tek şey geleceği öngörme yetisi.

İçlerinde okuduğunuz bir kitap var mı? Okumak istediğiniz? Merak ettiğiniz? İlginizi çeken? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

18 yorum:

  1. Birkaç tanesini ilk kez görüyorum, alıntıları ilgimi çekenlere bakacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Düşler Kitaplığı,
      içlerinden özellikle Geçmişe Yolculuk'u öneririm. Selçuk Aydemir'in dizi ve filmlerine aşinaysan Evrak Kürek çok komiktir, onu da okuyabilirsin. Romantik kitap seviyorsan Yaşanacaksa Yaşanacak'ı öneririm. Shakespeare zaten bir klasik. Onun bütün kitaplarını öneriyorum. Diğerlerini okumasan da olur :-)

      Sil
  2. Yaz Çılgınlığı'nı sevdin mi? Yazardan Tiffany'de Kahvaltı'yı okumuştum pek bana hitap etmemişti ama başka kitapları nasıldır merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      Yaz Çılgınlığı'nı sevdim. Bana Muhteşem Gatsby'yi hatırlattı. Eğer Muhteşem Gatsby'yi okuyup sevdiysen Yaz Çılgınlığı'na da bir şans verebilirsin :-)

      Sil
  3. Harika kitaplar Şule'cim alıntılar serisini çok sevdim eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      teşekkürler Eren. Ayda bir yazıyorum şimdilik. İlerleyen dönemlerde yazar mıyım bilmiyorum.

      Sil
  4. Alıntılara bayılırımm. Merak ediyorum bu kitapların hepsi sizin mii ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir başka gezgin,
      evet benim. Kütüphanemi kardeşimle ortak oluşturduk. Okuyabileceğimiz baya kitabımız oldu.

      Sil
    2. Bir başka gezgin,
      bence de :-)

      Sil
  5. Hiçbirini okumadım yine :)) ama Yanlışlıklar Komedyası okuma listemde. Shakespeare hayranlığı oluşmaya başladı bende hafiften. Nasıldı bu kitap?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metin Kibar,
      adı üstünde yazarın komedi eserlerinden biri. Konusu "İkiz kardeşler ve onların ikiz uşaklarının benzerliğinden kaynaklanan yanılgılar" olarak özetlenmiş. Yani kitapta bol yanlış anlama var. Ben severek okudum ama yazarın trajedilerini daha çok seviyorsan onlara öncelik verebilirsin.

      Sil
  6. Bir çoğu bilmiyordum. Alıntılar çok iyiydi bazılarını not aldım bakıcam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalleri Yaşamak,
      içlerinden özellikle Geçmişe Yolculuk'u öneririm. Selçuk Aydemir'in dizi ve filmlerine aşinaysan Evrak Kürek çok komiktir, onu da okuyabilirsin. Romantik kitap seviyorsan Yaşanacaksa Yaşanacak'ı öneririm. Shakespeare zaten bir klasik. Onun bütün kitaplarını öneriyorum. Diğerlerini okumasan da olur :-)

      Sil
  7. Alıntıları bu tarz bir paylaşımda toparlamak çok güzel bir düşünce. Okuması da oldukça eğlenceli, gerçekten çok hoşuma gitti altını çizdiğiniz cümleler, kitaplar hakkında da merak uyandırıyor. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nora,
      Güzel yorumun için ben teşekkür ederim. Gönül isterdi ki bu kitapların yorumlarını da yazayım ama hem çok birikti hem de üstünden çok zaman geçti. Artık kitap yorumlarımı biriktirmeden yazmaya çalışacağım.

      Sil
  8. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: aşk romanları

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)