13 Aralık 2018 Perşembe

Kısa Kısa Kitap Yorumları (#8)

George Orwell-Neden Yazıyorum
Sel Yayıncılık, Çevirmen:Levent Konca, 107 Sayfa, 4.Baskı,2017

George Orwell-Neden Yazıyorum (#kom2018)
Kitapta yazarın
*Neden Yazıyorum
*Aslan ile Tekboynuz: Sosyalizm ve İngiliz Dehası
*Bir İdam
*Bir Fili Vurmak adlı denemeleri yer alıyor.

Sel Yayıncılık’ın kitaba “Neden Yazıyorum” ismini vererek hata yaptığını ve okuyucuyu yanılttığını düşünüyorum. Bu isim bana Orwell’ın kitaplarını nasıl yazdığını, yazma alışkanlıklarını, nelerden ilham aldığını ve kitaplarını yazma süreçlerini anlatacağını düşündürdü ama kitapta bu konularla ilgili bir bilgi yok. “Neden Yazıyorum” on sayfalık kısa bir yazı. Merak ettiğim, okuyacağımı düşündüğüm sorulara cevap verme konusunda yetersiz. İkinci yazı, kitabın en uzun ve, bana göre, en sıkıcı yazısı. Son iki yazıyı yazarın anısı olarak düşünebiliriz.

Yayınevi kitaba “Yazılar” gibi genel bir başlık atsa hem kitabın içeriğine daha uygun olurdu hem de insanları yanlış beklentilere sokmazdı diye düşünüyorum. Maalesef şimdiye kadar okuduğum bütün Orwell kitapları içinde en beğenmediğim kitap bu oldu. 
Dostoyevski-Beyaz Geceler
Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen:Barış Zeren, 218 Sayfa, 8.Baskı,2017
Dostoyevski-Beyaz Geceler (#kom2018)

Ben Beyaz Geceler’i okumadan önce kitabın roman olduğunu sanıyordum ama öykü kitabıymış. İçinde kitaba ismini veren Beyaz Geceler’in de yer aldığı beş öykü varmış. Bunlar sırasıyla:
*Beyaz Geceler
*Başkasının Karısı
*Noel Ağacı ve Nikâh
*Haysiyetli Hırsız
*Yufka Yürekli adlı öyküler.

İçlerinden aklımda kalan sadece Beyaz Geceler olmuş. Diğer öyküleri aradan geçen aylarda unutmuşum. Dostoyevski okumak zevkli olsa da ben yazarın romanlarını daha çok beğeniyorum.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Yürüyor, şarkı söylüyordum çünkü mutlu olduğumda ben de bir dostu ya da iyi bir tanıdığı olmayan, o neşeli anında neşesini paylaşacak kimsesi bulunmayan her mutlu insan gibi kendi kendime bir şeyler mırıldanırım.
2. Malum, zekâ güzellikle hiç yan yana gelmez.
3. Ah! Mutlu bir insan ne çekilmez oluyor bazen.
4. Tanrım! Bir anlık mutluluk’ Koskoca bir ömürde az şey mi?
Yaşar Kemal-Teneke

Yaşar Kemal-Teneke (#kom2018)
Yaşar Kemal’den yine mükemmel, bizi bize anlatan bir kitap. Üstelik bu sefer romanın sonunda oyunlaştırılmış metni de var. Teneke tiyatro metnine dönüştürülerek yurt dışında sahnelenmiş ve başarılı olmuş. İsterseniz bu metni de okuyabilirsiniz. Roman beni çok etkilediği için ben kitabın kafamda olduğu gibi kalmasını istedim ve bu metni okumadım. 
Sandra Brown-Aşk Daima Kazanır
Epsilon Yayınları, Çevirmen:Mine Atafırat, 221 Sayfa, 1.Baskı,2014
Sandra Brown-Aşk Daima Kazanır

Basımı olmayan kitabı Ukitap Alışverişimde ikinci el almıştım. Bir rehin alma olayının anlatıldığı kitapta hem macera hem aşk var. Klasik Sandra Brown tadında.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. –Aşk üzücü olabilir.
-Sevilmemek daha üzücüdür. Belki birbirimizi üzmeden sevmenin yolunu bulabiliriz.
Elif Şafak-Mahrem
Doğan Kitap, 287 Sayfa, 26.Baskı,2013
Elif Şafak-Mahrem
Elif Şafak, son dönem satılma kaygısıyla yazılmış kitapları hariç, sevdiğim bir yazardır. Bütün kitaplarını okumaya çalışıyorum. Mahrem’i bir arkadaşımdan ödünç alıp okudum. Kitabın sonunda yazarla yapılmış röportajdan öğrendiğime göre Mahrem, yazarın eşinin ve birçok okuyucusunun favori Elif Şafak kitabıymış ama ben kitabı o kadar beğenmedim. Benim için en güzel Elif Şafak kitapları hâlâ Aşk, Baba ve Piç ve Bit Palas.
Judith Mcnaught-Gece Fısıltıları
Epsilon Yayınları, Çevirmen:Mine Atafırat, 480 Sayfa, 5.Baskı, 2012.
Judith Mcnaught-Gece Fısıltıları
Gece Fısıltıları bir serinin üçüncü kitabı. Second Opportunities serisinin kitapları ve okunma sırası şu şekilde:
1. Cennet
2. Kusursuz
3. Gece Fısıltıları
4. Aldığım Her Nefeste

Ben seriyi yıllar içinde ve sıralamasını gözetmeden okudum çünkü yazarın kitaplarının birçoğunun baskısı yok. Elime hangi kitabı geçerse onu okudum.
Judith Mcnaught ülkemizde historical yazarı olarak bilinip tanınır ama bu seri yazarın günümüzde geçen kitaplarından oluşuyor.

Klasik romantik tarzda olan kitapla ilgili beni en çok etkileyen şey ilk defa bir romantik kitapta esas kızı etkileyecek esas oğlanı doğru tahmin edememekti. Bilirsiniz bu tarz kitaplarda genellikle birbirine âşık olacak çift daha ilk sayfalarda bellidir. Gece Fısıltıları ise beni bu konuda yanıltan bir kitap oldu.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Cesur olmak hiç korkmamak anlamına gelmez. Cesur olmak, korktuğumuz halde yapılması gerekeni yapmamız demektir.

12 yorum:

  1. George Orwell'în Neden Yazıyorum kitabı hakkında yaptığınız uyarı çok isabetli oldu benim için. Bir çok defa internetten kitap siparişi verdiğimiz için içeriği hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Yayınevleri maalesef, arka kapak yazılarında ve isimlerinde kar amaçlı baktıkları için yanıltıcı olabiliyorlar. Kitaplar hakkındaki kısa kısa açıklamalar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kitaplara Kaçanlar,
      Neden Yazıyorum'un içeriği hakkında bilgi verdiğime ben de memnun oldum çünkü yorumlara bakılırsa birçok kişi benim düştüğüm hataya düşmüş. Şimdi en azından kitaptan ne beklemeleri gerektiğini biliyorlar.

      Sil
  2. Neden Yazıyorum'u ben de dediğin gibi düşünüyordum ama değilmiş demek :). Yaşar Kemal'i keşke daha çok okusam. Gerçi şu aralar doğru dürüst kitap okuduğumu da söyleyemem ama olsun :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. öneri makinesi,
      Yaşar Kemal'in her kitabını bitirdiğimde ben de senin gibi düşünüyorum ama maalesef yazardan istediğim kadar çok okuyamıyorum. Neyse ki okunacak çok kitabı var. Zamana yayarak uzun sürede okuma zevkini alırım diye kendimi teselli ediyorum :-)

      Sil
  3. Beyaz geceler benim ilk okuduğum klasik ondan yeri bende çok ayrıdır.Elif Şafak yorumuna kesinlikle katılıyorum en favorim hala AŞK <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Rabia Nihal,
      ilk klasiğe Dostoyevski ile başlamak çıtayı çok yükseğe koymak demek :-) Elif Şafak Aşk ile patladı. Bir daha onun kadar popüler bir kitap yazabilir mi merak ediyorum.

      Sil
  4. Beyaz Geceler'i ben de roman sanıyordum. Dostoyevski'nin romanlarını daha çok severim ama hikayelerini de sevdim.Elif Şafak'ın edebiyat serüvenini Aşk'tan önce ve sonra olarak ikiye ayırıyorum. Popülerleştikten sonraki eserlerini sevemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. CAM GÜZELİ,
      Elif Şafak konusunda böyle düşünen tek kişi ben değilmişim demek ki.

      Sil
  5. Neden Yazıyorum kitabı belki de Yazar ünlü oldu diyerek ölümünden sonra sağdan soldan buldukları notlarından falan hazırlanmıştır. Böyle yapılan kitaplar hep zevksiz oluyor.

    Teneke'yi ben de çok sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Handan,
      olabilir. Belki dergi veya gazetelerde yayımlanmış yazılarını toplamışlardır.

      Sil
  6. Sel'e yakışmayan bir hareket olmuş. En azından arkasına bir açıklama koyabilirlermiş.
    Gece Fısıltıları'nda esas oğlanı tahmin edememek de merakımı cezbetti şimdi. Kitabın sonuna kadar o merak ve heyecanla okumak daha zevkli olmuştur kesin :)) Hirunaka no Ryuusei diye bir manga okumuştum zamanında ve onda da kızdan hoşlanan iki oğlan vardı. Manganın son bölümüne kadar kızın kimle olacağı belli değildi. O kadar merakla okuduğum başka bir şey hatırlamıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esseve Rin,
      Gece Fısıltıları'nda esas oğlan için kitabın sonuna kadar meraklanmıyorsun. Yarısına gelmeden belli oluyor ama bu tarz kitaplarda genellikle ilk on sayfada belli olduğu için bana geç geldi :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)