27 Kasım 2022 Pazar

Dört Senedir Tatile Gitmeyen Masum Şule

    Sevgili Dövüşürken Hanımefendi Değilim’in yazısını okuyunca bu yaz tatilinde ne yapacağımı düşündüm.

    Yazın, deniz tatiline en son 2018 yılında gittim.

    2019’da kızım doğdu ve 3-4 aylık olduğu için tatilde rahat edemeyeceğimizi düşünerek gitmedik (Ne aptallık! Hâlbuki bebekle tatil, çocukla tatilden bin kat daha kolaymış.)

    2020’de pandemi vardı, gitmedik.

    2021’de pandeminin etkileri devam ediyordu. Azalmıştı ama yazın herkes tatile gittiği için patlama yapacaktı, gitmedik (Aptallık iki!)

    2022’de her şey çok pahalanmıştı. Beş yıldızlı otel pahalıya geliyordu. Birkaç gün için o kadar para verilir miydi? Apatta kalmayı da ben istemedim. Yine yemek yapıp bulaşık yıkayacaksam o tatilden ne anlayacaktım. Adana’da yaşıyoruz. Adana ya da Mersin’de denize gidebilirdik. Eşim illaki Antalya’yı istedi. Üç beş gün için o kadar yol yapmaya değer miydi? Çünkü eşim denize gidip gelecek, gitmişken oralarda kalayım, etrafı gezeyim, farklı yerlere uğrayayım diye düşüncelere şiddetle karşı. Sadece denize gireceksek yakınımızda da deniz var. O kadar yol parası vermeye değer mi? Çünkü benzin de çok pahalanmıştı. Derken tatil bitti. (Buradaki aptallık bana ait. Git işte Antalya’ya, eşinle inatlaşmanı kazandığın oldu mu şimdiye kadar?)

    2023 yazında paraya acımayacaktım. Açtım Antalya, İncekum otel listesini. Temmuz ayında dört günlük bir tatil aradım. Tabii ki beş yıldızlı otelde ve her şey dahil. İlk sırada çıkan otel 8,5 bin gösteriyordu. Biz 2018’de aparta günlük 250 lira vermiş, bin liraya dört gün kalmıştık. İçimden “İyiymiş, demek ki fiyatlar korktuğum kadar artmamış.” dedim ve sevindim. Tabii orada yazılan miktarın günlük olduğunu fark edene ve 4 GÜNLÜK TATİLİN 35 BİN LİRAYA MÂL OLDUĞUNU anlayana kadar.

    Yani ben dört gün tatil yapabilmek için üç ay boyunca bir kuruş bile harcamadan bütün maaşımı biriktirmeliyim. Tabii yol parası ve tatil için yapılan kıyafet alışverişi hariç.

    Ben biraz daha düşüneceğim. Bu yaz illaki bir yerlere gitmek istiyorum yoksa kafayı yiyeceğim kesin. Yok mu şöyle ucuz, güzel bir otel önerisi olan?

46 yorum:

  1. Termal düşünmezmisin? normal havuzu da var. Umut termal tesisleri.
    Yıllar önce de Fethiye de Blue pearl de yaptığım tatil güzeldi. Deniz kenarı istersen o konuda fikrim yok.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Termal tatile hiç gitmedim ama bir gün gitmeyi çok istiyorum. Bu sene öncelikle deniz tatili istiyorum. Kızım 4 yaşında ve hiç denize girmedi. Bu sene onu denizle tanıştırmak istiyorum.

      Sil
  2. Tam bu fiyatta bir yanlışlık olabilir mi acaba diyordum ki durum ortaya çıktı :( Maalesef fiyatlar delice arttı. Turlara katılabilirsiniz belki. Instagram'da bir sürü tur firması var ve kampanyalar ile çok uygun turlar oluyor. Hem gittiğiniz bölgedeki gezilecek görülecek yerlere de hakim oldukları için ne yapsak, nereyi görsek acaba derdi olmuyor. Tabi ki kendi kafanıza göre gezmek gibi rahat ve özgür olmuyor turlar ama hiç yoktan iyidir. Ben bir bakayım, unutmazsam geri gelir sizi birkaç tur önerisi yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat / KuyruksuzKedi,
      Turları çok severim. Karadeniz'i, KApadokya'yı turla gezmiş ve çok memnun kalmıştım ama kızım 4 yaşında olduğu için onunla katılmam mümkün değil. Onu bırakmak da istemiyorum. Ailecek kendimiz gezeceğiz bu yıl. İlerleyen yıllarda siz ve kızınız gibi turla seyahat etmeyi çok isterim :-)

      Sil
  3. Çocuklu aileler için böyle güzel bir şey var:

    https://www.instagram.com/oyunkampta/

    Şu adreste de uygun turlar var:

    https://tatil.firsatbufirsat.com/firsatlar/t/turlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat / KuyruksuzKedi,
      çok teşekkür ederim. Hemen bakıyorum. Hemen olmasa bile ilerleyen zamanlar için bir şeyler bulurum belki.

      Sil
  4. Tatil sektörü de enflasyondan nasibini aldı tabi, hersey gibi buda ateş pahası maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim ,
      maalesef. Zamanında daha çok gezmediğim için o kadar pişmanım ki.

      Sil
  5. Adsız yorum gitmiş benden nedenini anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      daha önce bir arkadaş daha yorumunun adsız olarak yayınlandığını söylemişti. Sanırım bloggerın yeni sorunu bu.

      Sil
  6. Keşke bir önerim olsa, korkunç bir durumdayız maalesef. Tatil anlayışının insanı rahatlatması, huzur vermesi gerekirken bizim geldiğimiz nokta bu. Oteller onların hesabıyla ucuz olduğu için turistlerle doluyor, bizim ülkemizin insanına ihtiyaç duymuyor firmalar. Dolayısıyla kampanya vs. oluyor mudur emin değilim ama umarım iyi bir fırsat karşına çıkar da bu sene güzel, hesaplı bir tatil yaparsınız ailecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure,
      umarım canım. Araştırmaya devam ediyorum. Belki tatile yakın oteller tam dolu olmazsa biraz indirim yapabilirler. Tatile yakın da alabilirim.

      Sil
  7. Tatil lüks değil ihtiyaç derler ya hani. Bizim ülkemizde ne yazık ki lüks harcama oldu artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YILDIZ,
      maalesef. Zamanında daha çok gezmediğim için o kadar pişmanım ki.

      Sil
  8. günlük o kadar olmuşlar demek ki^^ daha uygun yerlerde daha güzel bir tatil geçirmekte mümkün ama araştırmak lazım yine de onlarda pahalıdır bu yılda maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      sanırım en beğenilen yer ilk sırada çıktığı için ekstra pahalı bir otel çıktı karşıma. Tabii ki daha uygun fiyatlı olan yerler de vardır. Araştırıyorum :-)

      Sil
  9. Yazın tatil yapmayınca kış gerçekten de daha zor geçiyor. Hele hele bütün bir sene koşturma, çalışma ile geçince ister istemez yazın bir tatil istiyor insan... Fiyatlar ciddi pahalı artık. Normalde begenmeyecegimiz bir yer bile lüks olmaya başladı....
    Allah yardımcımız olsun 🙏🏻
    Umarım hem güzel hem de bütçeye göre bir tatil köyü bulursun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satır Arası,
      çok teşekkür ederim canım. dediğin gibi tatilde dinlenmeyince, güzel vakit geçirmeyince o sene geçmiyor. Bu eğitim-öğretim döneminde erken çöktüm. Normalde nisan-mayıs gibi gelen yoruldum hissi, okul kapansa da dinlensem duygusu bu sene kasım ayında başladı. Ara tatilimizi de saçma sapan bir sınavla mahvettiler. Ondan da bir şey anlamadım. Kafa tatiline çok ihtiyacım var.

      Sil
  10. Tatil hayal oldu artık, fiyatlar aşırı arttı ve hiç normal değil. Hepimizin tatile çok ihtiyacı var, ben en son ne zaman gittiğimi unuttum. Tatil parası tamam desen dediğin gibi kıyafet, yol masrafları var. Umarım istediğin gibi bir yer bulursun, benim aklımda bir yer yok ama duyarsam, görürsem mutlaka yazarım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      çok teşekkür ederim. Neyse ki daha uygun fiyatlı yerler de var. Site bana pahalı olanlardan birini göstermiş. Tabii uygun dediklerim bile bütçemizi zorlayacak ama ne yapalım. Gitmedikçe daha da artıyor fiyatlar. Her sene daha zor oluyor. Geçmiş yıllarda yaşadığım pişmanlığı yaşamamak için bu yaz bir tatil yapmak istiyorum.

      Sil
  11. Her şey ateş pahası. Bu durum ne zaman düzelir, düzelir mi, düzelmez mi bilmiyorum. Ben gezdiğim yerleri kâr biliyorum. Turlara ayak uydurmak bize de zor geliyor fakat yakıt parası, konaklama parasını düşünmekten tatilin keyfini yaşayamıyoruz. Bu sene ilk kez arabama kasko yaptırmadım. Üç dört ay sonra arabayla bir Yunanistan turu yapalım dedik. Az yakıyor diye kızımın arabasını alayım dedim. Onun da kaskosu yokmuş. Yurt dışında yeşil kart kasko sigortası üzerine yapılabiliyor sadece. Kızım için adlığım 13.000 TL kasko sigortası fiyat teklifi alınca bırak kalsın dedim. Bunun üzerine en az 55 Euro 15 günlük yeşil kart alınması gerekiyor. Daha yakıt, konaklama, yemek... Yani bir haftalık tatil için en az 100.000 TL cebinde olacak. Değer mi, bilmiyorum. Bu yüzden yakın yerlerde denize girip evde yemeğimizi yemek en iyisi, belki ileride durum değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Offf, sizinki daha fenaymış! Çok değil üç beş sene önce herkes Yunanistan'a gidiyordu. Bodrum-Çeşme'den daha ucuza geliyor, diyorlardı. Balkanların bizden ucuz oldukları günleri hatırlıyorum. O zamanlar oralara gitmediğime yanıyorum. İmkânım da vardı ama işte tembellik, nasıl olsa bir gün gideriz kafası yaktı beni. ediğiniz gibi yaptığımız, gezdiğimiz, aldığımız her şey yanımıza kalıyor. Hiçbir şeyi ertelememek lazımmış.

      Sil
  12. Sevgili Şule;
    Bebekle tatil gerçekten çocukla tatilden çok daha kolay, çocuk doğdu doğalı tatiller sürünen biri olarak bunu kaçırdığına üzüldüğümü belirtmek isterim....
    Ama yine de hiçbirşey için geç değil, biz şu aşağıdaki oteli aldık.
    https://www.tatilsepeti.com/alarcha-hotels-resorts?ara=oda:2
    Tatil için en uygun fiyat haziran başı yahut eylülde oluyor. Temmuz için bir miktar fazla ödemek gerekebilir.
    Bizim bulabildiğimiz herşey dahil en uygun otel buydu, sende bir değerlendir istersen genelde Ege'de tatil yaptığım için Akdeniz'de önerebileceğim otel yok, bakalım bu da benim ilk Akdeniz deneyimim olacak. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      öneri için çok teşekkür ederim. Biraz inceledim, fiyatlar benim baktığıma göre daha uygun. Bir yerden haber bekliyorum. O olmazsa bu otelden yer ayırabilirim.

      Eşim ve ben öğretmen olduğumuz için sadece temmuz ya da ağustos ayında tatil yapabiliyoruz.

      Antalya'da sadece İncekum'a gittim ve bayıldım. Side oraya çok yakındı. İncekum kadar güzelse senin de çok seveceğine eminim. Umarım bu sene ikimiz de güzel tatiller yaparız.

      Sil
  13. Fiyatlar uçtu. Apartlarda bile durum uçuk. En ucuz tatil olan çadıra bile vergi geliyor. Biz İzmir'de yaşamanın lüksünden faydalanıyoruz. Hoş sizinkisi de denize uzak değilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada Deniz,
      Evet ya, millet pandemiden ve pahalılıktan çadır aldı, kamp yapmaya başladı şimdi ona da vergi getiriyorlar. Güzel olan hiçbir şey aynı kalmıyor.

      Sil
  14. en son deniz tatilini 2018'de Bulgaristan'da yapmıştık, 5 yıl önce bizim için hem Antalya'dan yakın hem de Antalya'dan ucuzdu, şimdiki fiyatlar ile ikisi de çok ütopik geliyor. Geçtiğimiz yaz da Karadeniz Turu yaptım, son pişmanlık için çok geç kalıyoruz Şule'cim, ne istiyorsak yapabilmemiz, bir hafta tatili düşünmeden alabilmemiz gerekiyor fakat... Mesele bir yerden sonra çocuklara dönüyor bir de, seninki küçük benimkinin gelecek kaygılarını gördükçe daha fazla pişmanlıklarımız oluyor, memleket sevdasına düştüğü için pişman olmak ta varmış nasipte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      maalesef Eylem. Durumumuzun bu hâle geleceğini asla tahmin edemezdik. Bu yüzden her şeyi erteledik. Tabii benim üşengeçlik kanıma işlediği için nasıl olsa bir gün yaparız düşüncesi vardı ama öyle olmadı. Bulgaristan diyorsun. Oranın, Balkanların Türkiye'den ucuz olduğu bir dönem vardı. Gitmek ve gezmek o kadar kolaydı ki. Neden o zaman gezmemişim diye hayıflanıyorum.

      Sil
  15. Umarım uygun biryer bulursunuz. Ben imkan varsa eğer farkli kulturleri yerleri tanıyacağım alternatifleri tercih ediyorum. Tabana kuvvet gezince tatil benim icin hep daha fazla yorgunluk demek oluyor ama hayata da cok sey katiyor. Eger bir tatil bana yeni birsey teklif etmiyorsa evimde oturuyorum. Ama otel ve sahil tatilini sevenler icin son zamanlardaki gelismeler gercekten kötü oldu. Dediginiz gibi tum maasini 2 hafta icin dokmek de pek akilli isi olmaz. Karadenizde anadoluda henuz yabanci turistlerin kesfedemedigi yerler bakmak gerekecek galiba. Tabi kaldiysa. Biz insanoglu girdigimiz yeri tuketip sonra tuketecek yeni yerler arama konusunda cok hızlıyız. Uygun sakin yerler ya kalmamistir ya da tukenmek uzeredir herhalde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz,
      Ülkemizde keşfedilmeyen bir yer olduğunu sanmıyorum. En azından yabancı turist mutlaka keşfetmiştir. Gittiğim birkaç turistik mekanda o kadar farklı ülkelerden insan gördüm ki... Bundan on sene önce Mardin'e gittim ama biraz korkarak. Terör saldırıları her gün haberlere çıkıyordu. Benim korkarak gittiğim yerlere Çin ve Japon turistler dolmuştu. Adamlar dünyanın bir ucundan korkmadan gelmişler.

      Gezeceğim tatiller benim de tercihim olur normalde ama dört yaşındaki kızımla şimdilik onu yapamam. O biraz daha büyüdüğünde onunla beraber gezmeyi çok isterim. Her şey dahil otelde sadece yemek yatmak ve denize girmenin de güzellikleri var ve ben son zamanlarda şiddetle bunu istiyorum :-)

      Sil
    2. Dün tam da 70 lerde cicek cocuklar dedigimiz hippilerin nepalin cennet dogasina hayran kalarak akın akın nepale gitmeleri sonucu oranin dogasini sonuna kadar tuketip daha sonra yeni diger komsu guzel ulkeleri doga aski adina ziyaret edip yok ettikten sonra durumu farkeden bhutanin turistlere kapisini kapamasini okumustum. Coğrafyaya bir meta gibi davranıyoruz. Emek vermeden keyfini cikarmak istiyoruz ve gelen turistler uretmedigi ve sadece tukettigi icin, sadece tuketen nufusun bir anda artmasi o cografyayi yok etmeye yetiyor. Butun devletlerin turist politikalarini da gozden gecirip turist sayisini cografyanin altindan kalkabilecegi bir sınırda tutmasi gerekir. Aslinda sadece bizim deniz kenarinda vakit gecirememek dedigimiz kucuk gibi gorunen ama alt planda sinsi sinsi buyuyen buyuk bir sorunla karsikarsiyayiz. Turizm her zaman masum degil maalesef. Sizin bu yazinizla ben tam da o satirlari okurken karsilastigim icin aktarmak istedim. Umarim hem yabanci hem yerel turistlerin memnun olacagi ama cografyayi da hesaba katan daha dengeli bir turizm politikasi ve aslinda bireysel olarak da daha dengeli bir hayat insaa edebiliriz.

      Sil
    3. Deniz,
      Sanırım Venedik'te bunu uygulamaya başladılar. Ya da tartışmaya başladılar, sonucunu tam olarak bilmiyorum. Şehir akın akın gelen turist sayısını kaldırmıyormuş. Bu şekilde insanlar gelmeye devam ederse kısa süre sonra Venedik'in geri dönülmez bir şekilde zarar göreceğinden bahsediyorlardı.

      Sil
  16. Merhabalar.
    Bundan sonra nasıl bir ev sahibi olmak zor olmuşsa, tatil yapmak da öyle! Sizin de bir köyünüz varsa, oraya gidin diye öneri yapmaktan başka bir alternatif bulamadığım için üzgünüm.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Altun,
      ev-araba almak, evlenmek, üniversitede okumak artık çok çok zor. Nayse ki o aşamaları geçtik. Senede bir tatil yapsak yeter düşüncesindeyiz. Olmadı köy ve yayla seçeneklerini değerlendireceğiz. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  17. Bu sene biz de , çok yorulduk bu sefer bol tembellik, her şey dahil bir tatil yapalım dedik. Günlüğü 11000 lirayı görünce Sincap'ımıza atladık :D
    Apartlar iyi bence , şöyle düşün (ben Sincap'la giderken öyle düşündüm), orada kalıp mutfağında yemek yapmayıp hep dışarıda yesen bile daha ucuza geliyor. Keyfim varsa kahvaltı yemek hazırladım, ilk gün evdekileri götürdüm, yok tost aldık, yok patates kızartması falan, arada da gidip güzel yerlerde yemek yedik, gayet keyifli oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      eşim de aynı senin gibi düşünüyor Handan. Biz de bu sene apart tatili yapacağız. Beş yıldızlı otelde her şey dahil tatil de bir gün nasip olur umarım :-)

      Sil
  18. Geçen gün Kaleiçi'nde çok şirin bir butik otel gördüm, bir daha oradan geçtiğimde sorayım fiyatları senin için :)

    YanıtlaSil
  19. İyi araştırılırsa uygun fiyatlı yerler bulunabilir. Erken rezervasyonda avantaj olur. Ama 5 yıldızlı otellerde fiyatlar yüksek oluyor. Özellikle her şey dahil konseptte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgay Aksoy,
      doğru. Ben hiç beş yıldızlı otelde her şey dahil bir tatil yapmadım. Yıllardır yapmak istiyorum ama bu yaz da kalacak sanırım. Belki bir gün kısmet olur. Apart tutup orada tatil yapacağız.

      Sil
  20. Küçük yaşta çocuklarımız ile tatil söz konusu olduğunda her yerde kalmayı göze alamıyorsunuz. Ama bu seferde fiyatlar inanılmaz rakamlara çıkıyor ne yazık ki:( En mantıklısı yaşadığınız yerlere yakın günübirlik, hafta sonları gitmek yine de mantıklı görünüyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl,
      bu ara tatili düşünmekten vazgeçtim. Zamanı gelince karar vereceğim. O zamana bizim ve ülkenin durumu ne hâlde olur belli olmaz.

      Sil
  21. 4 günlük tatil için 1 senelik birikimi harcamak hiç mantıklı değil gerçekten. Yorumlardan gördüğüm kadarıyla durum herkes için nanay...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah ÖZER,
      son kararım tatile kadar bekleyip o zaman bir apart bulmak. Beş yıldızlı otelde tatil başka bahara kaldı :-(

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...