23 Kasım 2022 Çarşamba

Filiz Aygündüz&Dr. Alper Hasanoğlu-Gel Hayattan Konuşalım

Filiz Aygündüz&Dr. Alper Hasanoğlu-Gel Hayattan Konuşalım

Filiz Aygündüz-Dr. Alper Hasanoğlu, Gel Hayattan Konuşalım, Doğan Kitap, 176 Sayfa, 1. Baskı, 2020.



Bu kitabı sevgili Okuma Günlüğüm’de görmüş ve listeme eklemiştim. Kardeşime kitabı okumak istediğimden bahsetmiştim. O ve eşi doğum günümde bana hediye olarak bu kitabı almışlar. Çok sevindim ve okunmayı bekleyen o kadar kitabım varken tabii ki en son elime geçen kitabı okudum J

Filiz Aygündüz, Kaç Zil Kaldı Örtmenim kitabıyla tanıdığım bir isim. 2015 yılında kitabı okumuş ve burada yazmıştım. Alper Hasanoğlu’nu ise Youtube’ta Flu Tv kanalında keşfettim. Flu Tv sevdiğim, takip ettiğim ve çoğu videosunu izlediğim bir kanal. Özellikle yemek yerken izlemek benim için çok keyifli. Bir gün izleyecek video bulamadığımda Alper Hasanoğlu’nun videosunu açtım. Yazarın konuşması, düşünce şekli, mantığı ve fikirleri o kadar hoşuma gitti ki aynı gün bütün videolarını izledim. 6-7 videoyu arka arkaya izledim o akşam.

Yazarın kitaplarının da olduğunu biliyordum ama Sevgili Eren sayesinde daha kapsamlı bilgi sahibi olduğum Gel Hayattan Konuşalım’ı mutlaka okumak istedim.

Kitap diyalog şeklinde ilerliyor. Filiz Hanım soruyor, Alper Bey cevaplıyor. Benim için ilham verici ve ufuk açıcı bir okuma oldu. Çok fazla cümlenin altını çizdim. Hepsini buraya yazıyorum ki hatırlamak istediğim an gelip okuyabileyim. Psikoloji, felsefe, hayatla ilgili okuma yapmak isteyenlere şiddetle öneriyorum.

NOT: Filiz Hanım aslında bu sohbeti Prof. Dr. Engin Geçtan ile yapmak istemiş ama Engin Bey’in sağlığı izin vermeyince proje rafa kalkmış. Daha sonra Alper Bey’le hayata geçirmişler ve öğrenmiş ki Engin Hoca, sağlığı bozulduğu için bakamadığı hastaları Alper Bey’e yönlendirmiş. Kitapta sık sık Engin Hoca’nın İnsan Olmak kitabının adı geçiyor. Onu da bir arkadaşımdan ödünç aldım, bu sene bitmeden okumak istiyorum.

Siz bu kitabı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Beni korkutan tek bir şey var; acılarıma değmemek.” Dostoyevski

2. İnsanlara yeteri kadar uğraşırlarsa mutlu olurlar ve mutluluk sonsuza kadar devam eder yalanı söyleniyor ve mutlu olma peşinde koşmak için acıdan uzak durmaları öğütleniyor. Oysa mutlu olmak süreklilik arz eden bir şey değil. Arada sırada mutlu oluyoruz ancak o kadar. Bu da kötü bir şey değil.

3. Yok öyle sonsuz mutluluk hâli. Aslolan mutsuz olmamak ve huzurlu olmaktır. İllaki mutlu olmak zorunda değiliz. Mutsuz değilsek hayatımızdaki her şey iyidir.

4. Amaç “mut-lu, başarı-lı, yeter-li” olmak değil. Olduğun gibi olmak.

5. Epiktetos “Ben varsam ölüm yok, ölüm varsa ben yokum.” Ölünce acı çekmez insan. Çünkü yokluktur ölüm.

6. –Aşk kalıcı değildir, geçer diyorsun.

-Tabii. Aşk mutlaka geçer. Aşkı yaşamaya başladığımız anda aşk geçmeye de başlar.

-Ne yazık…

-Evet. Aşkı yaşayamadığımız için yani âşık maşuka kavuşamazsa aşk devam eder. Aşkla ilgili tek gerçek budur.

7. Freud “İki insan arasındaki ilişkide en az dört kişi vardır. Ben, benim gördüğüm sen, sen ve senin gördüğün ben.” der.

8. Benim çocuklarımı öldürmediği hâlde ben birine nefret edecek kadar öfkeleniyorsam intikam duyguları falan içime doluyorsa demek ki o insan benim için çok önemli.

9. “Dövülebilir, sövülebilir, hakarete uğrayabilirsin. O insanların seni aşağıladıkları yolundaki kanaatin seni kızdırmakta. Fakat şunu unutma ki eğer biri seni kızdırırsa seni kızdıran o adam değil, senin bu konudaki kanaatindir.

10. Almanya’da istatistiklere baktığımızda boşanma davası dosyalarında %90 oranında Whatsapp’la ilgili şeyler var.

11. “Bende eksik olduğunu varsaydığım şeylerin onda var olduğu illüzyonunu yaşadığım kişiye duyduğum duygudur aşk. İllüzyondur.” Jung.

12. “Başımıza gelen olaylar değil, o olaylara ne mana yüklediğimizdir bizim duygularımızı oluşturan şeyler.” Epiktetos

13. Yaşadığın şeyden ziyade onu yorumlama biçimin hayatı anlamlı ya da anlamsız yapar.

14. “Bir ilişkiyi başarıyla yönlendirebilmek için o ilişki olmadan da yaşayabilecek durumda olmak gerekiyor.” Harriet Lerner

15. Erich Fromm (Sevme Sanatı): “İnsanlar şu aşamaya gelmeden düzgün bir ilişki yaşayamazlar. Sana ihtiyacım olduğu için seni seviyorum. Bu olmaz. Doğrusu; seni sevdiğim için sana ihtiyacım var.”

16. “Hayat, ayrıntı olarak bakmaya şartlandırıldığımız için göz ardı ettiğimiz yerlerde aslında.” Prof. Dr. Engin Geçtan.

17. Woody Allen, hızlı okuma kursuna gitmiş. Sonra Karamazov Kardeşler’i okumuş. “Nasıldı kitap?” diye soruyorlar. “Rusya’da geçiyor.” diyor Allen.

18. “Hayattan alacaklı olanlar ölümden korkar.” Engin Geçtan.

19. İstemediğim hiçbir şeyi yapmayarak kendime zaman yaratıyorum. İstediğim şeyleri yapabilmek için.

20. İnsan öleceğini bilen ama öleceğine inanmayan bir yaratık.

21. Kimse birisi öldü diye üzülmüyor bu arada. Ben artık onu göremeyeceğim diye kendisine üzülüyor. İnsanlar bencilce üzülüyorlar. Ölen adamın ya da kadının bir derdi yok ki artık. Öldü o.

22. “Bir meslektaşınızın öldüğünü duyarsanız ölenin siz olmamış olmasından dolayı kendinizi iyi hissedersiniz.” Tolstoy-İvan İlyiç’in Ölümü

23. Birine yardım etmek kadar kendimizi iyi hissettirecek bir şey yok.

24. Biz acayip karmaşık şeyler peşinde koşup duruyoruz. Yediremiyoruz galiba kendimize, bize iyi gelecek şeylerin bu kadar basit olmasını.

25. İnsanlar artık birbirlerinden ilişkide tek şey bekliyorlar: Her şey. Ne demek bu? Çok iyi bir sevgili olmasını, çok iyi bir anne ya da baba olmasını, çok komik, eğlenceli bir kadın ya da adam olmasını, koruyucu, kollayıcı olmasını istiyorlar. Yatakta çok güzel sevişmesini, çok güzel, çok entelektüel, iyi bir dost olmasını istiyor. Yani onlar Süperman, Süperwoman istiyor. Kim böyle olabilir? Ben böyle birini tanımıyorum.

26. Acı çekmezsem, yaşadığım, aldığım hazzın değerini bilemem. Çünkü durmaksızın haz aldığımız bir hayat normal olur ve bize keyif vermez.

27. Acıyı yaşamaktır yapmamız gereken. Beyin, belirli bir süre sonra, acıyı yaşamaya izin verirsen kendine, nörobiyolojik olarak o acıyı tahammül edilebilir bir üzüntüye ve sonra da normal hâle getiriyor.

28. Bazı kapıları zorlamak gerekir hayatta.

29. Profesyonellerin yazdığı kitapları okuyarak da insan kendini tedavi edebilir.

30. Mutluluk arada sırada olan bir duygu, önemli olan mutsuz olmamak.

22 yorum:

  1. Benim de okuduğum güzel bir kitaptı, benim de şu sayfamda yer alıyor altını çizdiklerim
    https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2021/11/okuduklarim-78-gel-hayattan-konusalim.html
    keyifli okumalar,

    YanıtlaSil
  2. Okumadim bu kitabi ama diyalog şeklinde kurgulanmış yayımlar çoğunlukla okuması rahat bir serüven sunuyor insana. Adi gecmisken aklima geldi onu da yazayim. Engin Gectanin psikaniliz ve sonrasi kitabi psikiloji okumalarim sirasinda zihnimde konuyla ilgili saglam bir harita cikarmam icin cok yardimci olmustu. Paylasiminiz icin tesekkurler. Iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz
      Engin Bey'in birçok kitabıyla ilgili öneriler almaya başladım. Önceliğim İnsan Olmak olacak. Ondan sonra farklı kitaplarını da okuyabilirim. Son yıllarda bu tarz kitapları okumayı çok seviyorum.

      Sil
  3. 6-7-19-20-30
    Bunlar en beğendiğim alıntılar oldu. İnsan Olmak'ı geçtiğimiz süre zarfında çok duydum ama indirimde olmadığı için almadım. Umuyorum ki alacağım. Bu kitabı da not alıyorum sevecek gibiyim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      İnsan Olmak'ı ben arkadaşımdan ödünç aldım. Artık çevremden alıp okuyabileceğim kitaplar varsa satın almıyorum :-)

      Senin böyle sayı vererek beğendiğin alıntıları yazmana bayıldığımı söylemiş miydim :-)

      Sil
  4. Duymamıştım hiç, okuması keyifli bir kitaba benziyor. Ama 21. alıntı bana biraz abartılı gibi geldi. Sevdiklerimizin ölümüne bu kadar bencil bir yönden yaklaştığımızı düşünmüyorum ben. 29 da herkes için geçerli değil sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure,
      basit düzeyde sıkıntılarda kitaplar da yardımcı olabilir ama daha ağır durumlar için profesyonel destek şart tabii.

      Ölen kişi çok gençse ya da güzel bir hayatı olmamışsa ölen kişi için de üzülüyorum ben. Keşke daha güzel bir hayat yaşayabilseydi, güzel günlerini göremeden öldü, deyip hüzünleniyorum.

      Bu arada bloğuma en çok yorum yapanlar listesine girmişsin. Teşekkürler :-)

      Sil
    2. Çok doğru, hiç bu açıdan düşünmemiştim. Tanımadığımız insanların vefatına bu şekilde bencil olmayan bir yerden de üzülebiliyoruz. Ama kendi yaş aralığımızda, bize yakın insanlar vefat edince daha benmerkezci bir yerden empati yapıyor olabiliriz.

      Ooo, çok sevindimm! Ben teşekkür ederim asıl :)) Arada oraya bakıyordum ama hiç giremeyeceğimi düşünüyordum :) Bu ay senin blogunun gediklisi oldum iyice :)

      Sil
    3. vulnicure,
      her ay aynı performansı bekliyorum :-))) Tabii bunda benim bu ay daha çok yazmam da etkili olmuş olabilir. Her zaman aynı sıklıkla yazamıyorum. Kasım-aralık ayı yıl sonu olduğu için daha yoğun geçiyor. Senin yazıların birikti bende. Hafta içi vakit bulunca hepsini okuyacağım. Biriktirip okumayı daha çok seviyorum :-)

      Sil
    4. Tamam öğretmeniim :)) Bu arada ben senin Öğretmenler Günü'nü kutlamamışım, şimdi fark ettim. Geç oldu ama Öğretmenler Günün kutlu olsun :) Buralarda da bize öğrettiğin çok şey oluyor bence :))

      Bekleriim :) Ben de şimdi senin biriken yazılarını ve yorumlarıma yanıtlarını okuyordum, anca vakit oldu. Böyle daha keyifli oluyor gerçekten.

      Sil
    5. vulnicure,
      çok teşekkür ederim canım :-)

      Sil
  5. Diyalog şeklinde bir kitap daha önce hiç okumadım Aslında çok güzel olabilir, bu kitabı da ekledim listeme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim ,
      ben bu tarz kitapları seviyorum. Aklımda birkaç kitap daha var. Onları da okuyacağım.

      Sil
  6. mutsuz olmamaya çalışmak bazen zorluyor :) güzel bir kitaba benziyor, altını çizdiklerinizi çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      mutlu olmaya çalışmak da zorluyor :-) En güzeli çok düşünmeden kendini akışa bırakmak ama onu da çok az yapabiliyorum maalesef.

      Sil
  7. Şule'cim beni de andığın için çok teşekkür ederim, çok naziksin:) kitabı beğenmene çok sevindim, beni de etkileyen bir kitap olmuştu, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      bu güzel kitapla tanışmamı sağladığın için ben teşekkür ederim Eren. Sevgiler :-)

      Sil
  8. Geçtan'ın İnsan Olmak'ını okumuştum bu kitap ta aklımda olsun, öğretmenler günün kutlu olsun canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      çok teşekkür ederim Eylem :-) İnsan Olmak çok merak ettiğim bir kitap. Bu yıl bitmeden okumayı umuyorum.

      Sil
  9. Bence altı kişi var ilişkide, ben, benim gördüğüm ben, senin gördüğün ben ,ve diğerleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Evet, özellikle Türkiye için çok doğru :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...