3 Şubat 2018 Cumartesi

2017 YILINDA İZLEDİĞİM OYUNLAR

Herkese merhaba. Yılın ilk ayını geride bırakmamıza rağmen benim 2017 yılı değerlendirmelerim bitmedi. Bu yazımda geçen sene izlediğim tiyatro oyunlarını yazacağım.
FARELER VE İNSANLAR – ADANA DEVLET TİYATROSU

1.FARELER VE İNSANLAR – ADANA DEVLET TİYATROSU
John Steinbeck’in ölümsüz eseri Fareler ve İnsanlar’ın oyunu 2,5 saat sürüyor. Kitabı okumak isteseniz bundan daha kısa sürede okuyabilirsiniz. Bunu, kitap oyunlaştırılırken kısaltılmamış, bütün detaylarıyla sahneye konmuş demek için yazıyorum. Adana Devlet Tiyatrosu’ndan son zamanlarda izlediğim en iyi oyun. Keşke klasik eserleri daha çok oynasalar. Oyunu detaylı olarak blogumda anlatmıştım,buradan okuyabilirsiniz. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.

BU DA GEÇER YA HU – ADANA DEVLET TİYATROSU

2.BU DA GEÇER YA HU – ADANA DEVLET TİYATROSU
Fareler ve İnsanlar, Adana Devlet Tiyatrosu’nun en iyi dram oyunuysa Bu Da Geçer Ya Hu en iyi komedi oyunu. Ben isminden ve konusundan dolayı daha acıklı bir oyun beklerken ilk sahneden son sahneye kadar güldüğüm mükemmel bir oyunla karşılaştım. Canlı orkestradan müzik, oyunculardan şarkı dinlemek de cabası. Tekrar oynandığı anda ikinci kez izlemek için koşacağım ama nedense bu çok beğenilen oyun yeteri kadar oynanmıyor. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
SİLAHLI MANZARA – ADANA DEVLET TİYATROSU

3. SİLAHLI MANZARA – ADANA DEVLET TİYATROSU
Barış Özkan’ın performansını çok başarılı bulsam da oyunun metni beni birçok yerde sıktı. Bu oyuna gelene kadar oynanabilecek onlarca oyun var. Keşke farklı bir oyun seçilseymiş dedim. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
INDIA BANKASI – ADANA DEVLET TİYATROSU

4.INDIA BANKASI – ADANA DEVLET TİYATROSU
Komedi tarzındaki oyun fena değildi ama çok güzel de değildi. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
YERATINDAN NOTLAR – ANKARA DEVLET TİYATROSU

5. YERATINDAN NOTLAR – ANKARA DEVLET TİYATROSU
Dostoyevski’nin klasiği Yeraltından Notlar’ı kitabını okumadan önce izledim. Oyun beni o kadar etkiledi ki hemen kitabını da alıp okudum. Oyunu ve kitabını karşılaştırarak blogumda bir yazı yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz. Özellikle Murat Çidamlı’nın performansı için izlenmeli. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
KİM VAR ORADA/MUHSİN BEY’İN SON HAMLET’İ – BOĞAZİÇİ GÖSTERİ SANATLARI TOPLULUĞU

 6. KİM VAR ORADA/MUHSİN BEY’İN SON HAMLET’İ – BOĞAZİÇİ GÖSTERİ SANATLARI TOPLULUĞU
Buradan sonrası Tiyatro Festivali kapsamında izlediğim oyunlar. Bu sene beş oyun izleyebildim. En güzeli Muhsin Bey’in Son Hamlet’i oyunuydu. Çoğunlukla güldüren bazen hüzünlendiren yer yer düşündüren her duyguyu yaşatan mükemmel bir oyundu. Üç oyuncusu da çok başarılıydı. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
GAYRİ RESMİ HÜRREM – ANKARA DEVLET TİYATROSU

7. GAYRİ RESMİ HÜRREM – ANKARA DEVLET TİYATROSU
İnternette oyunla ilgili o kadar güzel yorumlar okudum ki beklentim yükseldi. Sanırım bu yüzden oyunun hayranı olmadım. İki kişilik oyunda iki kadın oyuncu da mükemmel performans göstermişti. Oyunun sonu şaşırtıcı ve güzeldi. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
KÖPEKLERİN İSYAN GÜNÜ – TİYATRO PLATFORM
8.KÖPEKLERİN İSYAN GÜNÜ – TİYATRO PLATFORM
Ben ağır tiyatro oyunlarını pek sevmiyorum. Köpeklerin İsyan Günü insanı geren, rahatsız eden bir oyundu. Böyle filmleri izlemekten çekinmem ama tiyatroda canlı canlı izlemek beni rahatsız ediyor. Bu yüzden oyunu çok sevemedim ama oyuncuların performanslarını başarılı bulduğumu söylemeliyim. Zuhal Gencer’in zarafetine hayran kaldım. Türk dizilerindeki esas kızların sesi olan Elif Ürse’yi izlemek ilginçti. Oyun boyunca karşımda Menekşe ile Halil’in Menekşe’si konuşuyor gibi hissettim 😊 Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
PARÇACIKLAR – PÜRTELAŞ TİYATRO

9.PARÇACIKLAR – PÜRTELAŞ TİYATRO
Oyunun metnine bayıldım. İki kişilik oyunda Deniz Karaoğlu’nun performansını başarılı buldum ama Damla Sönmez’e canlandırdığı rol ağır gelmiş. Onun yerine daha olgun bir kadın oyuncu isterdim. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.
ÜÇ KIZ KARDEŞ – DİYARBAKIR DEVLET TİYATROSU

10. ÜÇ KIZ KARDEŞ – DİYARBAKIR DEVLET TİYATROSU
Daha önce bir Çehov tiyatrosu okumadım ve izlemedim. Bu yüzden karşılaştırma yapamayacağım ama umarım hepsi bu oyun gibi değildir. Oyunda ne oldu ne bitti anlayamadım. Her şey o kadar hızlı gelişti ki. Festivalde izlediğim oyunlar arasında en sevmediğim oyundu. Oyunla ilgili detaylı bilgiyi buradan inceleyebilirsiniz.

Tiyatro oyunu yorumlamak ne kadar zormuş. Bir de izledikten aylar sonra fikirlerimi yazarken çok zorlandım. Zaten pek içime sinen bir yazı olmadı. Yine de yayımlıyorum. İleride ne izlemişim ne düşünmüşüm görmek istiyorum.


Sizin bu oyunlar arasında izledikleriniz var mı? Merak ettikleriniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere. 

15 yorum:

  1. Oooo ne güzel bir sürü oyun seyretmişsin. Sanırım ben geçen sene sadece bir oyun izledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      umarım bu sene daha çok ve daha güzel oyunlar izlersin :-)

      Sil
  2. Uzun zaman oldu tiyatroya gidemeyeli :(

    YanıtlaSil
  3. Hiçbirini izlemedim, özellikle "fareler ve insanları" izlemek isterim ama. Tiyatro, kitap ya da film yorumlarken sıcağı sıcağına yorumlamak daha doğru oluyor. Zaman geçtikçe konuyu, detayları ve üzerindeki etkisini unutuyor insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren,
      haklısın. Ben de falza ertelemeden yazmaya çalışacağım bundan sonra.

      Sil
  4. İlkay Özgür,
    teşekkürler canım :-) Ben de tam tersi sinemaya eskisi kadar gitmiyorum. Evde büyük ekran televizyonlar olunca ve her filmi kaliteli olarak bulunca evimde izlemek daha çok hoşuma gidiyor. Efektli, bilim kurgu, fantastik tarzı filmleri sinemada izlemeyi tercih ediyorum ama.

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar çok oyuna gitmişsin, süper ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat,
      oyun bakımından verimli bir yıl oldu :-)

      Sil
  6. İçlerinden bildiğin gibi sadece Fareler ve İnsanları izledim. Bu hafta sonu da bir oyuna gitmeyi planlıyorum. Bakalım.🤗

    YanıtlaSil
  7. Yazını okuyunca hemen dönem tiyatrolarına bakmak geldi içimden :)) Beğendiklerini ben de izlemek isterim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      sen de güzel tiyatrolara gidiyorsun. İstanbul'da yaşadığın için daha şanslısın. Muhsin Bey'in Son Hamlet'ini özellikle tavsiye ederim.

      Sil
  8. Fareler ve insanlara gitmeyi çok istemiştim o sıralar :-(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...