23 Şubat 2015 Pazartesi

KÜÇÜK ŞEYLER 2 (ÜSTÜN DÖKMEN)



ALTINI ÇİZDİKLERİM:

1. Bağlı olup da bağımlı olmamak

2. Sokrates'in yönetimle arası açılmış, idama mahkum edilmiş. Rivayete göre, ölmeden birkaç saat önce vedalaşmak için eşi gelir yanına. Kadıncağız bu sırada ağlar ve,
     -"Ah, bu kötü adamlar seni haksız yere öldürecekler." der
     Sokrates ise karısına şöyle cevap verir:
     -"Evet, haksız yere öldürecekler, haklı yere öldürseler daha mı iyiydi?"

3. Türkiye dünyada kadın profesör sayısı en fazla olan ülkedir ve dünyadaki toplam üç kadın yüksek mahkeme başkanı Türkiye'dedir. (Bu bilgi açıkçası bana pek inandırıcı gelmedi. Özellikle kadınların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü günümüzde ama araştırma yapmadım doğru mu değil mi diye.)

4. Birisi arkamdan bir ok atmış; ok bana değmemiş, yere düşmüş ama sen o oku yerden aldın, getirip benim kalbime soktun. (Farsça bir şiir. Dostlarımızın hakkında söylenen her olumsuz şeyi onlara söylemememiz gerektiğiyle ilgili bir söz.)

5. Dadaşın biri cehenneme girmiş, zebaniler tekme tokat girişmişler buna. Kaynar kaznın içinden bir ara başını çıkarabilen dadaş şöyle demiş: "Hele kardaş, böyle edirsiz, milleti de buradan soğutirsiz. Aha size yeminle söyleyim, dışarı dünyada beş kuruşluk haysiyetiniz yoktur."

6. Eski tuluat ustalarımızdan Kel Hamdi sahnedeyken bir izleyici sahneye bir hıyar (salatalık) fırlatır. Kel Hamdi Bey salatalığı yerden alır ve "Birisi kartvizitini attı." diyerek cebine koyar.

7. Ünlü edebiyat tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Köprülü rüştiye mezunuydu (şimdiki ortaokul karşılığı), üniversite bitirmemişti. Bir toplantıda hocayı iğnelemek için olsa gerek hazır bulunanlar teker teker hangi üniversiteden mezun olduklarını söylemişler ve sonra da "Siz hangi üniversiteden mezunsunuz?" diye sormuşlar. köprülü şöyle cevaplamış: "Valla ben herhangi bir üniversiteden mezun değili ama İstanbul Türkiyat Enstitüsü benden mezundur."

8. Hayatınızın başlangıcından sorumlu değilsiniz ama finalinden sorumlu olacaksınız.



6 yorum:

  1. dört numarayı çok beğendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aronpera,
      kendi hayatımda bu sözün çok doğru olduğunu bizzat tecrübe ettim.

      Sil
  2. Üstün Dökmen ya! yılla önce trt'de progamı vardı hep izlerdim. Hala var mı bilmiyorum. 3.bilgi bana da inandırıcı gelmedi araştırmak lazım. Ama Sokrates'in cevabı çok zekice :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O programı kardeşim izlerdi, oradan biliyorum. Sanırım şimdi yayınlanmıyor. Sokrates'in cevabını duyduğumda ilk önce "Adam ölüp gidecek hâlâ felsefe yapıyor. Karısını teselli etse ya." diye düşünmüştüm :-)

      Sil
  3. bağlı olup da bağımlı olmamamak dusunduren bır söz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok güzel ve anlamlı bir söz. Hayat felsefem :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...