9 Şubat 2015 Pazartesi

BU ÜLKE (CEMİL MERİÇ)



ALTINI ÇİZDİKLERİM: 

1. Her büyük adam kucağında yaşadığı cemiyetin üvey evladıdır.

2. Yabancı dil bilenler Türkçe okumuyor. Yabancı dil bilmeyenler kendi dillerini de bilmiyor.

3. "Hakikati bulan, başkaları farklı düşünüyor diye, onu haykırmaktan çekiniyorsa, hem budala hem de alçaktır. Bir adamın 'Benden başka herkes aldanıyor.' demesi güç şüphesiz; ama sahiden herkes aldanıyorsa o ne yapsın?" ( Daniel De Foe)

4. Bütün ideolojilere kapıları açmak, hepsini tanımak, hepsini tartışmak ve Türkiye'nin kaderini onların aydınlığında fakat tarihimizin büyük mirasına dayanarak inşa etmek. İşte en doğru yol.

5. Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını yaşanmazlaştıranlardır.

6. İhtiyar dev mazideki ihtişamından utanır oldu. Sonra utanç, unutkanlığa bıraktı yerini. "Ben Avrupalıyım." demeye başladı, "Asya bir cüzzamlılar diyarıdır." Avrupalı dostları acıyarak baktılar ihtiyara ve kulağına "Hayır delikanlı" diye fısıldadılar. "Sen bir az gelişmişsin."

7. Biz apayrı bir medeniyetin çocuklarıyız; düşman bir medeniyetin, bambaşka ölçüleri olan, çok daha eski, çok daha insanca bir medeniyetin.

8. Biz ne kendimizi tanıyoruz ne Avrupa'yı. Tarihimiz mührü sökülmemiş bir hazine.

9. Felaketimizin kaynağı bir kültür yokluğu. Bizi helak eden ne ahlaksızlık, ne bencillik, ne kafamızın ağır işlemesi. Bir öğrenci kayıtsızlığı içerisindeyiz.

10. Bu ülke 1789'dan beri su alan bir gemi. Osmanlı bir başka medeniyetin varlığını Fransız İhtilali ile fark eder. Bu tanıdığı dünya karşısında kuvvetinden şüphe etmeye başlar. Hayret yerini hayranlığa bırakır. Hayranlık teslimiyete.

11. Hükümetinizi dini kanunlarınıza saygı esası üzerine kurunuz. Size hiç de uymayacak olan müesseseleri koymak için eskilerini yıkmayın. Batı kanunlarının temeli Hristiyanlıktır. Türk kalınız. Avrupa'yı örnek olarak almayın kendinize. Avrupa'nın şartları başkadır, Türkiye'nin başka. Avrupa'nın temel kanunları Doğu'nun örf ve  âdetlerine taban tabana zıttır. İthal mali ıslahattan kaçının. Bu gibi ıslahat Müslüman memleketlerini ancak felakete sürükler. Onlardan hayır gelmez sizlere.

12. İslamiyet demokrasinin ta kendisidir.

13. Osmanlı toplumu insan haysiyetine ve inanç birliğine dayanır. Tarih tezatlar içinde gelişir. Osmanlı'nın tezatı Avrupa'dır.

14. Medeniyet insanı öldürmüştür, insanı ve hayatı. Avrupa bir kıyametin arifesindedir.

15. "Seni görmesem Buda olurdum, seni gördüm budala oldum." (Asaf)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...