23 Nisan 2017 Pazar

OSCAR WILDE – ÖNEMSİZ BİR KADIN

Önemsiz Bir Kadın kitap yorumu


Herkese merhaba. Bloguma haftalardır kitap yorumu girmiyordum. Halbuki bu aralar okuma hızım hiç olmadığı kadar arttı. Güzel kitaplar okudum. Nisan ayı bitmeden yazmadığım bütün kitaplarını yazmak istiyorum. Eğer planlarıma uyarsam bu hafta her gün hatta bazen birden fazla yazı olacak burada.  Umarım siz de okumak için buralarda olursunuzJ

Oscar Wilde’dan şimdiye kadar sadece Dorian Gray’in Portresi’ni okumuştum. Hani bir yazarın kitabını okuyunca çok beğenirsiniz ve “Ben bu yazarın bütün kitaplarını okumalıyım.” dersiniz ya Dorian Gray’in Portresi’ni okuyunca ben de böyle hissettim. Hızımı alamadım kitabın çizgi romana uyarlanmış halini de okudum. Hatta yorumunu da bloguma yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz. 

Yazardan okuduğum ikinci kitap ise Önemsiz Bir Kadın adlı tiyatro eseri oldu. Ben tiyatro kitaplarını okumayı severim, bu kitap Wilde’ın o eşsiz üslubuyla yazıldığı için okumak daha zevkli oldu. Konu olarak çok farklı ya da sürpriz sonlu bir eser olmasa da yazarın yarattığı ilginç karakterler ve altı çizilesi cümleleri için okunması gerektiğini düşünüyorum. Zaten Wilde, aforizma konusunda çok başarılı bulduğum bir yazar.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnanılmaz bir kabiliyeti olduğu kesin; insanların isimlerini unutmuyor ama yüzlerini hatırlamıyor (Ben de aynen böyleyim).
2. Yaşlanmaya hiç niyetim yok. Ruh yaşlı doğar ama giderek gençleşir. Bu, hayatın komedisidir.
Beden ise genç doğar ama giderek yaşlanır. Bu, hayatın trajedisidir.
3. Dünya erkekler için yaratılmış, kadınlar için değil.
4. Hayatta istediğimiz tek şey sağlık. Oysa bu hâl hiç de sağlıklı değil.
5. Kadınlarda en hayran olduğum özellik kadınsılık.
6.Gerçek yaşını söyleyen bir kadına asla güvenmemek lazım. Bunu birine söyleyen kadın herkese her şeyi söyleyebilir.
7. İnsanı çileden çıkarmakta sükûnetten etkilisini tanımam.
8. Erkekler her zaman bir kadının ilk aşkı olmak ister. Bu, onların manasız gururu. Biz kadınlar, bu konularda çok daha incelikli içgüdülere sahibiz. Bizim istediğimiz bir adamın son ilişkisi olmaktır.
9. Kadınlar çok iyi eğitim aldığı şu günlerde artık hiçbir şeye şaşmamak lazım, tabii mutlu evlilikler dışında.
10. İnsanların anneleri beni her zaman ölesiye sıkar. Kadınların hepsi de sonunda anneleri gibi olur. Bu, onların trajedisi.
11. Bir adam hata yapacak yaşa geldiyse, gereğini yapabilecek yaşa da gelmiş sayılır.
12. Yeniden genç olmak için her şeyi yapardım. Egzersiz yapmak, sabah erken kalkmak veya toplumun yararlı bir üyesi olmak dışında.
13. Erkekler yorgun düştükleri için evlenir, kadınlarsa merak ettikleri için. İkisi de hayal kırıklığına uğrar.
14. İnsan her zaman âşık olmalıdır. Tam da bu sebeple asla evlenmemesi gerekir.
15. Dünya akıllı adamlar tadını çıkarsın diye ahmaklar tarafından kurulmuştur.
16. Çocuklar anne babalarını severek başlarlar. Bir süre sonra onları yargılarlar. Nadiren affeder, hatta hiç affetmezler.

17. Her kadınla onu seviyormuşsun gibi, her adamla da ondan sıkılıyormuşsun gibi konuş. İlk turunun sonunda görgüsünün, nezaketinin üstüne yok diye üne kavuşursun.

38 yorum:

  1. Gerçekten bayadır yazılarını görmüyordum açığa kapatma düşünmen iyi olmuş 😄 Merakla bekliyoruz. Ben okumak için buralarda olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi, bunu duyduğuma çok sevindim :-) Takip ettiğim blogların çalışkanlığını görünce yazmamın zamanının geldiğini anladım :-)

      Sil
  2. İlkay Özgür, bulunsun bulunsun. Oscar Wilde favori yazarlarımdan biri artık :-)

    YanıtlaSil
  3. Ben de merak etmeye başlamıştım epeydir yazı göremeyince. Siz yazın biz seve seve okuruz.
    Mutlu Prens' i okumuştum ve çok sevmiştim. Dorian Grey'in Portresi de merak ettiklerimden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burcuuuuk, Mutlu Prens bende okunmayı bekliyor. Henüz sıra gelmedi. Öykü türünü pek sevmesem de Wilde yazdığı için seveceğimi düşünüyorum.

      Güzel yorumun için teşekkürler :-)

      Sil
  4. 4 e bayildmda 6 pek uymadii 😁 ben yasimi hic gizlemem ki ama cok iyi sır tutarım 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ANNESİ'nin PRENSES'i, ben de yaşımı hiç saklamam ama kilomu kimseye söylemem :-)

      Sil
  5. 23 Nisan'ın kutlu olsun! Wilde bir harika! Can Yayınları'ndan Mürver Ağacı kitabını almıştım ve ileride bazı hikayelerini çocuklarıma okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi, teşekkürler canım. Senin de kutlu olsun :-) Yazarın çocuklar için yazılmış öykü kitapları da var. Henüz onları okumadım ama okumak için sabırsızlanıyorum.

      Sil
  6. Okuma hızı artınca yazmaya üşeniyor insan(bknz:ben).Henüz Wilde okumadım, bir yerden başlamam gerekiyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birkitaphirsizi, çok kitap okumak güzel de onları bloga yazmak zor geliyor bazen :-) Wilde'ın kalemiyle mutlaka tanışmalısın. Dorian Gray'in Portresi benim en sevdiğim kitaplardan biri. Şiddetle tavsiye ederim :-)

      Sil
  7. Alintilar tam yerinde. Hatta bazilari benim de hep kullandigim ama kime ait bilmedigim sozlerdi artik ogrenmis oldum. Tiyatro okumak bence de cok zevkli. Ozellikle kafanda o sahneleri canlandirmak terapi gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonheur, evet bazı sözler çok meşhur. Tiyatro özellikle okuduğum bir tür değil ama okuduklarımı da genellikle beğeniyorum. Daha çok okumalıyım sanırım :-)

      Sil
  8. "Picture of Dorian Gray" Hazırlık sınıfında okuduum ikinci ingilizce eserdi. Üstünden uzun zamanlar geçti tekrar okusam Türkçe olarak güzel olur aslında. Oscar, okumak istediğim bir yazar inşallah nasip olur bu sene :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur, bir kitabı anadilinde okuyabilmeyi çok isterdim. Ne mutlu sana. Oscar Wilde benim favori yazarlarımdan biri. Umarım sen de seversin.

      Sil
    2. Dorin Gray'in portresi hatırladığım ender yabancı dilde okuduğum eserlerden biridir. Sen böyle hatırlatyınca da güzel oldu :d

      Sil
    3. Cahil Okur, iyi ki yazmışım o zaman .-)

      Sil
  9. ilginç bir kitaba benziyor listeme ekledim....

    YanıtlaSil
  10. İnsanı çileden çıkarmakta sükûnetten etkilisini tanımam. bu son zamanlarda kullandığım bişi ama çileden çıkartmak için değil sakin durmak için sükünetli duruyorum :)

    diğer tanımlarda çok ilgi çekici gerçeklikleri de var valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oscar wilde hiç okumadım ama listemde adı hep var bir gün almak istersem bu kitabı ön sıralara yazıyorum :)

      Sil
    2. Nilgün Komar, Wilde aforizma konusunda çok başarılı. Tam Facebook'a yazmalık sözleri var :-)

      Sil
    3. Nilgün Komar, Oscar Wilde benim favori yazarlarımdan biri. Umarım sen de seversin. Bence yazarı okumaya Dorian Gray'in Portresi'nden başla.

      Sil
  11. İlkay Özgür, ay hadi inşallah :-)

    YanıtlaSil
  12. Ben okumak için buralarda olucağım :D Artık alışverişlerime daha çok klasik eklesem iyi olucak böyle görünce canım çekiyor,okuma hızına da maşallah diyelim de nazar değmesin ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler, teşekkürler :-) Aslında istediğim kadar klasik kitap okuyamıyorum. elimdeki kitapları bitirmeye çalıştığım için elim hep kolay okunan kitaplara gidiyor. Seneye ve ondan sonra ağırlıklı olarak klasik kitaplar okumayı planlıyorum :-)

      Sil
  13. Güzel kitaplar okuduğunu öğrenince çok sevindim çünkü seninle yeni keşifler yapmak benim için çok mutluluk verici. Her gün yazı paylaşacağın için bu aralar sık sık uğrayacağım bloguna.
    Oscar Wilde okumadım ama sen çok beğendiysen hemen listeme ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumasyon, bu güzel yorumun için teşekkürler. Böyle yorumlar insanın yazma arzusunu arttırıyor :-) Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi kitabını mutlaka okumalısın. Onu okuyunca bütün kitaplarını okumak isteyeceksin :-)

      Sil
    2. Don Gray'in Portresini mutlaka okuyacağım canım benim :*
      Sen hep yaz. Okunası yazılarının altına yorum yazmak bie ayrı bir zevk

      Sil
    3. okumasyon, öpüyorum canım seni :-)

      Sil
  14. Yıllar önce severek okumuştum. Yazarın değil ama yazarı anlatan bir kitap; Oscar Wilde'nin son vasiyeti, bulursanız okuyun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi blogger, bu kitaptan haberim yoktu. Hemen not aldım. Öneri için teşekkürler :-)

      Sil
  15. Şu sıralar bende de bir okuma aşkı başladı, AÖF'ler geliyor diye düşünüyorum ki geldiler bile yarın sınav :D Wilde'dan çok kitap okumadım ne yazık ki, Mutlu Prens'i falan okudum. Dorian Gray'in Portresi'ni acayip merak ediyorum, sonra da tiyatrosunu okurum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, AÖF'ler geldi, yıktı geçti. Yarın da sınav var, ben de blog okumalarına takıldım :-)

      Mutlu Prens bende de var. Bu sene onu da okumayı planlıyorum. Wilde yazdıysa güzel yazmıştır :-)

      Sil
  16. Ben de bitirmek üzereyim bu muhteşem eseri harikulade buldum. Hemen bitirip okuyun okuyun diye yazmak istiyorum blogumda
    Diğer kitaba da bakacağım blogunuzdan
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      yorumunuz için teşekkürler. Ben yazardan iki kitap okudum. İkisini de çok sevdim. Dorian Gray'in Portresi romanı da çok güzeldir.

      Sil
  17. Dorian Gray de okuyacağım bu eserden sonra kaçınılmaz oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      seveceğine eminim. Şimdiden keyifli okumalar :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...