3 Kasım 2017 Cuma

KÜLTÜR SANAT MEVSİMİ / SONBAHAR 2017- 3.GÖREV

adana devlet tiyatrosu fareler ve insanlar oyunu



o   Bir tiyatro oyunu, opera veya bale izle.

Geçen hafta Kitap Ağacı Adana’dan birkaç arkadaşımla beraber Adana Devlet Tiyatrosu’nun Fareler ve İnsanlar oyununa gittik. Sezonun yeni oyunlarından biri olan Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck’in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanmış. Kitap, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small’un öyküsünü anlatır. Kısa ama akılda kalıcı ve insanı etkileyen bir kitaptır Fareler ve İnsanlar. Yazarın en bilinen ve en çok okunan kitabıdır aynı zamanda. 

Ben kitabı birkaç yıl önce okumuştum. Başını ve sonunu hatırlıyordum ama aralarda neler olduğunu unutmuştum. Kitabı beğendiğimi ve etkilendiğimi hatırlıyorum. Oyunundan da aynı şekilde etkilendim.

128 sayfalık kitaptan, 2 perdeden oluşan ve 2 saat 20 dk. süren bir oyun çıkardıkları için kitaptaki bütün olaylar, oyunda yer alıyordu. Okurken hayal gücümüzde canlandırdığımız kişileri ve sahneleri canlı olarak izlemek ilginç ve güzel bir deneyimdi. Daha önce okuduğum kitapların filmini izlemiştim ama hiç okuduğum bir kitabın tiyatrosunu izlememiştim. Eğer Fareler ve İnsanlar’daki gibi başarılı uyarlamalar yapılırsa daha çok izlemek isterim.
adana devlet tiyatrosu fareler ve insanlar oyunu

Oyundaki bütün oyuncular çok başarılıydı ama Lennie karakterini oynayan Barış Özkan’a ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Sen ne güzel, ne başarılı bir oyuncusun.  Leonce ile Lena ve Küheylan’da izlediğim oyuncuyu üçüncü kez Fareler ve İnsanlar’da izledim ve yine kendisine hayran oldum. Hani bazı oyuncuların özel bir ışığı vardır, sahnede o varken başka kimseyi izleyemezsiniz, gözlerinizi ondan alamazsınız ya Barış Özkan işte öyle bir oyuncu. Bir yanım daha çok tanınmasını, filmlerde ,dizilerde rol almasını istiyor, diğer yanım ne güzel Adana’da onu canlı canlı izleyebiliyorsun diyor. İzlemediğim bir tek Silahlı Manzara oyunu kaldı, onu da bu ay içinde izleyeceğim.
adana devlet tiyatrosu fareler ve insanlar oyunu
Oyunda Candy’nin köpeğini canlandıran Şeker’e ayrıca bayıldım. İçimdeki köpek aşkı depreşti. Oyunda öyle akıllı usluydu ki alıp eve götürmek istedim.  Oyuncular arasında tabii ki onun da fotoğrafı vardı J
adana devlet tiyatrosu fareler ve insanlar oyunu
Şunun güzelliğine bakar mısınız? 
Oyunun dekorları da çok güzel hazırlanmıştı. Kendimi bir çiftlikteymiş gibi hissettim.
adana devlet tiyatrosu fareler ve insanlar oyunu


Adana Devlet Tiyatrosu bulunduğunuz şehre gelir mi bilmem ama Fareler ve İnsanlar kitabını mutlaka okumanızı ve oyununu mutlaka görmenizi öneririm. Kitabı da oyunu da size hem edebi zevk verecek hem de duygulandıracak, bunu garanti ediyorum.

Fareler ve İnsanlar adlı oyunda, N. Efe Ünsal, H. Barış Özkan, N. Fırat Demirağ, Mazlum Taşkıran, İ. Gözde Korbek, Mehmet Akif Özdemir, M. Burak Erol, Recep Kekil, Ozan Sargın, Özgür Küçüköner, Gürcan Alğan, Vahit Yöney ve Özgür Çerçi rol alıyor.

Oyunun dekor tasarımı Selim Cinisli’ye, kostüm tasarımı İnci Kangal’a, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, müzikleri ise Onur Yüce’ye ait.


NOT: Görseller Adana Devlet Tiyatrosu sitesinden alınmıştır. 

13 yorum:

  1. Kitabı ben de çok sevmiştim ve oyununu da izlemek isterim, görseller harika. Şeker ne tatlı bakıyor öyle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      bazı özel tiyatrolar da Fareler ve İnsanlar'ı oynuyor bu sene. Belki onlara dek gelirsin. Şeker'in bakışları oyunda da çok tatlıydı :-)

      Sil
  2. Ben Mersin' deyim. Bir şekilde seyrederim. Dekor güzel görünüyor dediğiniz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgay Aksoy,
      büyük ihtimalle Mersin'e turneye giderler. Bizde bu hafta Mersin'den Lüküs Hayat oyunu oynanacak. Sadece bir gün oynayacakları için bilet bulamadım yoksa o oyunu da izlemek isterdim.

      Sil
  3. İlkay Özgür,
    tiyatro insana çok iyi geliyor. Arada gitmek lazım. Şeker'e hepimiz bayıldık, çok tatlıydı :-)

    YanıtlaSil
  4. John steinback in çok sevdiğim bir eseridir imkanım olsa alemde giymek isterdim böyle bir oyuna. Etkinlik ve görevlerine güxel devam ediyorsun kültür ve sanatta cidden önemli yollar kat ettin özenmemek elde değil. Çok güzel olmuş yorum da sevgiyle kal Şula abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      teşekkür ederim canım. Daha yazılacak ve yazmak istediğim çok madde var ama vakitsizlikten oturup yazamıyorum. Yıl bitmeden en az 30-40 yazı yazmaya çalışacağım :-)

      Sil
  5. Benim 9. sınıflara bu kitabı okuttum, hayran kaldılar izleselerdi ne olurdu bilemiyorum. Etkilerini ömür boyu hissederlerdi. Neden Adana Devlet Tiyatrosu diğer şehirlere gelmiyor ayrıca? Ben de izlemek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebra GÜNDOĞDU,
      aslında diğer şehirlere geliyor ama Sakarya'ya gelir mi bilmiyorum. Farklı bir tiyatro oynarsa da izlemeni tavsiye ederim canım. İnsan canlı canlı izleyince daha çok etkileniyor.

      Öğrencilerin onlara güzel kitaplar okutan bir öğretmenleri olduğu için çok şanslı :-)

      Sil
  6. Fareler ve İnsanlar okul yıllarında okuduğum bir kitaptı. Tekrar etmenin zamanı gelmiş zira kitaptan aklımda pek bir şey kalmamış.
    Oyundan fotoğraflar çok hoşuma gitti. Oradaki havayı az da olsa yaşama imkanı sunuyor.
    Keşke imkan olsa da gidebilsek tiyatroya. İstanbul'da yarından itibaren tiyatro festivali başlıyor ama yine uzaktan bakacağız :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.filmgundemi.com,
      Adana'da devlet tiyatrosu olduğu için senede 3-4 oyun izleme imkanım oluyor. nisan ve mayıs aylarında tiyatro festivalimiz oluyor, o bambaşka bir olay. Farklı devlet tiyatrolarını ve özel tiyatroları çok uygun fiyata izleyebiliyoruz. büyük şehirlerde yaşamak bu tarz etkinlikler açısından faydalı oluyor.

      Sil
  7. Tiyatroya gitmeyeli bir sene oldu herhalde. Bir ara bilet alayım gidip :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      ben iki senedir aktif olarak gidiyorum. Devlet tiyatrolarının oyunlarını kaçırmıyorum. Yaşadığın şehirde varsa kaçırma derim :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...