29 Ekim 2017 Pazar

SADIK YEMNİ - ALSANCAK BÖREKÇİSİ

sule uzundere blog kitap yorumları



Sadık Yemni 1975 yılında Amsterdam’a göç etmiş ve hâlâ orada yaşayan bir yazar. Alsancak Börekçisi için anı-roman ifadesi kullanılmış. Yazar direkt anılarını yazmaktansa Sefer adında hayali bir karakter yaratıp yaşadıklarını, gördüklerini, duyduklarını onun ve başka karakterlerin üzerinden anlatmış. Hani bazı dizi, film ve kitapların “Bu eserdeki kişi ve kuruluşların gerçeklerle hiçbir alakası yoktur.” yazar ama siz gerçeklerden esinlendiğini bilirsiniz ya, kitap bunu en başka söylüyor.

Kitap Nar Kitap’tan çıkmış. Bu yayınevini ilk kez duyuyorum. Çok bilinen ve çok satan bir yayınevi olmasa da kitabın baskı kalitesi çok iyiydi. Ben kitabı önce Can Yayınları’ndan çıkmış zannettim. Can Yayınları eskiden Paulo Coelho’nun kitaplarını uzun basardı ya, Alsancak Börekçisi de o kalıpta basılmış.

70’li yılların başında Amsterdam’ın ilk Türkiyeli göçmenlerinin hayatlarını merak ediyorsanız okuyabilirsiniz.

Kitabı bana hediye ederek okumamı sağlayan sevgili arkadaşım Sebra’ya teşekkür ediyorum J

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bazen kadınlar ve erkekler yeni tanıştıklarında birbirlerine sanki seni yıllardır, öncelerden, hep tanıyormuşum cinsinden laflar ederler. Sonra ayrıldıklarında neden birbirlerinden bu kadar çabuk bıktıklarını önsözde açıkça belirttiklerini nedense unuturlar. Bir de ruh ikizi olma geyiği vardır ki iki vücuda tek ruh az geliyor ve acilen naşlama nedeni oluyordu.

2. Eğer hoşuma gitmişse bir kitabı, bir filmi defalarca okumak ve seyretmekten hiç bıkmam. Her defasında zevk alırım. Konuyu mıncık mıncık eder ve inanılmaz derecede ayrıntılı görmeyi başarırım sonunda. Bir kitabı bir kez okuyup “Okudum” diyenlere, bir filmi bir kez seyredip “Gördüm” diyenlere hep şaştım durdum ömrüm boyunca.

3. Bilginin neyi bilmediğini bilmek marifeti olduğunu henüz yeterince içselleştirememiştim.

4. İnsanın yaşamının ilk on sekiz yılında anılarını inşa ettiği her yer eşsizdir. Benim için de öyleydi. 

12 yorum:

  1. yazarların gerçeklerle hayalleri anılarla hayali karakterleri harmanlayarak yazmış oldukları eserler çok kaliteli oluyorlar. hem gerçekçi oluyor ayakları yere basıyor ama bir yandan da hayal gücünün o güzel izleri de bambaşka bir kurgu katıyor. bu eserde bu açıdan başarılı bir esere benziyor. altını çizdiklerin de çok hoş sözler kaydediyorum müsadenle Şule abla. çok güzel yorumlamışsın seni bu kitapla tanıştıran arkadaşına da teşekkürler sanada. sevgiyle kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      güzel yorumun için teşekkürler canım. Sevgiler :-)

      Sil
  2. Alıntıları çok sevdim. Yayınevini daha önce ben de duymamışım ama bazen umulmadık yayınlar, bize sevebileceğimiz kitaplar verebiliyor :))

    YanıtlaSil
  3. bu yazarın bikaç polisiyesini okumuştum. bunun konusu da hoşmuş. aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      çok kitabı varmış. Yazarı yeni tanıdım, polisiye yazdığından haberim yoktu.

      Sil
  4. Alıntıları çok sevdim ♥
    Anı kitapları yaşanmışlıklarla dolu olduğundan mı bilmem ama farklı bir havaya sokuyor insanı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat,
      ben de anı kitaplarını çok severim. Hele sevdiğim kişilerin anılarıysa zevkle okuyorum.

      Sil
  5. amsterdamın gülü, muska, fena değiller iştee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      tamam canım not aldım. Önerilerin için teşekkürler :-)

      Sil
  6. Alsancak Börekçisi kitabının kapağına bayıldım. Rafta görsem alırdım. :)
    Bir numaralı alıntı gerçek olma ihtimali yüksek bir tespit içeriyor.
    İki numaralı alıntıya katılıyorum. Tekrar izledikçe ve tekrar okudukça daha fazla ayrıntı yakalama şansı doğuyor. Ve keşfettiğimiz ayrıntılar mutlu olmamızı sağlıyor. En azından ben mutlu oluyorum Sadık Yemni gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film Gündemi,
      bende de tam tersi izlediğim bir filmi ve okuduğum bir kitabı bir daha izlemek, okumak içimden gelmiyor. Keşfedilecek yeni cevherler varken aynılarına vakit harcamak zaman kaybı gibi geliyor. Çok beğendiğim bir eser için böyle düşünmüyorum ama.

      Güzel yorumun için teşekkür ederim :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...