8 Nisan 2016 Cuma

ŞUBAT AYINDA OKUDUKLARIM (2016)

sule uzundere blog okuduğum kitaplar altını çizdiklerim

Evet, nisan ayına geldik ama ben şubatta ve martta okuduğum kitapları yeni yazacağım. Sözü hiç uzatmadan hemen şubatta okuduğum 6 kitabı yazmaya başlıyorum.

1. SANDRA BROWN – ANILARIMLA YATAK ODASINDA
Çukurova Kitap Fuarı’nda indirimli aldığım kitaplardan biriydi Anılarımla Yatak Odasında. Sandra Brown sevdiğim bir yazar olmasına rağmen bu kitabını hiç ama hiç beğenmedim. Sırf bitirmiş olmak için bitirdim. Bu tarz kitaplardan çok bir beklentim olmuyor zaten. Kafamı dağıtmak, eğlenmek için okuyorum ama bu kitap cidden vakit kaybıydı. Sandra Brown’un çok daha güzel kitapları var. Onları okumanızı tavsiye ederim.
Kitaba puanım: 3
ayşe ayhan aşk nerede

2. AYŞE AYHAN – AŞK NEREDE
İnstagram’dan tanıdığım Ayşe Ayhan bir matematik öğretmeni. Kitap yazma hayalini önce Wattpad’de gerçekleştirmiş sonra da kitabını yayımlatmış. Bu kitabı da Çukurova Kitap Fuarı’ndan %50 indirimle almıştım. Güzel bir romantik komedi okumak istiyorsanız Aşk Nerede’yi önerebilirim. Kitap Ağacı Romantik Kulübü 20 Nisan’da Aşk Nerede’yi okuyacak. Kitabı merak edenler onlarla beraber okuyabilirler. Kitapta mutlaka kendinizden bir parça bulacaksınız.


Kitaba puanım: 8

Altını Çizdiklerim: 1. “Bir şehir kadar kalabalıktır bazılarının yalnızlığı.” Cahit Zarifoğlu

2. –Kahve içer misin?
-Sadece nefes aldığım zamanlarda. (Gilmore Girls dizisinden.)

3. Bir insanın eşi benzeri yoktur derken aynı zamanda da eşini bulmaya yönlendirilmiş bir hayat biçimi ne kadar doğruydu? Hani biz tektik, bizden başkası yoktu? Olmayan şeyi bu kadar kolay bulmamızı bizden nasıl beklerlerdi?

4. Hayatınızı değiştirmek sizin elinizde. İşinizi sevmiyor musunuz? Bırakın. Okuduğunuz bölümü sevmiyor musunuz? Değiştirin. Okumak istemiyor musunuz? Okumayın. Kimsenin, sevmediği bir işi yapan elemanlara ihtiyacı yok. Ne ailenizin ne de toplumun. Hangi hasta, doktorluğu sevmeyen biri tarafından tedavi edilmek ister? Kim arabasını her gün işkence çekerek işine başlayan bir tamirciye teslim etmek ister? Hanginiz sırf bitirilmek için aceleyle inşa edilen bir evde oturmak istersiniz? Kimsenin size ihtiyacı yok. Sizin sadece kendinize ihtiyacınız var. Siz mutlu olursanız çevrenizdekiler de mutlu olur.

kerime nadir zambaklar açarken

3. KERİME NADİR – ZAMBAKLAR AÇARKEN
Kerime Nadir’in daha önce Hıçkırık kitabını okumuştum. Bu kitabını ise okulumuzun kütüphanesinde bulunca okumak istedim. Bu kitap da Yeşilçam’da filme uyarlanmış. Başrollerinde Kartal Tibet, Filiz Akın ve Aytaç Arman oynamış. Ben Zambaklar Açarken’i, Hıçkırık’tan daha çok sevdim. Hıçkırık’ın filmini izlediğim için kitapta neler olacağını biliyordum ama Zambaklar Açarken’in filmini izlemediğim için kitabı daha merakla okudum. Nostaljik bir yolculuğa çıkmak isterseniz Zambaklar Açarken’i okuyabilirsiniz.

Kitaba puanım: 8

Altını Çizdiklerim: 1. Bir insanın bir büyük aşkı gizlemekte çektiği zorluk kadar, bir büyük nefreti gizlemesinde de zorluk vardır.

2. Onu aptal sanmakla çok aptallık ettik.

3. Kim olursa olsun sevdiğinle yaşa.
cemal süreya üvercinka

4. CEMAL SÜREYA – ÜVERCİNKA
Daha önce blogumda da yazdığım gibi ben şiir sevmiyorum. Bu kitabı yılbaşı çekilişinden kazanmıştım. Cemal Süreya’nın ilk kez bir kitabını okudum. İçinde çok güzel ve klasikleşmiş şiirler var. Üvercinka’yı severek okuduğumu söyleyebilirim. Eğer ben kitabı sevmişsem şiir seven biri bayılır diye düşünüyorum. Hâlâ okumayan şiir severler varsa en kısa zamanda okusunlar. Zaten incecik ve fiyat olarak da uygun bir kitap.

Kitaba puan vermiyorum çünkü şiir sevmeyen biri olduğum için kitabı objektif değerlendirebileceğimi düşünmüyorum.

Altını Çizdiklerim: 1. Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git
Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler.
Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin.

2. Seni bir kere öpsem ikinin hatırı kalıyordu
İki kere öpeyim desem üçün boynu bükük.
Yüzünün bitip vücudunun başladığı yerde
Memelerin vardı memelerin kahramandı sonra
Sonrası iyilik güzellik

5. MURATHAN MUNGAN – BİR GARİP ORHAN VELİ
Bu kitabı Çukurova Kitap Fuarı’ndan Murathan Mungan’a imzalatmak için almıştım. Murathan Mungan daha önce okumadığım bir yazardı ama imzalı kitabına sahip olmak istiyordum. Bu yüzden en ucuz iki kitabını almıştım. Bu kitabı seçmemin tek sebebi ucuz olması değil en sevdiğim şairin Orhan Veli olmasıdır. Evet, şiir sevmiyorum ama gerek kalemi gerek hayat hikâyesi gerekse sanatçı kişiliğinden dolayı Orhan Veli’ye hayranım. Onun 36 gibi çok erken bir yaşta ölmesi beni hâlâ üzer. Zaten edebiyatımızdaki erken ölümlerde bir Orhan Veli’ye bir de Sabahattin Ali’ye çok üzülürüm. Bu yüzden Bir Garip Orhan Veli kitabını merak ettim.

Bir Garip Orhan Veli, Orhan Veli’nin şiirlerinden oluşturulmuş tek kişilik bir tiyatro eseri. Kitapta şairin en bilinen ve en iyi şiirlerini okurken bir adamın hayatına eşlik ediyoruz. Orhan Veli’yi seven herkesin zevkle okuyacağı bir kitap.

Bu arada bu kitap yıllarca tiyatro sahnelerinde oynanmış ve Orhan Veli’yi Müşfik Kenter canlandırmış. Oyuncunun Orhan Veli şiirlerini seslendirmesini biliyordum ama böyle bir oyunda oynadığından haberim yoktu. Size de öyle geliyor mu bilmiyorum ama artık Müşfik Kenter’in sesini Orhan Veli’nin sesiymiş gibi hissediyorum. Bu da oyuncunun ne kadar başarılı olduğunun ispatıdır bence. İkisi de huzur içinde uyusun.  
Kitaba puanım: 9.

6. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK – GEOMETRİ
Bu kitabı da Çukurova Kitap Fuarı’ndan almıştım hem de iki liraya. Evet, yanlış okumadınız iki liraya aldım J Kitabın etiket fiyatı dört liraydı, Türk Dil Kurumu bütün kitaplara etiket fiyatı üzerinden %50 indirim yapınca kitap iki liraya geldi. Zaten kitap fuarında en iyi indirimleri TTK ve TDK yapıyor. Etiket fiyatına %50 indirim yapıyorlar. Kitap fuarlarına giderseniz onlara uğramadan çıkmayın.

Kitapta Atatürk’ün geometri terimlerine bulduğu Türkçe karşılıklar ve geometri kuramları anlatılmış. “Boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkener, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe vb.” terimler bizzat Atatürk tarafından türetilmiş. O kadar savaşın, karışıklığın, sorunların arasında Atatürk’ün bu işle ilgilenmesi ve onun bulduğu terimleri günümüzde hâlâ kullanıyor olmamız Atatürk’ e bir kez daha hayran olmamı sağladı. Bu kitap her kütüphanede  bulunmalı ve herkes tarafından okunmalı.

Kitaba puanım: (Barış Manço’nun seslendirmesiyle okuyun lütfen) 10, 10, 10.

Bir sonraki yazım “Mart Ayında okuduklarım” başlığında olacak. O zamana kadar hoşça kalın J

50 yorum:

  1. Kahve içer misin sorunun cevabına bayıldım :)
    Geometri kitabını ben de merak etmiştim, alacaktım tükenmişti. Bence de her kütüphanede bulunmalı. Kerime Nadir'in kitabını çok merak ettim, yüksek puan da almış senden :)
    İyi okumalar canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Yanı, çok teşekkür ederim. Kahve cevabına ben de bayıldım. Biz kahveciyiz :-)

      Sil
  2. Iyi okumalar Ben daha subatta oluduklarimi yazamadim ondan sonra da saglik sorunlarindan dolayi birsey okuyamadim zaten. Maasallah Size birseyi duzenli olarak yapabilmek cok degerli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize Her Yer Okul, teşekkürler. Ben de şubatta okuduklarımı iki ay sonra ancak yazabildim :-) Geçmiş olsun. Sağlığınız yerinde olsun siz de okursunuz.

      Sil
  3. İyi okumalar. Maşallah her ay düzenli okuyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne güncesi, teşekkürler. Elimden geldiğince okumaya çalışıyorum.

      Sil
  4. WWW.ASOSYO.COM - SOSYAL MEDYA PLATFORMU
    Merhaba sizide aramızda görmek isteriz.Editör başvuruları başlamış bulunmaktadır.
    http://www.hamdicetin.com.tr/2016/04/asosyocom-basvurular.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HamdiÇetinVEVO, merhaba. Sitenizi inceleyeceğim. Duyurduğunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. ne güzel kitap okuma alışkanlığınıza hayranım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve Kültürlü, teşekkürler. Elimden geldiğince okumaya çalışıyorum.

      Sil
  6. Şule şubat ayı kısa olduğu için(bu sene 1 gündü)seni az okuduğuniçin affediyorum.Ama bir daha olmasın.😠Elinden gelenin fazlasını yapman lazım hocam.Zira aram~zda gerçek kitap kurtları var(buda bir yorum dimi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zehra karabacak, mart şubattan da kötü ama nisandan itibaren toparlamaya çalışıyorum. Hedef ayda 10 kitap :-)

      Sil
  7. Kerime Nadir'den okuduğum tek kitap Samanyolu'ydu, onu da bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okumuştum. O da güzeldi. Zambaklar Açarken'in adını çok sevdim ve merak ettim açıkçası.. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaa bu kitap kurtcuklarının başı.Okuyan neydi ya işte o.Bi de bunun ekürisi var poşetcik diye.Hocam bunlar sanki yemek su yerine kitapla besleniyorlar👀🙈🙊Az sonra poşette gelir gör bakkk

      Sil
    2. Bi de bunlarin kuzeni var anne tarafindan Neşeli diye.Hah işte oda kitap okuyarak dağıtanlardan😂😂

      Sil
    3. Bence de bunların Maşallah ı var
      Şule hocamın okuması da fena sayılmaz öpüyorum. Zaten Nisan a hızlı başladı. 😉

      Sil
    4. Neşeli artık çok okumaktan gerçek hayata uyum problemi yaşıyor.o kadar yaniii😎😵

      Sil
    5. Gözde Türker, Samanyolu'nu da ben okumadım. Yıllar önce Özcan Deniz'in oynadığı bir dizisi çekilmişti. Onu biraz hatırlıyorum. Yazarın tarzını sevdiysen Zambaklar Açarken'i de seversin bence.

      Sil
    6. Neşeli Kitap Vagonu, nisan hedefim 10 kitap. #herayonkitap etkinliğine katıldım. Artık ondan aşağısı kurtarmaz.

      Sil
    7. O eski bloggerlar o güzel atlara binip gittiler :-(

      Sil
    8. Mail kutumda eski yazılarının bildirimini görünce bir buruk hissettim:( Gidenler belki geri dönerler bir gün🥺

      Sil
    9. elem,
      zor be Eslem. Blog zaman, emek ve özen istiyor. Günümüzde bunları vermek zor. Hele evlenip çocuk sahibi olunca. İş dünyasına atılınca. Tabii dönseler güzel olurdu, ben de çok isterdim.

      Sil
    10. Ah keşke keşke. Dönüp yazmayı ben de çok istiyorum da daha ajanda tutup oğlanın doktor randevularını yazamıyorum :( oysa ne çok istiyorum yazmayı.

      Sil
    11. Aah ah keşke dönebilsek. Zaman ayırmak çok zor gerçekten. Öncelik o olamıyor. Olmayınca da güzel olmayacaksa hiç olmuyor.

      Sil
    12. Aah ah keşke dönebilsek. Zaman ayırmak çok zor gerçekten. Öncelik o olamıyor. Olmayınca da güzel olmayacaksa hiç olmuyor.

      Sil
    13. Nail Art in Wonderland,
      keşke istediğimiz her şeye zaman bulabilsek :-(

      Sil
    14. Nail Art in Wonderland,
      çocuktan sonra öncelikler çok değişiyor gerçekten.

      Sil
    15. Nail Art in Wonderland,
      benim de yazmak istediğim ama şimdi güzel yazamam diye ertelediğim hatta iptal ettiğim çok konum oldu. Güzel ve içine sinen bir yazı için çok zaman ayırmak lazım.

      Sil
  8. Okuma alışkanlığınız takdire şayan. Okuduğunuz kitapları özenle ve faydalı olanları seçtiğinizi görüyorum. Atatürk'ün Geometri kitabını okumak için almanız ayrı bir güzel. Bu kitabı bir liderin yazması ayrı bir güzel. Günümüzdeki kullandığımız geometri terimlerin çoğu Atatürk sayesinde olduğunu görüyoruz. Geometriyi anlamamızı kesinlikle kolaylaştırmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Arslan, kesinlikle kolaylaştırmış ve sadeleştirmiş. Güzel yorumun için teşekkür ederim :-)

      Sil
  9. Aşk Nerede? kitabını uzun zamandır merak ediyorum, yorumundan sonra daha bir meraklandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gül özdemir, son zamanlarda gözlemlediğim kadarıyla Türk günümüz yazarlarından en çok okunan kitaplardan biri. İnstagram'da da birçok kitap kulübü ortak okudu. Kitap ağacı da okuyacak. Bence sen de okumalısın. Seveceğini düşünüyorum.

      Sil
  10. Sulecigim bu ay az kitap okumussunuz aşk Nerede kitabı ilgimi çekti benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gulseren ozkursun, maalesef martta daha az okudum ama nisanda telafi etmeye çalışıyorum:-) Bence Aşk Nerede'yi seversin.

      Sil
  11. şiir pek sevmem ama yorumun sayesinde bir okusam mı diye düşündüm :>> Bu arada seni bir oyuna davet ediyorum http://periodiclibrary.blogspot.com.tr/2016/04/mim-yak-yeniden-yaz-tekrar-oku.html :>

    YanıtlaSil
  12. esseve rin, ooooo oyun. Alırım bir dal :-)

    YanıtlaSil
  13. Bıraksalar gökyüzü kendini ikiye bölecekti
    Çünkü iki kişiydik
    -Cemal Süreya.

    Orada Üvercinka'yı görünce tatlı bir tebessüm kuşandı çehremi. Şiirleri o kadar derin izler bırakıyor. Ve ne yalan diyeyim şimdi; zambaklar açarkenin daha kitabın kapağını gördüğümde aşık oldum. o kadar güzel ki. genelde teyzemin kütüphanesinde vardır bu tarz kitaplar, ben de fazla yoktur -genelde fazla romantizm türevi okumadığım için-. teyzemlere gittiğimde ilk işimden birisi de kütüphanesine bakmak olur. dediğin gibi insanı nostaljik bir yolculuğa sürüklüyor. bu nedenle, bir nevi zaman makinesi gibi gelir kitaplar bana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River, Zambaklar Açarken benimle yaşıt bir kitaptı. Ben de okul kütüphanesinden alıp okudum. Konusuyla, kitaptaki diyaloglarla eski bir Türk filminin içindeymiş gibi hissettim. Arada böyle kitaplar okumak insana iyi geliyor :-)

      Sil
  14. Ah Şule, bu aralar nasıl fena durumdayım :( neredeyse sürekli bir şey (öğrencilerin ödevleri, sınavları) okumam gerektiği için oturup kitap okuyamıyorum. 1984'ü kaç kere elime alıp bıraktım :( Haftaya bir hafta tatilimiz var. İnşallah o zaman okuyacağım. Umarım yetiştirebilirim. Yapabilirim dimii? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nail Art in Wonderland, yapabilirsin tabii. Yapmak zorundasın çünkü ben herkese nisanın sonunda 1984'ü okuyacağız diye duyurdum :-) Hatta 5-6 ortak buldum bile. Sen "Bloggerler 1984'ü okuyor" gibi bir etkinlik görseli hazırlayabilir misin? Bloglarımızda duyurursak daha çok kişi katılır diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Canım ben görseli hazırlıyorum bugün. Akşama doğru blogumda paylaşırım. Katılacak olanların isimlerini de yazayım yazıya. Sen, ben, River (blog adresini bilmiyorum :/), ve Bi Poşet Kitap varız. Başka kim var? Kitabı da aldım, okumaya başlıyorum ;)

      Sil
    3. ben de varım ben de :)))

      Sil
    4. Esseve Rin, Şule bunu beğendi :-) Sen de blogunda duyursana. Daha çok kişiye ulaşalım.

      Sil
    5. Nail Art in Wonderland; süper. Blgunda gördüm görseli. Birazdan daha ayrıntılı inceleyeceğim. Ben de yazarım bloguma, daha çok kişiye ulaşalım. Kitap bende bir senedir vardı ama sizinle beraber okumak kısmetmiş :-)

      Sil
  15. SANDRA BROWN okuduğum yazarlardan değil sanırım ismi aşina gelmedi tavsiye üzerine diğer kitapları okumak isterim.
    Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cangzi Sandra Brown'dan Özellikle Kaza Kurşunu kitabını tavsiye ederim. Çok iyi bir polisiye kitaptır.

      Sil
  16. Güzel kitaplar Şule hanım.Not ettim okumadıklarımdan.Paylaşımına sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, okuyup yorum yaptığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Hıçkırık'ı ben de okumuştum:) Zambaklar Açarken'in de kapağı pek hoş , nostaljik!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap sevinci, kitap benimle yaşıttı. 1987 basımı :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...