25 Ocak 2017 Çarşamba

KASIM AYINDA OKUDUKLARIM (2016)

sule uzundere blog kitap yorumları


Geçen sene okuduğum kitapları yazmaya devam ediyorum. Kasım ayında 9 kitap okumuşum. Bu ay özellikle 100 Temel Eser listesinden kitaplar okumuşum. Aralarında çok beğendiklerim de oldu, okumasaydım da olurdu dediklerim de oldu. Hepsini sırasıyla yazacağım. Kitapları okuduğum sıraya göre yazmaya başlıyorum.
İPEK AĞACA ÖZGER - RENKLERLE DİYET

1.İPEK AĞACA ÖZGER - RENKLERLE DİYET
Renklerle Diyet kitabını Bumerang’ın İnstagram çekilişinden kazanmıştım. Kuşe kağıda basılı, bol fotoğraf içeren, okunması kolay bir kitaptı. Yazar yiyecekleri renklerine göre ayırmış ve sağlıklı bir beslenme için her renkte besin tüketmemiz gerektiğini söylüyor. Kitabın sonunda sağlıklı yemek tarifleri de var. İlgilenenler alıp okuyabilir.
JULİA QUİNN - ÖPÜŞÜNDE SAKLI

2. JULİA QUİNN - ÖPÜŞÜNDE SAKLI
Julia Quinn sevgimi blogumu düzenli takip edenler bilir. Yazarın özellikle Bridgertons serisinin hayranıyım. Öpüşünde Saklı bu seriden okuduğum 3.kitaptı. Okuduğum diğer iki kitaba göre – Son Söz Aşkın ve Sonsuz Sevgilerimle – bu kitabı biraz sönük buldum. Öpüşünde Saklı serinin 7. ve son kitabıymış. Belki kitapları sırasıyla okusam fikrim değişirdi. Şu an için yazardan okuduğum en az beğendiğim kitap oldu.

3.P.L. TRAVERS - MARRY POPPİNS – GÖKTEN İNEN DADI
Mesleğim gereği bazen çocuk kitapları okuyorum. Öğrencilerime kitap tavsiyesi verirken okuyup bildiğim kitapları önermek istiyorum. Marry Poppins de bu sebeple okuduğum kitaplardan biriydi. Kitabı severek okuduğumu söyleyebilirim. Ortaokul çağındaki çocuklar için uygun bir kitap. Kitaptaki sihir ve olağanüstü olaylar kitaba bağlanmalarını sağlıyor.
ERNEST HEMİNGWAY - YAŞLI ADAM VE DENİZ

4. ERNEST HEMİNGWAY - YAŞLI ADAM VE DENİZ
Geçen sene tanıştığım yazarlardan biri de Ernest Hemingway’di. Tanışma için yazarın diğer kitaplarına oranla daha kısa olan ve 100 Temel Eser listesinde olan Yaşlı Adam ve Deniz kitabını seçtim. Kitapta yaşlı bir balıkçının dev kılıç balığıyla mücadelesi anlatılıyor. Böyle yazınca konusu kulağa basit gelebilir ama emin olun kitap basit değil. Kitabı sanki bir aksiyon filmi izliyormuşum gibi okudum. İyi yazarlık bu değil midir? Konunun ne olduğunun çok da önemi yoktur. Yazar kelimeleriyle cümleleriyle üslubuyla sizi büyüler. Hemingway de Yaşlı Adam ve Deniz’de beni büyüledi. Kesinlikle yazarın okuyacağım son kitabı olmayacak. Elimde Silahlara Veda kitabı var. O kitabını da bu kadar beğenirsem yazarın külliyatını okuyacağım.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.İnsan kocayınca çalar saat gibi oluyor. İhtiyarlar niye öyle şafakla uyanırlar bilmem. Günü azıcık daha uzun yaşayabilmek için mi acep?
AGATHA CHRİSTİE - ON KÜÇÜK ZENCİ

5. AGATHA CHRİSTİE - ON KÜÇÜK ZENCİ
On Küçük Zenci, Kitap Ağacı Adana ailesi olarak ekim ayında okumak için seçtiğimiz bir kitaptı. Tabii ben kitabı ancak kasım ayında okuyabildim o ayrı J On Küçük Zenci, Agatha Christie’den okuduğum ilk kitaptı. Sanırım yazarın en popüler ve en çok okunan kitabı. Bir adada toplanan on kişinin sırları, yalanları ve ölümleriyle tansiyonun bir an bile düşmediği polisiyede katili tahmin etmek de çok güç. En azından ben tahmin edemedim. Hatta üç kişiden şüphelendim, üçü de tutmadı. J Kitabın sonunda olanları okuyunca “Tabii ya.” dedim. Bakalım siz katili bulabilecek misiniz?

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.İnsanlar yalanlara gerçeklerden daha kolay inanırlar.

6.JOHN STEİNBECK – İNCİ
John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar kitabını okuyup beğenmiştim. Okulumuzun kütüphanesinde yazarın İnci kitabını buldum. Kitabın üstünde “100 Temel Eser” etiketini görünce merakım daha da arttı. Kitabı okumadan önce İnci’yi okuyan arkadaşlarıma kitapla ilgili yorumlarını sorduğumda “Güzel kitap ama bir Fareler ve İnsanlar değil. Beklentini yüksek tutma.” dediler. Ben de beklentimi sıfırlayarak okudum kitabı ve çok beğendim J Kitapta fakir bir inci avcısının bir gün, o zamana kadar görülen en büyük inciyi bulmasıyla değişen hayatı anlatılıyor. Kitap 100 sayfa ve ben bu sayfaların hepsini biraz hüzünle biraz da gerilerek okudum. İkisini aynı anda nasıl hissettin demeyin, kitabı okuyunca büyük ihtimalle siz de benim gibi hissedeceksiniz.

Sonuç olarak İnci mutlaka okumanız gereken kitaplardan biri. Tavsiyemdir J
sule uzundere blog kitap yorumları

7.ORHAN VELİ KANIK - HEP SENİ ARIYORUM
Bu kitabın ayrıntılı yorumunu ayrı bir post olarak girdim. Buradan okuyabilirsiniz.

8.PAULO COELHO - AKRA’DA BULUNAN EL YAZMASI
“Kudüs'ün Haçlılar tarafından işgaline çok kısa bir zaman kala şehir meydanında toplanan kalabalık halk, bilge insan Kıpti'yi dinleyerek, ona sorularak yönelterek hayata, insana dair birçok konuda bilgi edinir ve aydınlanır.” Paulo Coelho bildiğimiz gibi. Altı çizilesi cümleler, bilgece sözler, dersler çıkarılacak bir kitap. Yazarın tarzını sevenlerin beğeneceği bir kitap.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.Pes etme! Kapıyı açan anahtar, ekseri son anahtardır.
2. Başarı, kendi yaptıklarını başkalarının yaptıklarıyla karşılaştırmakla vakit kaybetmeyenlerin hakkıdır.
3. Bazı işler yalnızca zorunluluktan, evin geçimini sağlamak için yapılır. Bu durumda insanlar, zamanlarını satmakta ve sattıkları zamanı isteseler de geri alamayacaklarını unutmaktadır.
Bütün ömürlerini, nihayet arkalarına yaslanıp dinlenebilecekleri o kutlu günün hayalini kurarak geçirirler. O gün geldiğindeyse hayatın sunduğu nimetlerden faydalanamayacak kadar yaşlandıklarını fark ederler.

NECATİ CUMALI - UÇ MİNİK SERÇEM

9.NECATİ CUMALI - UÇ MİNİK SERÇEM
Uç Minik Serçem ilköğretim öğrencileri için seçilen 100 Temel Eser arasında. Necati Cumalı’nın daha önce iki öykü kitabını okumuştum. Öykü sevmememe rağmen iki kitabını da çok beğenmiştim. Hatta en sevdiğim iki öykü kitabı, yazarın Susuz Yaz ve Ay Büyürken Uyuyamam kitapları oldu diyebilirim.  Özellikle bu türü sevenler mutlaka Cumalı’nın kalemiyle tanışmalı. Yazarın bu sefer de çocuk kitabını okumak istedim ve yine çok beğendim. Özellikle her yerin betonla dolduğu ağaca, yeşilliğe doğaya hasret kaldığımız şu günlerde kitap daha da anlam kazanıyor. Çocuğunuza hayvan sevgisi aşılamak için de okutabileceğiniz bir eser Uç Minik Serçem.


Aralık ayında okuduğum kitapları da yazarsam 2016 defterini kapatacağım. O yazı da önümüzdeki günlerde gelir. Yeni yazılarda görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın. 

22 yorum:

  1. Ernest Hemingway ile unv de tanışmıştım. Bizim nesir dersimizdi bu kitap ingilizcesini okumuştuk. Gerçekten çok güzeldi. Liste baya kabarık ne güzel.
    Bu arada rengarenk kozalaklara da bayıldım. Kızlarla yapmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Mucizelerim, o kozalaklar bir tanıdığımın evindeydi. Benim de çok hoşuma gittiği için kitabın fotoğrafını orada çektim. Çocuklarınızla hoş bir etkinlik olur.

      Sil
  2. On küçük zenci yi okuyup beğenmiştim. Fareler ve insanlar k kısacık olmasına rağmen verdiği mesajla, kurgusuyla çok sevdiğim bir kitaptı. İnci yi de merak ettim size beğenmişsiniz. Yaşlı adam ve deniz bu sene okuma listemde ve size maceralı deyince okuma isteğim arttı. Kasım ayınız bayağı verimli geçmiş kitaplar açısından. Adınıza çok sevindim. Sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip, Yaşlı Adam ve Deniz çok olaylı bir kitap değil. Hatta durağan bile denilebilir ama yazar olayları o kadar detaylı anlatmış ki okurken heyecanlanıyorsunuz, ne olacak diye merak ediyorsunuz. En azından bende öyle oldu. Umarım siz de seversiniz.

      Çok teşekkür ederim. Benden de sevgiler :-)

      Sil
  3. Dolu dolu geçen bir ay daha :) Gözlerine sağlık mı demeliyim ki :)<3 Pes etme! Kapıyı açan anahtar, ekseri son anahtardır. Işık tuta cinsten..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Tutkum, gözlerine sağlık. Ne güzel bir ifade bu. İlk kez duydum ama kitap okuyan biri için güzel bir temenni. Teşekkürler canım :-)

      Sil
  4. İnci'yi ben de merak ediyorum, senin de iyi yorumların iyi oldu :). On küçük zenciyi ben de severim, güzel de bir alıntı koymuşsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi, İnci'yi beğendim ben. Beklentilerini düşük tutarsan sen de seversin.

      Sil
  5. John Steinbeck okumaya ilk İnci ile başlamıştım. Kitabı beğenmiştim ama Fareler ve İnsanlar benim de daha çok hoşuma giden eseri olmuştu. Müsaade edersen ufacık bir şeyi düzeltmek istiyorum. Bridgerton ailesinin son kitabı 8. kitap olan Biz Evleniyoruz'dur. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi, evet serinin 8. kitabı varmış. Bu yorumu 1000Kitap'a eklediğimde biri düzeltmişti ama burada değiştirmeyi unutmuşum. Şimdi değiştiririm. böyle bir hatanın senin gözünden kaçmayacağını tahmin etmeliydim :-)

      Sil
  6. On Küçük Zenci, Yaşlı Adam ve Deniz, İnci. Üçünü de çok merak ediyordum. Senin yorumlarını okuyunca aşmam gerektiğine emin oldum ve listeme ekledim. Aralık yazını da tatildeyken biran önce yazmalısın Şubat geldi :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumasyon, Ya sen böyle yazınca utandım ama :-) En kısa zamanda yazayım o zaman. Üçünü de gönül rahatlığıyla okuyabilirsin canım.

      Sil
    2. Utandırmak istememiştim ;)
      Önce alıyım da İnşallah okurum :*

      Sil
  7. Baya erken olmus ama olsun :D guzel okumalarmıs

    YanıtlaSil
  8. Yaşlı Adam ve Deniz'i indirimde bulduğumda almıştım ben de, umarım bu yıl okurum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, okumak istersen bir ya da iki saatte biter.

      Sil
  9. Zülfü Livaneli, Edebiyat Mutluluktur kitabında Hewingway'in ve özellikle Yaşlı Adam ve Deniz'in onun yazırlık hayatında ilham kaynağı olduğunu anlatmıştı. Bu kitabı okuduktan sonra amacını yazar olmak üzerine kurmuş. Ne doğru bir karar ve adım atmış. Ama kimileri bu yazarı pek beğenmez ama senin beğenmene sevindim canım. Belki sana da bu kitap yazarlık hayatında bir ışık yakacaktır. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebra GÜNDOĞDU, Edebiyat Mutluluktur'u ben de okudum ama o kısmı unutmuşum. Ben yazarın ilk kitabında üslubunu çok beğendim. Umarım diğer kitaplarında da severim. Ben de çok isterdim yazarlık hayatına atılmayı ama şimdilik zor görünüyor.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...