27 Kasım 2017 Pazartesi

KISA KISA KİTAP YORUMLARI #2

Herkese merhaba. Bloguma üst üste iki toplu kitap yazısı yazmış oldum ama yazılacak kitaplar o kadar birikti ki bu şekilde eritmeye çalışıyorum. Son zamanlarda okuduğum dört kitabın yorumunu ve altını çizdiğim cümleleri yazdım. Tesadüf dördü de kadın yazarlar. Aralarında çok beğendiklerim de oldu, vasat bulduklarım da. Neler okumuşum ve ne yorum yapmışım merak edenler yazıyı okumaya devam edin 😊
sule uzundere blog kitap yorumları


AFET İNAN - ATATÜRK’TEN MEKTUPLAR
Kitap Afet İnan’ın hayatı ve tarih alanında yaptığı çalışmaların anlatımıyla başlıyor. Sonra İnan’ın 1935-1938 yılları arasında Cenevre’de üniversite öğrenimini yaptığı yıllarda Atatürk’le olan mektuplaşmalarını okuyoruz. Sırasıyla Atatürk’ün mektupları ve telgrafları, Afet İnan’ın cevapları, son olarak da mektup ve telgrafların orijinalleri paylaşılmış. Kitabın sonunda bir fotoğraf albümü de var.

Kitap bana bilgi yığını gibi geldi. Daha güzel bir derlemeyle daha rahat okunabilir hale getirilebilirdi. Böylelikle daha çok kişiye ulaşmış olurdu. Türk Tarih Kurumu tarafından ilk baskısı 1989’da yapılan kitabı ben 2015 yılında aldım, hâlâ ilk baskısı bitmemişti. Bu arada etiket fiyatının daha 5 lira olduğunu söylemeliyim. İnsan böyle bir kitabın daha çok okunmasını bekliyor ve istiyor.

sule uzundere blog kitap yorumları

ZEYNEP KAÇAR – KABUK
Kitap Ağacı Adana grubumla ekim ayında Zeynep Kaçar’dan Kabuk kitabını okuduk. Zeynep Kaçar burada da yazdığım gibi yıllar önce Çılgın Bediş’te Ayşegül karakterini canlandıran oyuncu. Kabuk, yazarın ilk kitabı.

Kabuk, üç kuşak kadının hikâyesini anlatıyor. Anneanne, anne ve torun. Sırasıyla bu kadınların ağızlarından, onların hayatlarını okuyoruz(Bu anlatım bana yine bu sene okuduğum Duygu Asena’nın Aynada Aşk Vardı kitabını hatırlattı. Bu konu ve tarz ilginizi çekiyorsa buradan yorumumu okuyabilirsiniz). Bunu özellikle yazıyorum çünkü birkaç arkadaşım kitapta tek anlatıcı olduğunu düşündüğü için uzun süre kitabın neden bahsettiğini anlamamışlar. 

Hepsi nevi şahsına münhasır bu üç kadının hayatları ve kendileri çok etkileyiciydi. Aslında kitapta yan karakter olarak ilgi çekici erkek karakterler de vardı ama yazar erkeklerde, kadınları yazarken gösterdiği beceriyi gösterememiş. Biri hariç erkek karakterlerin altının doldurulamadığını, yüzeysel kaldıklarını düşünüyorum.

Özellikle fazla karakterli kitap okumaya alışkın olmayanlara kitabı okurken elinize kâğıt kalem almanızı ve ailenin soy ağacını çıkarmanızı öneririm. Bir süre sonra kim baba, kim anneanne, kim abi karışıyor J

Düzenli kitap okuma ve film izleme alışkanlığı olan kişiler için kitabın sonundaki sürpriz bir yerde kendini belli ediyor. Ben  yanlış hatırlamıyorsam 120’li sayfalarda ne olacağını tahmin etmiştim. Belki siz benden önce anlarsınız ya da anlamaz ve kitabın sonunda şoke olursunuz J

Kabuk benim severek, beğenerek okuduğum bir kitap oldu. İlk kitap için Zeynep Kaçar’ı çok başarılı buldum. Bu sene hayatımda okumadığım kadar günümüz kadın yazarlarını okudum. Aralarında bu kadar başarılı isimlerin olması beni heyecanlandırıyor ve gururlandırıyor. İlginizi çektiyse Kabuk’u gönül rahatlığıyla öneriyorum.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Genç kızlık düşleri yasaklanmalı. Daha ortaya çıkmadan engel olunmalı o kendini aldatma haline. Birileri söylemeli gerçeği. “Hayat kepaze bir şeydir ve aşk acısı acıların en hafifidir.”
2. Özlemek ne? Özlemek birini yanında istemek ama onu asla ama asla bir daha görememek. Ben onu görmesem, o yaşasa, dünyanın öbür ucunda olsa, sesini hiç duymasam, yüzünü hiç görmesem ama bilsem o hayatta, özlemek öyle bir şey mi?
3. Aşk içe sığmayan, haykırılması, ilân edilmesi gereken, kendine saklanmayan bir sırdı.
4. Her çocuk emin olmalı annesinin sevgisinden. Bir tek bu bilgi bile yeter insana ömür boyu ayakta durabilmek için.
5. Başkaları, sandığımız kişi olmadığımızı hatırlatmak için giriyor hayatlarımıza. Biz kendimizi aşağı yukarı bir şeylerle tanımlarken onlar bize başka bir yüzümüzü gösteriyor.
6. Neyi arıyorsun, neyi bulacaksın? Bulursan yetecek mi, avunacak mısın bulduğunla bir ömür? Şu da olsun başka bir şey istemiyorum yalanına kaç kez inanacaksın? Nasıl olacak da dinecek aramak ve bulmaz arzusu? Şu kadın aradığı adamı bulunca sonsuza kadar mutlu olacak, şu adam istediği işe kabul edilirse emekli olana kadar gık demeden çalışacak, şu kâğıt toplayan çocuk altın bir yüzük bulduğu gün dünya onun olacak.

Hepimiz yalancıyız.

sule uzundere blog kitap yorumları

SARAH MACLEAN – BİR ÇAPKINI BAŞTAN ÇIKARMANIN 9 YOLU
Blogumu düzenli takip edenler historical yani tarihi aşk romanlarını ne kadar sevdiğimi bilir. Bu alanda Julia Quinn ve Judith Mcnaught favori yazarlarımdır. Farklı birkaç yazarın kitaplarını okusam da beni çok etkileyen biri çıkmadı aralarında.

Sarah Maclean birçok kişinin takip ettiği, kitaplarını okuyup sevdiği bir isimmiş ama ben yazarı Love By Numbers serisi ile duydum. Seri üç kitaptan oluşuyor, Bir Çapkını Baştan Çıkarmanın 9 Yolu serinin ilk kitabı. Ben kitabı eğlenerek ve çok kısa sürede okudum. Son zamanlarda elime aldığım her kitabı yarım bırakıyordum, hiçbir kitabı bitiremiyordum. Bu durumdayken kitap bana ilaç gibi geldi ve 400 küsur sayfayı iki günde okudum. İş ve sorumluluklarım olmasa bir günde bitirmek isterdim. İnsanı kendine bağlayan bir dili vardı yazarın. Bu aralar okuyamama sorunu yaşıyorsanız Sarah Maclean doğru kurtarıcı olabilir.

Üçlemenin üç kardeşin aşk hayatını anlatması bana Quinn’in meşhur Bridgertons serisini hatırlattı. Bu seriyi, o seriyi sevdiğim kadar sevebilirsem daha ne isterim 😊

Kitapla ilgili tek eleştirim baş kadın karakterin, mesafeli olmanın çok önemli olduğu 1800’lü yılların İngiltere’sinde yaşamıyormuş gibi rahat hareket etmesiydi. Bu dönemle ilgili okuduğum bütün kitaplarda bir kadının bir erkekle baş başa görüşmesi bile adının lekelenmesine yetiyorken yazar Calpurnia’ya çok cesur şeyler yaptırmış. Bu da kitabın konusundan  kaynaklanıyor diyerek önemsemedim.

NOT: Kitapta +18 sahneler olduğunu söylemeliyim.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsanlar gözlerinin önündeki şey yerine sadece görmeyi bekledikleri şeyi görürler lordum.
2. Kendi hikâyenizden sıkıldığınızda, romantik bir kitap okumak iyi gelir.
3. Aşk, sonuçlarını düşünmeden hareket etmek için kullanılan bir bahanedir. Acı ve dertten başka bir şeye sebep olduğuna hiç şahit olmadım. Bu da gösteriyor ki yarardan çok zararı var. 

sule uzundere blog kitap yorumları

SANDRA BROWN – ZOR MÜŞTERİ
Sandra Brown sevdiğim yazarlardan. Yazarı okumaya romantik kitaplarıyla başlasam da polisiyelerini okuduktan sonra bu alanda daha başarılı olduğuna karar verdim. Zor Müşteri de polisiye türünde ama içinde romantik ögeler de barındıran bir kitap.

Ben kitabı internetten çok uygun fiyata bulunca aldım ve hemen okudum ama kitap, bir ikilemenin ikinci kitabıymış. Benim gibi sıralama hatası yapmak istemeyenler Zor Müşteri’den önce Öldürme Tutkusu’nu okumalı çünkü serinin ilk kitabı o.

Yazardan okuduğum ve yorumladığım diğer kitapların yorumlarına isimlerini tıklayarak gidebilirsiniz.



Bu kitaplar arasında sizin okuduklarınız var mı? Okumak istedikleriniz? Çok beğendiğiniz ya da o kadar sevmediğiniz? Fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Yeni yazılarda görüşmek üzere 😊

11 yorum:

  1. Sarah Maclean'ın tarzı o sanırım ben diğer serisinden bir kaç kitabını okumuştum onda da kadınlar dediğin gibiydi.Sandra Brown'ı da not aldım tabi bulabilirsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      Sandra Brown yakında karaborsaya düşecek :-( Demek ki Sarah Maclean daha cesur kadın karakterleri seviyor :-)

      Sil
  2. Kabuk kitabını merak ettim.Kitap yorumlarınızı çok seviyorum ben. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      Kabuk güzel ve etkileyici bir kitaptı. Tavsiye ederim.

      Ne kadar güzel bir yorum yapmışsınız. Çok teşekkür ederim :-)

      Sil
  3. Kabuk'un alıntıları çok hoşuma gitti.“Hayat kepaze bir şeydir ve aşk acısı acıların en hafifidir.” özellikle de bu. kitapların hiçbirini okumadım maalesef. bu historical romanlar eğlenceli gibi geliyor ama ben bir şeyin içine tarih girince hemen sıkılacağımı düşünüp kaçıyorum sanırım hiç okumaya çalışmadım daha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap,
      Kabuk güzel ve etkileyici bir kitaptı. Tavsiye ederim.

      Canım historicalların tarihle tek alakası geçmişte geçmeleri. Bir de lord, dük, kont gibi ifadeler :-) Bunun dışında romantik kitaplardan çok da farkları yok. Eğer türü seviyorsan okuyabilirsin.

      Sil
  4. İlkay Özgür,
    Hakkında çok bir şey yazamayacağım kitapları toplu yazmak benim de hoşuma gidiyor. Kabuk için ayrı bir yazı yazsam da olurmuş. Kabuk güzel ve etkileyici bir kitaptı. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  5. Hiç birini okumamışım.
    Teşekkürler güzel yorumlarınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil,
      ben teşekkür ederim. İçlerinden özellikle Kabuk2u tavsiye ederim :-)

      Sil
  6. Kabuk benim de okumak istediğim bir kitap, Antabus gibi ama daha elimdeki kitapları eritemedim :( Bu aralar baya yavaşladım ama hızlanacağımı umuyorum 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi,
      ikisi de çok güzel kitaplardı. Seveceğini umuyorum. Yılın son ayında okuman hızlanır belki :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...