4 Kasım 2017 Cumartesi

KÜLTÜR SANAT MEVSİMİ / SONBAHAR 2017- 4.GÖREV




o   Klasikleşmiş filmlerden birini izle.

SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

SAVING PRİVATE RYAN/ER RYAN’I KURTARMAK FİLM YORUMU


İzlediğim filmlerden çok etkilenirim. Bu yüzden korku ve ağır dram filmleri sevmem. Savaş filmleri de izlemeyi tercih etmediğim türlerden. Savaşın ne kadar kötü ve yıkıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu ekrandan izlemek bana iyi gelmiyor. Bu yüzden yıllardır Er Ryan’ı Kurtarmak filmini izlemeyi erteledim ama bu kadar övülen ve beğenilen bir filmi izlememiş olmamak için geçen günlerde televizyonun karşısına geçtim.

Filmin konusunu bilmeyen yoktur ama kısaca bahsetmek gerekirse 2.Dünya Savaşı’nda üç oğlunu birden kaybeden anneye dördüncü oğlunun da ölüm haberini vermemek için bir grup asker Er Ryan’ı savaştan kurtarmak için görevlendirilir ama bu kolay bir görev değildir çünkü savaşta kimin nerede olduğu ve yaşayıp yaşamadığı belli değildir. Ayrıca Ryan’ı kurtarmak başka birçok askerin hayatının tehlikeye girmesine neden olacaktır.
SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

Filmin hemen başlarında Normandiya Çıkarması’nı izliyoruz. Sinema tarihinin en iyi çıkarma sahnelerinden biri kabul edilen bu sahnede savaşın ne berbat bir şey olduğunu ilk dakikalarda izletiyor bize yönetmen.
SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

Sonrası Ryan’ı bulmak için gösterilen olağanüstü çabayı anlatıyor.

Filmde her oyuncu üstüne düşen görevi başarıyla yerine getiriyor. Hepsi asker rolünde çok inandırıcı. Bunda film çekimleri başlamadan aylar önce askeri bir kampa alınıp eğitim görmelerinin etkisi vardır şüphesiz.
SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

Film 1998 yapımı. Birçok oyuncunun gençlik hallerini görmek çok hoştu. Filmde Tom Hanks ve Matt Damon’ın oynadığını biliyordum ama Bryan Cranston, Vin Diesel, Paul Giamatti, Edward Burns, Adam Goldberg, Jeremy Davies, Barry Pepper, Giovanni Ribisi’nin gençlikleriyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Bryan Cranston’ı filmde Orlando Bloom’a benzettim J
SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

Filmle ilgili küçük bir anekdot: Yönetmen Steven Spielberg, Ryan rolü için tanınmadık bir isim istemiş. Amacı Ryan’ın ilk göründüğü sahnede Ryan olduğu hemen anlaşılmasın. Bu yüzden Matt Damon’ı tercih etmiş ama film bitip gösterime girene kadar Matt Damon, Good Will Hunting ile Oscar kazanıp birden ünlü olunca bu planı tutmamış(Ekşi Sözlük’ten alınmıştır).

2 saat 50 dakikalık filmi ben iki kerede izledim. Sıkıcı olduğu için değil ruhum kaldırmadığı için. Yoksa izlediğim en iyi savaş filmlerinden biriydi. Klasik olmayı ve IMDB’den aldığı 8.6’yı sonuna kadar hak ediyor. Benim filme puanım 9. Bir puanı filmin açılış ve bitiş sahnesinde görünen Amerikan bayrağı için kırdım. Buna hiç gerek yoktu. Güzel bir iş yapmışsınız zaten. Amerika reklamıyla bunu gölgelemek filmin tek şanssızlığı. Yine de herkesin izlemesi gereken bir film Er Ryan’ı Kurtarmak.
SAVING PRİVATE RYAN FİLM YORUMU

IMDB’nin en iyi 250 film listesinde 28. Sırada olan Er Ryan’ı Kurtarmak’ı IMDB Top 250 Film Maratonu için de izledim. Maratonun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Bütün görseller IMDB'den alınmıştır. 

12 yorum:

  1. Ben savaş filmlerini çok severim ama izlerken de zırıl zırıl ağlarım hep. Galiba dramı sevdiğimden.. Filmi izleyeli bayağı oluyor ama o baştaki çıkarma sahnesi beynime kazınmış, gerçekten çok etkileyiciydi. Bir daha izleyesim geldi filmi. Anekdot çok ilginçti bu arada :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      bazı filmler ikinci kez izlenmeyi hak ediyor. Belki yıllar sonra ben de tekrar izlerim.

      Sil
  2. Tom ne kadar genç değil mi yaa, iyi yapmışsın , gerçi savaş filmleri her ne kadar pek sevmesem de bu film etkileyici idi :D keyifli seyirlerin olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP EYLEMİ,
      evet çok genç ve çok iyiydi filmde. Sakin ama etkileyici bir oyunculuğu vardı. Film boyunca Tom Hanks'i seviyorum diye düşündüm :-)

      Sil
  3. Şule'cim kültür sanat mevsimi etkinliğine katılman çok güzel, harika bir etkinlik, film de çok güzel bu arada, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      bu etkinliğe birkaç hafta önce katılmıştım ama yazılarını yazmıyordum. Baktım millet iki basamaklı görevlere geçtim, geride kalmayayım dedim :-) Sevgiler canım :-)

      Sil
  4. Maraton listemde olmayan bir film ama son kategoriden bir filmle değiştirilebilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gül özdemir,
      gerçekten güzel filmdi Gül. Seveceğini düşünüyorum. İyi seyirler şimdiden :-)

      Sil
  5. Geçenlerde yeğenimle film izleyecekken klasik kaliteli birşeyler izleyelim dedik er Ryan ile esaretin bedeli arasında kaldık esareti izleidm o çok etkilemişti ama swnde bunu çok güzel yorumlamışsın sırada bu var o halde. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      Esaretin Bedeli de güzeldir. Er Ryan'ı Kurtarmak konusu gereğince insanın canını acıtan bir film ama çok sürükleyici ve etkileyici. Beğeneceğini düşünüyorum. şimdiden iyi seyirler :-)

      Sil
  6. Severek izlediğim filmlerdendi Er Ryan'ı kurtarmak. Yazında okumaktan dolayı keyif aldığım güzel detaylar var.
    Teşekkürler :)
    Film top 250 listesinden yorumladığın ilk film galiba değil mi? Atladım mı yoksa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film Gündemi,
      evet ilk film. Birkaç film daha izledim ama bloga yazmaya üşeniyorum :-( Bir ara yazacağım inşallah.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...