3 Aralık 2017 Pazar

ÖZGE BEZİRCİ DİKİCİ–ŞEKERSİZ 21 GÜN (SAĞLIKLI YAŞAM YAZILARI #1)

sule uzundere blog yazıları
Kilo sorunu olanlar için pazartesi günü özeldir. Diyet yapmaya, spora başlamaya, sağlıklı yaşama hep pazartesi günü karar verilir. Ben de bu grubun içinde olduğum için bir yazı dizisine başlamak istedim. Her pazar diyet, sağlıklı beslenme, spor ve kilo vermeyle ilgili bir yazı yazacağım bloguma. Bu yazılar ihtiyacı olanlara yardımcı olacaktır şüphesiz ama ben asıl kendim için yazacağım. Ergenlik dönemlerinden beri yaşadığım fazla kilo sorunum özellikle son iki yılda obezite boyutuna ulaşınca bu gidişata bir dur demek istedim. İlk amacım kilo vermek olsa da daimi amacım sağlıklı beslenmeyi hayat tarzım haline getirmek. Yazdığım yazıların beni motive edeceğini ve kararlılığımı arttıracağını umuyorum.

Ben yazarı İnstagram’da “Sekersiz21gun” hesabından yaptığı paylaşımlarla tanıdım. Kitabı olduğunu öğrenince de alıp okumak istedim.

Kitap 21 bölümden oluşuyor. Her bölüm yazarın bize selam vermesiyle başlıyor. O günün örnek mönüsünde sabah, öğle, akşam ve ara öğünlerde yiyebileceğimiz sağlıklı yemekler öneriliyor. Sonrasında günün sözü, günün motivasyonu, günün şarkısı ve günün tavsiyesi yer alıyor. Ayrıca sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgilere de yer verilmiş. Su tüketimi, protein tüketimi, detokslar, bitki çayları, meyveler, diyette süreklilik, tartı konusu vb. birçok konuda bilgiler paylaşılmış.

Kitabın sonunda şekersiz tatlı tarifleri yer alıyor. Ben birkaç tanesini kaydettim bile, denediğim zaman blogumda paylaşmayı düşünüyorum.

Kitapla ilgili tek bir olumsuz eleştirim var. A7 Kitap tarafından basılan kitapta bir değil, iki değil, çok fazla yazım hatası vardı. Ben kitabın ilk baskısını okudum. Umarım diğer baskılarda bu yanlışlar düzeltilir.

Kitap gerçekten insanı motive eden, harekete geçiren bir tarzda yazılmış. Yarından itibaren şekersiz hayatıma başlıyorum. “Ömrümün sonuna kadar bir daha asla şeker tüketmeyeceğim.” gibi iddialı bir cümle kurmayacağım çünkü bunun gerçek olamayacağını biliyorum ama en azından 21 gün boyunca tüketmek istemiyorum. Başarılı olursam üç hafta sonra tecrübelerimi blogumda paylaşacağım.

Sonuç olarak Şekersiz 21 Gün’ü sadece kilo sorunu olanlara değil, sağlıklı yaşamak isteyen herkese öneriyorum.
sule uzundere blog yazıları

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Unutma, değişim bir günde olmaz ama değişim bir günle başlar.
2. Kadınlarda; yağ yüzdesi %32 ve üzerinde olanlar obez grubuna dahil olurken erkeklerde; yağ yüzdesi %26 ve üzeri olanlar obez grubuna dahil olmaktadır. Genel olarak %20-25 aralığı, bir birey için sağlıklı yağ yüzdesi aralığıdır. Sporcularda bu oran çok daha düşüktür.
3. Sağlıklı beslenmenin tadını bir kez aldığınızda asla vazgeçmek istemeyeceksiniz.
4. Yeni başlangıçlar güzeldir. Düştüysek kalkarız, diyetimizi bozduysak telafi ederiz, dibe battıysak en dipten güç alırız. Hem kaybedecek bir şeyimiz kalmadıysa daha da özgürüz demektir.
5. Attığın adımlar yavaş olabilir ama önemli olan ne kadar sürede ulaştığın değil, nereye ulaştığındır.
6. Şeker ve şeker içeren besinler, beyindeki ödül merkezine yaptıkları etkiden dolayı, kokain ve nikotin ile aynı bağımlılık gücüne sahiptir.
7. En güzel yıllarını, olmak istemediğin bir kişi gibi geçirme ve elinden geleni yap.
8. Benim tavsiyem haftada bir günlük detokslarla vücudunuzu arındırmaya katkı sağlamanızdır. En fazla haftada 3 güne kadar çıkılabilir. Ancak 7 gün ya da daha fazlasında, özellikle diyetisyen kontrolünde olmayan detoksları sağlıksız buluyorum.
9. Geçmişteki iyi ve kötü anıları biriktiren, hiçbir eşyasını atamayan, eski elbiselerle eski arkadaşlarla ve hatta boş kutularla bile vedalaşamayan insanlarda kabızlık problemlerinin daha çok olduğu gözlenmiş.
10. Süt ürünlerinde en ideal tüketim günde 3 porsiyon yani 3 su bardağı kadar süt, ayran, kefir veya yoğurt tüketmektir.
11. Gerçekten şanslı bir vücuda ve sağlığa sahip olmak için düzenli olarak tüketmeniz gereken 21 besin:
*Çörekotu ve çörekotu yağı: Her gün 1 çay kaşığı, özellikle sabah açken kullan. Bağırsak sağlığı için faydalı, metabolizmayı canlandırır, kan şekerini dengeler.
*Balık: Haftada 2 kez
*Turp: Haftada 3 kez salatanın içinde çiğ olarak tüketilmeli.
*Maydanoz: Haftada 3 kez bir avuç maydanoz ödem ve şişkinliği yarı yarıya indirir.
*Kefir: Haftada en az 3 bardak
*Kışın greyfurt yazın incir
*Soğan
*Limon
*Zeytinyağı
*Sarımsak
*Yumurta
*Ceviz
*Zeytin
*Kabak çekirdeği
*Keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi
*Avokado
*Hindistan cevizi yağı
*Zencefil
*Tereyağı
*Kemik suyu
*Hurma
12. Kendine iyi bak. Annene, babana, çocuğuna, kardeşine, eşine iyi bakıyor olabilirsin ama önce kendine iyi bak. Onların bir dediğini iki etmiyor, her yere onlardan önce koşturuyor ama kendine ayıracak 5 dk. bile bulamıyorsan bir problem var demektir. Kendin için güzel bir kahve yapıp şöyle derin bir nefes almıyorsan, günde 20 dk. ayırıp yürüyüş yapamıyorsan, gece yatağına yattığında yorgunluğunu derin bir şekilde hissediyorsan; yanlış giden bir şeyler olmalı. Kendine iyi bakmak bencillik değildir.
13. Ülke olarak obezite oranlarımız hem erkek hem de kadınlarda dünya ortalamasının üzerindedir.
14. Türkiye’de günde ortalama 450 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Obeziteye bağlı olarak gelişen kanserlerin 6000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin etken olduğu kanserlerin daha çok kadınları etkilediği gözlemlenmektedir.
15. Diyabet tüm Avrupa ülkeleri arasında en hızlı artışı Türkiye’de göstermektedir. Avrupa ülkelerinde karşılaştırılabilir diyabet prevelans oranı Türkiye’de %14,85 iken en yakın takipçileri Rusya ve Almanya %8,28 dolaylarındadır. Diyabetin en önemli risk faktörleri arasında yer alan obezitenin ülkemizde özellikle son yıllarda artış göstermesi bu sonucun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır.

NOT: Görseller netten alınmıştır. 

16 yorum:

  1. Şekersiz de yapamıyorum ben

    YanıtlaSil
  2. ay süpersin Şule'cim, eline sağlık, harika bir yazı, çıktısını alıp duvarıma assam yeridir..:)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.
      Çok sağ ol canım. Bu tarz yazıları ara sıra okuyup motive olmakta fayda var. :-)

      Sil
  3. Hadi bismillah, sen yap bakalım peşinden doğum kilolarımla birlikte ben de gelirim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren,
      Canım sen doğum kilolarınla bile benden fitsin. Maşallah sana :-)

      Sil
  4. haydi bakalım hayrlısı olsun, bir kaç kilo da ben versem ne kadar güzel olur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP EYLEMİ,
      verilecek birkaç kilon varsa canını sıkmaya değmez canım :-)

      Sil
  5. Ara ara hep karar verdiğimiz ama uygulayamadığımız bişey bizim de şekersiz yaşam. Hatta geçen gün televizyonda izledim, şekerin zararlarını. Resmen hayatınızdan çıkarın ve sağlıklı,uzun ve kaliteli yaşayın vb. şeyler söyleidler.
    Yorumlarını bekliyor olacağım bende. Ve kendime anlatıcam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Şahin,
      şeker sadece kilo yapmıyor, insanın sağlığını ciddi oranda olumsuz etkiliyor. Amacım ilk etapta kilo vermek olsa da sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışacağım. Tecrübelerimi blogumda yazacağım. Yorumun için teşekkürler :-)

      Sil
  6. Henüz iki bölümünü okudum desem Şulecim ? Ama ayın birinden beri tamamen şekeri kestim, sonucu bir ayı tamamladığımda senle paylaşabilirim hahahaha aslında listeleri birebir yapamıyorum şu anda iki öğün besleniyorum, yarı bu kitap yarı Karatay ortaya karışık bir şeyler çıkarıyorum bakalım ne olacak ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayel Damlası,
      kitabı her zaman okursun, sen zor olanı yapıp şekeri bırakmışsın. Umarım devam ettirebilirsin. sonucunu paylaşmayı unutma lütfen. Merakla bekliyorum.

      Ben de biraz bundan, biraz Karatay, biraz da intermittent fasting yapıyorum. Günde iki öğün besleniyorsun, uzun süre aç kalıyorsun. Faydasını görmeye başladım. Tek sorun devam ettirmede. Onun için de çalışacağım :-)

      Sil
  7. 12. madde beni benden aldı. Kesinlikle haklı.
    21 besinden bazılarını hiç tüketmiyorum. Onları tüketmeye gayret edeceğim. Teşekkürler.
    Sevgiler diliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.filmgundemi.com,
      21 maddeden benim de tüketmediklerim var. Onları da tüketmeye çalışacağım.

      O zaman yeni yıl kararlarımızdan biri kendimize iyi bakmak olsun :-) Sevgiler.

      Sil
  8. Aslında kilo problemim yok gibi. 46 yaşında 1,62 boyunda ve 52 kiloyum. Büyük oğlum 30 ikizlerim 25 yaşında. Sezeryen ve ikiz gebelikten dolayı karnımda deformeler ve fazlalık sarkan bir derim var sadece. Fakat kalp kapak hastası olmamdan dolayı pek egzersiz yapamıyor, yürüyüşle yetiniyorum. Kronik bir kabızlık ve ödem sorunum doğal çareler bulmaya çalışıyorum, maydanoz ve yeşil çay gibi. Pek işe yaradığını söyleyemem. Kitabınızı ve yazılarınızı büyük bir keyifle ve hayranlıkla takip ediyorum, çünkü gerçekten kaleminiz çok doğal, uygulaması mümkün ve her şeyden öte görselliği dışında sağlıklı yaşamı ele alıyor. Sizi yürekten kutlarım Şule hanım. 🙏🌻🍀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Maşallah kilo durumunuz gayet iyi görünüyor. Hamilelikten kalan göbek yağlarından kurtulmak için ya çok sıkı spor yapmak ya da yağları aldırmak gerekiyor. Sadece diyetle olmuyor maalesef. Hele bir de kabızlık problemi varsa. Yeşil çayın yanında kiraz sapı çayını da önerebilirim. Bana çok faydası oluyor. Umarım size de faydalı olur.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...