26 Mart 2018 Pazartesi

Zülfü Livaneli - Elia ile Yolculuk



En iyi Zülfü Livaneli kitapları

Zülfü Livaneli son kitabı Elia ile Yolculuk’ta ünlü yönetmen Elia Kazan’la dostluğunu anlatıyor. Elia Kazan Kayseri doğumlu bir Rum. Çocukken ailesi Amerika’ya göç ediyor. 90 yaşındaki Kazan, Kayseri’ye gitmek isteyince Livaneli ile birlikte yollara düşüyorlar.

Zülfü Livaneli kalemine hayran olduğum, en sevdiğim yazarlardan biridir ama maalesef yazarın son iki kitabından da memnun kalmadım. Huzursuzluk ve Elia ile Yolculuk’tan bahsediyorum. Huzursuzluk’la ilgili ayrıntılı olarak blogumda yazmıştım, yazının sonundaki linkten tıklayıp o yazıya ulaşabilirsiniz. Tekrar aynı şeyleri söylemeyeceğim. Elia ile Yolculuk ise bana doyurucu gelmedi. Kitapta anlatılan birçok anıyı Livaneli’nin diğer kitaplarını okuyan kişiler olarak başka kitaplarında zaten okumuştuk. Aynı şeyleri bir kitap olarak basıp yayımlamak bana gereksiz geldi. Sanki yazar son birkaç yıldır aklına ne gelirse yazıyor, fikirlerini olgunlaştırmak, şekillendirmek için zaman harcamıyor gibi hissediyorum. Kitap yazayım da nasıl olursa olsun der gibi. Biz onu sevenler olarak ne yazsa okuyoruz zaten. Sanırım o da bunun bilincinde. Yine de son iki kitabı gibi, eski kitaplarının birkaç gömlek altında kitap yazmaya devam ederse popülerliğinin ve başarısının düşeceğini düşünüyorum.

Kitapla ilgili olumlu görüşlerimi de yazayım. Kitabın kapağına, baskı kalitesine ve M.K. Perker’ın çizimlerine bayıldım. Livaneli’nin kitapları normalde Doğan Kitap’tan çıkarken bu kitap Karakarga Yayınları’ndan çıkmış. Yazarın bundan sonraki kitapları hangi yayınevinden çıkacak bilmiyorum ama bence Karakarga Yayınları ile devam etmeli. Doğan Kitap daha tanınan bir yayın olsa da yazarın kitaplarını bu basım kadar kaliteli basamıyorlar. Özellikle Konstantiniyye Oteli’nin baskısı rezaletti.

Sonuç olarak Elia Kazan’a özel bir hayranlığınız yoksa ve Livaneli’nin külliyatını tamamlamaya çalışmıyorsanız okumasanız da bir şey kaybetmeyeceğiniz bir kitap olmuş Elia ile Yolculuk.

Zülfü Livaneli’den okuduğum ve yorumladığım diğer kitapların yorumlarına isimlerine tıklayarak  gidebilirsiniz.


ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Sakın ola hiçbir şey için üzülme ama bol bol kız, öfkelen, dövüş, savaş, küfret ama üzülme. İnsanı üzüntü çürütür.
2. Sadece erkeklerin rol aldığı, kadınların eve kapatıldığı ya da örtüler altına gizlendiği bir toplumda uygarlık kurulamıyordu.
3. Güzel kadın iktidarından daha güçlü bir iktidar biçimine zor rastlanır.

18 yorum:

  1. Zülfü Livanelli'nin son 2 kitabı hakkında genelde olumsuz yorumlar okudum. O yüzden okumam. Aslında benim de sevdiğim bir yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye,
      benim en sevdiklerimden biridir ama son iki kitabı hayal kırıklığıydı. Aslında kötü kitaplar değil ama bizim yazardan beklentimiz büyük. Eski kitapları kadar güzelini yazmasını bekliyoruz.

      Sil
  2. Konstantiniyye Oteli, Kardeşim Hikayesi ve Serenad yazarın okuduğum kitapları ve okumak istediğim, bir türlü sıra gelmeyen daha bir sürü kitabı var :)) Anladığım kadarıyla bu iki kitabı okumayı diğer kitaplarından sonraya bırakmalıyım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Güneşim,
      aynen canım. En son bu kitabını okuyabilirsin. Okumadıklarından Son Kuşlar ve Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm'ü öneririm.

      Sil
  3. Livaneli'yi sevdiğini biliyorum Şule'cim ama bu kitabı hayal kırıklığı olmuş sanırım biraz...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.
      maalesef öyle oldu Eren. Bir sonraki kitabında telafi etmesini umuyorum.

      Sil
  4. Livaneli'ye biraz ara vermen gerekiyor o zaman :) Bir yazarı çok sık okuyunca böyle gelecek cümleleri adeta önceden tahmin edebiliyor insan ve bu da tatminsizlik yaratıyor. Belki ondandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren,
      yazara mecburen ara vereceğim çünkü okumadığım kitabı kalmadı :-)

      Sil
  5. Sevdiğin bir yazar olunca eldeki bütün kitapları okumak güzel oluyor. Üstüne bizden biri olunca daha iyi :) Bu arada seni mimledim, kabul edersen mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      bayılırım mimlere. Yakın zamanda yapamayabilirim ama mutlaka yaparım canım. Teşekkürler :-)

      Sil
  6. Bu kitabı bende bir türlü sevememiştim ama Huzursuzluk kitabını çok beğenmiştim , konusu itibariyle bana farklı gelmişti ve yararlandığım bilgiler olmuştu .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzel tolu,
      Huzursuzluk, buna göre daha iyi ama yine de eski kitaplarının gölgesinde kalıyor. Sana Leyla'nın Evi, Kardeşimin Hikayesi, Serenad ve Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm'ü öneririm.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. İzel tolu,
      okuduğun zaman yorumunu yazmayı unutma :-)

      Sil
  8. kağıt ve baskı kalitesini beğendim. ama kitabı okuduğum diğer livaneli kitapları kadar sevemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EMİNE ÖZTÜRK,
      ben de aynen senin gibi düşünüyorum.

      Sil
  9. Ben bir kitabını okudum bir de Enereğin Gözü kitabından uyarlanan "Harem" isimli çizgi romanı. Huzursuzluğu beğenmiştim ama diğer kitaptan sonra hayal kırıklığına uğradım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cavanşir Gadimov,
      çizgi romanını okumadım. Enereğin Gözü kitabı da favorilerimden değil. En sevdiğim romanları Leyla'nın Evi, Son Ada, Kardeşimin Hikayesi, Serenad ve Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm. Denemelerini de çok severim.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...