15 Mayıs 2018 Salı

Ozan Önen - Babam Beni Şahdamarımdan Öptü

sule uzundere blog kitap yorumları
7.Baskı, Destek Yayınları, 368 sayfa

Ozan Önen 1984 doğumlu genç sayılabilecek bir yazar. Penguen, Ot gibi dergilerde yıllarca yazmış bir isim. Babam Beni Şahdamarımdan Öptü yazarın ilk kitabı ve denemelerden oluşuyor.

Kitap geçen sene yayımlandığında İnstagram’da sık sık karşıma çıkıyordu. Genellikle olumlu yorumlar okumuştum ama hem yazarın genç olması hem de çok övülen günümüz kitaplarının birçoğundan ağzımın yanması sebebiyle kitaba temkinli yaklaştım. Beklentimi düşük tutarak başladım. Belki bu sebeple beklediğimden daha iyi bir kitapla karşılaştım.

Kitapta yazarın farklı yıllarda yazdığı yazıları var. Her yazının başında ne zaman yazdığını belirtmesi hoşuma gitti. Kitapta edebiyat tarihinden birçok ünlü ismin güzel alıntılarının olduğu kadar yazarın altı çizilesi cümleleri de vardı. Hatta bir yazısı internette Can Yücel ve Tolstoy adıyla dolaşıyormuş. 

Her yazısını aynı oranda beğenmesem de çok severek okudum birçoğunu. Özellikle kitabın başları çok akıcı ve sürükleyiciydi, sonlara doğru biraz sıkıldım. Bu bölümleri doğa meraklıları sıkılmadan okuyacaktır.

Kitabın son yazısında yazar babasıyla olan ilişkisini ve babasının ölümünü yazmış. Kitabın adı bu yazıdan geliyor. Babasını kaybetmiş kişilerin duygulanmadan okuması mümkün değil.

Deneme türünü sevenlere, genç ve gelecek vaat eden bir yazarla tanışmak isteyenlere Ozan Önen’i öneriyorum.
sule uzundere blog kitap yorumları
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsan en sevdiklerinden birini bile toprak altına göndermişse mezarlıklar gözüne ev gibi görünür artık: Eskisi gibi tedirgin olmaz oralara giderken.

2. Kendilerinden uzaklaşıp da kendisini sürekli yenileyenleri, kendilerinin elde edemediği cesareti tadıyor olanları, çok yönlü ve her güzelliğe açık olanları sevemeyecek bu dünyanın geride bırakılanları.

3. “Dostlar şölene çağrılmadan gelirler.” Platon

4. “Yaşadığım çok kötü günler, yaşadığım anlardaki yoğunluğunu yitirdi
Yaşadığım iyi günleri de unutmuşum.
Sonuç: Anlamsız bir ortalama.” Turgut Uyar

5. Sokağın ve felsefenin müşterek sorusudur: “Sen kimsin?”

6. Geçtiğin her yolun toplamı sensin; geçeceğin her yol da sana benzeyecek.

7. Bir gün herkes intihar edemiyor olmanın, intihar etmekten çok daha zor bir şey olduğunu anlayacak.

8. “Yatağımın karşısında bir pencere var. Odanın duvarları bomboş. Nasıl yaşadım onca yıl bu evde? Bir gün duvara bir resim asmak gelmedi mi içimden? Ben ne yaptım? Kimse de uyarmadı beni. İşte sonunda anlamsız biri oldum. İşte sonum geldi. Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım; kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım.” Oğuz Atay – Tutunamayanlar

9. “Oldum olası içimde biri, tüm gücüyle hiçbir şey olmamaya çalışıyor.” Albert Camus

10. “Bulunduğun yer seni memnun etmiyorsa yerini değiştir. Sen ağaç değilsin.” Jim Rohn

11. “Uzun zamandan beridir gerçek hayatın başlamak üzere olduğu izlenimine kapılmıştım. Fakat her zaman yolumun üzerinde bir engel, öncelikle erişilmesi gereken bir şey, bitmemiş bir iş, hizmet edilecek zaman, ödenecek bir borç oldu. Sonra hayat başlayacaktı. Sonunda anladım ki bu engeller benim hayatımdı.” Alfred D. Souza

12. “Kendi huzurum için bütün dünyayı beş paraya satarım ben. Beni kıyametin kopmasıyla çaysız kalmam arasında bir seçime zorlasalar dünyanın batmasını umursamaz, çayımdan vazgeçmeyeceğimi haykırırdım.

13. Evdeyken dışarı çıkmadığım için pişman oluyorum; dışarıdaykense yatağıma bir an evvel dönmediğim için. Kalabalık ağır gelince yanlı kalmayı çekiyor canım; yapayalnız hissettiğimdeyse kahkahalarla, hikâyelerle, ziyaretlerle, zarafetlerle dolu çılgın kalabalıklara karışmayı.

14. “Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde ilk vazgeçeceği siz olursunuz.” Freud

15. Kalbinizi yok yere kıracak embesilleri tanıdığınızda, o embesillerin suratına onları hayatınızda istemediğinizi anlatmak kadar ferahı var mıdır?

16. “Hiç şiir okumamış gibi kötüsünüz
Bir köpeğin başını hiç okşamamış
Hiç bayram şekeri dağıtmamış
Çocukla çocuk olmamış gibi kötüsünüz
Sevinince kötüsünüz
Korkunca kötüsünüz
Korkunçça ve korkakça kötüsünüz
Bu topraklardan hiç Turgut Uyar geçmemiş gibi kötüsünüz
En çok da bunun için tarih sizi affetmeyecek.” Cem Uslu

17. “İyi insanın nasıl olması gerektiğini anlatmayı bırak artık; anlattın insan ol.” Marcus Aurelius

18. “Yavaş yavaş acele et.” Latince deyim.

19. Hep acele edip hep geç kalıyorsun ve her şeye yetişeceğim derken hiçbir şeye 
yetişememen ne tuhaf.

20. “İzahı olmayan şeylerin mizahı olur.” Aziz Nesin

21. Yalnız değilsin. Sadece her daim yanında olacak insanlarla henüz tanışmadın.

22. Belki yüz binlerce kelime, on binlerce cümle kuracaksın ama insanlar seni olaylar karşısındaki tavrınla hatırlayacak.

23. Babasını çok seven bir çocuk babasının eve dönmesini, babası hayatta olmasa da, hep bekler.

24. İnsan babası hayattayken sanki tüm babalar hayattaymış gibi bir yanılgıya; babası öldüğündeyse sanki sadece kendi babası ölmüş gibi bir küskünlüğe meyillidir.

25. Sevdiğin biri ölünce içinde kırk mum birden yanarmış. Her geçen gün içindeki o kırk mumdan biri sönermiş. Kırkıncı güne gelindiğindeyse o son kalan mum hiç sönmez, sen ölene değin hep yanarmış.

26. Birini çok sevmişsen istediğin kadar korkularıyla yüzleşmekten korkmayan biri ol, zamanla en büyük korkun o insanı kaybetmek oluyor.

10 yorum:

  1. Deneme tarzını nedense ben çok sevemiyorum... Belki de beni vuranı hiç denk gelmedi..

    Kitabın ismi çok ilgimi çekti ama ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat,
      Kitabın ismi çok ilgi çekici. Deneme türünü sevmiyorsan Montaigne'nin Denemeler'ini okuyarak türe ısınabilirsin. En sevdiğim klasiklerdendir.

      Sil
  2. Benim de çokça karşıma çıkan bir kitap. Yorumunuzu ve altını çizdiklerinizi okuyunca daha da merak ettim. :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı D&R indirimlerinde görmüştüm sanırım. Özellikle ismi çok dikkatimi çekmişti. Konusu hakkında hiç bir fikrim yoktu ama iyi oldu bu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Güneşim,
      ben fuardan beş liraya almıştım. Belki o kadar büyük indirim yapmazlar ama on liradan fazla verme derim. Sık sık indirime giriyor zaten.

      Sil
  4. İlk alıntı ne kadar da doğru.

    YanıtlaSil
  5. Kitap babasizliktanmi bahsediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Yazarın denemelerinden oluşmuş. Her konuda yazıları var. Babasını kaybetmiş, onunla ilgili yazıları da var ama sadece babasızlıktan bahsetmiyor.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...