15 Mart 2019 Cuma

Jose Saramago-Görmek

Sule uzundere blog kitap yazıları.
Görmek, Kırmızı Kedi Yayınları, 324 Sayfa, Çevirmen: Işık Ergüden, 4.Baskı, 2018.

Körlük’ün adı bilinmeyen ülkenin adı bilinmeyen kentindeyiz yine. Üstelik yaşanan trajedinin üzerinden çok da geçmemiş, uyandırdığı dehşetin hatırası taze, mağdurları da hâlâ sağken yeni bir felaket, daha doğrusu olağandışı bir hal geliyor kentin başına. Seçim yapılıyor, sandıklar kuruluyor. Ancak beklenmedik bir şey oluyor ve oyların büyük çoğunluğu boş çıkıyor. Hükümet bir komplo şüphesiyle derhal teyakkuza geçerek bu beklenmedik durumu siyasal düzenin çarkları içinde öğütmeye çalışıyor; sonuç alamayınca da çareyi sıkıyönetim ilan ederek kenti terk etmekte buluyor. Fakat beklentinin aksine, düzenin yokluğunda düzensizlik baş göstermeyince, onu çıkarmak da yine siyasal erke düşüyor.
Kitap Ağacı Adana grubumla aralık ayında Körlük’ü okumuş ve çok beğenmiştik. Bu nedenle kitabın devamı niteliğinde olan Görmek’i de hemen okumak istedik.

Kitabın arka kapağı kitabın konusunu o kadar güzel özetlemiş ki olduğu gibi aldım.

Yazarın en bilinen ve en çok okunan iki kitabından biri Görmek.  Dediğim gibi Körlük’ün devamı olarak geçiyor ama ilk sayfalarda hemen bağlantıyı kuramıyorsunuz. Bunun için biraz sabırlı olmalı ve kitabın yarısına gelmelisiniz. Sonrasında iki kitap çok güzel bir şekilde birleşiyor. Bu arada Körlük’le ilgili yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.

Körlük beni ilk sayfalardan itibaren yakalamıştı ama Görmek’in içine girmem biraz zaman aldı. Bunun sebebi kitabın siyaset, seçim vb. konuları ele alması. Bu tarz konular hem ilgimi çekmiyor hem de okurken sıkılıyorum. Ancak hayali ülkeyle bizim ülkemiz arasında birçok konuda benzerlikler olduğunu görmek beni etkiledi. Eğer kitabı okursanız eminim bu benzerlikleri siz de fark edeceksiniz.

Yazarın kendine has üslubu Görmek’te de varlığını sürdürüyor. Yani karakterlerin isimlerinin olmaması, cümlelerin virgüllerle birbirine bağlanıp sayfalarca sürmesi gibi özelliklerden bahsediyorum. Eğer yazarı okumadıysanız ve nasıl yazdığını anlamak istiyorsanız. Altını çizdiğim cümleleri okuyabilirsiniz. O cümleler size bir fikir verecektir.

Jose Saramago beni okuduğum her kitabıyla biraz daha fazla etkilemeyi başarıyor. Eğer yazarla henüz tanışmayanlar varsa mutlaka en kısa zamanda yazarı okumalısınız. Körlük başlangıç için doğru bir tercih olacaktır. 

Siz Görmek’i okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Jose Saramago kitaplarını sever misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Ne kadar çabalasalar ve çabalamaya devam etseler de kimse insanların aynı şekilde düşünmesini sağlayamaz.

2. Sizi rahatsız eden şey vicdan azabı, Yapmadığım şeyin vicdan azabı mı, En kötüsünün de bu olduğunu söyleyenler var, olup bitene izin vermenin vicdan azabı.

3. İnsanlar arasında yapabileceğimiz en keskin ayrım onları zekiler ve aptallar diye ayırmak değil, zekiler ve aşırı zekiler diye ayırmaktır, aptallarla ne istersek yaparız, zekiler karşısında en iyi çözüm onları hizmetimize almak olur, aşırı zekilere gelince, onlar bizim tarafımızda olsalar bile özünde tehlikelidirler, bu tehlikeden kaçınamazlar, işin en tuhaf yanı, ne yaparlarsa yapsınlar sürekli olarak onlara karşı dikkatli olmamız konusunda bizi uyarırlar ama genellikle uyarılara dikkat etmeyiz ve sonra sonuçlara katlanmak zorunda kalırız.

4. Deneyimlerim bana şunu öğretti ki en berbat orospu çocukları böyle görünmeyenlerdir.

5. Masum kimse yoktur, herkes bir suçtan sanık olmasa da bir kabahatten suçludur.

6. Artık tek gözün iki gözden daha iyi gördüğünü biliyorum çünkü ona yardım edecek bir diğeri olmadığından bütün işi o yapmak zorundadır. Belki bu yüzden körler ülkesinde tek gözlüler kral olur derler.

15 yorum:

  1. İki kitap da kütüphanemde okunmayı bekliyor :)

    YanıtlaSil
  2. Körlük'ü beğenerek okumuştum. Devamında da, Görmek'i (Can Yayınlarından almıştım o zamanlar) aldım ancak bu kitap uzun zamandır kütüphanemde olmasına rağmen okuma fırsatı bulamamıştım. Ertelememde bazı olumsuz yorumlarında etkisini yadsıyamam. Ancak, bugün sizin yorumunuz, bir kaç gün önce başka bir blogda okuduğum değerlendirme yazısı bu kitapla olan mesafemi kapattı diyebilirim. Saramago'nun kitaplarını severim. Körlük kadar bilinmese de Mağara kitabı da özellikle bazı iktisadi meseleleri roman üzerinden okumak isteyenlere tavsiyemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      ben Kırmızı Kedi Yayınları'ndan okudum kitabı. Duyduğuma göre Can Yayınları baskısı daha iyiymiş ama piyasada bulunmuyormuş.

      Mağara kitabı elimde var ama ne zaman okurum bilmiyorum. Sanırım yazarın bütün kitaplarını okuyacağım. Öneri için teşekkürler :-)

      Sil
  3. Çok merak ettiğim ama henüz almadığım kitap. İnşallah bu sene okuyabilirim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Beyda'nın Kitaplığı,
      umarım. Yazarı seveceğini düşünüyorum.

      Sil
  4. Körlük'ü hala okumadım :(( Alıntıları çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      Körlük çok çok iyi Salıncak. Erteleme, mutlaka oku.

      Sil
  5. müthiş yazar yaaa dı maaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      okuduğum üç kitabından sonra çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

      Sil
  6. Saramago ile tanışma kitaplarım körlük ve görmek.. Sarcıcı bir okuma deneyimi oldu benim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EMİNE ÖZTÜRK,
      sanki en güzelleriyle başlamışsın. Gerçi yazarın beğenilen kitabı çok. Belki okuduklarım arasında daha çok sevdiklerim çıkabilir.

      Sil
  7. Selam.
    Yakın zamanda "Körlük" okumuştum yazarı da çok severim. Henüz bu kitaba sıra gelmedi ve yazarın tüm kitaplarını da okumak istiyorum.
    Böylekitaplar grup halinde okununca daha iyi oluyor diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Gülşah Şahin,
      kitabı okuduktan sonra tartışmak çok güzel oluyor. Hiç düşünmediğim konuları düşünen ve kitaba çok farklı açılardan bakan arkadaşlar oluyor. Grupça okuduğumuz kitaplar hafızamda daha kalıcı oluyor.

      Sil

  8. İlkay Özgür,
    Körlük kadar iyi olmasa da bu kitap da güzeldi İlkay. Sadece başlarda biraz sabretmek gerekiyor. Körlük gibi ilk sayfadan itibaren kendini kaptıramıyorsun.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...