7 Mart 2019 Perşembe

Elif Şafak-Araf

Elif Şafak kitapları
Araf, Doğan Kitap, 385 Sayfa, 32.Baskı, Çevirmen: Aslı Biçen(Yazarla birlikte)

Araf’ın konusunu Amerika’ya eğitim için gitmiş dünyanın dört bir yanından insanların kesişen hayatları olarak tek cümleyle özetleyebilirim. Bu isimlerin arasında bir Türk de var. Yazar, kendi eğitim hayatında karşılaştığı kişilerden ve olaylardan esinlenerek yazmış romanını. Kitabın sonundaki yazarla röportajdan bunu anlıyoruz.

Farklı ve orijinal karakterler okumak keyifliydi ama kitap biraz depresif. Kasvetli de diyebiliriz. Eğer bu tarzı sevmiyorsanız ya da bu aralar uygun ruh halinde değilseniz uzak durmanızı öneririm. 

Benim için Elif Şafak’tan ortalarda bir kitap oldu Araf. Ne çok sevdim ne de nefret ettim diyemem. Yazarla henüz tanışmamışsanız bana göre daha başarılı olan Aşk, Baba ve Piç ya da Bit Palas romanlarından biriyle başlamanızı öneririm.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına, isimlerini tıklayarak gidebilirsiniz:

Siz Araf’ı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Elif Şafak kitaplarını sever misiniz? En sevdiğiniz Elif Şafak kitabı hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İyi de bir insana neden ömür boyu geçerli olacak şekilde tek bir isim veriliyordu başka bir isim de verilebilecekken, hatta isminin harfleri karıştırılıp aynı isimden yenileri türetilebilecekken? Kendimiz de dahil etrafımızdaki her şeyi yeniden adlandırma şansı ne zaman alınmıştı elimizden?

2. Hayattaki beklenmedik sükunetlerle başa çıkmanın, beklenen rahatsızlıklarla başa çıkmaktan daha zor olduğu sonucuna varacaktı.

3. Yavaş konuşun! Bir araştırma, yavaş konuşan insanların aynı konuda hızlı konuşanlara nazaran %38 daha bilgili göründüğünü kanıtlamıştı.

4. Sevinç yedi gün sürer, hüzün bir ömür boyu.

5. Yakındaki arkadaşın uzaktaki kardeşten iyidir.

6. Aşka diyecek yok, hoş bile sayılır ama âşıklar iç bayıcıdırlar.

7. Neden hepiniz aşkımı itiraf etmemi istiyorsunuz? Sevgililerimizi onlara duyduğumuz hisler konusunda ille de bilgilendirmeli miyiz? Bunu ilan etmek, karşılığında bir şey istediğim manasına gelmiyor mu? Her aşk ilanı bir bencillik bildirgesi değil midir?

8. Şu erkeklerle hep aynı bilmece. Başlangıçta evlenirlerse hayatlarının biteceğini kuruntu ederler, bir kere evlenince bu sefer de boşanırlarsa yaşayamayacaklarını zannederler.

9. Bütün evlilikler farklı farklı başlayıp aynı şekilde bittiğine göre bunun sebeplerinden biri, işin içine karışan insanlar olmalı. Bu bağlamda bilgi kesinlikle güç demek. Ne kadar çok insan tanıyorsan o kadar ses karışıyor, evliliğin üzerinde o kadar çok etkileri oluyor. Başka bir deyişle evliliğinizin başarısızlığa uğramasını istemiyorsanız evli olduğunuzu saklayın.

10. Bir kadın tarafından lanetlenmek felakettir. Bir erkek seni mahvetmeyen yemin ettiyse merak etme, gece vur kafayı uyu ama bir kadın seni mahvetmeye yemin ettiyse sakın gözünü kırpma.

11. Rahatı yerinde olanları rahatsız et, rahatsızları rahatlat.

12. Kadınlar kendilerine en uygun erkekle evlenmezler. En uygun erkeğe âşık olur, sıradaki ikinci erkekle evlenirler.

10 yorum:

  1. Okuduğum tek kitabı İskender. O da bayılarak okuduğum bir kitaptı gerçekten. Aşk kitabına da başlamıştım ama beni sarmamıştı nedense. Tekrar başlamam gerek seveceğime eminim. Bu kitabına da bakacağım diğerlerinden sonra. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğim Günlük,
      İskender'i eklemeyi unutmuşum. O kitabını ben de sevmiştim.

      Sil
  2. baba ve piç, bit palas, aşk, havvanın üç kızı nı okudum bende en çok baba ve piç i beğenmiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz, Havva'nın Üç Kızı okuma listemde. Genellikle pek beğenilmemiş ama ben yine de okumak istiyorum.

      Sil
  3. Ben popüler olmadan önceki Elif Şafak'ı seviyorum.İlk Pinhan'la tanıdım onu.Araf, evet depresif ama güzel bir roman.Aşk'tan sonra eski tadı bulamadım kitaplarında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CAM GÜZELİ,
      yazarın ilk dönemlerini sevenler sonradan çıkardığı romanları pek beğenmiyorlar. Yazardan okumadığım az kitap kaldı, Pinhan da onlardan biri. Kitap elime geçtiğinde okuyacağım.

      Sil
  4. Araf'ı okumadım ama önerilerinden Baba ve Piç'i okumak, tiyatrosuyla birebir mi görmek istiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      önce tiyatrosunu izleyip sonra kitabını okumak ilginç bir deneyim olacaktır ama ben kitabı çok sevmiştim. Bence sen de seveceksin.

      Sil
  5. İskender ve Aşk'ı okudum.Aklımda kalan Aşk oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap,
      Aşk'ı ben de çok sevdim. İskender'den de etkilenmiştim.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...