16 Şubat 2019 Cumartesi

Jose Saramago-Körlük

sule uzundere blog kitap yorumları.
Kırmızı Kedi Yayınları, Çevirmen: Işık Ergüden, 331 Sayfa, 8.Baskı, 2018.

Kitap Ağacı Adana grubumla 2018’in son ayında Jose Saramago’dan Körlük kitabını okuduk. Ben kitabın film uyarlamasını on sene önce, 2008 yılında izlemiş ve beğenmiştim. Filmi böyle güzelse kitabı daha iyidir diye düşünürüm genellikle. Bu yüzden Körlük’ten beklentim büyüktü. Kitabın hep olumlu eleştiriler alması da beklentimi artırıyordu.

Körlük, yazardan okuduğum ilk kitaptı. İlk sayfalarda yazarın tarzına alışmam zor oldu çünkü yazar kitabında karakter ismi kullanmıyor. Onları sıfatlarla tanıtıyor ama bunu o kadar iyi yapıyor ki hiçbir zaman kimden bahsettiğini anlamadığınız olmuyor. Yazarın üslubu da kendine özgü. Bir cümle bittiğinde nokta koyup yeni cümleye başlamıyor. Virgüller ile, noktalı virgüllerle onlarca cümleyi birbirine bağlayabiliyor. Bu da sayfalar süren paragraflar demek. İlginç bir şekilde başta biraz bocaladıktan sonra buna da alışıyorsunuz ve okumakta zorlanmıyorsunuz. Sadece kitaba ara vermek istediğinizde nerede duracağınıza karar vermek biraz zor oluyor.

Bir gün adı bilinmeyen bir ülkede, sebebi bilinmeyen bir körlük başlar. Bu körlük insanların etrafını tamamen beyaz görmelerine neden olur ve bulaşıcıdır. Hastalık hızla yayılırken biz de bunun toplum üzerindeki etkilerini okuruz.

Kitap çok etkileyiciydi. Yazardan okuduğum tek kitap olmayacak demiştim ve iki ay içinde yazarın iki kitabını daha okudum. Artık Jose Saramago’nun favori yazarlarımdan biri olduğunu söyleyebilirim. Körlük ve yazarın kalemini şiddetle tavsiye ediyorum.
blindness filmi
Kitabın 2008 tarihli uyarlaması filminde birçok ünlü oyuncu var. 
Siz Körlük’ü okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Jose Saramago kitaplarını sever misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Herkes bilir ki, mükemmelliğe giden yol taşlıdır ve erdem de bu yolda her zaman engellerle karşılaşır, günahı ve kötülüğüyse şans öylesine destekler ki.
2. Üzüntü ile sevinç su ile yağ gibi değildir, birbirine karışabilir.
3. Her hareketimizden önce bütün sonuçlarını tahmin etmeye çalışsak, bunları ciddi olarak düşünsek, önce kesin sonuçları, sonra olası sonuçları, sonra rastlantısal sonuçları, daha sonra da hayali sonuçları düşünmeye kalksak, kımıldayamayız bile, tek bir adım atamayız.
4. Herkesin bildiği gibi, kötülük, daima en kolay yapılan şeydir.
5. Hepimizin zayıf anları olur, ağlayabildiğimiz için çok şanslıyız, gözyaşları bizi çoğu kez huzura kavuşturur, ağlayamadığımız zaman ölecek gibi oluruz.
6. Bense kötü yürekliliğin ve kötülüğün sınırı olabileceğine güvenmiyorum.
7. Hayattaki her şey gibi, zamana zaman tanırsanız her şey çözümlenir.
8. Ölecek olmamız fikri bize pahalıya patlıyor. Ölenler için daima bir özür arıyoruz, sanki sıra bize geldiğinde bizi bağışlamalarını önceden ister gibiyiz.
9. Asıl zor olan, insanlarla birlikte yaşamak değil, onları anlamak.
10. Körlerin en kötüsü artık görmek istemeyen kördür.
11. Fethetmek zorunda kaldıklarımızdan çok, kendini bize kendiliğinden sunanları sahipleniriz.

19 yorum:

  1. bilgi sahibi oldum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Körlük, içindeki müstehcen ifadelere rağmen beğenerek okuduğum ve bu hususu da şerh ederek tavsiye ettiğim bir kitap. Belkide kurgu ve tema bunu gerektiriyordu. Saramago hep beğenerek okuduğum bir yazar oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      artık benim de beğendiğim yazarlardan biri oldu Saramago.

      Sil
  3. Körlük Tavsiye edeceğim kitapların ilklerinden olurdu.Evet biraz yazarın tarzı ,kendine özgü ve alışılmadık ama eser okuyucuyu çabuk içine alıyor.Yazarın Görmek kitabını da şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. CAM GÜZELİ,
      Görmek'i de geçen günlerde bitirdim. O da güzeldi ama Körlük'ten sonra beklentim tavan yaptığı için biraz hayal kırıklığına uğradım. Görmek, Körlük'ün bir tık altında kalmış bana göre.

      Sil
  4. Ben de aldım, okunmayı bekliyor :)

    YanıtlaSil
  5. ben bu kitaba bay ıl dım. aynı dediğin gibi ilk başta larakterlerin isimsiz olması ve noktalama işaretlerinden dolayı alışmakta zorluk oluyor ama sonra kitap akıp gidiyor. ben de nerde ara versem bir türlü bilemiyordum. filmini izlemedim ama bir ara izleyeceğim aklımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürültü,
      ben filmini kitaptan önce izlemiştim. Bu yüzden sevmiştim ama kitabı okuyan biri büyük ihtimalle filmde çok eksiklik bulacaktır. Yine de beğenirsin umarım :-)

      Sil

  6. İlkay Özgür,
    senin Körlük'ü okuduğunu hatırlıyorum. Yazarın tarzı farklı olduğu için bence okumaya Körlük'ten yani en iyi kitabından başlamak gerekiyor. Başka bir kitabını çok beğenmezsen bırakabilirsin. Ben şimdi yazarın diğer kitaplarını da okuyabilirim. Özellikle Kabil çok övülüyor. Ondan devam edebilirsin bence.

    YanıtlaSil
  7. Körlüğü yaklaşık iki ay önce okumuştum. Okurken sık sık gözlerimi kontrol ediyordum hahaha Atmosfer olarak çok basık bir kitap ki bence bu yazarın ne kadar usta olduğunu gösteriyor. Okurken siz de o körlerden biri oluyorsunuz ve o çaresizliği, pisliği iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Gerçekten güzel bir kitaptı. Yazarın "Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş" kitabını da yavsiye ederim :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Atlantisli,
      Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'u not aldım. Kabil'i de tavsiye ettiler. Bir dahaki alışverişimde onları alacağım. Öneri için teşekkür ederim :-)

      Sil
  8. Kitap tavsiyesi için ayrı, kitabın filmini bizimle paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim :)...Paylaşımlarınızı keyifle takip etmeye çalışıyorum, daima yazarsınız inşaallah. Sabırla dirayetle :)...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  9. yazarın tarzı çok ilginçmiş, hiç okumadım ama merak ettim:) körlük filminiz izlemiştim, ağır bir filmdi... teşekkürler paylaşımına Şule'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      kitabı daha ağır Eren çünkü filmde gösterilmeyen, doğal olarak atlanan çok bölüm var ama aynı oranda da etkileyici. Kesinlikle okumalısın.

      Sil
  10. Kitabı yeni bitirdim ve çok beğendim. Filmini de izleyeceğim. Ayrıca yazarın Kabil kitabını da aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgay Aksoy,
      Kabil'i ben de okumak istiyorum. Onun eleştirileri de çok iyiydi.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...