31 Mart 2019 Pazar

Kemal Sayar-Yavaşla

sule uzundere blog kitap yazıları
Kapı Yayınları, 246 Sayfa, 4.Basım, 2018

2017 yılında Yorum Atölyesi bloğunda yazar önerisi olarak Kemal Sayar tanıtılmıştı. Yazıda, yazarla tanışmak için Yavaşla kitabının uygun olduğu yazılmıştı. O günden beri yazar da kitabı da aklımda. 2018’de D&R’da Yavaşla kitabını %50 indirimli yakalayınca almıştım. 2019’da da kitabı okudum.

Ben kişisel gelişim kitaplarını pek sevmem. Bu tarz kitapları okurken sıkılırım çünkü ne düşünülmesi gerektiğini, nasıl davranılması gerektiğini zaten bilirim. Sorun bunları uygulamaya geçirememem. Kişisel gelişim kitaplarında verilen tavsiyeleri yüzeysel bulurum, bu tavsiyeler maalesef bende işe yaramaz. Tabii ki bu tarz kitaplardan çok etkilenen, hayatını değiştiren insanlar da var ama hiçbir zaman onlardan biri olamadım.

Bu kitap klasik kişisel gelişim kitapları gibi değil. Kitapta yazarın;
Yavaş Güzeldir
Modern Mutsuzluk
Modern Zamanlarda Aile
Benliğin ve Toplumun Krizi

Başlıkları altında toplanmış kısa yazıları yer alıyor. Bu yazılarda yazar, günümüz insanının ve toplumunun durumunu ortaya koymuş. Ara ara fark ettiğiniz durumları daha net bir şekilde anlatmış. Bu da insanı daha çok düşünmeye sevk ediyor.

Yazarın tarzını sevdim. Kitapta boş öneriler yok. Olanlar ve böyle giderse olacak olanlar var. Okuduklarınıza göre kendinizi değerlendirebilir ve hayatınızda bir şeyleri değiştirebilirsiniz. Günlük hayatın koşturmacasından yorulanlara ve hiçbir şeye yetişememe duygusu yaşayanlara öneririm.

Siz Yavaşla’yı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Kişisel gelişim kitaplarını sever misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Yavaşlayın! Bu hayattan sadece bir defa geçeceksiniz.

2. Cüzdanımızda daha fazla para var ama alınması gereken daha çok şey ve bütün bunları kazanmak için harcanması gereken daha fazla mesai de var.

3. Hayat, uzun bir şimdiden başkası değil.

4. “Hayat, geriye doğru anlaşılır ama ileriye doğru yaşanır.” Kierkegaard.

5. Modern uygarlık, “eşyadan yana zengin, zamandan yana yoksul” bireyler üretiyor.

6. “İnsan iyi bir şey yapmak istediğinde bunu hemen yapmalı çünkü bencillik duygusu hemen geri gelebilir.” Kravinsky.

7. Özellikle sosyal zekâ, altı ile on sekiz ay arasındaki ilişkilerle şekillenir.

8. Beyin, televizyonun zehirli etkisiyle hıza alıştırılıyor, imgelerin hızla değiştiği, şeylerin patladığı, şiddetin sıradanlaştığı, dilin giderek daraldığı bir medya ortamı içinde çocuklar; ders çalışmak, kitap okumak veya düşünmek gibi yavaşlık ve dikkat gerektiren eylemleri yapamaz hâle geliyorlar.

9. “Aşk, ortalıkta gösterildiği an, solmaya ve ölmeye yüz tutar.” Hannah Arendt.

10. Bize çılgın Türkler gerekmiyor artık, bize aklı başında, çalışkan, efendi, dinlemeyi ve konuşmayı bilen Türkler gerekiyor.

11. Herkes konuşuyor ama pek az insan dinliyor. Çok konuşmak beraberinde sağırlığı getiriyor.

4 yorum:

  1. Yavaşla kitabı beğenerek okuduğum bir kitaptı. Kişisel gelişim kitaplarına pek ilgim yok. Yavaşla kitabı bahsettiğiniz gibi kişisel gelişim kitabı değil. Hatta bu tarz kitapların tam da tersinden şeyler söylüyor bize Kemal Sayar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      türü sevmememe rağmen bu kitabı severek okudum. Önerebileceğim bir kitap benim için.

      Sil
  2. Kişisel gelişimler konusunda aynı fikirdeyiz. Yavaşla'yı ben de severim gibi geldi, zamansızlıktan muzdaribim çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kağıt Salıncak,
      günümüzde zaman sıkıntısı yaşamayan yok gibi. Zamanı yetiştirmek için bu kadar uğraşıp hâlâ yetiştiremememiz çok ilginç :-(

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...