7 Mayıs 2019 Salı

Canan Karatay-Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti

Canan Karatay-KAratay Diyeti

Canan Karatay ve söyledikleri ülkemizde sık sık tartışılıyor. Ben birkaç yıl önce Karatay Diyeti kitabını okumuştum. Hamile kalınca da Hamileler İçin Karatay Diyeti kitabını aldım okudum. Ben Karatay’ın fikirlerine katılan gruptanım ama biliyorum ki sağlıklı beslenme ve kilo verme konusunda bazı değişmez kurallar olsa da çoğunlukla kişiye özel konular bunlar. Bana iyi gelen beslenme başka birine yaramayabilir ya da birini kolaylıkla zayıflatan yol bana uymayabilir. Bu yüzden herkesin kendine uygun yöntemi bulması gerekiyor. Bu da araştırarak olabilir, sonrası deneme yanılma.

Tabii bir de bilmek ve uygulamak arasındaki fark var. Kitapta yazan bilgiler aklıma yatıyor, doğru olduklarını düşünüyorum ama bu bilgileri hayatına katabilmek ayrı bir beceri istiyor. Bu yazıyı hamileliğimin son günlerinde yazıyorum (Tabii siz okuyuncaya kadar ben çoktan doğum yapmış olacağım). Normalde boğazını tutmakta sıkıntı yaşayan biri olarak hamileyken beslenmeye dikkat etmekte daha çok zorlanıyorum. Neyse ki hamileliğimin başlarında iştahım yoktu da sadece son iki ay kendimi frenlemek zorunda kaldım. İştahı iyi olan hamilelere kolaylıklar diliyorum.

Dediğim gibi ben Karataycıyım. Siz Karatay Diyeti’ni okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Canan Karatay’ın görüşlerine katılır mısınız? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Gebelik sırasında yetersiz beslenme de bebeği başka hastalıklara maruz bırakabiliyor. 2,5 kilonun altında doğan bebeklerin ileriki yaşamlarında diyabet, hipertansiyon ya da koroner kalp hastası olma olasılıkları, normal kilo ile doğan bebeklere oranla 10 kat fazla.” Ahmet Aydın.

2. “Gebelik sırasında anneden cenine aktif Omega-3 transferi oluyor. Bu durum annenin Omega-3 depolarını ciddi olarak tüketiyor ve doğum sonu depresyonuna yol açabiliyor. 23 ülkede 14.532 kişi üzerinde yapılan çok merkezli bir çalışmaya göre, balıkyağı alan ya da balık tüketen kadınlarda doğum sonu depresyon belirgin olarak daha düşük bulunmuş.” Ahmet Aydın.

3. Hamilelikten en az 6 ay önce yaşam biçiminizi değiştirin.

4. Gebelikte kan şekeri değerleri hedefi ortalama şöyle olmalıdır:
Açlık kan şekeri değeri: 92-125 mg/dl arasında
1-2 saatlik tokluk kan şekeri değeri: 140 mg/dl

5. Gebelik şekerini, 12 saat açlık ve 2 saat tokluk kan şekeri ölçülerek basit ve kolay şekilde tespit etmek mümkün olabilir.

6. Kalori hesabını bırakmalıyız! Kalorinin geldiği yiyeceklerin kaynağı, kaynağın cinsi, kaynağın doğallığının bozulmamış olması her açıdan daha önemlidir.

7. B12 normal değerleri 800-1200 pg/ml olmalıdır. Eksikliğinde baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk ve solukluk gibi genel olan şikâyetler ortaya çıkabilir.

8. Emziren annelerin sütünü artıran besinlerin başında ayran, boza, kefir gibi mayalı içecekler, yoğurt ve turşu gibi mayalı yiyecekler, mercimek, fasulye, börülce, barbunya gibi kuru baklagiller gelmektedir.

18 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Bu diyetin faydalarına inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EĞİTİM PINARI,
      ben de inanıyorum. Birde uygulayabilsem süper olacak :-)

      Sil
  2. Eski Ramazanlar mim yazımı hazırladım ve sizlerin beğenisine sundum. Okumak için lütfen blogumu ziyaret ediniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EĞİTİM PINARI,
      bu aralar çok yoğunum ama uygun bir anımda mutlaka bakacağım: Haber verdiğiniz için teşekkürler :-)

      Sil
  3. Canan Karatay'ı bir zamanlar çok fazla eleştiriyordum ama zamanla bazı şeyleri mantıklı gelmeye başladı ama yine de herkesin uygulayabileceği şeyler olduğunu düşünmüyorum maddi olanaklara bağlı biraz da bu tip diyetler ekmek yerine ceviz badem yenmesi gibi ama bazı şeyleri uygulanabilir mantıklı şeyler.
    Bebeğin tekrardan hayırlı olsun Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin hayırlı ramazanlar dilerim :) **

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      çok teşekkür ederim canım. Sana da hayırlı ramazanlar :-)

      Dediğin gibi bu iş biraz da bütçe meselesi. Protein ağırlıklı beslenin deniliyor ama et ve tavuğun fiyatı cep yakıyor maalesef.

      Sil
  4. Karatay'ın öğretilerini benimsiyorum.Tabii herheyi uygulayamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      ben de aynı durumdayım. Hocanın fikirlerine katılıyorum ama onları uygulayabilmek ayrı bir mesele :-)

      Sil
  5. ay Şule'ciim bebeğini kucağına aldın belki bu saatlerde, çok tebrik ederim. Allah analı babalı büyütsün, sağlıklı, mutlu, huzurlu ömürleri olsun, maşallah :) <3 <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      çok teşekkür ederim Eren. Evek bebek doğdu hatta bir aylık oldu :-)

      Sil
  6. Karatay diyetini ben de destekliyorum. Doğum sonrası da yediklerinize dikkat etmeye devam, dualarımız seninle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet,
      yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum ama sütüm az olduğu için bu aralar süt yapar dedikleri her şeyi yiyorum. Yine de doğum öncesi kiloma inmeye sadece 2 kilo kaldı. Çok teşekkür ederim :-)

      Sil
  7. Ayy Şule ablaa hamilemiydin sen, ben ne kadardır uğramıyorum buralara acaba 🙄 Çok sevindim, inşallah sağlıkla alırsın bebişi kucağına. 😘 Ben de katılıyorum, diyet tamamen kişiye göre, her insan farklı fizyolojiye sahip olduğundan insan kendi vücudunu tanıyarak diyet yapmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebrar Şeyban,
      Çok teşekkür ederim canım. Bebiş doğdu, bir aylık oldu hatta :-)

      Sil
  8. Tebrik ederiim, şu an bebeklesindir diye tahmin ediyorum :)) Sağlıklı, mutlu, güzel bir yaşamı olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      evet canım. Ben yorumlara cevap yazarkeno da yanımda uyuyor :-) Çokteşekkür ederim :-)

      Sil
  9. aaaa hamile olduğunu bile bilmediğimden ötürü nasıl utandım şimdi, umarım kolay bir doğum olmuştur canım, Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin, sağlıklı, uzun, mutlu ve başarılı bir ömrü olsun, hep sevgi olsun :D tebrik ederim tekrar ve tekrar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      çok teşekkür ederim canım. Çok şükür kolay bir doğum oldu. Kızım 2 aylık oldu. Başlarda zorlansam da şimdi alıştım, çok şükür her şey yolunda :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...