24 Haziran 2019 Pazartesi

Neler Okudum Neler #2

Sule uzundere blog

Son bir senede okuduğum kitaplardan bazıları, yorumlarım ve altını çizdiğim cümleler şunlar:

sule uzundere blog
Koridor Yayıncılık, Çevirmen: Elnur Osmanov, 239 Sayfa, 2016.
Grigory Petrov - Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Atatürk’ün okulların müfredatına konulmasını önerdiği kitap. Biliyorsunuz eğitim denildiğinde hep Finlandiya örnek verilir. İşte Finlandiya’nın nasıl bu kadar başarılı hale geldiğini anlatıyor kitap çünkü Finlandiya bataklıklar ülkesi denilen, gelişmemiş, fakir ve küçük bir ülke. Biz bu ülkenin diriliş öyküsünü okuyoruz.

Kitaptan etkilenmemek elde değil. İdealistlikten uzun zaman önce vazgeçen biri olarak bir avuç aydın insanın çevresini geliştirme çabası beni etkiledi. Belki de sadece kapımızın önünü süpürmek yetmez, diğer kapıların da süpürülmesine yardımcı olmalıyız.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Halk nasılsa onu yönetenler de öyledir. Bu yüzden de her halkın hak ettiği iktidara ve yöneticilere sahip olduğu eskiden beri söylenegelmektedir.
2. “Hayatta aşırı düzensizliğin başlıca nedenlerinden birisi herkesin hayatta iyi bir düzen kurmaya çalışması fakat hiç kimsenin hayatın kendisini düzene sokmak istememesidir.” Tolstoy
3. Birikimli ve aydın kişiler olmanız sizin için bir imtiyaz ve ayrıcalık gerekçesi olamaz. Hâkimiyet, şan şöhret ve kaygısız, refah dolu bir hayata sahip olma hakkı da vermez. Aydın olmak sizler için bir vazife, ifa etmeniz gereken bir hizmettir. Sizin göreviniz bir mum gibi yanarak halkı aydınlatmaktır. Mumu yaktıktan sonra fanus altında tutmazlar, etrafa daha fazla ışık saçması için yüksek bir şamdana yerleştirirler.
4. Bizler, genç halklar, Almanlar, Fransızlar ve İngilizlere göre iki, üç hatta on kat daha fazla çalışmalıyız. Önce onlara yetişmeli, daha sonra da onları geçmeliyiz.
sule uzundere blog

Ahmet Ümit – Kırlangıç Çığlığı
En sevdiğim yazarlardan olan Ahmet Ümit’in neredeyse bütün kitaplarını beğenerek okudum ama Başkomiser Nevzat’ı içeren kitaplarını ayrı bir seviyorum. Bu kitapta Başkomiser Nevzat, Ali ve Zeynep’i okuyunca eski tanıdıklarımı görmüş kadar sevindim. Üstüne son zamanlarda ülke gündemimizi sık sık meşgul eden çocuk tacizcileri ve Suriyeli mülteciler konusu işlenince kitabı bir solukta okudum. En sevdiğim Ahmet Ümit kitaplarından biri haline geldi. Umarım yazar bizi daha fazla bekletmez ve yeni kitabını yakın zamanda çıkarır çünkü elimde yazardan okunmamış sadece Elveda Güzel Vatanım kaldı.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Vicdanını yitirmiş bir dünyadan başka nedir ki cehennem?
2. Dünyayla, hayatla, kendiyle derdi olan insanlar iyidir.
 
sule uzundere blog
Jaguar Kitap, Çevirmen: Bahar Kılıç, 3. Baskı, 2018, 205 Sayfa
Yu Hua – Yaşamak
Son zamanların popüler kitabını Kitap Ağacı Adana grubumla okuduk. Ben kitabı ilk kez sevgili Kitaplık Kedisi’nin yorumunda duymuştum. Onun övgü dolu yorumundan sonra beklentim tavan yapmıştı. Bu nedenle kitapta istediğimi bulamadım. Bazen kitabı, hakkında hiçbir şey bilmeden okumak daha iyi oluyor. Grup arkadaşlarım Yaşamak’ı çok sevdiler. Ben başkarakteri sevmediğim için kitabı da benimseyemedim ama kitaptaki kızın ve eşinin hikâyesinin beni çok etkilediğini söyleyebilirim. 

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsanların unutmaması gereken dört kural vardır: Yanlış söz söyleme, yanlış yatakta uyuma, yanlış eşikten girme, elini yanlış cebe atma.
2. Sıradan bir hayat en iyisi. Onunla savaş, bununla mücadele et derken sonunda hayatından oluyorsun.
 
sule uzundere blog
Pegasus Yayınları, 438 Sayfa, Çevirmen: Aydan Şanlısoy Özbek, 1.Baskı, 2013

Brenda Joyce-Aşka Yelken Açanlar
The DeWarenne Dynasty serisinin okunma sırası:
9. Tehlikeli Aşk
10. İmkansız Aşk
11. Yemin

Kitabın büyük çoğunluğu denizlerde geçiyor. 2018 Popsugar Reading Challenge etkinliğinde denizde geçen kitap kategorisine kitap bulamamıştım. Aklıma gelseydi Aşka Yelken Açanlar’ı okurdum.

Kitapta Cliff’in aşka düşüşünü okuyoruz. Cliff zaten seride sevdiğim karakterlerden biriydi. Onu okumak da güzeldi.

Siz bunlardan hangilerini okudunuz? Okumak istersiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.


16 yorum:

  1. Beyaz Zambaklar Ülkesinde üniversite yıllarımda okumuştum. Zaman gelir tekrar okurum. Ahmet Ümit, çok istememe rağmen henüz başlayamadığım bir yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      Ahmet Ümit'e Patasana, Sis ve Gece ya da Beyoğlu Rapsodisi kitaplarından biriyle başlayabilirsiniz. Seveceğinizi düşünüyorum.

      Sil
  2. Beyaz Zambaklar Ülkesinde ve Kırlangıç Çığlığı çok çok sevdiklerimden olmuştu benim. Yaşamak kitabı adından olayı ilgimi çekmedi değil ama umduğunu bulamadığına göre biraz bekleyebilir bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz,
      Yaşamak'ı ben sevmedim ama diğer arkadaşlarım çok sevdi. Sabit Fikir tarafından yayımlandığı yıl en iyi 50 roman arasında seçildiğini de söyleyeyim. İlgini çektiyse bir şans verebilirsin :-)

      Sil
  3. Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı uzun zamandır okuma listemde. Alıntılar güzelmiş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadriye,
      umarım severek okursun. Ben teşekkür ederim :-)

      Sil
  4. Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi nihayet aldım, okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  5. "Yasamak" arkadaslarimin hep ovguyle bahsettigi bir kitapti ve cok sevdigim birinden hediye geldi. Ben de buyuk beklentiyle hatta cok sevecegimi dusunerek baslamistim ama aradigimi bulamadim. Bas karakteri hic sevemedim, ceviriden mi kaynakli bilemiyorum ama hic ısınamadim ve pek etkilemedi beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemen Myblog42,
      kitapla ilgili aynı düşünmüşüz. Baş karakteri sevmeyince başına gelenler beni etkilemedi. Çeviriden kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü kitabı çok seven arkadaşlarım da var. Demek ki bize hitap etmemiş.

      Sil
  6. harika kitaplar canım teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,
      ben teşekkür ederim :-)

      Sil
  7. Hiçbirini okumamışım :(( Beyaz Zambaklar Ülkesinde bir süredir listemde :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      bakalım okuyunca beğenecek misin :-)

      Sil
  8. Merhabalar Şule Hanım,

    Grigory Petrov‘un ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabını ilk olarak üniversitede okumuştum. Öyle güzel bir kitap ki bu kitabı bitirdiğinizde yeniden okumak isteyeceksiniz. Her sayfası; altı çizilecek, ders niteliğinde cümlelerden oluşuyor.

    Grigory Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini ele alıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından olan ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/beyaz-zambaklar-ulkesinde-kitabindan-20-etkileyici-alinti/

    ‘’İnsan hiçbir şey karşısında, hiçbir zaman düşmemeli, yere kapanmamalıdır.’’

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...