27 Ekim 2020 Salı

Atilla Büyükgebiz-Çocukluk Bitmesin

 

Hayy Kitap, 120 Sayfa, 1.Baskı, 2013.


Herkese merhaba. Uzun bir aradan sonra yine buradayım. Umuyorum ki yıl bitene kadar bir daha böyle uzun aralar vermeyeceğim. Yazmak istediğim ve yazmam gereken çok konu birikti. Bu senenin kitapları, filmleri ve dizileri gelecek yıla kalmasın istiyorum. Bu yüzden artık daha sık görüşeceğiz 😊

Bu kitabı internetten çok uygun bir fiyata almıştım. Çocuk gelişimiyle ilgili kitapları okumayı seviyorum. Kitabın ismi bende küçük yaştaki çocuklarla ilgiliymiş gibi hissettirmişti. Hani çocuğunuzu güzel yetiştirin, içindeki çocukluk bitmesin gibi. Meğer ben olayı çok yanlış anlamışım 😂 Kitap son yıllarda çocukların çok daha erken yaşlarda ergenliğe girmesine dikkat çekmek için yazılmış. Bunun sebeplerini ve sonuçlarını açıklıyor. Yani 9-10 yaşlarında bir çocuğunuz varsa ilginizi çekebilir. Tabii ben kitaba başlamışken okuyup bitirdim. Zaten kısa ve çabuk okunan bir kitap. Bir günde birkaç saatte bitirebilirsiniz. İlgimi çeken kısımları da not aldım. Zamanı geldiğinde tekrar bakabilirim.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Yapılan bir araştırmada, vitamin alan katılımcıların vitamin almayanlara göre sağlığında önemli bir değişiklik gözlenmedi. Hatta yüksek dozda vitamin alan bazı bireylerde karaciğer, mide ve böbrek hasarlarının söz konusu olduğu saptandı. İzin verilen dozlarda vitamin desteği verilen deneklerde, bir hastalığa yakalanma oranında çok az fark gözlendi; bu hastaların da beslenme yetersizliklerinin olduğu saptandı.

Sonuç olarak; sağlıklı ve dengeli beslenen, herhangi bir sorunu olmayanlarda vitamin desteği ancak gerekli durumlarda hekim kontrolü ile yapılmalıdır.

2. Ergenliğe girebilmek için vücutta belli oranda yağ olması gereklidir. Çocuklar genellikle ortalama 30 kg olduklarında ergenliğe girerler.

3. Kızlarda ergenlik 10-11, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Ergenliğin kızlarda 8 yaşından önce, erkeklerde ise 9 yaşından önce başlaması normal değildir. Ayrıca ergenliğin erkeklerde 13,5 yaşına kadar başlamaması, kızlarda ise 14 yaşına kadar belirtilerinin görülmemesi de normal değildir. Nedenlerinin araştırılması gerekir.

4. Obez ergenler, eğer ergenlik obezitelerinden kurtulamazlarsa her 10 ergenin 7’si obez olarak erişkin hayata devam ederler.

5. Doğum ağırlığı 2,500 gramdan küçük olan çocukların ergenlikte obezite riski daha fazladır. Bunun nedeni, bu çocuklarda insülin hormonuna karşı dirençli olmasıdır.

6. Doğum kilosu aşırı fazla olan(4 kilogramın üstü) bebeklerde de hayatın ileriki dönemlerinde obezite riskinin, normal doğum kilolu(3 kilogram civarı) olan bebeklere göre daha fazla olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur.

7. Tek çocuklu ailelerde obezite riski daha fazladır. Ailenin birey sayısı arttıkça obezite riski azalmaktadır.

8. Süt, yoğurt ve peynir: Bu gruptan günlük alınması gereken miktar iki su bardağı kadardır. Her gün iki su bardağı süt almak dengeli beslenmek için ilk koşuldur. Süt yerine aynı miktarda yoğurt da yenilebilir. İki kibrit kutusu kadar beyaz peynir, bir su bardağı süte eşdeğerdir. Bir öğün peynir, bir öğün süt veya yoğurt alınarak bu gruba olan gereksinim karşılanabilir.

9. Ergenlerin düzenli fizik aktivite yapmaları kemik sağlığı için gereklidir. Eğer kemikler kullanılmazlarsa sorun yaşarlar. Kemiklere kuvvet uygulayarak yapılan fizik aktiviteye ihtiyaç vardır. Zıplamak, seksek atlamak, koşmak, ip atlamak kemiğe en yararlı egzersizlerdir. Yüzme, bisiklet kullanma gibi hareketler ise kasları geliştirirken kemiğin kuvvetlenmesine katkıda bulunmamaktadırlar çünkü kemiğin üzerine uygulanan bir kuvvet yoktur.

10. Kızlarda kemik yaşı 15’e ulaştığında büyüme %99 tamamlanmıştır. Erkeklerde ise kemik yaşı 17’ye ulaştığında büyüme %99 tamamlanmıştır.

11. Genellikle baş çevresi 10 yaşından sonra büyümez. Başımızın dışında bütün vücut organları ergenlik döneminde yaklaşık iki misli büyür.

12. Sağlıklı çocuk, normal büyüyen çocuktur yani büyüme sağlığın en önemli kriteridir.

7 yorum:

  1. çok faydalı bilgiler gerçekten Şule'cim teşekkür ederiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      güzel yorumun için ben teşekkür ederim Eren :-)

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş, herkesin aklına takılan şeyler ve yazı okunduğu zaman birçok kişiye fayda sağlayacağına eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      güzel yorumunuz için teşekkürler. Faydalı olabilirsem ne mutlu :-)

      Sil
  3. Neyseki çocukluğumda bol bol atlayıp zıpladım, faydasını ileriki yaşlarda görürüm umarım :D Teşekkürler paylaştığın için :>

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    elimden geldiğince yazmaya çalışacağım İlkay ama zaman o kadar yetmiyor ki :-(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...