15 Kasım 2015 Pazar

PAZAR 6’LISI : FAVORİ KADIN KARAKTERLER



sule uzundere blog

     Herkese merhaba. Bugün günlerden pazar, bugün günlerden Pazar 6’lısı yazısı. Bugün saat 06.30’da kalkıp bir doğa gezisi ve yürüyüşüne çıktığım için eve gelmem, dinlenip kendime gelmem derken yazımı ancak şimdi yazabiliyorum. Daha geç olmadan, mesela saat gece yarısını geçmeden, etkinliğimizin yeni yazısını yazmak istiyorum.

     Pazar 6’lısının bugünkü konusu favori kadın karakterlerimiz. Normalde bu tarz listeler yaparken çok zorlanırım ama bu kategoride seçim yapmam zor olmadı çünkü ya kendime çok benzettiğim bir karakteri ya da hayran olduğum, yerinde olmak istediğim bir karakteri seçtim. Favori kadın karakterlerimi seçmeye çalışırken 10 karakter belirlemişim, sonra onları 6’ya indirdim. Gelelim bu karakterlerin kim olduğuna (Listedeki sıralama sadece sıra bildirmek içindir. )

1.Elizabeth Bennet (Aşk ve Gurur) : Aşk ve Gurur kitabını okuyup da kendini Elizabeth Bennet’a yakın hissetmeyen kadın yoktur. Çağının ilerisinde fikirleri olan bu zeki, akıllı ve gururlu kadın gerek dönemi içinde gerekse günümüzde örnek rol modeli niteliği taşıyor. Kitabın sonunda Mr. Darcy’e sahip olması da Elizabeth Bennet olmak istememin sebeplerinden sadece biri :) Filmden güzel bir repliği aşağıda paylaşıyorum.

elizabeth bennet aşk ve gurur

2.Zehra (Acımak) : Reşat Nuri Güntekin’in Acımak romanını yıllar önce okumuştum ve kitabın baş karakteri Zehra’yı kendime çok yakın hissetmiştim. Hatta yazarın beni anlattığını düşünmüştüm ama şu an kitapla ilgili fazla bir şey hatırlamıyorum. Kitabı okusam yine aynı şekilde düşünür müyüm bilmiyorum ama geçmişte düşündüğüme göre Zehra da bu listede olmalıydı.

3.Feride (Çalıkuşu) : Türk edebiyatındaki en etkileyici kadın karakterlerden biri. Güçlü görünmeye çalışırken ,hatta çok güçlü bir karaktere sahipken içinde küçük bir kız çocuğu barındırması ve Kamuran’a aşkı beni çok etkilemişti. Kamuran’ın ihanetini öğrenmesi, ona yazdığı kısacık mektup, bu bölümlerin yazıldığı sayfalar sanırım hiçbir zaman aklımdan çıkmayacak. Feride’nin en etkilendiğim cümlelerinden biriyle yazımı bitiriyorum. “Her şeye rağmen sen bir parça benimdin, bense bütün ruhumla senin."

çalıkuşu feride

4.Emma Morley (Bir Gün) : Ben Bir Gün’ün önce filmini izledim sonra kitabını okudum. Filmini duygusal bir anımda izlediğimden mi yoksa Emma karakterini kendime çok yakın hissettiğimden mi bilmiyorum film beni çok etkiledi. Bu yüzden bütün detayları bilmeme rağmen kitabı aldım ve okudum. Kitabın zevki apayrıydı. Emma’nın Dex’e olan yıllarca süren platonik aşkı, aslında Dex’in de onu sevmesi ama bir türlü birbirlerine açılamayıp başka kişilerle ilişkiler yaşamaları, yıllar içinde bazen ayrı düşseler de birbirlerinden hiç kopmamaları beni çok etkilemişti. Romantik güzel bir hikaye okumak isterseniz Bir Gün tavsiyemdir.
emma morley one day bir gün


5.Tonks (Harry Potter) : Aslında Harry Potter kitaplarından Hermonie’yi de yazacaktım ama maalesef ona yer kalmadı. Ben tercihimi Tonks’tan yana kullandım. Lupin’e olan aşkından ve ruh haline göre değişen saçlarından dolayı Tonks’a sempati duyuyorum. Keşke yazar kitabın sonunda Tonks için daha iyi bir son yazsaydı. Onunla ilgili bölümü okurken bir süre kitabı bırakmış ve sinirle oturmuştum.

tonks harry potter

6.Mina Urgan (Bir Dinazorun Anıları) : Bir kadın düşünün Falih Rıfkı Atay’ın üvey kızı. 5 yaşında Atatürk’le tanışmış. 16 yaşına geldiğinde ailesi “Senin artık Avrupa görme zamanın geldi.” diyerek cebine biraz para koyup trenle tek başına Avrupa’ya gönderiyor. Üniversitede Halide Edip Adıvar’ın asistanlığını yapıyor. Arkadaşları arasında Berna Moran ve Sabahattin Eyüboğlu var ve bu arkadaşlarla her yaz mavi yolculuğa çıkıyor. Eğer Mina Urgan’la tanışmadıysanız daha fazla geç kalmayın ve yazarın anılarını okuyarak onun mükemmel hayatına dahil olun ama sizi uyarlamalıyım. Onun hayatını okuduktan sonra kendi hayatınız size çok basit ve sıkıcı gelecek. Hayatta hiçbir şey başaramadığınızı hissedeceksiniz. O zaman da ihtiyacınız olan azmi yine bu kitaptan bulabilirsiniz.

mina urgan bir dinazorun anıları

     Evet, benim favori kadın karakterlerim bunlardı. Sizin çok sevdiğiniz kadın karakterler var mı? Varsa lütfen yazın. Hayran olabileceğim başka karakterler keşfetmeyi çok isterim. Şimdilik hoşça kalın, görüşmek üzere.

12 yorum:

  1. kadın yok da erkek karakterler var bende hayran olduğum. kadınların hepsi aynı. normal hayatta da karşılaşabiliyoruz. ama beğendiğim erkek karakterler sadece kitaplarda oluyor. bu yüzden bana doğaüstü varlıklarmış gibi geliyor onlar :)) ama yine de bi isim vermem gerekirse Başucumda Müzik'teki "Leyla" karakteri diyebilirim. Gerçek bir karakter olması etkilemişti beni, bir de aslında asıl etkilendiğim Kürşat Başar'ın bir kadın gözünden olayları anlatma başarısıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftaya da sevdiğim erkek karakterleri yazacağım. O yazıyı mutlaka okumalısın. Ne kadar aşık olunası mükemmel erkek varsa bu sayfalarda olacak :-)

      Başucumda Müzik kitabını severek okumuştum. bir erkek yazarın kadın karakterin ağzından yazması ve bir kadını o kadar iyi tasvir etmesi gerçekten etkileyiciydi ama ben kitaptaki aşka inanmadığım için kitaptan da Leyla'dan da o kadar etkilenmemiştim. Evet, çok büyük bir aşk vardı ortada ama o aşk inandırıcı gelmemişti bana :-(

      Sil
  2. Zülfü Livaneli'nin Serenad'ından Nadya geldi aklıma hemen. Nasıl bir aşk, nasıl bir tutkudur o. Özellikle de Zülfü Livaneli'nin kaleminden olunca, bambaşka hislerle okuyor insan tüm olan bitenleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serenad'ı ben de okudum. Gerçekten çok etkileyici bir aşk hikayesiydi. Keşke sonu iyi bitseydi. Kitaptan Nadya'nın aşkı değil de adamın aşkı daha çok kalmış benim aklımda. Özellikle Şile'de soğukta keman çaldığı sahneleri sanki kendim görmüş gibi hissetmiştim. Livaneli seviyorsanız ve okumadıysanız Leyla'nın Evi'ni tavsiye ederim. O kitapta da etkileyici iki kadın karakterle tanışırsınız.

      Sil
  3. Tonks karakterine bayılırım. Grranger gerçekten zevki olduğu kadar aldığı kararlar ve kişiliğiyle de unutulmayan bir karakter. ama Tonks'un sempatik tavrına, o değişen saçlarına bitiyorum. Dahası ben güçlü bayan karakterleri seviyorum, güçlüden kaskım fiziksel değil de ruhsal. Tamam birazcık fiziksel güçlü karakterler de listem de yok değil, tabii bu onların ortak paydası, sadece kişiliklerinden mütevellit sevmişimdir. Amadan Tapping'in yıldız geçidinde canlandırdığı Samantha Carter, Sarah Michelle Gellar'ın Buffy'si. Lucy Lawless ile bütünleştirdiğim savaşçı prenses Xena ve daha nice örnek sayabilirim. hepsinin de ortak noktası da kritik olaylar konusunda aldıkları kararlarla yaptıkları fedakarlıklar olmuştu bu karakterlerin. ne denli, zihinsel yada fiziksel açıdan güçlü olurlarsa olsunlar, çıkmaza girdiklerinde geri dönüşü olmayan konularda net kararlar vermişlerdi. senin listen de harika olmuş Şule, çok sevdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. listemi sevmen beni mutlu etti. Güçlü kadınları ben de çok seviyorum. Hayranım onlara. güçlü bir kadın okuduğumda ya da izlediğimde kendimi onun yerine koyarım. Günlük hayatımdaki zorluklarla karşılaşmamda bana ilham verirler. Keşke her genç kız bu tarz karakterleri kendilerine örnek alsa. Günümüz gençliği için pek iyi rol modelleri yok maalesef.

      Sil
  4. Mina Urgan'ı bende çok severim. Güzel yaşamanın para değil hayata bakış açısıyla ilgili olduğunu anlatır hep.Yaşantısındaki doluluk.enerji ve hareketlilik tembelliğin insanın ruhunu da öldürdüğünü hissettirir bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle kadınları tanıdıkça tembelliğimden utanıyorum :-) İnsana ilham veren kadınlardan biri Mina Urgan. Keşke onu örnek alabilsek.

      Sil
  5. Kadın karakterlerine bayıldım. Bu arada harika derlemişsin, ben bulamazdım hiç ya, aklıma gelmez :)
    Ama Feride'nin hastasıyımdır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu tarz listeler yapmayı pek sevmem ama kadın karakterlerimi seçerken pek zorlanmadım. Fazla yok zaten. Feride bence de çok güzel bir karakter. Feride ismini de çok severim.

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Nail Art in Wonderland, Oz Büyücüsü'nün kitabını okumadım ama filmini izledim. Sevimli bir kız canlandırıyordu o karakteri. Filmdeki halini ben de sevmiştim.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...