3 Aralık 2015 Perşembe

ZEKERİYA SOFRASINI DUYMUŞ MUYDUNUZ?

      Herkese merhaba. Size akşam akşam çok iyi gelecek bir post hazırladım :) Geçen haftalarda öğrendiğim Zekeriya Sofrası’yla ilgili bir yazı yazmak istedim. Belki benim gibi ilk kez duyanlar vardır.

      Geçen hafta teyzem beni ve annemi Zekeriya Sofrası yapacağım diyerek evine davet etti. Bu ifadeyi ilk kez duydum ve ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Teyzemin kısaca anlattığına göre eğer bir dileğiniz varsa ve bu dileğiniz için kabul olduğu takdirde Zekeriya Sofrası kuracağım diye adakta bulunuyorsanız dileğiniz kabul olduğu zaman bu sofrayı kurmanız gerekiyor. Bu sofrada 41 çeşit olmalıymış. Fazla olsa da olurmuş ama 41 çeşitten az olmamalıymış. Tabii bir kişinin bu kadar çok çeşit hazırlaması zor olduğu için bu sofraya çağrılan kadınlar da gelirken birkaç çeşit getirerek ev sahibine destek olabilirler. Bir de sofradaki yiyecekleri ayrıntılı olarak sayıyorsunuz. Mesele sofrada salatalık, lahana ve biber turşusu vardı. Bu turşu diye bir çeşit değil tek tek üç çeşit diye sayıldı. Bu durumda karışık çerez aldığınızda zaten 6-7 çeşidi tamamlamış oluyorsunuz.

     Sofrada mercimekli bulgur pilavı olması zorunluymuş. Onun dışında istediğiniz yiyeceklerle 41 çeşidi tamamlayabiliyorsunuz.

     Bu sofraya katılanlar da dilek dileyebiliyorlar. Ben de diledim mesela. Dileği gerçek olanlar bu sefer bu sofrayı kendileri evlerinde kuruyorlar.

     Yemekler yenilmeden önce Meryem suresi ve Yasin suresi okundu.

     Ben kısaca anlattım ama internette bu sofrayla ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Gerçi bazı bilgiler farklı şekillerde yazılmış ama ben yazımda şu sitedeki bilgilerden yararlandım.

     O kadar kadının içinde sofranın fotoğrafını çekmeye utandığım içi sofranın hepsinin fotoğrafını çekemedim. Sonra kadınlar fotoğraf çekmeye başlayınca ben de birkaç kare çektim. Size fikir versin diye paylaşıyorum.
zekeriya sofrası
zekeriya sofrası
zekeriya sofrası

     Unutmayın kilo almak istemiyorsanız akşam 7’den sonra bir şey yememelisiniz :) Şimdilik hoşça kalın, görüşmek üzere.

40 yorum:

  1. vay be ilk defa duyuyorum. Ama bulursam kaçar mı hayır! her türlü yenilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap, böyle bir sofra bulursam ben de affetmem. Her türlü yerim :-)

      Sil
  2. Şahaneymiş :) Ben de yapayım bunu. Dilek bile geçirdim içinden okurken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Dilek, o zaman umarım dileğin kabul olur. Senden de böyle bir sofra görmek isterim :-)

      Sil
  3. Aaa ilk defa duyuyorum, ben de mi yapsam acaba. Cok guzel bir fikir, dileğimi tuttum bile sanki icten içten :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebra Gündoğdu, o zaman umarım dileğin kabul olur canım. Bu sofrayı senin de kurduğunu görmeyi çok isterim :-)

      Sil
  4. ilk okurken duydum bunu dedım ama ıcerıgını gorunce hayır duymamısım dedım tıpkı dilek gibi bende okurken dileğimi tuttum :) bu post sabıtlere eklenmelı kı olursa yapacak bır kılavuzumuz olsun :) Gerçi teyzenızı aramak lazım tam ayrıntı için :) güzelmış walla :) katılım için kişi zorunluluğu var mı acaba? mesela en az 3 7 gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bal'ın Kokusu, Kişi zorunlu yok diye biliyorum. Eviniz kaç kişi ağırlamaya müsait olursa o kadar kişi çağırırsınız. Tabii kalabalık olursa daha iyi olur. Hem çeşidi tamamlamak da kolaylaşır :-)

      Sil
    2. anneme sordum daha once bırıne bu sekılde gıtmıs ama 41 çeşidin pişmemiş olması gerektiğini yani ateş görmemiş mesela çiğ kaju gün kurusu kayısı gibi şeyler oluyo yine.. sizinkinde öyle bi durum var mı ? yine börekler falan varmışta 41 çeşit ateş görmemiş olucakmış ...

      Sil
    3. Bal'ın Kokusu, ben bloga teyzemin anlattığı gibi yazdım. Senin dediğin gibi tamamen çiğ yiyeceklerden oluşması birçok kaynakta yazıyor ama bazı kaynaklarda da, mesela benim okuduğum kaynakta, çiğ olacak demiyor. Google'da Zekeriya Sofrası diye arattığında çıkan görsellere bak, pişmiş yiyecekler de göreceksin. Doğru cevabı bulmak için daha detaylı araştırmak lazım ama uğraşacağımı sanmıyorum. :-)

      Sil
    4. Çiğ diyor sunuz ama mercimekli pilav ında olması sart imiş bende ilk defa duyuyorum

      Sil
    5. Bu açıdan hiç düşünmemiştim. Evet, o kısım mantıksız olmuş ama internette araştırırsanız bazı kaynakların çiğ yiyecekler olacak yazdığını görürsünüz. Biz o kurala uymadık.

      Sil
  5. İlk defa duyuyorum. 41 çeşit nasıl yapılır yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdicann, ayrıntılı olarak sayınca o kadar zor olmuyor. Karışık çerez alsanız 10 çeşit çıkar zaten :-) Bir de gelen misafirler de birer ikişer bir şeyler getiriyor. Teyzemde 47 çeşit oldu mesela.

      Sil
  6. Blogunuzu takibe alıyorum sevgiler yeni yayınlarda görüşmek dileğiyle ben de beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdicann, o zaman hoşgeldiniz bloguma. Umarım yeni yazılarımda görüşürüz. Ben de hemen bakıyorum blogunuza.

      Sil
  7. İlk defa duyuyorum ama ne güzel bir gelenekmiş. Hele bu sofraya cidden ihtiyacı olanlar davet edilse, doyurulsa. Yapanların ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet Uslu, siz de çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Evet, durumu kötü olan insanlar bu sofraya oturtulsa daha iyi olur bence de.

      Sil
  8. Yaaa ne güzel bir şeymiş ilk defa duydum siz de çok güzel anlatmışsınız :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvekokanev, öncelikle iltifatın için teşekkür ederim. Bence de çok güzel bir etkinlikti. Hem öğrendiğim hem de katıldığım için çok mutlu oldum.

      Sil
  9. İlk defa duyuyorum ben de Zekeriya sofrasını. Güzel ama yapması zahmetli olsa gerek. Hele de benim gibi sadece makarna yapmayı bilen biri için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esseve Rin, bu yüzden büyük bir dilek için kullanmak gerek bu sofrayı. olmasını çok istediğin bir şeyde kullanırsan ve o şey gerçekleşirse sofrayı kurmaya üşenmezsin bence :-)

      Sil
  10. ben de ilk kez duydum sofra çok güzel görünüyor afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7tepe, birçok kişi ilk kez duymuş. Yalnız olmadığıma sevindim. Teşekkür ederim :-)

      Sil
  11. şulecıgım nıye benı de çağırmadın?afıyet olsun yiyenlere sofrayı ve yemeklerı hazırlayanlarında ellerine saglık

    YanıtlaSil
  12. Gece gece bu yapılır mı şimdi ama :D Nasıl da canım çekti.

    YanıtlaSil
  13. Adını ilk defa işittim. Dilerim senin dileğinde gerçekleşir Şule, şayet o sofra da senin gibi dilek tutanlar varsa onlarınkiler de gerçek olur: :) Ummak, istemek güzel bir şey, umut dolu. Veee... O sofrayı görünce ister istemez karnım acıktı,ne zahmetli olmuştur kurup, o yemekleri hazırlaması. Yapmaya kalksam altından kalkamam. Seinfeld dizisinde ki George Costanza karakterinin dediği gibi "adamlar neler yapıyor ben daha makarna dahi yapamıyorum!"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River, 28 yaşında ve evli bir kadın olarak ben de yemek yapmayı beceremiyorum :-) Açıkçası sevmiyorum da. Sanırım hiçbir zaman iyi bir aşçı olamayacağım ama gün sofralarında, ikram edilecek yiyecekleri güzel hazırlarım.Tatlı, kek,pasta tarzı şeyler yapmak daha çok ilgimi çekiyor.

      Sil
  14. Benim bildiğim gelenlerde bir şeyler getiriyor ve bir yiyecekten bir kaç tabak konabiliyor.Ben bir defa katıldım masanın etrafında dönmek biraz garip gelmişti.Şahsen ben bir çocuğu sevindirme dileğini yeğliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cangz, evet burada da gelenler bir şeyler getirdi yoksa sadece bir kişinin o kadar çeşit hazırlaması çok zor olurdu. Masanın etrafında dönme olayı varmış ama bize gerek yok, içinden dileğini tut yeter dediler. Bir de mum yaktık. Herkesin adak anlayışı farklı. Umarım hepimizin dileği kabul olur :-)

      Sil
  15. tüm dileklerinizin kabul olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  16. ilk defa duydum..yapılabilir birsey..
    bizimkilerde dardar dedeye yasin okuyup bulgur pilavı yaparlardı..birgün blogumda paylaşırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içim dışım sobe,
      ben de o geleneği duymadım. Bence yazmalısınız. Öğrenmek ve denemek isteyenler olabilir :-)

      Sil
  17. Çok güzel bir fikir, yapan olursa beni de çağırsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi blogger,
      benim dileğim gerçek olursa yapacağım. Adana'da gelme şansınız olursa beklerim :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...