17 Ekim 2018 Çarşamba

Can Dündar-Lüsyen

Sule Uzundere blog kitap yorumları

Lüsyen, Şair-i azam(En büyük şair) olarak adlandırılan Abdülhak Hamit Tarhan’ın âşık olduğu kadın. Aralarında kırk yaş olan bu çift Lüsyen 20, şair 60 yaşındayken tanışıyor ve birbirlerinden çok etkileniyorlar. Bu tarz aşk hikâyelerinde genellikle âşıkların kavuşması yıllar sürdüğü için çiftimiz kitabın on beşinci sayfasında evlenince çok şaşırdım. Neyse ki hayatlarının geri kalanı düz bir çizgide ilerlemedi.

Kitapta yazarın anlatımının yanında karakterlerin ağzından yazılmış anılar ve mektuplar  da vardı. Bu beni kitaptan biraz soğuttu açıkçası. Hikâyelerini ya sadece yazarın kaleminden ya da Lüsyen’in anılarından okumak isterdim. Sadece mektuplardan da oluşabilirdi. Bu şekilde biraz ondan biraz bundan tarzını sevmedim.

Ünlü isimlerin biyografilerinde birçok ünlü isme rastlamak mümkün. Bu kitapta da Mustafa Kemal Atatürk, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Namık Kemal, Oscar Wilde, Victor Hugo gibi isimler karşınıza çıkıyor.

Kitap 541 sayfadan oluşuyor ve büyük boy kağıda basılmış. Kitabı okurken sık sık pozisyon değiştirmek zorunda kaldım çünkü elim kolum ağrıdı.

Kitapta en hoşuma giden detaylardan biri ilk güzellik yarışmamızın jürisinin yazar, heykeltıraş, ressam ve doktorlardan oluşması oldu. Keriman Halis’in birinci seçildiği yarışmanın jürisinde Abdülhak Hamit Tarhan, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Cenap Şahabettin de varmış J

Aralarında kırk yaş fark olan, birbirlerine sadık kalmakta zorlanan ama bir türlü kopamayan ilginç bir çiftti Lüsyen ve Abdülhak Hamit Tarhan. Ben aşklarından etkilenmesem de onları okumak keyifliydi. İlginç aşk öykülerini sevenler, üstelik bu gerçekten yaşanmış, Lüsyen’i kaçırmamalı.
Abdülhak Hamit Tarhan ve Lüsyen
Siz Lüsyen’i okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına, isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bu şehrin her yerini hayat şevkinin ışığı sarmış
Ki orda ölüm gelmez insanın aklına, mezarda bile.

2. Gençlikte fazlaca beklenemez, yeterli zaman yok sayılır.

3. Yaz. Yeryüzünde buna denk düşen hiçbir zevk ve saadet yoktur.

4. Her şey ölümden iyi; gerekirse benden ayrılarak yaşa fakat yaşa; önemli olan tek şey budur.

5. Uzun geceler
Ben uykusuzum
Ben uykusuzum da onun için geceler uzun.

6. Sadrazam Mehmed Fuad Paşa, “Gerçek dostlarınız kimlerdir?” sorusuna şu karşılığı vermişti: “Şimdi iktidardayım, bilemem.”

7. Kim bilir benim cesedimi içine koyacakları tabutun tahtası şimdi hangi ağaçtadır? Tabutumun çivileri kim bilir nerelerdedir? Tabutumun üzerine örtecekleri şal, kim bilir hangi koyunun üzerinde bir tüydür? Belki namazımı kılacak imama her gün sokakta rast geliyorum da bundan haberim yok.

8. Geçmişi geri getirmek mümkün olsa geleceği fedaya hazırdı.

10 yorum:

  1. İlginç aşk öyküsü seviyor muyum diye düşündüm yorumu okuyunca. Severim sanırım. Okumalı o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye,
      umarım okuyunca kitabı da seversin :-)

      Sil
  2. Bu etkilenmenin aşk mı yoksa daha çok hayranlık mı olduğu konusunda biraz şüphelerim oluşmadı değil. Ancak tarihsel kişilikleri ve olayları ile ilgi çekici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Beyaz Yakalı,
      bu kadar çok yaş farkının olduğu ilişkilerde aşk olur mu diye düşünüyorum. Bana inandırıcı gelmiyor ama ilişkileri yıllarca sürdüğüne göre bir hisleri olmalı. Bakalım okuyunca sen ne düşüneceksin?

      Sil
  3. Yaz ile ilgili olan cümle ne de güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  4. merak ettiğim bir kitaptı Şule'cim, Can Dündar güzel yazmıştır eminim, ayrıca ilk güzellik yarışmamızla ilgili detay çok hoş, ne kadar doğru bir seçimmiş..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      güzellik yarışması detayına bayıldım. Sonuçta güzel kadından en çok şair ve yazarlar anlar :-)

      Sil
  5. Bu kadar yaş farkı bana itici geliyor ama belki de denemeliyim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kağıt Salıncak,
      bana da itici geliyor, inandırıcı bulmuyorum ama sonuçta yaşanmış veya buna benzer aşklar yaşanıyor. Onlar açısından bakmak fikrini değiştirebilir.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...