12 Mart 2019 Salı

Doğan Cüceloğlu-Öğretmenim Bir Bakar Mısın?

öğretmenlerin okuması gereken kitaplar

Doğan Cüceloğlu’nun öğretmenlikle ilgili bir kitap çıkardığını duyunca okuldan arkadaşlarımla kitabı okumaya ve konuşmaya karar verdik. Yayınevinden toplu alışveriş yaptığımız için kitaplarımız hem indirimli hem de yazardan imzalı olarak elimize ulaştı.

Normal, sıradan devlet okullarında okumama rağmen karşıma hep iyi öğretmenler çıkmıştır. Hatta en iyileri de ya Türkçe öğretmeniydi ya da edebiyat öğretmeni. Büyük ihtimalle onlara olan sevgim sayesinde derse, alana ilgim arttı ve ben de Türkçe öğretmeni oldum ama ilerleyen zamanlarda çevremdeki insanlarla konuştukça gördüm ki herkes benim gibi şanslı değilmiş. Çok kötü öğretmenlerle ders yapmak zorunda kalmış birçok insan var. Öyle ki anlattıklarını duyunca bu gerçek olabilir mi diye tereddüde düşüyorum.

Maalesef Sevgili Doğan Cüceloğlu da bu olumsuzluğu doğruladı. Kitabında yararlanmak için okuyucularından kendilerini etkileyen öğretmenleri ve onlarla yaşadıkları anılarını yazmasını istemiş. Gelen mektuplar için şöyle diyor: “Gelen mektupların %30’u mutlu ne var ki geri kalan %70’i mutsuz anıları anlatıyordu.”

Ben ortalama bir öğretmen olduğumu düşünüyorum. Ne çocuklara travma geçirtecek kadar kötü ne de asla unutmayacakları, hayatlarını değiştirecek kadar iyi. Her zaman daha iyisi ve kötüsü olmak mümkün. Kitaptaki örneklerden ve yazarın tavsiyelerinden yola çıkarak kendimizi geliştirebiliriz. Tabii günlük hayatın koşturmacasından bu idealleri korumak her zaman kolay olmuyor. Bu yüzden ara ara bu tarz kitaplar okuyup motivasyonu korumak lazım. Bütün öğretmen arkadaşlarıma önerimdir.

NOT: Kitaptan farklı kitap tavsiyeleri de aldım. Cüceloğlu, Dr. Özgür Bolat’ın Beni Ödülle Cezalandırma kitabının okunmasını tavsiye ediyor ve ekliyor: “Türk eğitim sistemiyle ilgilenen herkesin okumasında yarar gördüğüm bir kitap: Pasi Sahlberg-Eğitimde Finlandiya Modeli.” İkisini de okuma listeme ekledim.
sule uzundere blog kitap yorumları
Öğretmenim Bir Bakar Mısın, Final Kültür Sanat Yayınları, 208 Sayfa, 1.Baskı, 2018.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Okul, öğretmenleri kadar iyi olabilir; ne fazla ne eksik.

2. Eğitimin en güçlü aktörü öğretmendir. Okulun bahçesi, spor salonu, laboratuvarı, teknik donanımı ne kadar iyi olursa olsun öğretmen iyi değilse okul iyi eğitim veremez.

3. Öğrencinin zihnine girmek isteyen öğretmen, önce öğrencinin gönlüne girmeyi başarmalıdır.

4. Bir bebek doğumundan sonra kucaklanıp kendisiyle konuşulmazsa ilk üç ay içinde değişik hastalıklar geliştirir ve ölür.

5. Doğan her çocuğun onu geliştirecek bir aileyi hak ettiğine inandığım gibi; yine onu geliştirecek bir öğretmeni de hak ederek doğduğuna inanıyorum. Çocuklar sadece öğrenci değil, her şeyden önce insan.

6. “Bir insanın gelebileceği en yüksek mertebe güvenilir insan olmaktır.” Emre Kongar

7. Biz öğretmenlerin alıngan olma lüksü yoktur.

8. Öğrenci sadece öğrenciyi eğitmek durumunda değil, ister istemez anne babayı da eğitme durumunda ve bu, öğrenciyi eğitmekten çok daha zor.

12 yorum:

  1. Benim de muhteşem diye tanımlayacağım öğretmenim çok az ken, ıyyyyy ıyyyyy dediğim öğretmenim çok daha fazladır. Bu konuda eğitim sistemimizin ciddi yol alması gerekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      üzüldüm. İşin kötüsü öğretmen kalitesi de öğrenci kalitesi de her geçen gün düşüyor. Daha iyiye gideceklerine dair hiçbir işaret göremiyorum.

      Sil
  2. "Biz öğretmenlerin alıngan olma lüksü yoktur" bu söz çok doğru, üniversitede de ders verirken ters davranışlarla karşılaşabiliyorsunuz hatta öğrencilerin sizden daha iyi bildiğini düşündüğü oluyor herşeye rağmen sözlerine alınmadan, sabırla devam ediyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      tebrik ediyorum seni. Alıngan olmamak bazen çok zor olabiliyor. Benim bu açıdan kendimi geliştirmem lazım.

      Sil
  3. Emeğinize sağlık, gerçekten de Doğan Cüceloğlu'nun tüm eserleri şaheser niteliğindedir. Böyle tanıtımları eğitim öğretimimiz adına çok faydalı buluyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PINARCA,
      güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. ne kadar iyi yapmılsınız Şule'cim, senin gibi duyarlı ve farkındalığı yüksek bir insanın harika bir öğretmen olduğuna eminim, öğrencilerin çok şanslı..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ren,
      çok teşekkür ederim Eren. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama insanoğlu her zaman çok iyi olamıyor :-)

      Sil
  5. Doğan Cüceloğlu Kitaplarını çok severim, bu kitabı da mutlaka çok güzeldir. Yorumunuzdan sonra merak ettim, en kısa zamanda okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitaptanucurtma,
      umarım severek okursunuz. Yorumunuz için teşekkür ederim :-)

      Sil
  6. "Öğretmenim Bir Bakarmısın" gerçekten güzel bir kitap. "Öğretmenim İsterse" seminerleri verdiğim Pendik'te bir öğretmen arkadaşım kitabı tavsiye etti hatta kitapta benim projelerimden bahsedildiğini belirtmşti. Benim için de sürpriz oldu,kitabın 187.sayfasında "bir okul müdürünün başarısı, ilçenin sonucusu iken 1.olan, üniversite başarısının % 300 artışından bahsediyor" çok mutlu oldum. Kitaptan okuduğum örneklemeleri seminerlerimde Doğan beyden alıntı olarak bahsediyorum.Teşekkürler.
    Selami Çiçek
    Pendikmesem Uzman Teknik Öğretmen
    https://www.selamicicek.com
    ciceksel@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamicicek.com,
      tebrik ederim. Çok güzel bir başarı. Devamını diliyorum. Sevgiler :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...