29 Mart 2019 Cuma

Harper Lee-Bülbülü Öldürmek ve Tespih Ağacının Gölgesinde

sule uzundere blog kitap yorumları
Sel Yayıncılık, Çevirmen: Ülker İnce, 357 Sayfa, 4.Baskı, 2015.

Kitapların yorumuna geçmeden önce kitaplarla ilgili ilginç bulduğum bilgileri vermek istiyorum. Harper Lee aslında önce Tespih Ağacının Gölgesinde kitabını yazıyor ama yayıncısının önerisiyle bu kitabın öncesini anlatan bir kitap yazıyor. 1960’da Bülbülü Öldürmek çıktığı zaman büyük başarı elde ediyor. 1961 yılında yazara Pulitzer ödülünü kazandırıyor. Bir sene sonra kitabın uyarlandığı film de Oscar kazanıyor ama yazar başka bir kitap yazmıyor. Hatta röportaj bile yapmayıp kendi kabuğuna çekiliyor. Kitabın devamı olan Tespih Ağacının Gölgesinde’yi tam 55 yıl sonra 2015’te çıkarıyor. Yazar, 2016 yılında hayatını kaybediyor.

Bülbülü Öldürmek bir çocuğun gözünden yazılmış. Tespih Ağacının Gölgesinde ise ilk kitapta anlatılan olayların 20 sene sonrasını anlatıyor. Anlatıcımız Jean-Louise büyümüş, avukat olmuş, çocukluğunun geçtiği kasabaya dönüşünü okuyoruz. Tabii ne kendi, ne tanıdıkları ne de kasabası çocukluğunda bıraktığı gibi.

Nette baktığım yorumların büyük kısmında ilk kitabın çok sevildiğini, ikinci kitabın ise hayal kırıklığı yarattığını okudum. Ben de ilk kitabı daha çok sevdim. Hem çocuk bakış açısıyla yazılması hem de heyecanlı olayların anlatılması kitabı sürükleyici hale getirmiş. Devam kitabında ise, ilk olarak ilk kitapta çok sevdiğim bir karakterin ölmüş olmasını okumak beni şoke etti. Çocukluğunu sevdiğim Jean Louise’in dönüştüğü genç kadından hoşlanmadım ve bu kitapta olay açısından çok az şey oldu. Yine de ilk kitabı okuyanların serinin nasıl sonlandığını görmesi açısından bu kitabı da okuması gerektiğini düşünüyorum.

Kitap ilginizi çekmediyse bile 3 Oscar ödüllü, IMDB’nin en iyi 250 film listesinde 98.sırada yer alan 1962 yapımı film uyarlamasını mutlaka izlemenizi öneririm.

Siz bu seriyi okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yazarın kitaplarını sever misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
sule uzundere blog kitap yorumları
Sel Yayıncılık, Çevirmen: Püren Özgören, 239 Sayfa, 1.Baskı, 2015.
(Bülbülü Öldürmek) ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Sıfatları kaldırırsan geriye gerçekler kalır.

2. Çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insanın vicdanıdır.

(Tespih Ağacının Gölgesinde) ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Kimi seversen sev ama kendi denginle evlen.

2. Doğru olmadığı sürece bana edilen her lafı kaldırabilirim.

3. Herkese eşit haklar, kimseye özel ayrıcalıklar.

16 yorum:

  1. "Bülbülü Öldürmek"i okurken kitap bitecek diye üzülürken, diğer kitabı ise nasıl bitiririm diye düşünüyordum. Sizinkiyle benzer fikirleri taşıyorum yani. Filmi de çok iyiydi. Tabiki kitaptaki tüm duygu ve düşünceleri aktarması da beklenemez filmin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Tehlikeli Tuval,
      filmini izlemedim ama izlemeyi çok istiyorum. Aradan biraz daha zaman geçsin izleyeceğim. Yorumunuz için teşekkür ederim :-)

      Sil
  2. Bülbül'ü öldürmek kitabını beğenmiştim ama diğer kitap hala okuma listemde. Bir ara okuyacağım diye umut ediyorum... Teşekkürler tanıtım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Ebemkuşağı,
      çok ara vermeden okuyabilirsiniz. Ben serileri arka arkaya okumayı seviyorum. Ara verince kim kimdir ve neler olmuştu karışabiliyor.

      Sil
  3. Annem aldı ikincisini ama ben kırk yıldır bildiğim okuduğum kitabın devamını okumak istemedim. Onun yerine kendisini bir kere daha okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      eğer ilk kitabı çok sevdiysen devam kitabını okumayabilirsin Handan. Bırak, aklındaki gibi kalsın.

      Sil
  4. Bülbülü Öldürmek kitabı, özellikle blog açtıktan sonra çok karşıma çıktı. Okuduğum tüm yazılarda olumlu eleştiriler vardı. Bu yüzden bu kitabı aldım, ancak henüz okuma fırsatı bulamadım.
    Tavsiye ve tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      kitabın hayranı çok. Ben de severek okudum ama en sevdiklerimden biri olmadı.

      Sil
  5. Kitabı değil de dediğin gibi filmi listemde ımdb top 250 listesinde yer aldığından ama ne zaman izlerim kim bilir bu ay pek bir şey de izleyemedim zaten,listem de hiç azalmıyor aksine artıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Devrik Cümleler,
      o listeler hiç bitmez zaten :-)

      Sil
  6. İlk kitabı okumuştum ancak böyle bir hikayeye sahip olduğunu bilmiyordum. Yazını okurken bana yıllar sonra sanki o karakter eline kalemi alıyor ve kendi hikayesini yazıyor gibi geldi, etkilendim. Filmini mutlaka seyredeceğim. Teşekkür ederim Şule.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River,
      Ben yorumun için teşekkür ederim Riv. Seni burada görmek büyük mutluluk. Özlendin.

      Sil
  7. Bülbülü Öldürmek uzun zamandır okunacaklar listemde gerçekten merak ettiğim bir kitap. Umarım nisan ayında okuyacağım :) İkinci kitabın çoğunluk tarafından beğenilmemiş olması gerçekten çok üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Açelya Süğüt,
      kitap o kadar popüler ki okumayan kişiler olarak azınlıktaydık, ben okudum neyse ki :-) İkinci kitap genel olarak beğenilmese de ilkinden daha çok sevdim diyenler de var. Yorumlarda görebilirsin.

      Sil
  8. 2. kitabı da sevdim ben ya, belki de ilkinden bile fazla sevdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kitap Eylemi,
      senin yorumunu hatırlıyorum Eylem. Nette okuduğum yorumlar içinde ikinciyi daha çok sevdim yazan tek kişi sensin :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...