11 Haziran 2019 Salı

Neler Okudum Neler #1


sule uzundere blog okuduğum kitaplar

Hep söylerim, çok kitap okumanın kötü bir tarafı varsa o da bloğuna yazacağın kitap yorumlarının çoğalmasıdır. Tabii gönül ister ki okuduğumuz her kitabı bloğumuzda uzun uzun anlatalım ama bunun için zaman ve enerji bulamıyoruz çoğunlukla. Bazen de kitap hakkında söyleyecek fazla bir şeyimiz olmuyor ama yine de okuduğum kitapları, üstünden çok zaman geçse de, bloğumda yorumlamak istiyorum. Elimde yorumu girilmesi gereken çok kitap olunca hepsinden kısa kısa bahsedip bu yığını bitireyim dedim. Ondan sonra kitapları tek tek yorumlamaya dönerim.

Son bir senede okuduğum kitaplardan bazıları, yorumlarım ve altını çizdiğim cümleler şunlar:
sule uzundere blog
Anthony Burges - Otomatik Portakal
Bu kitabı okumayı erteliyordum çünkü içindeki şiddetin beni rahatsız edeceğini düşünüyordum. Tahmin ettiğim kadar sert bir kitap değildi. Şiddet açısından değildi ama içerdiği düşünceler insanı çarpan bir kitaptı. Ayrıca kitabın başında nefret ettiğiniz çok kötü bir karaktere, kitabın sonunda acımanızı sağlayacak kadar da başarılıydı.
Kitapta karakterlerin kendi dillerini oluşturmalarını da sevdim. Mesela sigaraya kanser, kadına piliç, bakmak yerine dikizlemek demeleri gibi.
Kitabın Stanley Kubrick tarafından çekilmiş çok meşhur bir uyarlaması var. Onu da izlemek istiyorum.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İyilik seçilen bir şeydir. İnsan seçemediğinde insanlıktan çıkar.
2. Bir rüya ya da kabus aslında kafanızın içindeki bir film gibidir o kadar. Tek farkı siz de içinde yer alabilirsiniz.
3. Bir akıl çağının kâfirliği. Doğruyu görür ve onaylar ama yanlışı yaparım.
4. Mükemmel sevgi korkuyu kovar.
5. Ben herkesin arkadaşıyım. Düşmanlarım hariç.
sule uzundere blog
Reşat Nuri Güntekin – Leyla ile Mecnun (#kom2018)
Reşat Nuri benim en sevdiğim yazarlardan biridir. Yazarın romanlarında ne kadar başarılı olduğunu biliyordum ama gördüm ki öykü türünde de aynı oranda başarılı ki bunu öykü okumayı eskiden hiç sevmeyen son bir iki senedir türle barışan biri olarak söylüyorum. Kitaptaki öykülerin her biri birbirinden güzeldi. Bazılarını yıllarca unutamayacağımı biliyorum. Yazarın kimi öykülerindeki güldürü unsurları ayrıca hoşuma gitti. Durum komedisi tarzında, muzip ögeler vardı. Bunun yanında yazarın imzası sayılabilecek insanın içini acıtan aşk öyküleri de vardı tabii. Türü ve yazarı sevenlere şiddetle öneririm.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Sevgimi, sevdiklerimi, gençliğimi, güzelliğimi derece derece kaybetmek fikri beni çıldırttı. Niçin en çok mesut olduğum bu dakikada kendi ihtiyarımla ölüp gitmeli? Niçin ölüp gitmek için ihtiyarlığı, hastalığı; sevdiklerimizden bazılarının ölümünü, bazılarının ihmalini beklemeli?
Hâsılı, birçok kimseler felaket ve ıstıraplarına tahammül edemeyerek kedilerini öldürüyorlar, beni saadetin ifratı öldürdü.
Alper Canıgüz - Oğullar ve Rencide Ruhlar
“Beş yaş insanın en olgun çağıdır; sonra çürüme başlar.”
En meşhur ilk cümlelerden biriyle başlıyor roman. Alper Canıgüz’ü okumayı seviyorum. Yazarın en meşhur ve en çok okunan romanında beş yaşındaki dedektifimizin bir cinayeti aydınlatmaya çalışmasını okuyoruz. Eğlenceli bir kitaptı ama yetişkin rolü verilen beş yaşındaki çocuğu okumak yer yer beni rahatsız etti. Çok bilmiş çocukları pek sevmem de 😉
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Rahat bıraksanıza lan adamı.” diye bağırdım. Kansız Celal bana şöyle bir bakıp “Sana ne lan. Avukatı mısın?” diye cırladı. “Doğru bildiğim şeyi söylemek için kimseden para almam gerekmez.” gibisinden bir karşılık verdim. Yeri geldiğinde pek polemikçiyimdir canım.
2. Gerçi ben kendimi her zaman suçlu hissederim. Doğuştan gelen bir şey bu.
3. Üzüntü olmadan yaşayamaz annem. Felaketler onun yaşam kaynağıdır.
4. Okulda insanın asıl öğrenmesi istenen, anlatılan dersler değil ders anlatılırken susması gerektiğidir.
5. Gerçek acı sessizdir.

sule uzundere blog
Pegasus Yayınları,459 Sayfa, Çevirmen: Özgü Çelik, 1.Baskı, 2011. 
Brenda Joyce-Maskeli Balo
The DeWarenne Dynasty serisinin okunma sırası:
9. Tehlikeli Aşk
10. İmkansız Aşk
11. Yemin

Bu seriye başlama sebebim bu kitaptı. Onu okuyabilmek için başlangıçtan itibaren bütün kitapları okudum. İyi ki okudum diyorum çünkü historical seven biri olarak Brenda Joyce gibi müthiş bir yazarı keşfettim ama bu kitap diğerlerinden bir tık öne çıktı. Sadece seride değil, türde en sevdiğim kitaplardan biri oldu. Kitaptaki iki başrolü de çok sevdim ki bu genellikle pek olmaz 😊 Yaşadıkları aşk beni çok etkiledi. Yaşadıkları sorunlar da gerçekçiydi. Romantik kitaplarda kahramanların illaki kitabın ortaların ayrılmaları, birbirlerini yanlış anlamaları ve ayrılmaları gerekiyor biliyorsunuz. Tabii sonunda da kavuşuyorlar. En azından bu kitaptaki ayrılığı okurken klişe yerine gelsin diye değil de öyle olması gerektiği için ayrıldıklarını düşündüm. Kısaca çok sahici bir aşk öyküsü okudum ben. Benden historical önerisi isteyen olursa önce bu kitabı tavsiye edeceğim.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bir erkeğin moralini ancak bir kadın bu kadar bozabilir.
Siz bunlardan hangilerini okudunuz? Okumak istersiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

16 yorum:

  1. Otomatik Portakal'ın filmini de bir an önce izlemenizi öneririm. Beni etkileyen bir yapıt.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşimtırak Sayfa,
      ben de beğeneceğimi düşünüyorum :-)

      Sil
  2. Otomatik Portakal beğenerek okumuştum. Hatta bir kaç arkadaş kitap üzerine uzun uzun tartışmıştık. Reşat Nuri Güntekini severim, ancak bu kitabı okumadım. Diğe kitaplar hakkında ise ilk kez bilgi sahibi oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      Reşat Nuri denilince akla önce romanları geliyor ama bu kitabıyla gördüm ki yazar öykülerinde de çok başarılı. Tavsiye ederim.

      Sil
  3. Ben de son zamanlarda sosyal meddyada otomatik portakalı o kadar çok görüyorum ki ilk fırsatta okumak istiyorum. Özellikle yazarın kanser olduğunu ogrendikten sonra kendisinden sonra da ailesi geçinsin diye roman yazmaya başlaması ama yanlış teşhisten ömrünün uzun olması vs.. bu vesile ile ardarda romanlar yazması edebiyat dünyasının kazancı olmuş anlaşılan. Bakalım bana da okumak nasip olacak mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize Her Yer Okul,
      yazarın hayatı çok ilginç. Ben de kitabın arkasından öğrenmiştim. Yanlış teşhis edebiyatın kazancı olmuş :-)

      Sil
  4. harika kitaplar ve alıntılar için çok teşekkürler sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,
      ben teşekkür ederim. Sevgiler :-)

      Sil
  5. yine harika kitaplar Şule'cim, özellikle otomatik portakal beni çok etkilemişti, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Otomatik Portakal benim de en sevdiğim klasiklerden oldu Eren.

      Sil
  6. Otomatik Portakal'ı okumayı ben de çok istiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      kesinlikle okumalısın. Beğeneceğini düşünüyorum.

      Sil
  7. Oğullar ve Rencide Ruhlar hemen çekti beni kendine.
    Listeye eklendi bile! Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel,
      eğlenceli bir kitaptı. Seversin bence. Yazın hafif kitap okumak istersen tercih edebilirsin.

      Sil
  8. Güzel kitaplar okumuşsun canım. Otomatik Portakal'ı yarım bırakmıştım. Ama yeniden okuyacağım. Alper Canıgüz okumakla okumamak arasındayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı,
      Alper Canıgüz'ün tarzı belli. Bir kitabını deneyip sevip sevmediğine bakarsın. Birini seversen hepsini seversin büyük ihtimalle. Tercihini Oğullar ve Rencide Ruhlar'dan yana kullanabilirsin.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...