20 Ağustos 2016 Cumartesi

Stefan Zweig - Korku

stefan zweig korku


Stefan Zweig’le tanışma hikayem birçok kişininkiyle aynı. Yazarın önce Satranç kitabını okudum ve o kadar sevdim ki “Bütün kitaplarını okumalıyım.” diye düşündüm. İkinci olarak Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat kitabını okudum(Kitapların ismine tıklayarak kitapla ilgili yorumuma ulaşabilirsiniz). Korku, yazarın okuduğum üçüncü kitabı.

Kitabın konusundan kısaca bahsedecek olursam kitap, sekiz yıldır evli, iki çocuğu olan ve rahat bir hayat yaşayan bir kadının kocasını aldatmasını ve bunu bilen birinin şantajına maruz kaldığında yaşadığı korku dolu günleri anlatıyor.

Bence Zweig’in en büyük başarısı insanın farklı ruh hallerini çok iyi betimlemesi. Ben kocasını aldatan, uğradığı şantajdan dolayı sahip olduğu her şeyi kaybedebilecek olan kadının korkusunu her sayfada hissettim. Yazar bu duyguyu o kadar iyi vermiş ki karaktere sempati duymasanız bile empati duymamanız imkansız. 70 sayfalık bu kısa kitap size doyurucu bir edebiyat zevki yaşatıyor.

Kitabın sonuyla ilgili birkaç tahminim vardı ama hiçbiri tutmadı. Kitabın sonunun şaşırtıcı olması hoşuma gitti.

Yazarın bu kitabında da beni hayal kırıklığına uğratmamasına ne kadar sevindim anlatamam. “Zweig’in her kitabını okumalıyım.” düşüncem devam ediyor. İlk kitap alışverişimde yazarın birkaç kitabını almak istiyorum. Siz öncelikli olarak hangisini okumamı önerirsiniz, lütfen yorumlara yazın. Yeni yazılarda görüşmek üzere, hoşça kalın.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Korku cezadan çok daha beterdir çünkü ceza bellidir, ağır da olsa, hafif de, hiçbir zaman belirsizliğin dehşeti kadar kötü değildir.

2. İçte tutulan gözyaşları akıtılanlardan daha acıtıcıdır.

3. Aslında bakarsan hâlâ anlayamadığım şey, insanın tehlikesini bilerek bir suçu işledikten sonra itiraf etme cesaretini bulamayışıdır. İtirafı engelleyen bu basit korkuyu her türlü suçtan daha zavallıca buluyorum.

4. Kültürel olarak kendisinden üstün, varlıklı kocasının, iki çocuğunun yanında tembel ve mutlu bir korunmuşluk içinde rahat, refah içinde, son derece sakin bir hayat yaşıyordu fakat fırtına veya bunaltıcı sıcak kadar havanın durgunluğu da insanı rahatsız edebilir, aynı şekilde ılımlı bir mutluluk da talihsizlik kadar kışkırtıcı olabilir ve isteksizlik çeken pek çok kadın için, umutsuzluğun da getirdiği sürekli bir doyumsuzluktan daha tekinsizdir. Tokluk da açlıktan daha az kışkırtıcı değildir. Irene’de macera merakını uyandıran da hayatının tehlikesiz ve güvenli oluşuydu. Yaşadığı ortamda onu zorlayan hiçbir şey yoktu. Elini nereye atsa pürüzsüzdü. 

31 yorum:

  1. Bu kitabı çok merak ediyorum ama sıra gelmiyor bir türlü :) en kısa zaman da okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  2. Yorum yine mükemmel. Stefan Zweig hayranı olarak hemen almalıyım. Ben de Zweig'in Hayatın Mucizeleri kitabına başlayacağım canım
    Nar Ağacı nasıl gidiyor, bitti mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız, çok teşekkür ederim :-) bu aralar okuma hızım çok düşük olduğundan kısa ve çabuk bitecek kitaplar okuyorum. Nar Ağacı bekliyor. Eylülde okurum diye düşünüyorum.

      Sil
  3. Alıntılar çok güzel, genelde okuma zevkimi düşürmesin diye okumam ama gerçekten çok güzeller ya... Korku'yu merak ediyordum ama konusundan bile haberim yoktu. Zweig gerçekten de dediğin gibi hisleri iyi aktaran harika bir yazar. Yazardan bir sonraki kitabının Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu olmasını tavsiye ederim Şule abla, beğenceğinden şüphem yok. Korku da benim listeme eklendi bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker, peki canım. Alacağım ve okuyacağım ilk kitap o olsun o zaman :-) İsmi hoşuma gitti bile.

      Sil
  4. Bu yazarı okumak istiyorum ama ince kitaplarda cimriliğim tutuyor üstüne biraz daha koyup kalın kitap alırım diye :) Kütüphaneden de almıyorum kitaplığımda hep olsun diye karışık haller içerisindeyim :) En yakın zamanda bende okumak istiyorum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilşah devrik-cümleler, bence okumalısınız. Aslında kitapları çok pahalı değil. İnce olduğu için ucuz satılıyorlar. İnternette 6-7 liraya yazarın kitaplarını bulabilirsiniz ve o paraya kesinlikle değer :-)

      Sil
  5. Zweig okuyan herkeste bu hissi uyandırıyor sanırım, yazarın tüm kitaplarını okumayı bende çok istiyorum ve kitapları gerçekten çok güzel. Korku'yu henüz okuyamasam da kısa zamanda okumak istiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma Tezgi, o zaman Korku'yu da seversiniz diye düşünüyorum.

      Sil
  6. Psikolojk analizlerine "hastasıyız!" ben de okumak istiyorum, Satranç okudum da diğer ikisini okumamıştım şule ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore Fenomeni, o zaman önce Korku'yu oku. Ben onu daha çok beğendim. Olağanüstü bir gece ve bilinmeyen bir kadının mektubunu da ben okumak istiyorum. o ikisine de güzel diyorlar.

      Sil
  7. Sepetimde bekleyen kitaplar arasında yer alıyordu bu yazıyı görmek beni çok mutlu etti. İnşallah ben de en kısa zamanda alıp okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
  8. Bekleyen kitaplarım arasında konusu ilginçmiş araya sıkıştırmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cangz, bence öne çekebilirsin, seveceğini düşünüyorum.

      Sil
  9. Ben yazarın sadece bir kitabını okudum ama okumaya devam edeceğimi umuyorum, bu kitabı da listenin başlarına aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir, Zweig'i bir okuyan bir daha vazgeçemiyor. Bu kitabı da seveceğini umuyorum.

      Sil
  10. İlkay Özgür, bütün kitaplarını okumak istiyorum zaten. özellikle olağanüstü bir gece ve bilinmeyen bir kadının mektubu kitabını merak ediyorum. Bir Kadının Yaşamından 24 Saat'i okudum, güzel bir kitaptı. tavsiye ederim :-)

    YanıtlaSil
  11. Korkunun konusunu bilmiyordum ve ilgimi çekti. Aslında başka bir yazardan çıksa bu konu belki eh klişe der geçerdim ama Satranç ve Bir Kadının Yaşamından 24 Saat sağ olsun Zweigin duygu betimlemelerinin ne kadar gerçekçi ve etkileyici olduğunu biliyorum. Elimde Olağanüstü Bir Gece var ama niyeyse bir türlü alıp okuyamadım. Belki de önce Korkuyu okumam gerekiyordur :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esseve rin, konu da çok da farklı değil ama Zweig her zamanki gibi çok güzel yazmış. ben de şimdi Olağanüstü Bir Gece'yi okumak istiyorum. birçok insanda gördüm o kitabı, merak ediyorum. sen önce okursan yorumunu yazarsın :-)

      Sil
  12. Merhaba, Bende çok severim Zweig'i. Ben şimdilik yalnızca Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu adlı kitabını okudum ve çok ama çok beğendim. Bende yazarın diğer kitaplarını mutlaka okuyacağım. Santranç ise kitaplığımda okunacağı günü bekliyor. Eğer okumadıysan Bilinmeyen bir kadının mektubu adlı kitabı okumalısın. Buda Zweig'in harika eserlerinden birisi. Bilinmeyen bir kadının mektubu hakkında detaylı bilgi için #buraya tıklayabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Alnıak,
      merhaba. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nu okudum. Evet,çok güzeldi ama bence yazarın en güzel eseri Satranç. Bir an önce okumanı öneririm, mükemmel bir kitaptır. Kitap yorumuna mutlaka bakacağım. Yorum için teşekkürler :-)

      Sil
  13. Ben Satranç çı değilim... Ben ısrarla Bilinmeyen bir kadının mektubu diyorum hala
    Ama Korku da çokkk güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      o da güzeldi ama benim favorilerim Satranç, Korku ve Yakıcı Sır :-)

      Sil
  14. Merhaba, Stefan Zweig paylaşımın için teşekkürler. (: Stefan Zweig'in dilimize kazandırılan en güncel kitabı GELECEĞİN ÜLKESİ hakkındaki güncel yazımı okumanı önerebilirim. Saygılarımla.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/08/modern-stefan-zweig-olmak-icin-hazirim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Dönüşü Olmayan Orman,
      Geleceğin ülkesi kitabını duymamıştım. Paylaşım için teşekkürler :-)

      Sil
    2. Geleceğin Ülkesi Brezilya dilimize yeni çevrildi. Kitap henüz çok taze (:

      Sil
    3. Dönüşü Olmayan Orman,
      sayenizde öğrenmiş oldum :-) Teşekkürler.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...