17 Mayıs 2018 Perşembe

Ayşegül Kocabıçak – Run Gülüzar Run

sule uzundere blog kitap yorumları

Kitap Ağacı Adana grubumla nisan ayında Run Gülüzar Run kitabını okuduk.

Kitap günlük şeklinde yazılmıştı. Ön sözünde Gülüzar’ın gerçekten yaşadığı, kitapta anlatılanların onun günlüğünden alındığı yazıyordu. Hatta yazar sadece yazım ve noktalama düzeltmeleri yaptığını ve günlüğe başka hiçbir müdahalesinin olmadığını belirtmiş. Ben de kitaba bu yazılanlara inanarak başladım.

Gülüzar günlüğüne 9 yaşında başlıyor, kitabın sonunda ise 18 yaşında. Yalnız kitapta yazılanlar 9 yaşında bir çocuğun kurabileceği cümleler değil. İçime bir şüphe düşüyor, nette araştırmaya başlıyorum. Kitap kurgu çıkıyor. Gülüzar diye biri yok, yazar kitabı kendi hayal gücüyle yazmış, hatta kitabı yazarken Mahir Ünsal Eriş’le çalışmış. Bunu öğrendiğim anda benim yazara da kitaba da bakış açım değişiyor.

Bir yazar neden kurgu olan kitabına gerçek der? Kitabın hayal ürünü olduğunu öğrenince beğenmeyecek miyiz? Gerçek olması onu daha iyi, daha başarılı, daha çok satılan bir kitap hâline mi getirecek? Yazar kendini, okuyucuları kandırmış hissetmiyor mu? Ben kendimi kandırılmış hissediyorum açıkçası. Eğer bir gün yazarla yollarımız kesişirse bu soruları ona da sormaktan mutluluk duyacağım. O zamana kadar umarım kitabın yeni baskılarında o ön sözü kaldırırlar.

Kitap çok sürükleyici, komik, eğlenceli ama bir yandan da hüzünlü bir anlatıma sahipti. Severek okudum ama son zamanlarda kadın olmakla, kadın sıkıntılarıyla ilgili o kadar güzel kitaplar okudum ki Run Gülüzar Run en beğendiklerim arasına giremedi.  Olaylar 1987-1997 yılları arasında geçtiği için o döneme özlem duyanlar tarafından hoş bir tebessümle okunacaktır. Tam bir 90’lar nostaljisi yaşatıyor kitap. Bu artısı dışında kadın olmakla ilgili bir kitap okumak isterseniz Seray Şahiner'den Antabus ya da Zeynep Kaçar'dan Kabuk’u tercih etmenizi öneririm.

Siz Run Gülüzar Run’ı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumayı düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
sule uzundere blog kitap yorumları

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.Damat bir kutu bal, oğlan bir kutu acı.
2. Hayaller gerçekleştiğinde sıradanlaşırmış.
3. Ben ona evet desem bile on yedi yaşındaki oğlan çocuğunu kim evlendirir? On yedisinde kız çocukları evlenir ancak erkeğine kıyamaz bu millet. Kız kısmının hamı makbuldür, er kişinin olgunlaşması beklenir.

12 yorum:

  1. Kurgu olan bir hikayeye neden gerçek deme gereksiniminde bulunmuş ben de çok merak ettim Şule...
    Kötü bir kandırmaca :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat,
      okuyucuların bunu umursamayacağını düşünmüş sanırım ama beni rahatsız etti bu yalan.

      Sil
  2. Ben de kandırılmış hissederdim kendimi.

    YanıtlaSil
  3. Pazarlama oyunu gibi, ayıp ama okuyucuya karşı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      ben de ayıp olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  4. ilginç bir kitaba benziyor, nostalji kısmının özellikle hoşuma gideceğini düşünüyorum Şule'cim, keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      nostalji kısmını severek okuyacağını düşünüyorum Eren.

      Sil
  5. Kitap Ağacı gruplarını çok sevsem de Manisa grubuna bir türlü ulaşamadım. O Kadar uğraşmama rağmen sanırım Manisa pek bir etkinlik olmuyor :(

    Neyse güzel yorumun ve tavsiyelerin için teşekkürler abla emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur,
      Kitap Ağacı Manisa grubu var mı bilmiyorum. İnstagram'da Kitap Ağacı sayfasına mesaj atarak sorabilirsin. eğer yoksa sen başkanlık edip Manisa grubunu kurabilirsin :-)

      Sil
  6. Yazarın okuru kandırmaya çalışmasına sinirledim gerçekten, okumamaya karar verdim. Hem hala Seray Şahiner okumadım, önceliğimi ona vermeyi tercih ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      Seray Şahiner'i mutlaka okumalısın Salıncak. Seveceğine eminim. Antabus'u şiddetle tavsiye ediyorum :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...