9 Mart 2019 Cumartesi

Reşat Nuri Güntekin-Akşam Güneşi

Sule uzundere blog kitap yorumları
Akşam Güneşi, İnkılap Yayınları, 431 Sayfa, Osmanlıcadan aktaran: M. Fatih Kanter, 2017 Basım.

Reşat Nuri Güntekin benim en sevdiğim yazarlardan biridir. Birçok kitabını bloğumu açmadan önce okuduğum için bloğumda yorumları yok.

Sizde de oluyor mu, bazen bir yazarın birçok kitabını arka arkaya okuyorum, sonra o yazara yıllarca ara veriyorum. Reşat Nuri’de de böyle oldu. Elimdeki kitaplarını bitirdim, yeni kitabını almadığım için birkaç yıldır yazarı okumuyordum. Tabii bunda İnkılap Yayınevi’nin aşırı pahalı fiyat politikasının da etkisi oldu. Mesela birazdan yorumunu yazacağım Akşam Güneşi’nin etiket fiyatı 50 lira. Kitabın piyasada kısaltılmış hali de satılıyor ama ben kitapların orijinal hallerini okumak istediğim için tercih etmedim. Daha kısa ve uygun olsun derseniz siz tercih edebilirsiniz.

Akşam Güneşi klasik bir Reşat Nuri kitabı. Yazarın kitaplarının şu şekilde açılmasına bayılıyorum. Önce bir karakter tanıtılıyor bize. Onun ilginç bir hayatı olduğu hissettiriliyor. Sonra o karakterin ağzından ya da kaleminden onun öyküsünü okumaya başlıyoruz ve görüyoruz ki hiçbir şey düşündüğümüz gibi değil.

Akşam Güneşi’nde de Nazmi’nin öyküsünü okuyoruz. Yazarın tarzına aşina olanlar kitabın ilerleyişinde doğru tahminlerde bulunabilirler. Mesela ben karakterin kime âşık olacağını en başta tahmin ettim. O dönemin romanlarında sıkça kullanılan bir aşk öyküsü işlenmiş. Tabii bu kitabı keyifle okumanıza engel değil. Anlatılan aşk öyküsü günümüzde pek hoş karşılanmasa da yazıldığı dönemde örneklerine sıkça rastlandığı için hoş görülebilir diye düşünüyorum. Dediğim gibi o dönemde geçen birkaç romanda daha benzer öyküler okumuştum.

Kitabın orijinal diline sadık kalınmış. Günümüzde kullanılmayan kelimelerin ise Türkçeleri sayfanın altında verilmiş. Kitabı bu şekilde okumak büyük kolaylıktı.
Sule uzundere blog kitap yorumları

Yalnız bendeki kitapta baskı hatası vardı ve kitabın 30 sayfası yoktu. Fotoğraftan da görebilirsiniz. O otuz sayfa ise karakterin âşık olduğunu fark ettiği sayfalarmış. Yani anlayacağınız en önemli yerleri okuyamadım. Yayıneviyle iletişime geçeceğim. Umarım bu durumu telafi ederler.

Bana yazarın kalemini ne kadar sevdiğimi ve özlediğimi hatırlattı Akşam Güneşi. Şimdi ara vermeden yazarın Dudaktan Kalbe kitabını okumak istiyorum. Eğer siz henüz Reşat Nuri okumamışsanız mutlaka en kısa zamanda yazarın kitaplarıyla tanışmalısınız. Hepsi birbirinden güzel ve etkileyicidir.

Siz Akşam Güneşi’ni okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Reşat Nuri Güntekin kitaplarını sever misiniz? Yazardan en sevdiğiniz kitap hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsanlar gibi yerleri de niçin sevdiğimiz anlaşılamıyor.

2. Tanıdıklarımız, sevdiklerimiz vardır ki ayrı bulunduğumuz zamanlarda sık sık düşünürüz; iftirâkın(ayrılma) sevgimizi büyüttüğünü duyarız. İlk görüşeceğimiz gün için de nadide tahassüsler(duygulanma) hayal ederiz. Fakat vaktâ ki kavuşma zamanı gelir. Onlar yabancı bir tavır ile lakayt bir bakışla bizi karşılarlar. Anlarsınız ki sizi onlara yakınlaştıran firkat(ayrılık) onları sizden uzaklaştırmıştır. Şimdi ayrı bulunduğunuz zamanlardan çok daha birbirinize uzaksınız.

3. Fakat sevda gibi arkadaşlığında fikir ve zevk birliğiyle o kadar az bir alakası var ki.

4. Hiçbir şey maziyi musiki parçaları kadar kuvvetle canlandırmıyor.

5. Dünyada hiçbir şey anne terbiyesinin yerini tutamıyor.

6. Ben bu adaya geldikten sonra müthiş bir kitap düşmanı kesilmiştim. İnsanlara bütün zehrin ondan geldiğine kanaat ediyordum. Kitap bizi hiçbir zaman hakikat olmayacak rüyalarla, arzularla zehirleyip çıldırtıyordu. Etrafımızdaki sakin hayata razı olamıyor, ömürlerimizin mütevazı nasibine kanaat etmiyorduk.

25 yorum:

  1. Homongolos - BirKadın Düşmanı ile başladı yazara hayranlığım sonrasında Yaprak Dökümü ve Çalıkuşu ile devam etti... Belkide en az sevdiğim Çalıkuşu'dur genelin aksine. Ancak uzun zaman oldu okumayalı. Tekrardan bir külliyat oluşturarak okuyabilirim.
    Güzel yorumun için teşekkürler abla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur,
      üçünü ben de okudum. Yaprak Dökümü'nü çok hatırlamıyorum ama hepsini severek okumuştum. Yazarın Acımak kitabı da çok güzeldir, onu da tavsiye ederim.

      Sil
  2. Bu kitabı okumadım. Reşat Nuri Güntekin'den yalnızca Acımak adlı romanı okudum ve çok beğendim. Refik Halid Karay'ın kitapları da inkılap yayınlarından ve çok pahalı satış fiyatları var maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAPLARA KAÇANLAR,
      Acımak yazardan favori kitaplarımdan diyebilirim. Yıllar önce okusam da etkisi hâlâ aynı. Refik Halid'in kitaplarını okumadığım için fiyatlarından haberim yoktu. Demek ki yayınevi genel olarak pahalı.

      Sil
  3. Reşat Nuri deyince hemen Çalıkuşu gelir aklıma. Çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Çalıkuşu'nu ben de çok severim. Gerçek bir klasik.

      Sil
  4. Eksik sayfalar için üzüldüm. Maalesef ben de karşılaşıyorum bazı bazı böyle hatalarla.
    Reşat Nuri Güntekin'i maalesef daha önce hiç okumadım. Başlamak için önerebileceğiniz kısa bir kitap tavsiyeniz varsa denemek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adamkarga,
      Acımak ve Bir Kadın Düşmanı yazarın diğer kitaplarına göre daha kısa ama çok güzel kitaplardır. İkisinden biriyle başlayabilirsiniz.

      Sil
  5. Reşat Nuri Güntekin'in bendeki yeri başkadır, ilkokulumun adı oydu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      ne güzel. Benim de şimdi çalıştığım okulun adı Cemil Meriç Keşke yazar ve şairlerin adları okullara daha çok verilse.

      Sil
  6. Kendimden biliyorum kitaplarda eksik sayfa olması sinir bozucu bir durum.Sinerjiyi allak bullak ediyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizli Pencere,
      kesinlikle. Bir de önemli olayların geçtiği bir bölüm olunca insan daha çok sinirleniyor.

      Sil
  7. Okumuştum ben de ama pek sevmemiştim. Çalıkuşunu defalarca okuyunca eski dönem hikayelerine doydum sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MorMidye,
      Çalıkuşu'nun yeri ayrı ama ben bunu da sevdim.

      Sil
  8. İlkay Özgür,
    bendeki 2017 basımı. Büyük ihtimalle bu baskının hepsinde hata vardır.

    YanıtlaSil
  9. Reşat Nuri'nin diğer eserleri gibi akşam güneşi de çok harika bir eserdir. Çok teşekkürler böyle güzel bir eseri tanıttığın için Şule.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PINARCA,
      güzel yorumun için ben teşekkür ederim. Ben de yazarın kitaplarını çok seviyorum.

      Sil
  10. Reşat Nuri'yi ben de seviyorum :)) Bu kitabını okumadım ama fiyatı beni çok şaşırttı, nasıl da pahalılaşmış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      yazarın kitapları maalesef öyle. Daha pahalıları da var. Telif hakkı ortadan kalkınca birçok yayınevinin Reşat Nuri kitaplarını basacaklarını tahmin etmek zor değil.

      Sil
  11. Merhabalar,

    Reşat Nuri Güntekin’in kalemiyle ilk olarak ‘’Çalıkuşu’’ romanında tanışmıştım. Lise yıllarımda okuduğum bu roman hem konusuyla hem cümleleriyle kalbime ve hafızama kazınmıştı. ‘’Çalıkuşu’’ romanından derlediğim en güzel alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı çok isterim. http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/minimalizmle-ilgili-14-kitap-onerisi/ Kitapta en sevdiğim cümle şu olmuştu:
    ‘’Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır.’’
    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,

    Reşat Nuri Güntekin’in kalemiyle ilk olarak ‘’Çalıkuşu’’ romanında tanışmıştım. Lise yıllarımda okuduğum bu roman hem konusuyla hem cümleleriyle kalbime ve hafızama kazınmıştı. ‘’Çalıkuşu’’ romanından derlediğim en güzel alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı çok isterim. http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/resat-nuri-guntekin-calikusu-romanindan-hafizama-kazinan-10-alinti/ Kitapta en sevdiğim cümle şu olmuştu:
    ‘’Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır.’’
    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  13. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: en güzel aşk kitapları

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...