30 Haziran 2022 Perşembe

Orhan Kemal-Hanımın Çiftliği Serisi (Seri Kitapları Seri Okuyoruz)

Orhan Kemal-Hanımın Çiftliği Serisi (BCP AĞUSTOS)

*Vukuat Var, Everest Yayınları, 410 Sayfa, 20.Basım, 2014

*Hanımın Çiftliği, Everest Yayınları, 351 Sayfa, 20.Baskı, 2016.

*Kaçak, Everest Yayınları, 226 Sayfa, 15.Baskı, 2009.

Herkese merhaba. Evet, bilmeyenleriniz vardır belki, Hanımın Çiftliği aslında bir serinin ikinci kitabı. Üç kitaptan oluşan serisinin kitap sıralaması şu şekilde:

1. Vukuat Var

2. Hanımın Çiftliği

3. Kaçak

Ben seriyi uzun zaman önce okudum. Bu yüzden kitapları ayrı ayrı yorumlamayacağım, seriyi genel olarak yorumlayacağım.

Her kitapta başrol değişiyor. Kitaba giren çıkan çok fazla isim var. Başrol dediğin kişi kitabın sonunda ölebiliyor ve diğer kitapta olaylara başka birinin gözünden bakabiliyoruz. Bu açıdan sürprizli bir seriydi.

Kitapta kimsenin tamamen kötü ya da tamamen iyi olmaması hoşuma gitti. Bütün karakterler gri. Tıpkı hayattaki gibi. Yalnız çok sevilesi karakter de yok. Birine biraz ısınır gibi olduğunuz anda sizi soğutacak bir davranışı oluyor.

Yazar Adanalı olduğu için ve olaylar da Adana’da geçtiği için birçok yöresel kelime ve buraların atasözleri, deyimleri kullanılmış. Bir Adanalı olarak bunları okudukça keyiflendim.

Kitapların dili basit. Kolayca okunuyor, akıcı bir anlatımı var.

Ben her zaman Orhan Pamuk için “Fakir insanları, fabrika işçilerini, varoşlarını en iyi anlatan yazar.” derim. Bu sözümün arkasındayım. Yazarı ilk kez okuduğunuzda anlattıkları sizi şoke edebilir ama birkaç kitap sonra bu duruma alışıyorsunuz ve yazarın ne kadar gerçekçi yazdığını fark ediyorsunuz. Bu seri için de dediklerim geçerli.

Sanırım edebiyatımızda libidosu en yüksek olan karakterler Orhan Kemal’in karakterleri. İlk birkaç kitapta buna çok şaşırmıştım ama yazarın kitaplarını okudukça alıştım.

Bildiğiniz gibi bu serinin filmi, daha doğrusu filmleri, ve dizisi de çekildi. İlgilenenler bunlara da göz atabilir.

Orhan Kemal-Hanımın Çiftliği Serisi (BCP AĞUSTOS)
HANIMIN ÇİFTLİĞİ DİZİSİ
Yazarın kitaplarının hepsini Everest Yayınları basıyor. Yayınevinin baskı kalitesinden yana şikâyetim yok ama yazara daha çok özen göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Kitapları daha güzel kapaklarla basmalılar. Birçok kitabının baskısı bitmiş mesela. Piyasada bulunmuyor. Onlar tekrar basılmalı ve yazarın daha çok reklamı yapılmalı. Türk edebiyatının en iyi kalemlerinden biri hak ettiği değeri görmüyor bence. Orhan Kemal’in de en az Sabahattin Ali ve Yaşar Kemal kadar okunması, bilinmesi, sevilmesi gerekiyor. Everest bu konuda daha çok çalışmalı.

Siz bu seriyi okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Orhan Kemal’in kitaplarını sever misiniz? En sevdiğiniz Orhan Kemal kitabı hangisi? Hanımın Çiftliği filmini/dizisini izlediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

22 yorum:

  1. Kitapları okumadım ama Hanımın Çiftliği kulağa tanıdık geliyor. Muhtemelen dizi-filmlerindendir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix,
      dizisinde birçok ünlü oyuncu vardı ve yayınlandığı dönem çok izlenmişti. Oradan hatırlıyor olabilirsin.

      Sil
  2. hımm bunu bilmiyom, libidolu karakterler hımm, sıcakla ilgili olabilir belki bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      köylerde ve kasabalarda insanlar daha rahat yaşıyor aslında. Müge Anlı izliyorsan orada köylü kesimin neler neler yaptığını görüyorsundur. Cem Yılmaz'ın "Hani marjinal bizdik?" lafı doğru :-)

      Sil
  3. Yazarın kitaplarını okumadım hiç. Hanımın Çiftliği kitabının seri olduğunu bilmiyordum, yazın sayesinde öğrendim:))) Dizisini çekmişlerdi ama 1-2 bölüm izledim, tam olarak bilmiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Hanımın Çiftliği, serinin ikinci kitabı. Nedense diğer kitaplarından daha ön plana çıkmış. Büyük ihtimalle dizisi bu isimle çekildiği içindir. Dizisi güzeldi ama. Bizim memleketi anlattığı için daha ilgiyle izliyordum.

      Sil
  4. Okumadım bu seriyi ama şimdi aklıma geldi annemden aldığım Orhan Kemal kitapları vardı okunacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      benim de arkadaşımdan ödünç aldığım kitaplar var. İki seneye yaklaşıyor, daha okuyacağım. Bu yaz artık okurum diye ümit ediyorum :-)

      Sil
  5. Seri olduğunu şimdi öğrendim desem, lakin merak ettim. Orhan Kemal hiç okumadım sanırım. Bir bakmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      üstelik Hanımın Çiftliği, serinin ikinci kitabı. Nedense diğer kitaplarından daha ön plana çıkmış. Büyük ihtimalle dizisi bu isimle çekildiği içindir.

      Sil
  6. Orhan Kemal ben de hiç okumadım ama okumayı istediğim yazarlar arasında. Bu kitap serisini de daha önce görmemiştim, bir bakmak istiyorum şu an:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sude,
      bu yazarın çok daha fazla okunması gerekiyor bence. Seveceğini düşünüyorum.

      Sil
  7. Yazarını seviyorum ama serinin sadece bir kitabını okudum diğerlerini de okurum diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      yazarı seviyorsan bütün seriyi seversin. Ben hepsini ayrı ayrı sevdim.

      Sil
  8. Aa Vukuat Var bu serinin ilk kitabı mıymı, şimdi senden öğrendim Şule Abla. Bu kitap annemin kitapları arasında var, epey eski bir baskı. Ben bu seriye ait olduğunu hiç bilmiyordum. Hanımın Çiftliği başka bir kitap sanıyordum, seri olduğundan da haberim yoktu. İyi ki okumuşum yazını. İlk kitabın elimde olmasına da sevindim. Yorumunla çok heveslendim çünkü ilk kitabı mutlaka okuyacağım. Keyif alırsam devam kitaplarını da mutlaka alır okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      Her kitapta başkarakter farklı biri olduğu için birbirine çok bağlı kitaplar değil ama yine de insan sırasıyla okumak ister. Umarım seversin Gözde.

      Sil
  9. Dizisini izlemiştim güzeldi ama kitabın tadı başka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya, kesinlikle. Neredeyse her zaman kitabı daha iyi oluyor.

      Sil
  10. Merhabalar.
    Orhan Kemal'i severim. Ancak, "Hanımın Çiftliği" romanının üçlü bir serinin ortasındaki kitap olduğunu bu paylaşımınızdan öğrendim.
    Tanıtım, açıklama ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Altun;
      güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Nasıl olduysa seride en çok Hanımın Çiftliği tutmuş. Dizisi de bu isimde olunca insanlar kitabın bir seriye ait olduğunu bilmiyorlar. Ben yazara özel olarak ilgi duyup araştırmasaydım ben de bilmezdim büyük ihtimalle.

      Sil
  11. Orhan Kemal külliyatı okunası yazarlardan, bu seriyi okumadım ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      ben de yazarın bütün kitaplarını okumak istiyorum :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...