13 Eylül 2016 Salı

ELİF ŞAFAK – SİYAH SÜT

sule uzundere blog kitap yorumları elif şafak siyah süt


Bayramın ikinci gününden herkese merhaba. Umarım güzel bir bayram geçiriyorsunuzdur. Bugün, geçen hafta okuduğum Siyah Süt kitabının yorumunu paylaşacağım.

Kitabın otobiyografi-anı-deneme karışımı bir tarzı var. İlk sayfalardan itibaren yazarın iç hesaplaşmalarını okuyoruz. Yazar bir yandan bebek sahibi olmak isterken bir yandan da bunun kariyerini ve hayatını olumsuz etkilemesinden korkuyor. Karar verebilmek için geçmişte yaşamış ve günümüzde yaşayan kadın yazarları gözden geçiriyor. Kimler çocuk doğurmuş, kimler çocuğa karşı, kimler iyi annelik yapmış, kimler çocuğunun nefretine sebep olmuş vb. Bu bölümlerde birçok kadın yazar hakkında ilginç bilgiler öğreniyoruz. Kitapta benim en sevdiğim kısım da bu bölümler oldu.

Kitabın kapağında “Yeni başlayanlar için postpartum depresyon” diyor. Postpartum depresyon bizim lohusalık sendromu dediğimiz olay. Yani yeni anne olmuş kadınların yaşadığı bunalım hali. Elif Şafak da bu bunalımı yaşamış ve kitapta o hali anlattığını söylemiş ama kitapta bu konuyla ilgili pek bir şey yok. 300 sayfalık kitapta ilk 200 sayfa yazarın “Çocuk yapsam mı yapmasam mı?” ikilemini okuyoruz. Kalan sayfalarda hamileliğinden ve depresyonundan bahsediyor. Bu da bana yetersiz geldi. Mesela yazar bebeğin ismini yazmamış ve bebeğiyle ilişkisini, anneliğin ona ne hissettirdiğini yazmamış. Sadece bu halin 10 ay sürdüğünü, sonra normale döndüğünü biliyoruz. Bu konuda daha fazla yazmasını isterdim. 

Kitapta karikatürlere de yer verilmiş. Fikir olarak güzel bir düşünce ama çizimlerin daha iyi olmasını isterdim.

Kitabın ilk sayfalarındaki Evde Kalmış Kız Manifestosu da çok hoşuma gitti:

EVDE KALMIŞ KIZ MANİFESTOSU
*Yalnızlık Allah’a mahsustur diyerek her insanı evliliğe mecbur bırakmak, insanoğlunun geliştirdiği en büyük aldatmacalardan biridir. Nuh’un gemisine çiftler halinde bindik diye, tüm yolculuğu çiftler halinde yapmak zorunda değiliz.
*Nasıl oluyor da tüm geleneksel toplumlarda, evlenmeyip de kendini ibadetine ya da mesleğine adayan insanlar herkesten saygı gördüğü halde, günümüz toplumunda “Evde kalmak” acınası bir durum sayılmakta.
* Ve nasıl oluyor da evlilik bir kadın ve bir erkek gerektirdiği halde, “Evde kalmak” tabiri sadece kadınlar için kullanılıyor.

Kitabı severek okudum. Elif Şafak hayranlarının, anneliği düşünen kadınların ve kadın yazarlar hakkında ilginç bilgiler öğrenmek isteyen herkesin severek okuyacağını düşünüyorum.

NOT: Bu kitabı sevgili arkadaşım Seda okumam için verdi çünkü ihtiyacım olduğunu düşündü. Haklıydı da. Anne olmak konusunda ciddi şüphelerim var. Kafam çok karışık. Biraz karamsar bir ruh halim var. Aranızda anne olan ve benimle konuşabilecek olanlar varsa biraz dertleşmek isterim. Mail adresim: suleuzundere@hotmail.com şimdiden teşekkürler :-) Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle, herkese mutlu bayramlar…

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “İçinde resimler ya da konuşmalar olmayan bir kitabın kime ne faydası var ki?” Lewis Carroll – Alice Harikalar Diyarında

2. “Eğer bir kadın erkeksi özelliklere sahipse, ondan kaçmalı. Ama eğer bu tür özelliklere sahip değilse, bu sefer de o kendinden kaçmalı.” Nietzsche

3. Bilmiyor ki özür dilemek de bir bağımlılık olabilir; yerli yersiz durmadan etrafındakilere “Kusura bakmayın” dedikçe, bakılacak kusurları artar insanın.

4. Meğer bir can doğuranlar kolay kolay başkasına kıyamazmış. Söz konusu kendi canları olsa bile.

5. “Çünkü ne kadar grift olursa olsun her dehlizin bir çıkışı var… Ummadığın kadar yakında bir yerde seni bekleyen… Oraya doğru yürümek tek yapman gereken…”

6. Bilmiyor ki, böyle boş hayaller kura kura hepten yitirecek gerçeklik duygusunu. Bilmiyor ki hayal gücünü hudutsuz ikliminde dolaşmayı sevenler kolay kolay hakiki dünyaya dönmez, dönemez.

7. Erkek yazarlar evvela “yazar” olarak algılanırlar, sonra “erkek”. Kadın yazarlar ise evvela “kadın” sonra “yazar”.

8. Yani, şayet çocuk doğurursan, doğurmayıp da kariyerinde ilerleyen hemcinslerini kıskanacaksın. Kariyerinde ilerlediğin takdirde de çocuk doğuran kadınları kıskanacaksın. Hangi yolu seçersen seç, seçmediğin yolda kalacaktır aklın.

9. “Bebek gibi mışıl mışıl uyumak” tabirini kim bulduysa, hayatında hiç bebek bakmadan, oturduğu yerden bu lafı uydurmuş olmalı. Mışıl mışıl değil, kesik kesik uyuyor bebekler. Zırt pırt uyanarak.

10. “Erkekler yorulunca evlenirler. Kadınlar ise sırf meraktan evlenirler. Sonunda her iki taraf da hayal kırıklığına uğrar.” demişti Oscar Wilde

11. “Ne hikmetse, erkeklerin en vasatı, en sıradanı bile kendini bir kadın karşısında yarı-Tanrı zannediyor.” Simone de Beauvoir

12. Dünya edebiyat tarihi yazarlık yapabilmek için benzer seçimler yapıp evlenmeyi büsbütün reddeden ya da erkek kılığına giren veya erkek takma ismiyle yazan kadınlarla doludur. Tabii bir de yeteneği ve azmi olduğu halde, sırf kadın olarak dünyaya geldiği için mumu çabucak sönen ya da hiç alev alamayanlarla…

Sorulması gereken soru “Niçin çok sayıda kadın yazar ya da şair çıkmadı geçmişte?” sorusu değil. Esas soru “Nasıl oldu da o bir avuç kadın yazar ve şair bu şartlara rağmen gene de çıkabildi?” olmalı. 

20 yorum:

  1. Kitaplığım da olmasına rağmen bir türlü elimin gitmediği bir kitap. Bir sebebi yok ama sanırım daha zamanı da gelmedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP GÜNEŞİM, bende de çok var öyle kitap. alalı uzun zaman olmasına rağmen henüz okumadığım. umarım okuduğun zaman seversin siyah süt'ü.

      Sil
  2. Çok meraklandım hemen indirip okumalıyım :) İnşallah karamsarlığın biter ve hakkında en hayırlısı ile karşılarsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıhan T. çok teşekkür ederim canım. hayırlısı diyorum ben de :-)

      Sil
  3. Öncelikle kaleminize sağlık. Bloğunuz ile yeni tanıştım. Yazınızı sonuna kadar sıkılmadan okudum ve kitabı merak ettim doğrusu. "En kısa sürede okumalıyım" diye düşünüyorum. İyi bayramlar. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi' blog, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. size de iyi bayramlar :-)

      Sil
  4. Anladığım kadarıyla çocuk olduktan sonraki psikolojisine tam olarak girmemiş. Bir kadın anne olunca ne hisseder sorusunun cevabını, daha detaylı bir şekilde vermesini beklerdim Elif Şafak'ın. Çünkü bu mucizevi bir olay. Yazinız uzun ama okuması kolaydı. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cem kazan, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. aynen dediğiniz gibi yazar annelik duygusunu tam olarak hissettirememiş. güzel bir kitap yazmış olmasına rağmen bu konuda eksik kalmış.

      Sil
  5. Çok severek yaptığım bir mesleğim var ve kısmetse bebecik geldikten bir süre sonra da rahatlıkla dönüp çalışmaya devam edebileceğim bir iş. Ama bebek mi iş mi seçmem gerekseydi kesinlikle anne olmak derdim. Henüz anne oldum sayılmaz ama bana her zaman yazabilirsin canım ;) İnstagram dm de yazabilirsin, mail de atabilirsin ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nail Art in Wonderland, desteğin için çok teşekkür ederim canım :-) Anne olmak sana çok yakışacak.

      Sil
  6. Elif Şafak hiç okumadım, belki bir ara fırsat bulabilirim, bakalım. :)
    Alıntılar çok güzelmiş, çok hoşuma gittiler. *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma Tezgi, bu tarz değil de romanını okumak istersen Aşk, Baba ve Piç, İskender, Bit Palas kitaplarını öneririm. Hepsini severek okumuştum.

      Sil
  7. Evde Kalmış Kız Manifestosu güzelmiş, sevdim :D Tam da benim düşüncelerimi yansıtıyor aslında :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker, ben de kitabı okurken birçok konuda Elif Şafak ile aynı düşündüğümü fark ettim.

      Sil
  8. Daha önce okuduğum için şunu söyleyebilirim ki lohusa sendromu biraz fazla abartılmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cangz, hiç lohusalık yaşamadığım için kesin konuşamam ama bu durumu çok ağır yaşayan kadınlar var. kendine ya da bebeğine zarar verecek kadar hem de. Tabii gönül ister ki bütün kadınlar rahatça atlatsın bu dönemi.

      Sil
  9. Bu kitabı anne olmadan önce bir arkadaşım tavsiye etmişti ama ben anne olma isteğimi olumsuz etkileyeceğini düşündüğüm için okumak istememiştim, iyi ki de öyle yapmışım galiba:)) dertleşecek arkadaşlar buldunuz mu, ben de size yazabilirim isterseniz? sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O. maalesef kimse mail atmadı. eğer sen de istersen konuşmak isterim.

      Sil
  10. Sıkıla sıkıla,oflaya poflaya bitirdiğim bir kitaptı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, kitap daha çok kadınlara yazılmış gibi ya ondandır :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...