28 Aralık 2017 Perşembe

ORHAN VELİ KANIK - YALNIZ SENİ ARIYORUM

sule uzundere blog kitap yazıları


Şiir sevmeyen benim en sevdiğim şairdir Orhan Veli. Onun şiirlerini hem çok masum hem de eğlenceli bulurum. Şairin 36 gibi çok erken bir yaşta vefat etmesine de her zaman üzüldüm, üzülürüm. Keşke daha uzun yaşasaydı da biz de onu okuyabilseydik.

Yalnız Seni Arıyorum, şairin âşık olduğu Nahit Hanım’a yazdığı mektuplardan oluşan bir kitap. Nahit Hanım bir edebiyat öğretmeni ama o dönem o kadar popüler ki birçok edebiyatçıyla iç içe. Cemal Süreya kendisi için “Bir sanat albümü Nahit Hanım’ın evi. 1930 dedin mi, Hasan Ali Yücel, Sabahattin Ali, Peyami Safa çıkar. 1940 dersin, Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rıfat, Sabahattin Eyuboğlu… 1950 dedin mi, Edip Cansever, Metin Eloğlu, Alp Kuran. 1960, Gürdal Duyar.

Yahya Kemal’le de yemek yemiş günümüzün en genç şairlerinden Küçük İskender’le de (Bu yazı 1988’de yazılmış). Özellikle şairlere yakın.” diye yazmış. 

Atatürk’le üç defa dans etmiş. Hakkında Sabahattin Ali, Orhan Veli, Arif Damar, Gülten Akın ve Cemal Süreya şiirler ve yazılar yazmış. Sabahattin Ali de Nahit Hanım’a âşıkmış ama karşılık bulamamış. Bu arada Nahit Hanım, Arif Damar’la evli. Bu kadar popüler birinin dünya güzeli olmasını bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Görsellerde de görebileceğiniz gibi çok bir güzelliği yok Nahit Hanım’ın. Bu kadar edebiyatçıyı aklıyla etkilemiş demek ki.

Orhan Veli bazı şiirlerini Nahit Hanım’a göndermiş ve fikrini sormuş.

Nahit Hanım’ın sadece bir mektubu kitapta, son sayfada yer alıyor. Orhan Veli’nin satırlarından taşan duygularından sonra onun mektubunu duygusuz bulduğumu söylemeliyim.
sule uzundere blog kitap yazıları
Soldan sağa Orhan Veli, Şinasi, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet

Orhan Veli’nin de birçok şairin olduğu gibi rahat bir hayatı olmamış. Dergi çıkarmak için ceketini sattığını biliyordum ama yine de şairin şu sözlerini okumak içimi acıttı: “Bir çorap alamadığıma üzüldüğüm, birçok günlerimi sabahtan akşama kadar aç geçirdiğim bir sırada…”

Ahmed Arif ve Orhan Veli aynı dönemin şairleri. Şiir anlayışları birbirinden çok farklı ve rakip olarak görülüyorlar. Ahmed Arif’in Leyla Erbil’e yazdığı Leylim Leylim ve Yalnız Seni Arıyorum’u yakın zamanlarda okudum. İki şairin şiir anlayışı ve karakterleri ne kadar farklı olsa da âşık oldukları kadınlara yazdıkları mektuplar aynı oranda güzeldi. Yabancı yazarlardan da Victor Hugo’nun Nişanlıya Mektuplar kitabını bayılarak okumuştum. Şairlerin, yazarların aşk mektuplarını okumaya bayılıyorum. Sırada Kafka’nın Milena’ya Mektuplar kitabı var. Umarım ondan da aynı zevki alırım.

Kitap isimlerine tıklayarak kitapla ilgili yorumuma ulaşabilirsiniz. Bu üç kitabı da mutlaka okumalısınız, şiddetle tavsiye ediyorum 😊
sule uzundere blog kitap yazıları

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.Fazla iyi olmak iyi bir şey değil.
2. Hasretle, hararetle dudaklarından öperim.
3. Mektubumu ayın 27’sinde yazdım fakat parasızlık yüzünden ancak bugün atabiliyorum.
4. Hiç olmazsa yan yana yürüyebileceğiz. Sesini duyacağım. Ara sıra elini tutacağım. Sen bunların nasıl bir saadet olacağına akıl erdiremezsin çünkü her zaman kendinin yanındasın. Fakat inan ki  benim için büyük şeyler.
5. İstanbul muhakkak ki güzel şehir ama benim için güzel şehir, çirkin şehir diye bir şey yok. Sadece senin bulunduğun şehir, senin bulunmadığın şehir diye bir şey var.
6.Hani biraz evvel Allah’a inanmaktan filan bahsettim. Allah’a inanan insanların nasıl inandıklarını, nasıl sevdiklerini biliyoruz. Ben seni herhalde daha fazla seviyorum. Daha fazla inanabilirim de.
7. Seni hiçbir zaman unutamayacağımı bildiğim halde beni unutmanı istiyorum.

8. Unutmanı kötü bir şekilde hatırlamana tercih ediyorum. 

NOT: Görseller netten alınmıştır. 

16 yorum:

  1. ışıklar içinde uyu güzel yürekli adam...

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim şairlerden :)

    YanıtlaSil
  3. 4 numaralı alıntı bana fena halde Milena'ya Mektuplar'daki Kafka'yı anımsattı. güzel kadınmış bence,hem güzel hem zeki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap,
      çirkin değil ama ben hem Orhan Veli'yi hem Sabahattin Ali'yi kendine âşık eden bir kadının dünya güzeli olmasını beklerdim :-)

      Milena'ya Mektuplar kitaplığımda okunmayı bekliyor. Bu kitap kadar sevebilirsem çok mutlu olacağım :-)

      Sil
  4. Ne güzel şiirler,şairler.Şimdilerde de aşık olunuyor,kitaplar yazınıyor,okunuyor işte sözde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysel Ezimova,
      değil mi? O dönemi okuyunca biz bir şey hissetmiyormuşuz gibi.

      Sil
  5. Oktay Rıfat ne kadar havalı çıkmış fotoda :)) Orhan Veli'yi severim ben de :))

    YanıtlaSil
  6. Güzel nir içerikti... Şairlerin, yazarların aşk mektuplarını okumaya bayılıyorum demişsiniz... sabahattin alinin ben hep genç kalacağım isimli kitabına bir göz atı derim... eşine evlenmeden önce yazdığı mektuplar gerçekten okunmaya değer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yesillenirim Blog,
      Hep Genç Kalacağım kitaplığımda okunmayı bekliyor. İçeriğini bilmiyordum. Dediğiniz gibiyse mutlaka okumalıyım :-) Teşekkürler :-)

      Sil
    2. Sadece bir mektubu bile bir kitap hacminde tesir ediyor dersem abartmış olmam sanırım... okuduktan sonra bu görüşümü yorumunuzla beslerseniz yada menfi müsbet görüşünüzü paylaşırsanız, bundan sonraki kanaatlerimi yazarken daha dikkatli ve ölçülü olmaya çalışırım... :)

      Sil
    3. Yesillenirim Blog,
      kitabı okuduğum zaman mutlaka yorumumu yazarım bloguma. Sabahattin Ali'nin kalemini severim zaten. İçimden bir ses mektuplarını da seveceğimi söylüyor. Teşekkürler tekrar :-)

      Sil
  7. Ne güzel 'Anlatmışsın' ...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...