27 Mayıs 2018 Pazar

Stefan Zweig - Yakıcı Sır

sule uzundere blog kitap yorumları
Kitabı okulda seminer döneminde okumuştum :-) 

Stefan Zweig en sevdiğim yazarlardan biri. Her kitabını beğenerek, zevkle okuyorum. Hele bir de kötü bir kitabın üzerine okuduysam kitaptan aldığım zevk iki katına çıkıyor. Yakıcı Sır’da bunu yaşadım.

Beş yüz küsur sayfalık sıkıcı bir kitap okuyordum. Günler boyunca, saatlerce o kitabı okudum. Kitap hiç ilerlemiyordu ve bir an asla bitmeyecek gibi hissettim. Normalde başladığım kitabı mutlaka tamamlarım düşüncesine sahip değilim. Eğer kitap bana hitap etmediyse yarısına kadar okur bırakırım ama o kitapta inat etmiştim çünkü kitabın ve yazarın seveni çoktu. Ben de “Ya sonuna doğru güzelleşiyor. Kitabı tamamen okusaydın severdin.” eleştirileri almak istemediğim için kitabı bitirdim ve fikrim değişmedi. Kitap da yazar da kötüydü.

Böyle bir okumadan sonra beni ancak Zwig kendime getirir dedim. Yanılmadığım için mutluyum. Dediğim gibi normalde de yazarın kitaplarını beğenerek okuyorum ama kötü bir okumanın üstüne geldiği için mi yoksa gerçekten diğer kitaplarından daha başarılı olduğu için mi bilmem Yakıcı Sır, yazarın en sevdiğim kitaplarından biri oldu.

Kitabın konusunu merak edenler için kısaca annesini tavlamak için kadının çocuğuna yaklaşan bir çapkının hikâyesi diyebilirim ama Zweig sevenler bilir ki onun kitaplarında konunun bir önemi yoktur. O, en basit görünen bir konuyu bile insanı sarsacak şekilde anlatır. Bu kitapta da alıştığımız ve sevdiğimiz karakter tahlillerinden bolca vardı. Özellikle çocuğun psikolojisini anlattığı kısımları soluksuz okudum.

Sonuç olarak Yakıcı Sır yazarın Satranç ve Korku ile birlikte en sevdiğim kitaplarından biri oldu.

Siz Yakıcı Sır’ı okudunuz mu? Stefan Zweig kitaplarını sever misiniz? Okumayı düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı benimle paylaşırsanız mutlu olurum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Çocuklar hastalanmakla hep gururlanırlar çünkü bunun ailelerinin gözünde önemlerini iki katına çıkarttığını bilirler.

22 yorum:

  1. Neredeyse hepsini okudum
    Favorim bilinmeyen bir kadının mektubu
    İkinci favorim korku
    En az sevdiğim ise satranç benim
    Elimde okunmayı bekleyen clarissa var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      Satranç yazardan okuduğum ilk kitap. Çok sevmiştim ben. Clarissa da yazarın son kitabıymış. Yayıncısı tarafından tamamlanmış. Yazar kitabı tamamlayamadığı için bir şeyler yarım olsa da ben kitaptaki karakteri kendime benzettiğim için onu da çok sevmiştim.

      Sil
  2. Stefan Zweig severim bende daha önce bilinmeyen bir kadının mektubu adlı kitabını okumuştum. Santranç ise, kitaplığımda okunmayı bekliyor... Bu kitapta ilgimi çekti, fakat bir önce okuduğunuz 500 küsür sayfalık kitabın ismini merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Alnıak,
      Satranç yazarın en çok okunan ve en çok sevilen kitabı diyebilirim. Bence fazla bekletmeyin :-)

      Çok sıkıldığım kitap Asude'nin Pabucumun ajanı kitabı. Normalde romantik kitapları çok severim ama o kitapta çok sıkılmıştım.

      Sil
  3. Yazarın tarZını seviyorum ama bu kitabını okumamışım maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      yazarın tarzını seviyorsan eminim bu kitabını da seversin :-)

      Sil
  4. Bilinmeyen bir kadının mektubu okuduğum tek kitabıdır ve favorimdir:) Bunu da okumak isterim.Teşekkürler yorum için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavera,
      o kitabın seveni de çok. Yazarın diğer kitaplarına da şans vermelisin.

      Sil
  5. Şulecim ilk Satranç kitabını aldım okuyacağım inşaallah henüz okumadım , sanırım zamanını bekliyor ama sevmeyenler de olduğu kadar sevenleri de var yazarın ikincisi daha ağır basıyor . İnşaallah tez zamanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayel Damlası,
      canım genellikle yazara Satranç kitabıyla başlanıyor. Eğer onu seversen devamını okumak istersin zaten. Evet, yazarı sevmeyenler de var ama ben yirmi seven gördüysem sevmeyen iki kişi görmüşümdür. En çok okunan ve sevilen yazarlardan biri Zweig ama tabii kişinin beğenisi farklı olabilir.

      Sil
  6. Zwieg 'ın eserleri bir bana garip geliyor sanırım, sanki hep ölmek isteyen bir adamın yazılarını okuyormusum gibi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur,
      yazar zaten intihar ederek hayatına son verdi. Kitaplarında karamsarlığını hissediyor olabilirsin.

      Sil
  7. Yakıcı Sır'ı okumuş ve çok beğenmiştim Şule'cim, çok etkileyiciydi gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      aynı fikirde olmamıza sevindim canım :-)

      Sil
  8. Metos'un ateşlendiğinde çok mutlu olduğu geldi aklıma alıntıyı okuduğumda :) Gecenin bir yarısı ben ona suyla soğuk kompres yaparken gülümserdi hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      çocuklar ilgiye bayılıyor. Nasıl gelirse gelsin :-)

      Sil
  9. Şule hanım; Yakıcı Sır'ı okumadım. Stefan Zweig’ ile ilgili şunları eklemek isterim. Özellikle, Stendhal, Tolstoy, Nietzche, Balzac, Dickens, Dostoyevski gibi yazarlar hakkında kaleme aldığı biyografi/deneme yazıları birçok edebiyat incelemelerinde kaynak eser olarak gösterilmekte ve özellikle bu eserleriyle tanınmaktaydı. İş Bankası ve Can Yayınları gibi yayınevlerinin, son yıllarda neredeyse her bir öyküyü kitap haline getirmeleri ve bunu çok iyi pazarlamalarının yanı sıra, Zweig’in hayat hikayesi ve hepsi birbirinden güzel Amok Koşucusu, Sahaf Mendel, Satranç, Bir Çöküşün Öyküsü, Bir Kalbin Ölümü gibi kısa fakat etkisi ve yoğunluğu büyük (en azından benim için) eserlerin haklı olarak daha geniş kitlelerde etkili olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      Zweig'in yazdığı biyografi kitaplarından haberim var ama henüz onları okumaya başlamadım. Önce hikayelerini bitirmek istedim ama yayınevleri sağ olsun her ay yeni kitabını çıkardığı için uzun süre bitiremeyeceğim sanırım :-)

      Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim :-)

      Sil
  10. Böyle bir olay bir çocuğun gözünden ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Söylediğin kadar varmış Şule abla, ben de kitabı çok ama çok beğendim. Hemen anneme de okuttum, o da aynı hisleri paylaştı. Büyük yazarlarda marifet yalnızca kurguda değil anlatım ve üslupta oluyor çoğu zaman :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      tavsiye ettiğim bir kitabın beğenilmesi kadar beni mutlu eden çok az şey var :-)

      Sil
  11. Zweig iyi yazarlardan biri. Hatta bu kitap ilk okuduğum kitabıydı ve oldukça etkilemişti beni. Fakat çok fazla kişi okuduğu için bende bir uzaklaşma meydana geldi. Bilmiyorum, bir şey fazla popüler olunca pek ilgilenmiyorum. Bu da benim kötü özelliğim. 😅

    Doğru biliyorsam bu kitap yaklaşık 300 sayfa civarı bir şeydi. Hatta öncesinde bir yayın evi o şekil basmıştı. İş Bankası özet mi çıkardı yoksa aslında kitap bu kadar sayfa mı tutuyor inan bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      haklısın canım. Özellikle son yıllarda yazar çok popüler oldu. İş Bankası başta olmak üzere bütün yayınevleri her ay bir kitabını bastıkları için bir süre daha böyle popüler olmaya devam edecek gibi.

      Bence o 300 sayfalık kitapta yazarın öyküleri toplanmıştır. Kitaba Yakıcı sır adı verilmiştir. İş Bankası'nın tek tek bastığı öykülerin birçoğu farklı yayınevlerinde 3-5 birleştirilip basılmış.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...