15 Ekim 2018 Pazartesi

Jane Austen, Seth Grahame Smith-Aşk ve Gurur ve Zombiler (Austenaton #3)

Jane Austen kitapları

Jane Austen’ın Aşk ve Gurur kitabını okuyalı on seneden fazla oluyor. Aynı şekilde filmini izleyeli de yıllar oldu. Normalde üstünden bu kadar zaman geçen kitaplarla ilgili birçok detayı unuturum ama Aşk ve Gurur’u o kadar beğenmiştim ki hafızamda yerini korudu.

Bir ara kitabı tekrar okumak istiyordum. Buna fırsat bulamadan elime Aşk ve Gurur ve Zombiler kitabı geçti. Hem Aşk ve Gurur’un dünyasına tekrar girmek istediğimden hem de kitabın zombi uyarlaması nasıl olmuş merak ettiğimden kitabı okudum.

Son zamanlarda birçok klasiğin, masalın farklı versiyonlarını yazıyorlar. Bazıları, Ay Günlükleri serisi gibi, çok başarılı olurken bazıları ise, Oz gibi, felaketle sonuçlanıyor. Zombi versiyonunun başarılı olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle kitabın orijinal hikâyesine sadık kalmışlar. Hiçbir olayı atlamamış ve kitabı kısaltmamışlar. Bu çok hoşuma gitti. Kitabı kısaltarak uyarlasalardı kitabın fanatikleri tarafından “Bu olay nasıl atlanır?” lincine maruz kalabilirlerdi.

Zombi yerleştirmelerini çok uçuk bulduğum noktalar olsa da genel olarak sevdim. Özellikle seride sinir bozan birkaç karaktere reva görülen son beni memnun etti. Bu açıdan yazar, Jane Austen’dan daha acımasız davranmış.

Sonuç olarak Aşk ve Gurur hayranlarının severek, gülümseyerek okuyacakları bir kitap çıkmış ortaya. Eğer Aşk ve Gurur’u okumadıysanız tercihinizi orijinal kitaptan yana kullanmanızı öneririm. Bu da ilginizi çekmezse kitabın 2016 yılında beyaz perdeye uyarlanmış filmini izleyebilirsiniz.     
Aşk ve Gurur ve Zombiler filmi
Siz Aşk ve Gurur ve Zombiler’i okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Jane Austen kitaplarını sever misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Austenaton etkinliği kapsamında okuduğum diğer kitapların yorumlarına, isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Gururlu oluşunu kolayca bağışlayabilirdim, benimkini kırmasaydı.

2. O kadar içine kapanıklık bazen dezavantajdır. Bir kadın aşkını fazla iyi gizlerse âşık olduğu kişiyi elinden kaçırabilir.

3. Evlilikte mutluluk tamamen şans meselesidir ve hayatını birlikte geçireceğin insanın kusurlarını ne kadar az bilirsen o kadar iyidir.

4. Gerçekten sevdiğim çok az insan var, hakkında iyi düşündüğüm insanların 
sayısıysa daha az.

5. Bir kızın evlenmekten sonra en sevdiği şey, arada sırada aşkta hayal kırıklığına uğratılmaktır. Böylece hem kafası meşgul olur hem de arkadaşları arasında bir çeşit ayrıcalık kazanır.

6. İnsan derin düşüncelere tek başınayken dalmalıydı; ne zaman yalnız kalsa düşünmeyi en büyük rahatlık olarak görüyordu; yalnız başına yürüyüp de sevimsiz hatıraların tadını sonuna kadar çıkarmadığı tek bir gün bile olmuyordu.

7. Çocukken iyi huylu olan insanlar büyüyünce de iyi huylu oluyorlar.

14 yorum:

  1. Zombiler bana göre değil sanırım :) Aşk ve Gurur'un filmini izleyeyim ben en iyisi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Oytunla Hayat,
      filmini ve BBC'nin yaptığı mini dizisini izleyebilirsin. İkisi de birbirinden güzeldir.

      Sil
  2. Ahha kapak bile hoşuma gitti. Çok eğlenceki olacağını düşünüyorum.
    Hemen notumu aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Sibelynka,
      bazı kısımları okurken eğlendim ben de. İyi olmuş dedim. Umarım sen de eğlenerek okursun :-)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Sevkoz,
      değil mi? İnsanı meraklandırıyor.

      Sil
  4. Bunun filmini görüyorum Netflix'te ütü yaparken izleyeyim bakayım o nasılmış :)

    YanıtlaSil
  5. Çok eğlenceli olmalı, merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Beyaz Yakalı,
      eğlenceliydi. Orijinalini hatırlamış oldum.

      Sil
  6. Ben eserin orijinaline bu kadar bağlı kalmalarını sevmemiştim pek hatta yer yer asıl eseri okuyormuşum hissine kapılmadım değil! Ama okurken eğlenmiştim yalan yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. austen zede,
      ben orijinalini okuyalı on seneden fazla olduğu için orijinal kitabı okuyormuş gibi hissini sevdim. Aşk ve Gurur'un unuttuğum detaylarını hatırlamak hoşuma gitti ama senin gibi kitabı detaylarıyla hatırlasaydım sevmeyebilirdim :-)

      Sil
  7. Aşk ve Gurur' bir okuyabilsem bu tarz eserlere sıra gelecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. gül özdemir,
      okumalısın mutlaka. Sevmeyenler de var ama ben çok severim. Bakalım sen ne düşüneceksin? Eğer seversen sonra dizisi, filmi, yan kitapları vb. devamı geliyor zaten :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...