23 Ocak 2019 Çarşamba

Barış Bıçakçı’dan Dört Kitap Okudum

Sule uzundere blog
Görsel "Listelist" sitesinden alınmıştır. 

Bloğuma uzun zamandır kitap yorumu yazamıyorum. Halbuki son birkaç aydır hiç okumadığım kadar çok kitap okudum. Durum böyle olunca yorumu yazılacak kitaplar birikti. Ben de birkaç kitabı belli başlıklar altında toplayarak yazmaya karar verdim. Böylece hem yazılacak kitapları eritmiş olurum hem de bazı kitaplarda bir yazıda uzun uzun yazacak sözler bulamıyorum. Size fikir verecek birkaç cümleyle yetineceğim ve varsa kitaptan hoşuma giden cümleleri ekleyeceğim. Gerisi size kalmış J

Tabii arada tek olarak yorumlayacağım kitaplar da olacak. Onların ya alıntısı fazladır ya da yorumlarda uzun uzun yazmak istiyorumdur.

Son dönem Türk edebiyatında öyküleri ve romanlarıyla dikkat çeken isimlerden biri olan Barış Bıçakçı’nın iki ayda dört kitabını okudum. Kardeşim yazarın setini aldığı için elimde bütün kitapları vardı. Kitapların ince olması, çabuk okunması, hoşuma giden alıntıların fazla olması ve kitapta film, müzik, kitap vb. tavsiyelerin olması sebebiyle her canım sıkıldığında bir Barış Bıçakçı kitabı okudum. Yazarla henüz tanışmayanlar, 2019 sizin barış Bıçakçı’yı keşfettiğiniz yıl olsun.

NOT: Yazarın kitapları İletişim Yayınları’ndan çıkıyor. Yayınevi yazarın bütün kitaplarını yeni kapaklarıyla basmaya başlamış. Ben de o yeni kapakları kullandım ama eski kapakların daha güzel olduğunu düşünüyorum.

Barış Bıçakçı’dan Dört Kitap Okudum
Bizim Büyük Çaresizliğimiz
Yazarın en popüler kitabı. Benim de adını duyduğum kitap, film uyarlaması sayesinde daha çok kişiye ulaştı. Filmini izlemediğim için sadece kitabı yorumlayacağım. Yazardan okuduğum kitaplar içinde en sevdiğim oldu diyebilirim. Orta yaşlı yakın arkadaş olan iki erkeğin aynı genç kıza âşık olmalarını anlatıyor kitap ama ne erkekler sizin bildiğiniz gibi ne de genç kız. Hatta aşk üçgeni bile şimdiye kadar defalarca şahit olduklarımızdan farklı. Yazarla tanışma kitabınız olabilir.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Benden okumak için kitap önermemi isteyenlerin kalbimi de istediklerini de sanıyordum, hâlâ öyle!
2. Bazen edebiyat, hayattan daha açıklayıcıdır.
3. Kalemi eline alıp iki insanı birbirine götüren yolu bulmaya çalışan biri, tek bir çizgi çizmeyi beklerken karalamayı andıran bir resim çizer. İki insanı birbirine götüren sayısız yol vardır.
4. Birine âşık olunca, ömrün boyunca onu aramışsın da sonunda bulmuşsun gibi geçmişini tekrar kurgularsın. Basit tesadüfler aşkın ilahi gücünün işaretleri olur çıkar.
5. Âşık olduğun insanda başkasında olsa dayanamayacağın şeyleri hoş görür müsün?
Ben hoş görüyorum.
6. Okumak kimilerine yazmayı öğretti, banaysa yazmamayı öğretti.
Veciz Sözler
Veciz Sözler
Bir arkadaşımın yazardan favori kitabının Veciz Sözler olduğunu söylemesiyle ilgimi çeken kitabı ben isminden dolayı aforizma kitabı sanıyordum. Meğer bir radyo programını ve onu dinleyen insanları anlatan bir romanmış. Tabii içinde yer yer aforizmalar da mevcut. Sürpriz sonuyla okuması keyifli bir kitaptı.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Güneş olmasaydı sözcükler aydınlatırdı dünyamızı.
2. Bütün ömrü boyunca isminin önüne su katılmamış sıfatlar taşıyarak yaşayamaz çünkü insan, kısa sürer kahramanlık, kısa sürer efsane.
3. Dostoyevski’yi lisedeyken, hayatının baharındayken okuyan biri iflah olur mu?
4. Gerçeği bilmek istemiyorum Sulhi. İnanabileceğim bir yalan olmadan ayakta kalabilir miyim sanıyorsun?
5. Edebiyatla hayat takım kurup futbol maçı yapsalar, hayat üç çeker edebiyata.
6. Bazı kadınlar kendilerine âşık olan erkeklerle birlikte olur. Bir iyilikseverlik. Sevgiye verilmiş insani bir karşılık. Hayır diyememenin ikiz kardeşi.
7. Her ne yapıyorsak günün birinde öleceğimizi unutmak için yapıyoruz.
Sinek Isırıklarının Müellifi
Sinek Isırıklarının Müellifi
Doktor eşiyle toplu konutlarda yaşayan işsiz bir yazarın kitabını yayımlatmaya çalışmasını okuyoruz. Bu kitabın benim için diğer kitaplardan farkı içinde birçok kitap önerisi olmasıydı. Mesela Ada ya da Arzu, İçeriye Bakan Kim, Yalnız Bir Avcıdır Yürek adlı kitaplar çok güzel diye bahsedildiği için okuma listeme aldım.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1.Zaten bu dünyada çoğunluğu, herkesin kendisine hayran olduğunu düşünenler ile kimsenin kendisini sevmediğini düşünenler oluşturur.
2. Kadınlar istediklerinde anne de olabilirler küçük bir kız da.
3. Ben doğru dürüst konuşamadığım, konuşmaktan tat almadığım birine âşık olamam.
Barış Bıçakçı'dan Dört Kitap Okudum.
Seyrek Yağmur
Bu dört kitap arasında kitapçı Rıfat’ın hayatının anlatıldığı Seyrek Yağmur benim en az beğendiğim kitaptı ama kitap, 2016 yılında Sabit Fikir’in En İyi 50 Roman seçkisinde yer almış. Buradan seviyeyi tahmin edebilirsiniz J

Siz hiç Barış Bıçakçı okudunuz mu? Yazarı sever misiniz? En çok hangi kitabını seversiniz? Yazarı okumayı düşünür müsünüz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

20 yorum:

  1. Ben de Veciz Sözleri okumak istiyorum ama henüz kısmet olmadı. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Benim için yeni bur yazar barış bıçakçı, yerli edebiyatta çok eksiğim var anlaşılan. Ben de bir kaç kitabi aynı yayinda paylaşıyoru, pratik oluyor yoksa çok fazla yayın yapmaya fırsatım olmuyor. Iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Bize Her Yer Okul,
      çok teşekkür ederim.

      Dediğiniz gibi yorumları tek tek yazmak hem çok vakit alıyor hem de uzun yazmak gerekiyor. Arada böyle toparlamak iyi olacak.

      Sil
  3. Bu yazarı ikinci kez tavsiye olarak okuyorum, bir tane kitabını okuyacağım en kısa zamanda inşaallah ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  4. Ben yazarı seviyorum iki kitabını okudum; Aramızdaki En Kısa Mesafe ve Herkes Herkesle Dostmuş Gibi. Diğer kitaplarını da çok okumak istiyorum özellikle Bizim Büyük Çaresizliğimiz'i ama bir türlü eski kapak olan kitabı bulamadım ve bu yeni kapağı da hiç sevmedim ondan kaldı :). Sanırım en son yine bu kapakla alıp okuyacağım artık :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. öneri makinesi,
      senden Barış Bıçakçı okuduğumu hatırlıyorum. Aramızdaki En Kısa Mesafe benim yazardan okuduğum ilk kitaptı. Geçen yıl onun yorumunu yazmıştım. Eski basım kapağı kitapçılarda bulursun belki. Netten alırsan hepsi yenisini gönderecektir.

      Sil
  5. Yazarı merak ediyordum zaten. Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmine de kitabına da gözüm hep takılıyor ama hiç denk gelmedi. Bayağıdır kitapları bıraktım zaten. İçimdeki şevki dışarı yansıtmam lazım artık. Tavsiyelerinizi göz önünde bulunduracağım. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Bonheur,
      bazı dönemler oluyor öyle. Ben bu aralar iyi okuyorum ama bir an geliyor haftalarca elime kitap almadığım oluyor. Umarım sen de bir an önce okuma isteğine kavuşursun :-)

      Sil
  6. Veciz Sözlerdeki alıntıların çok orijinaldi. "Güneş olmasaydı sözcükler aydınlatırdı dünyamızı." "Bazı kadınlar kendine aşık erkekle birlikte olur" hatta evlenir, bunu çevremde gördüm. Teşekkürler güzel tespitler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Duo Diyet,
      "Güneş olmasaydı sözcükler aydınlatırdı dünyamızı." kitabın ilk cümlesi. İlk cümlesiyle yakalıyor seni.

      Sil
  7. Selamlar, yazını keyifle okudum. Barış Bıçakçı kimdi diye başlığı okuduktan sonra düşünürken filminden dolayı bir şekilde tanıdığımı fark ettim. Altını çizdiğin satırlar hakikaten güzel. Hepsi hoşuma gitti, gülümsetti.
    Bol okumalı günler diliyorum. Darısı başıma diyeceğim ama bu aralar film bile izleyemiyorum ve bu durum canımı çok sıkıyor. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. www.filmgundemi.com,
      Bizim Büyük Çaresizliğimiz'in film uyarlaması sayesinde tanınırlığı arttı ama bence daha çok tanınmalı, okunmalı. Başarılı bir yazar.

      Umarım filmlere ve kitaplara daha çok vakit ayırabileceğin günler yakındır. Yorumun için teşekkürler :-)

      Sil
  8. Barış Bıçakçı'yı hiç okumadım, tanımama vesile oldu yazınız, paylaşım adına teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. ışınonur,
      teşekkürler. Bence okuyunca seveceksiniz :-)

      Sil
  9. aramızdaki en kısa mesafe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aramızdaki En Kısa Mesafe yazardan okuduğum ilk kitap. 2017 yılında okumuşum. Yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.

      https://suleuzundere.blogspot.com/2017/08/temmuz-ayinda-okuduklarim-2017.html

      Sil
  10. Yorumlarından sonra yazarla tanışılması gerekli, umarım tez zamanda okurum bir kitabını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      bakalım sen ne düşüneceksin? Yorumunu bekliyorum :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...